23.03.06, 17:45
Na prośbę jednego z czytelników naszej strony inicjuję niniejszym wątek o La
Palmie - ponoć najpiękniejszej z Wysp Kanaryjskich (choć sam nie mogę tego
potwierdzić, bo tam jeszcze nie dotarłem...)

Chętnie poczytamy o Waszych wrażeniach z tej wyspy - czy widoki na niej
rzeczywiście zapierają dech w piersi?

Czy ktoś z Was korzystał może z wynajmu domów na La Palmie? Osobiście
znalazłem kilka stron poświęconych wynajmowi tzw. finek (od słowa "finca") i
wyglądają one przepięknie. A jak jest w praktyce?

Pozdrawiam

Bartek
Obserwuj wątek
    • michal_he Re: La Palma 23.04.06, 15:38
      Ja byłem na La Palmie i faktycznie to jedno z tych miejsc, gdzie od razu po
      wyjściu z samolotu jedyne, co jest się w stanie powiedzieć, to OOOOCH! Wyspa
      jest niesamowita, niezwykle górzysta i wypiętrzona, jeżdżąc wzdłuż wybrzeża
      właściwie większość czasu ma się chmury pod sobą. Do tego niesamowity krater
      Caldera de Taburiente, lasy laurowe Los Tilos, wulkaniczne południe, urocze
      miasteczka i wszechobecne plantacje bananów. Wymarzone tereny do pieszych
      wędrówek i podziwiania krajobrazów! Nie polecałbym tylko wyspy osobom, które
      wyjeżdżają tylko po to by wylegiwać się na plaży - jest ich mało (można
      policzyć na palcach jednej ręki) i wszystkie czarne (ja takie bardzo lubię, ale
      są osoby które z nieznanych dla mnie przyczyn czarny piasek wulkaniczny
      odrzuca). Poza tym jest to wyspa o najbardziej chyba kapryśnym klimacie spośród
      wszystkich Wysp Kanaryjskich i może się zdarzyć, że z opalania nici.

Czy jest najpiękniejszą wyspą kanaryjską? Kwestia gustu. Mieszkam na Gran
      Canarii i znam dość dobrze większość wysp - nie byłem tylko na malutkich La
      Gomera i El Hierro (nadrobię niebawem!) i uważam, że każda z wysp jest piękna i
      niepowtarzalna. Zależy kto czego szuka. La Palma jest bardzo zielona, wilgotna
      i kwitnąca, na zupełnie niespotykaną skalę dla mieszkańców suchych wysp
      wschodnich. Ale dla nas może być mniej zaskakująca, bo mi najbardziej
      przypomina Polskę, szczególnie jej średnie partie porośnięte sosnowym lasem.
      Dla Polaków czymś znacznie bardziej egzotycznym może być wulkaniczna Lanzarote
      i jej niesamowite krajobrazy. Ale to już inna bajka...

Podsumowując, jeśli ktoś szuka ciszy i spokoju, i pięknych widoków, będzie na
      La Palmie zachwycony!

Co do noclegów, wiejskie domy (casas rurales) to faktycznie chyba najbardziej
      atrakcyjny sposób zakwaterowania na wyspie. Ale też najdroższy. Ja mogę polecić
      apartamenty San Antonio w Los Cancajos - pięć minut od stolicy Santa Cruz i
      lotniska, plaża, apartamenty dla 4 osób z łazienką, kuchnią, tarasem i basenem.
      W zeszłym roku kosztowały 28 euro/noc za apartament, niezależnie od ilości
      osób. Taniej chyba się nie da. Telefon 0034922433008.

Gdyby ktoś miał jakieś pytania co do Wysp Kanaryjskich, chętnie pomogę.
      Pozdrawiam z Las Palmas.

• tropikey Re: La Palma 26.04.06, 08:00
        cześć Michał,

dzięki za wrażenia z La Palmy i potwierdzenie, że warto tam pojechać. Mam przy
        okazji pytanie - czy wiesz coś o kompleksie Las Olas w Los Cancajos? Widywałem
        bardzo ciekawe oferty noclegowe w tym miejscu (może nie aż takie, jak w San
        Antonio), ale mogę oceniać je tylko na podstawie zdjęć (pod tym względem
        wrażenia są bardzo pozytywne). No, ale zawsze lepiej wiedzieć jeszcze coś
        więcej...
        A co do casas rurales, mam swoją ulubioną stronę z ofertami tego typu:
        www.lascasascanarias.com/index.html - po prostu bajka (choć ceny
        rzeczywiście czasem bardzo wysokie).

Pozdrawiam, Bartek
        • michal_he Re: La Palma 26.04.06, 16:01
          Witam.

Nie znam Las Olas, ani też żadnych innych apartamentów w Los Cancajos. Po
          prostu podczas pobytu nie spędzałem tam wiele czasu (zdecydowanie bardziej
          polecam penetrowanie róznych innych zakątków wyspy), a kompleks San Antonio
          polecili mi znajomi którzy byli tam wcześniej, więc nawet nie szukałem. Mogę
          tylko powiedzieć, że w miasteczku właściwie wszystkie zespoły apartamentów są
          bardzo podobne - basen z ogrodem otoczony jednopiętrowymi domkami szeregowymi z
          tarasami. Nie wiem, czy różnią się bardzo standardem wewnątrz, ale pewnie nie.
          Ja z mojego apartamentu byłem bardzo zadowolony - miał sypialnię dla 2 osób,
          salon z jadalnią i rozkładaną dwuosobową kanapą, ładną łazienkę, dobrze
          wyposażoną kuchnię i taras.

A generalnie jeśli ktoś się wybiera na La Palmę to myślę, że Los Cancajos jest
          bardzo dobrym miejscem - głównie ze względu na położenie (łatwo stąd się wybrać
          na południe, północ i w centrum wyspy, w samym miasteczku poza małą plażą nie
          ma wiele atrakcji). Poza tym drugie skupisko apartamentów na wyspie, Puerto
          Naos, poza gorszym położeniem jest chyba mniej atrakcyjne.

Choć oczywiście jeśli ktoś może sobie na to pozwolić, jak najbardziej polecam
          casas rurales...

Pozdrawiam!
          Michał
        • michal_he Re: La Palma 26.04.06, 16:53
          Poprzeglądałem szuflady i okazało się, że apartamenty o których pisałeś i te
          które wymieniłem ja należą do jednej firmy, strona z informacjami, zdjęciami i
          cennikami www.oasis-la-palma.com:)
    • aguita5 Re: La Palma 13.01.07, 00:18
      Ja tez bylam na La Palma w maju zeszlego roku i potwirdzam, ze bylo bosko.
      Mieszkalismy wlasnie w casa rural na wschodnim wybrzezu. To rpawda, ze pogoda
      jest kaprysna, ale zaleta tej wyspy jest to, ze jesli masz nad glowa chmury to
      wsiadasz w samochod i jedziesz przed siebie, a za chwile wyjezdzasz na slonce ;)
      Jest jeszcze cos pieknego - ludzie! Sa bardzo mili, na te wyspe nie dotarla
      jeszce masowa turystyka (jesli juz to chyba wlasnie przy los cancajos ...) i nie
      sa zrazeni do turystow zadeptujacych ich wyspe.
      La Palma ma wyszstko - piekne gory, piekne wschody i zachody slonca, plaze.
      Mozna tam spedzic zarowno wakacje plazowe, jak i gorskie, my codziennie
      wracalismy wycienczeni po wycieczkach, ale szczesliwi!
      Polecam!
      Wlasnie poszukuje czegos na ten rok i chcialabym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka