Gość: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:47 Witajcie, czy może ktoś z Was był w Tabie? Jakie wrażenia? czy można wybrać sie na wycieczkę na Wyspę Faraona? A Petra i Jerozolima? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: taba Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 12:49 Czy Taba to miasto, osada? Sa jakies sklepy, resturacje w centrum (poza hotelami), jakas promenada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 16:52 Cy ktoś coś wie????? Odpowiedz Link Zgłoś
annie2003 Re: taba 26.08.05, 23:04 dla mnie Taba to tylko ptzejscie graniczne z Izraelem z widokiem na remontowany po zamachach Hilton.. po drodze bylo widac jeszcze kilka innych hoteli ale chyba jest wiele ciekawszych miejsc w Egipcie niz Taba.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 18:20 A wyspa faraonów? Tylko bedac w Tabie można ją zwiedzić i zamek krzyżowców. Poza tym blisko jest Izrael i Petra w Jordanii. Pozdrawiam i gorąco polecam Tabę:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 31.08.05, 21:14 Może wiesz, gdzie można znaleść bardziej obszerny opis Taby? Czy jest dostępny plan z zaznaczonymi hotelami? Jakaś mapa okolicy? Chcę tam pojechać i będę wdzięczny za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stiwi Re: taba IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.08.05, 21:36 Poczytaj opinie z hoteli w Tabie. Taba to dziura i nie widzę sensu tam jechać, chyba że zaszyć się w hotelu na 2 tygodnie i nie wychodzić. Takie są moje odczucia po relacjach przeczytanych o Tabie, są ciekawsze miejsca, jeśli już nie chcesz Hurghady ani Sharm, to wybierz Dahab, który zbiera bardzo dobre recenzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: taba IP: 83.168.104.* 31.08.05, 21:56 Taba to tylko nazwa okręgu administracyjnego i przy okazji przejścia granicznego. jako miasto nie istnieje. hotele wzdłuż wybrzeża rozrastają się w tempie niesamowitym. wycieczka na wyspę Faraona to koszt ok. 17$ (10 taksówka, 3 prom i 4 bilet klimatyczny :-). kolory niesamowite, widoki bajeczne i przede wszystkim niesamowita, dziewicza rafa. wejście karkołomne, po śliskich kamieniach, ale widoki pod wodą zapierają dech w piersiach. im bliżej wschodniej części wyspy tym piękniej, ale robią się takie prądy i fale, że stchórzyliśmy. poza tym z Taby łatwy dojazd do Eilatu, Akaby, Morza Martwego (!), Negewu i Jerozolimy. poza tym Taba to kompletne zadupie, ale świetne miejsce na bierny wypoczynek. pzdr kilka fotek z Taby na www.asiaiandrzej.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 01.09.05, 15:12 Dziękuję Stiwiemu i Andrzejowi za wyczerpujące informacje. Szukam spokojnego miejsca do pobyczenia się nad morzem. Z bardziej znanych Hurghada jest nieco zbyt jarmarczna a SSH lepiej lub gorzej udaje Las Vegas (raczej gorzej a kasyna mnie nie interesują!). Potrzebuję miejsca zapomnianego przez świat i ludzi ale z ładną plażą i rafą (wymagania raczej duże!). No, może nie aż tak bardzo zapomianego jak Taba. Dahab może być świetną propozycją - dziękuję Stiwi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 17:43 Hej, tylko z Taby pojedziesz na wyspę faraona, gdzie znajduje sie zamek krzyżowców i będziesz mógł pozwiedzać Jerozlime i Petrę (dużo bliżej, niż z SSH). A poza tym Dahab jest fajniutki, tylko że nie zobaczysz wyspy faraona itp. Ja polecam Tabę:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 17:44 i jak już wrócisz z Taby, to koniecznie napisz jak było, co zwiedzałeś itp. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 01.09.05, 19:12 Gość portalu: anna napisał(a): > i jak już wrócisz z Taby, to koniecznie napisz jak było, co zwiedzałeś itp. > Dzięki. Aniu! Byłaś w Tabie, czy mam wystąpić jako zwiad, coś w rodzaju królika doświadczalnego? Jeżeli byłaś, napisz więcej: hotel, biuro, doświadczenia, osobiste wrażenia a także ploteczki (ważne!). Na mój wyjazd trzeba jeszcze poczekać. Dopiero planuję a realizacja w listopadzie lub grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 07:49 Cześć Jan, nie byłam w Tabie jeszcze, ale mój kolejny wyjazd do Egiptu to będzie Taba ze względu na położenie i atrakcje do zwiedzania. W związku z Twoim wyjazdem mam nadzieje, że podzielisz sie zdobytymi informacjami. I w żadnym wypadku nie będziesz "królikiem doświadczalnym":)))) Ja napewno tam jadę, bez względu na wrażenia i odczucia innych forumowiczów. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 03.09.05, 16:28 Witaj Anna, Nie jestem pewien, czy ze mnie będziesz miała wiele pożytku. Zbyt dużo ciekawych miejsc na Synaju powoduje trudności w wyborze, czyli 'osiołkowi w żłobie dano...'. Taba może być ciekawa, Dahab jest bardzo kuszący a jeszcze trzeba brać pod uwagę SSH, gdzie też niektóre miejsca i hotele są nie do pogardzenia - byle dalej od Naama Bay. Na podjęcie decyzji jest jeszcze trochę czasu. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: taba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 17:12 Janie, jezeli wahasz się to z tych 3 miejsc, polecem Dahab i Tabę, a SSH raczej na 1- dniową wycieczkę! Byłam w SSH i już tam nie pojadę, raczej Dahab i Taba. Pozdrawiam:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: taba IP: *.aster.pl 04.09.05, 23:33 Pewnie masz rację, Taba lub Dahab. Nie wykluczam jednak okolic SSH, dwa razy już tam byłem i chyba nie nasyciłem się dostatecznie. Grzechu warte, przynajmniej w moim mniemaniu, jest wybrzeże od Shark Bay przez cieśninę Tirańską aż do Nabq Bay. Ale jeszcze poczekajmy, jeszcze się nie spieszmy, jeszcze mamy czas! Jeszcze większość B.P. nie przedstawiło oferty jesienno-zimowej 2005/6. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś