Dodaj do ulubionych

Zarobki instruktorow

IP: *.astral.lodz.pl 26.08.05, 14:32
Hej. Czy wie ktos moze ile zarabiaja instruktorzy nurkowania w Sharm El
Sheikh? Tak sobie myslalem zeby zrobic kurs az do Dive Mastera i wtedy
moglbym pracowac w Egipcie :) Generalnie zarobki nie maja wielkiego
znaczenia, ale pytam tak z ciekawosci, moze ktos wie? :) Taka praca
instruktora powiedzmy na wakacje to musi byc cos fantastycznego, jestem tam,
nurkuje i zarabiam :)
POzdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: SYSIA Re: Zarobki instruktorow IP: *.lodz.mm.pl 26.08.05, 19:42
      Byliśmy na nurkowaniu z mężem w tym miesiącu i nurek z którym schodziłam pod wodę (Egipcjanin) zarabiał 150LE na miesiąc co na złotówki wychodzi około 90zł więc chyba niezawiele:( No ale jeśli dostałbyś mieszkanko i jedzonko a przy okazji mógłbyś robic to co kochasz to warto pomyśleć.Pozdrawiam...
      • abirka Re: Zarobki instruktorow 26.08.05, 20:24
        I uwierzyliście w to co Wam powiedział? Wybaczcie, ale to może byc pensja boya
        hotelowego, ale nie dive mastera albo instruktora nurkowego. Nie należy wierzyć
        we wszystko, co Egipcjanie opowiadają, szczególnie w kwestii sytuacji
        materialnej.
        • Gość: SYSIA Re: Zarobki instruktorow IP: *.lodz.mm.pl 26.08.05, 21:08
          To nie instruktor nam to powiedział tylko znajoma która z nami była na tej łodzi a pracuje dla lokalnego biura zajmującego sie organizacją fakultetów.Nie wiem może nas wkręcała ale liczy sie to, że założyciel wątku chce spędzić czas robiąc to co lubi więc chyba kaska nie gra tutaj zbyt wielkiej roli?Pozdrawiam
          • Gość: Karus Re: Zarobki instruktorow IP: *.astral.lodz.pl 26.08.05, 22:13
            Czesc. Dokladnie tak jest jak mowisz, kasa nie ma dla mnie wielkiego znaczenia.
            Po prostu chcialbym sobie tam pobyc troszeczke dluzej, np. w przyszle wakacje a
            przy okazji popracowac :) A ze w tym roku nurkowalem i bardzo mi sie spodobalo
            wiec czemu nie sprobowac? Tylko nie wiem gdzie zrobic kurs, tutaj w Polsce czy
            tam? Jak radzicie?
            Pozdrawiam
            • Gość: SYSIA Re: Zarobki instruktorow IP: *.lodz.mm.pl 27.08.05, 15:14
              Nie mam zielonego pojęcia ilekosztuje kurs w Polsce ale tam na miejscu w Orbit tours kosztował 4 dniowy kurs 200$ tylko ze to chyba nie jest kurs na instruktora.Podejrzewam że w Polsce może to być droższa imprezka ale to tylko moje przypuszczenie przekop troszkę internet napewno znajdziesz jakieś cenniki i w Egipcie i w Polsce.Pozdrawiam i już Ci zazdroszczę...
            • Gość: aga Re: Zarobki instruktorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 16:21
              raz zanurkowales, spodobalo sie , kursik zrobisz i od razu chcesz ludzi szkolic?
              matko !!
              • Gość: Karus Zamknij sie Aga!!!! IP: *.astral.lodz.pl 27.08.05, 19:49
                Sluchaj! Nie interesuje mnie co Ty myslisz wiec mam prosbe zebys nie
                wypowiadala sie pod moimi postami! Widze ze Ty potrafisz sie tylko czepiac.
                Chyba masz jakies kompleksy a z tym to do lekarza trzeba...Tak samo jak z tym
                watkiem o jezyku Arabskim! Za kogo sie uwazasz??? Ze bedziesz tutaj rzadzic???A
                wlasnie ze bede szkolic bo mam kase zeby zrobic kurs, mam checi i marzenia Ty
                pewnie nie masz z tego nic wiec zajmij sie czyms na swoim poziomie...
                • kruszynka301 Re: Zamknij sie Aga!!!! 27.08.05, 20:52
                  Karus, proponuję najpierw zorientować się, po jakim czasie możesz zdobyć wymagany stopień - do tego czasu zarobki instruktorów mogą się zmienić;).
                • dunia77 Re: Zamknij sie Aga!!!! 28.08.05, 12:34
                  To chyba Ty masz kompleksy. Nie masz zielonego pojecia o tym, co piszesz, naprawde.
                  • Gość: Karus Do dunia77 IP: *.astral.lodz.pl 28.08.05, 22:34
                    Naprawde nie mam pojecia? No to moze mnie oswiecisz i napiszesz wiecej
                    szczegolow? Bo tak to kazdy potrafi...
                • Gość: aga Re: Zamknij sie Aga!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 23:42
                  Karusku , wyluzuj troche :) kompleksow nie mam, tylko nie bujam w oblokach.
                  Btw, to TY pierwszy sie mnie uczepiles; to na tyle, a do lekarza moze sam sie
                  udaj , bo nie bardzo panujesz nad emocjami.
                • Gość: rekin Re: Zamknij sie Aga!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 12:37
                  Karus,przeciez Ty nie nadajesz sie na zadnego instruktora nurkowania.Instruktor
                  (kazdy)powinien byc cierpliwy,wyrozumialy i spokojny Ty z kolei rzeczywiscie
                  nie panujesz nad emocjami i jestes chyba dosyc nerwowa osoba.Po jednym zdaniu
                  Agi tak sie oburzyc i tak ja skrytykowac...mysle,ze na poczatku joga np.dobrze
                  by Ci zrobila,tak dla relaksu i spokoju ducha.:)Pozdrawiam "Dive Mastera"
                  Karusa.:)
                  P.S.do stopnia DM nie dojdziesz przez jeden rok wiec zapomnij o szkoleniu ludzi
                  w przyszlym sezonie.:))Mysle ze powinienes troszke wiecej o tym poczytac i
                  pamietaj na spokojnie.
    • abirka Re: Zarobki instruktorow 27.08.05, 21:09
      Nie wiem jakie obecnie masz doświdczenie nurkowe. Ale sądzę, że powinieneś
      najpierw zasięgnąć informacji fachowych u żródła (np. www.padi.com). Chodzi o
      to, że zostanie Dive Masterem to nie tylko kolejne kursy, ale pomiędzy nimi
      trzeba mieć jeszcze odpowiednia, dość dużą, ilośc kreslonych nurkowań. A w
      naszych warunkach nie idzie to tak szybko. A co do pracy to cóż, z boku dla
      turysty to wygląda fajniutko. W praktyce to nie jest niestety, rozrywka. A
      instruktor nurkowy to jeszcze więcej niz dive master.
    • Gość: Stiwi Re: Zarobki instruktorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 13:27
      Dokładnie tak jak napisała Abirka, to nie takie hop siup i jesteś dive-mastrem,
      między kursami na niektóre stopnie musisz mieć kilkadziesiąt zalogowanych
      nurkowań. Na kursie DiveMastra są ciekawe ćwiczenia, jak np: zamiana się
      jacketami pod wodą oddychając z jednego octopusa (lol, szkoda jeszcze że nie
      bez maski).

Poza tym wszelkie kursy trochę kosztują, DiveMaster to pierwszy zawodowy
      stopień nurkowy, musisz już co roku za niego płacić składkę.

Natomiast co do tego ile zarabia DM, widziałem gdzieś oferty pracy właśnie w
      Egipcie "DM od zaraz" za 500 USD miesięcznie, oto ona (właśnie znalazłem):
      tinyurl.com/apkr8
      tinyurl.com/dsots
      • Gość: 7777 Re: Zarobki instruktorow IP: *.swipnet.se 29.08.05, 01:11
        Karus napisz do jakiegos biura podrozy i zapytaj sie jakie jest zapotrzebowanie
        na instruktorow ze znajomoscia jez polskiego.
        Podejrzewam , ze oprocz nurkowania przystojni instruktorzy sprzedaja tez seks
        i ti niekoniecznie kobietom.
        • Gość: Stiwi Re: Zarobki instruktorow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 01:17
          Polscy DM znający trochę angielskiego mają w Egipcie pracę od ręki praktycznie.
          • Gość: 777 Re: Zarobki instruktorow IP: *.skane.se 30.08.05, 00:52
            zalezy co przy okazji zaoferujesz.
    • Gość: aga 2 Re: Zarobki instruktorow IP: 81.10.7.* 01.09.05, 11:18
      nie myl pracy Dive Mastera z praca instruktora. Jako DM mozesz jedynie
      prowadzic INTRO i wycieczki Daily i to dopiero po zapoznaniu sie z lokalnymi
      rafami. Po za tym z tego co widze bedac tutaj na miejscu ostatnio, zbyt wielu
      Dive masterow nie potrzeba, nawet w Dahab maja problemy z praca. A zarobki, to
      roznie,zalezy od firmy dlatorej robisz. No wiadomo instruktorzy maja wiecej ale
      bez papierow nikt ci nie da tej pracy a taki kurs to koszt ok 12tys zlotych o
      ile mi wiadomo z ostatnich zrodel.
    • ocean.absurdu Re: Zarobki instruktorow 05.09.05, 12:19
      Nie bylo mnie przez jakis czas na liscie, ale czytając wczesniejsze wypowiedzi
      postanowilem zabrac glos.
      Zarobki instruktorów w SSH zależą od wielu czynników:
      - im lepsza baza, im bardziej renomowana, tym zarobki wyższe (takie bazy to np.
      Emperor Divers, Red Sea Diving College - bazy te z uwagi na wysokość cen uslug
      nurkowych dedykowane dla Brytyjczyków, Niemców i zdecydowanie zamożnych
      klientów), bazy średnie - mają tez średnie ceny i średnie zarobki, bazy bardzo
      male zgodnie z powyższą gradacją.
      - niektóre bazy oferują, legalny pobyt i zatrudnienie w Egipcie (jest to
      baardzo trudne, ale takie bazy mają najczesciej dobrych prawników i kontakty w
      Urzędzie Wizowym), legalne zarobki i pobyt mają też wplyw na wysokosc pensji
      - część baz zapewnia instruktorom zakwaterowanie w bazowym "staff-house", część
      zapewnia również przelot, lub nawet wyzywienie (oczywiscie rowniez poza
      wyżywieniem na lodzi), to bardzo znacząco wplywa na wysokosc pensji
      - w niektorych bazach pensja jest placona ryczaltem - tzn. dostaje sie
      miesieczne wynagrodzenie bez wzgledu na ilosc wykonanej pracy (w okresach poza
      sezonem, kiedy czesto nie ma pracy przez nawet kilka dni jest to na + (z
      perspektywy instruktora), w wysokim sezonie - gdy instruktor robi sporo kursow
      (nie ma zadnego czynnika motywujacego), w innych bazach jest podstawa oraz
      prowizja od wykonywanych kursow i extra nurkowan (jako podstawe najczesciej
      traktuje sie 26-27 dni pracy w miesiacu, 2 nurkowania turystyczne w ciagu dnia,
      wszystko co ponad (kursy, intro, 3 nurkowanie, THG, Dahab) jest placone extra.
      Co do drugiej kwestii... Zdziwila mnie bardzo Twoja reakcja na
      komentarz "agi"... Droga do stopnia instruktorskiego to dluga, żmudna i ciężka
      praca i wielka lekcja pokory i cierpliwosci, ktorej mam nadzieje Ci nie brakuje?
      W zaleznosci od systemu w ktorym zdecydujesz sie robic kariere instruktorska sa
      rozne standardy uzyskiwania kolejnych stopni.
      Planujac wyjazd do Egiptu sugerowalbym sie zdecydowac na PADI (jest tam
      najbardziej rozpowszechnione, zreszta jak i w wiekszosci miejsc poza Europa).
      Droga do stopnia instruktorskiego zgodnie ze standardami PADI wyglada
      nastepujaco:
      1. Kurs podstawowy PADI OWD (wymagane zaświadczenie lekarskie lub np. w Egipcie
      podpisanie formularza medycznego oraz umiejetnosc plywania)
      2. Kurs zaawansowany PADI AOWD (wymagana licencja OWD lub równoważna w innej
      organizacji, ważne badania lekarskie-nurkowe lub np. w Egipcie podpisanie
      formularza medycznego)
      Po stopniu AOWD otwiera sie mozliwosc dalszego specjalistycznego szkolenia -
      np. kursy-specjalizacje PADI Deep Diver, PADI Nitrox Diver itp., sa to bardzo
      istotne szkolenia z uwagi na zdobywanie doswiadczenia nurkowego, niemniej
      jednak nie sa wymagane do kontynuowania sciezki zawodowej.
      3. Kurs PADI Rescue Diver (wymagana licencja AOWD lub równoważna w innej
      organizacji, wymagany kurs pierwszej pomocy - np. w PCK, lub kurs EFR w PADI,
      ważne badania lekarskie-nurkowe lub np. w Egipcie podpisanie formularza
      medycznego).
      4. Kurs PADI Divemaster (wymagana licencja AOWD lub równoważna w innej
      organizacji, wymagana licencja Rescue lub równoważna, wymagany kurs pierwszej
      pomocy - np. w PCK, lub kurs EFR w PADI (ważność 2 lata), ważne badania
      lekarskie-nurkowe lub np. w Egipcie podpisanie formularza medycznego, w
      momencie rozpoczecia kursu zalogowane 20 nurkowan, w momencie wysylania
      aplikacji zalogowane 60 nurkowan).
      5. Kurs PADI OWSI (instruktorski) (wymagana licencja Divemaster lub równoważna,
      wymagany kurs pierwszej pomocy - np. w PCK, lub kurs EFR w PADI (ważność 2
      lata), ważne badania lekarskie-nurkowe lub np. w Egipcie podpisanie formularza
      medycznego, zalogowane 100 nurkowan).
      Tyle mowia standardy PADI, ale kazdy doswiadczony instruktor lub divemaster
      powie Ci ze podejmowanie pracy jako przewodnik nurkowy majac zalogowane 60
      nurkowan jest nieodpowiedzialnoscia i szalenstwem. Po 60-100 nurkowaniach jest
      sie w miare dobrze oplywanym nurkiem, ktory najprawdopodobniej poradzi sobie
      sam lub pomoze parnerowi jesli znajdzie sie w sytuacji awaryjnej, z
      doswiadczenie mojego i wielu moich przyjaciol wynika jednak ze nie jest to
      osoba, ktora jest w stanie prowadzic ludzi pod woda (ciezko w trudnych
      warunkach - wiele miejsc w Sharm posiada bardzo silne prady, ktorych kierunek
      zmienia sie czasami co kilkanascie minut), nie jest tez jeszcze w stanie
      prowadzic kursow. Praca instruktora lub przewodnika to bardzo wdzieczna praca,
      ale to przede wszystkim odpowiedzialnosc za powierzone osoby z roznym stopniem
      doswiadczenia.
      Jak wywnioskowales z mojej rozpiski teoretycznie mozna zrobic stopien
      instruktorski w przeciagu roku, lecz niech Bog broni niedoswiadczonych klientow
      przed takimi przewodnikami i instruktorami.
      Gorąco zachęcam do lektury książki Strugalskiego "Wypadki nurkowe. Analiza
      gorzkich doświadczeń". Przytyki i zlosliwe uwagi Strugalskiego do Padi i jego
      wychwalanie pod niebiosa jego organizacji (CMAS) mozna zyczliwie ominac, ale
      ksiazka jest naprawde przyzwoitym studium tej tematyki.
      Dla uprosczenia mozesz przyjac ze zarobki mieiseczne intruktorow w SSH
      ksztaltuja sie pomiedzy 400-1500$.
      Kurs instruktorski nie kosztuje ok. 12.000 PLN, tylko nieco ponad polowe tej
      kwoty (jest to zalezne od kursu $ lub EURO).
      Co do Twojego ostatniego zdania - wakacje to raczej niski lub sredni sezon w
      SSH, wiec raczej nie ma co liczyc ze bazy przyjma Cie w tym okresie z otwartymi
      ramionami, jesli chcesz pracowac w SSH jako instruktor to latwiej znajdziesz
      prace jadac tam na dluzej (minimum kilka miesiecy, rok) - chodzi o dobra
      znajomosc miejsc nurkowych, doswiadczenie w organizacji nurkowan w SSH.
      Praca instruktora jest fantastyczna, ale blad tkwi w podejsciu - "powiedzmy na
      wakacje", nie wyslalbym ani mojejo dziecka, ani nikogo z moich znajomych do
      instruktora po 100 nurkowaniach i "powiedzmy na wakacje".
      Pisze o tym wszytskim, bo warto sobie przemyslec troche kwestii przed podjeciem
      decyzji o karierze nurkowej - moze lepiej pozostac przy typowym "fun"
      wynikajacym z nurkowania, praca instruktora to ciezka praca z ludzmi -
      kleczenie na basenie przez wiele godzin itp.
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka