IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:47
Witajcie,
czy może ktoś z Was był w Tabie? Jakie wrażenia? czy można wybrać sie na
wycieczkę na Wyspę Faraona? A Petra i Jerozolima?
Obserwuj wątek
    • Gość: taba Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:49
      Czy Taba to miasto, osada? Sa jakies sklepy, resturacje w centrum (poza
      hotelami), jakas promenada?
      • Gość: hej Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:52
        Cy ktoś coś wie?????
        • annie2003 Re: taba 26.08.05, 23:04
          dla mnie Taba to tylko ptzejscie graniczne z Izraelem z widokiem na remontowany
          po zamachach Hilton.. po drodze bylo widac jeszcze kilka innych hoteli ale
          chyba jest wiele ciekawszych miejsc w Egipcie niz Taba..
          • Gość: ok Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 18:20
            A wyspa faraonów? Tylko bedac w Tabie można ją zwiedzić i zamek krzyżowców.
            Poza tym blisko jest Izrael i Petra w Jordanii.
            Pozdrawiam i gorąco polecam Tabę:))))
            • Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 31.08.05, 21:14
              Może wiesz, gdzie można znaleść bardziej obszerny opis Taby?
              Czy jest dostępny plan z zaznaczonymi hotelami? Jakaś mapa okolicy?
              Chcę tam pojechać i będę wdzięczny za wszelkie informacje.
              • Gość: Stiwi Re: taba IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.08.05, 21:36
                Poczytaj opinie z hoteli w Tabie. Taba to dziura i nie widzę sensu tam jechać,
                chyba że zaszyć się w hotelu na 2 tygodnie i nie wychodzić. Takie są moje
                odczucia po relacjach przeczytanych o Tabie, są ciekawsze miejsca, jeśli już
                nie chcesz Hurghady ani Sharm, to wybierz Dahab, który zbiera bardzo dobre
                recenzje.
                • Gość: andrzej Re: taba IP: 83.168.104.* 31.08.05, 21:56
                  Taba to tylko nazwa okręgu administracyjnego i przy okazji przejścia granicznego.
                  jako miasto nie istnieje.
                  hotele wzdłuż wybrzeża rozrastają się w tempie niesamowitym.
                  wycieczka na wyspę Faraona to koszt ok. 17$ (10 taksówka, 3 prom i 4 bilet
                  klimatyczny :-). kolory niesamowite, widoki bajeczne i przede wszystkim
                  niesamowita, dziewicza rafa. wejście karkołomne, po śliskich kamieniach, ale
                  widoki pod wodą zapierają dech w piersiach. im bliżej wschodniej części wyspy
                  tym piękniej, ale robią się takie prądy i fale, że stchórzyliśmy.
                  poza tym z Taby łatwy dojazd do Eilatu, Akaby, Morza Martwego (!), Negewu i
                  Jerozolimy.
                  poza tym Taba to kompletne zadupie, ale świetne miejsce na bierny wypoczynek.
                  pzdr

kilka fotek z Taby na www.asiaiandrzej.com
                  • Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 01.09.05, 15:12
                    Dziękuję Stiwiemu i Andrzejowi za wyczerpujące informacje. Szukam spokojnego
                    miejsca do pobyczenia się nad morzem. Z bardziej znanych Hurghada jest nieco
                    zbyt jarmarczna a SSH lepiej lub gorzej udaje Las Vegas (raczej gorzej a kasyna
                    mnie nie interesują!).
                    Potrzebuję miejsca zapomnianego przez świat i ludzi ale z ładną plażą i rafą
                    (wymagania raczej duże!). No, może nie aż tak bardzo zapomianego jak Taba.
                    Dahab może być świetną propozycją - dziękuję Stiwi!
                    • Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 17:43
                      Hej,
                      tylko z Taby pojedziesz na wyspę faraona, gdzie znajduje sie zamek krzyżowców i
                      będziesz mógł pozwiedzać Jerozlime i Petrę (dużo bliżej, niż z SSH). A poza tym
                      Dahab jest fajniutki, tylko że nie zobaczysz wyspy faraona itp. Ja polecam
                      Tabę:))))
                      • Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 17:44
                        i jak już wrócisz z Taby, to koniecznie napisz jak było, co zwiedzałeś itp.
                        Dzięki.
                        • Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 01.09.05, 19:12
                          Gość portalu: anna napisał(a):
                          > i jak już wrócisz z Taby, to koniecznie napisz jak było, co zwiedzałeś itp.
                          > Dzięki.
                          Aniu! Byłaś w Tabie, czy mam wystąpić jako zwiad, coś w rodzaju królika
                          doświadczalnego? Jeżeli byłaś, napisz więcej: hotel, biuro, doświadczenia,
                          osobiste wrażenia a także ploteczki (ważne!). Na mój wyjazd trzeba jeszcze
                          poczekać. Dopiero planuję a realizacja w listopadzie lub grudniu.
                          • Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 07:49
                            Cześć Jan,
                            nie byłam w Tabie jeszcze, ale mój kolejny wyjazd do Egiptu to będzie Taba ze
                            względu na położenie i atrakcje do zwiedzania. W związku z Twoim wyjazdem mam
                            nadzieje, że podzielisz sie zdobytymi informacjami. I w żadnym wypadku nie
                            będziesz "królikiem doświadczalnym":)))) Ja napewno tam jadę, bez względu na
                            wrażenia i odczucia innych forumowiczów.
                            Pozdrawiam serdecznie!
                            • Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 03.09.05, 16:28
                              Witaj Anna,
                              Nie jestem pewien, czy ze mnie będziesz miała wiele pożytku. Zbyt dużo ciekawych
                              miejsc na Synaju powoduje trudności w wyborze, czyli 'osiołkowi w żłobie
                              dano...'. Taba może być ciekawa, Dahab jest bardzo kuszący a jeszcze trzeba brać
                              pod uwagę SSH, gdzie też niektóre miejsca i hotele są nie do pogardzenia - byle
                              dalej od Naama Bay.
                              Na podjęcie decyzji jest jeszcze trochę czasu.
                              Pozdrowienia
                              • Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 17:12
                                Janie,
                                jezeli wahasz się to z tych 3 miejsc, polecem Dahab i Tabę, a SSH raczej na 1-
                                dniową wycieczkę! Byłam w SSH i już tam nie pojadę, raczej Dahab i Taba.
                                Pozdrawiam:))))
                                • Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 04.09.05, 23:33
                                  Pewnie masz rację, Taba lub Dahab. Nie wykluczam jednak okolic SSH, dwa razy już
                                  tam byłem i chyba nie nasyciłem się dostatecznie. Grzechu warte, przynajmniej w
                                  moim mniemaniu, jest wybrzeże od Shark Bay przez cieśninę Tirańską aż do Nabq Bay.
                                  Ale jeszcze poczekajmy, jeszcze się nie spieszmy, jeszcze mamy czas! Jeszcze
                                  większość B.P. nie przedstawiło oferty jesienno-zimowej 2005/6.
                                  Serdeczne pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka