Dodaj do ulubionych

rejs nilem, oczekuję na dobre rady

13.07.06, 16:37
Czy ktoś może się podzielić doświadczeniami z rejsu po Nilu?
Słyszałem kipską opinię na ten temat. Podobno promy/statki są w bardzo słabej
kondycji i podróż nie wygląda tak jak to przedstawiają foldery reklamowe.
Jeżeli to prawda to jaka jest najlepsz forma zwiedzania Egiptu?
Obserwuj wątek
    • agaagnes Re: rejs nilem, oczekuję na dobre rady 13.07.06, 16:46
      Byłam w lutym na wycieczce w Egipcie 7+7. Rejs byl super( 4 dni) ,statek 5*,
      jedzenie(3 posilki) bardzo smaczne. Te wszystkie statki z zewnatrz wygladaja
      poodobnie. Z rejsu bylismy bardzo zadowoleni, kajuty bardzo ladnie urzadzone,
      czysciutko,sprzatali dwa razy dziennie. Jak sie plynie to wcale nie czuc. W
      przyszlym roku wybieramy sie na sam rejs 8 dni.
    • ob.serwator_1 Re: rejs nilem, oczekuję na dobre rady 13.07.06, 17:04
      Hmm. Moja dobra rada, to wybierz objazd autokarem. Zobaczysz znacznie więcej i
      poznasz lepiej Egipt. Oczywiście jeżeli posiadasz choć odrobinę nutki zdobywcy,
      podróżnika i masz nieprzepartą wolę poznawania świata. Rejsy po Nilu to tak
      trochę jak turnusy sanatoryjne ( tak określił to przewodnik, który obsługuje
      obie imprezy). No cóż jeden woli Jablonex, a inny diamenty. Wybór należy do
      każdego z osobna.
      • kadrom Re: rejs nilem, oczekuję na dobre rady 14.07.06, 08:11
        Jestem byłym uczestnikiem "turnusu sanatoryjnego" podczas rejsu po Nilu, no i
        jak z tego wynika... wielbicielem Jablonexu.
        Jakie wg Ciebie są plusy podróżowania auktokarem ("diamentów" ;-)) i jaka trasę
        udało Wam się pokonać ? Ponieważ miałbym ochotę zwiedzić jeszcze co nieco w
        Egipcie, może przekonasz mnie do tej formy "zdobywania".
        Osbiście jestem zdania, że rejs to super wycieczka. Nie wiem skąd negatywne
        opinie autora postu na samej górze. Oczywiście jak zwykle wrażenia zależą od
        oczekiwań.
        Swoje sanatorium opisałem juz na forum, a można ten opis znaleźć w ABC Forum
        Egipt.

Pozdrawiam
    • mariuszn_74 Re: rejs nilem, oczekuję na dobre rady 14.07.06, 11:44
      Witaj,
      rejs po Nilu to naprawdę bardzo przyjemna forma zwiedzania egiptu:) Oczywiście,
      ilość gwiazdek na statku nie odpowiada standardowi hotelu (praktycznie
      wszystkie statki mają po 5*) i może się zdarzyć jakiś gorszy, ale zazwyczaj są
      fajne. Super widoki, blisko do zwiedzania zabytków. My byliśmy dwa lata temu z
      eximem na wycieczce 7+7 i było naprawdę super. Oczywiście, statki pływają tylko
      na południu, i do Kairu jedzie się autkarem / nocnym pociągiem. Pozdrawiam i
      miłego pobytu:)
      • ewano2 Re: rejs nilem, oczekuję na dobre rady 14.07.06, 11:55
        Nie słuchaj uwag o "turnusach sanatoryjnych". Rejs Nilem to niezapomniane
        przezycie, czujesz się jak w powieściach Agathy Christie, widoki cudowne,
        statki o bardzo dobrym standardzie, niezatłoczone, klimatyzowane, blisko do
        zwiedzanych zabytków. To niezpomniana przygoda!!!
        • ob.serwator_1 Ja wiedziałem, że tak będzie! 14.07.06, 13:48
          ;-))
          • ewano2 Re: Ja wiedziałem, że tak będzie! 14.07.06, 14:12
            No ja myślę! Można się było spodziewać!
    • nananana1 Rewelacja 14.07.06, 16:57
      Byłam w tamtym roku. Coś pieknego, niesamowita przygoda, super przeżycia.
      Napewno wygodniejsza i bardziej komfortowa wyprawa niż autokarem. Praktycznie
      cały czas na stateczku, zwiedzanie bardzo wcześnie rano albo wieczorem, co jest
      genialnym rozwiązaniem na upały. I napewno zobaczysz więcej na rejsie niz z
      okien autokaru. Przepiękne widoki, cudowna atmosfera. Byłam na statku 4*, żadne
      luksusy, ale przyzwoicie. Jedzenie przepyszne, miła obsługa. Ogólnie była to
      najlepsza wyprawa mojego życia...a widziałam wiele:)
      Więc wybór należy do Ciebie:)
      Szczerze polecam:)
      Pozdrowionka:)
    • photon Re: rejs nilem, oczekuję na dobre rady 14.07.06, 19:12
      zgadzam sie z ta opinią , nie warto plynac w rejs po nilu a powody sa
      nastepujace...
      statki bardzo dooze wiec nawet jakby obroocil sie do goory dnem to i tak nie
      zatonie wiec na wrazenia TITANICa niema co liczyc
      niema co liczyc tez na zasmakowanie prawdziwego egipskiego zycia - statki sa
      wypasione z telewizją, klimą, basenem i innymi wygodami ktorych prawdziwi
      egipcjanie zazwyczaj nie zaznaja
      dobre jedzonko tez nie przypomni o tym w jakim kraju sie znalezliśmy

tak wiec stanowczo odrazdzam .. same minusy... niema to jak safari po piachu i
      kamieniach na garbatym koniu ;)

pozdrawiam i zycze milego rejsu
      • bergamotka11 Re: rejs nilem, oczekuję na dobre rady 15.07.06, 19:27
        ja rejs polecam bardzo. Nie mam wprawdzie porownania ze zwiedzaneim autokarem,
        byc moze mozna wiecej zobaczyc (choc nie wiem dokaldnie jaki jest programtakich
        wycieczek) ale nie wiem dlaczego trzeba na sile katowac sie w autokarze skoro
        mozna spedzic czas na podrozy na wygodnym statku? Prawdziwy egipt mozna poznac
        w miejscowosciach ktore sie zwiedza, wiec nie tylko "luksus" na statku. Moze
        tylko to zwiedzanie jset za szybkie ale autokarem jest podejrzewam podobnie.

Jak ja wspominam moj rejs - zaparszam na rejsponilu.blog.onet.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka