kamusia_a 13.07.06, 22:01 byłam tam całe dwa tygodnie i już wiem,że jestem zakochana w Afryce,jeśli macie jakieś pytania odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grazka61 Re: Wróciłam z Hurghady 13.07.06, 22:52 Jadę pierwszy raz do Egiptu i to pierwszy raz z biurem podróży i do hotelu( zawsze jeździliśmy w bardziej ekstremalnych warunkach). Mam pytani : jak rozwiązać sprawę prania ( jedziemy z dziećmi)? Mój mąż ma dylemat : w czy pływają mężczyźni? ( bo naprzykład w Hiszpani obowiązują sdo pływania szorty) . Jak wygląda sprwa ubierania sięw Hotelu , czy wystarczą szorty i koszulką bądź jakaś letnia sukienka, czy też trzeba ubierać się jakoś elegancko( np. na posiłki) .Jeśli moje pytania okaż się infaltylne to przepraszam, ale zawsze jeździliśmy do kwatery prywatnej lub pod namiot? Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś
kamusia_a Re: Wróciłam z Hurghady 13.07.06, 23:42 ja też zanim pojechałam dużo pytałam to normalne,więc tak masz ochotę zrobić pranie nie ma problemu w każdym sklepie w Hurghadzie kupisz opakowanie jednorazowe proszku-taniej niż u nas więc nie warto zabierać go ze sobą. mąż jesli ma ochotę może kąpać się nawet nago;-) ubiór dowolny ja chodziłam po hotelu nawet w stroju na miasto wychodziłam w krótkich spodenkach i w bluzeczce na ramiączkach jak większość turystów.Teraz już wiem,że opinie większości wypowiadahjących się tutaj są mało adekwatne do sytuacji panującej w tamtejszych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
grazka61 Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 14:11 Dziekuję bardzo za konkretną i wyczerpującą odpowiedź. Jeśli miałabyś trochę czasu to napisz czy jeździłaś na wycieczki z miejscowym biurem, czy próbowaliści snurkowania i wszysto co Cię zaciekawiło lub zdziwiło. Dziekuję bardzo ,Grażyna. Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 14:14 Kamusiu, ludzie mają różną wrażliwość. Ale chodzenie po mieście w kraju muzułmańskim w bluzce na ramiaczkach i szortach uważam za... hmmm... nietakt? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel20001 Re: Wróciłam z Hurghady 13.07.06, 23:47 Witam .Mam pytanie czy potrzebne są jakieś szczepienia przed wyjazdem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
o_ll_a Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 09:42 szczepienia nie są potrzebne na wyjazd do Egiptu życzę udanych wakacji:-) Odpowiedz Link Zgłoś
100krocia Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 14:16 Jest potrzebne jedno szczepienie: przeciw Egiptowi :) Bez tego jak się raz złapie, to nie chce puścić ;P Odpowiedz Link Zgłoś
maliszka1 Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 15:41 kamusia_a napisała: > byłam tam całe dwa tygodnie i już wiem,że jestem zakochana w Afryce,jeśli > macie jakieś pytania odpowiem. Błagam Cię, powiedz jaka jest sytuacja w Egipcie z perspektywy ostatnich wydarzen (Izrael)??? Mam zarezerwowany wyjazd na sierpień, znajomi chcą już zrezygnować, czy faktycznie nie warto się tam pchać ??? Będę wdzięczna za wszelkie inormacje ... Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 16:02 Maliszka, ale ona wróciła z Hurghady i to zanim zaczęły się naloty na Liban. Pytaj kogoś, kto wrócił z Synaju. Albo raczje wróci... Odpowiedz Link Zgłoś
irek88 Re: Wróciłam z Hurghady 16.07.06, 18:45 wróciliśmy 14.07.z objazdu, ostatnie cztery dni w HG, a poz tym od ABU SIMBEL po ALEKSANDRIĘ i wiemy tylko to co podawały wszystkie telewizje, bo w samym Egipcie nic się nie odczuwa Odpowiedz Link Zgłoś
kamusia_a Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 20:42 co do ubioru to 80% turystek chodziło właśnie tak ubranych więc nie widziałam powodu dla którego ja miałabym w takim upale się opatulać.co do wycieczek to raczej radzę brać z hotelu u rezydenta jest na 100% gwarancja,że dojedziecie i macie przewodnika który mówi po Polsku-bardzo ważne ! byłam w Karze jedzie się tam w miarę bezpieczniue w konwoju nocą.natomiast zaryzykować można krótkie wycieczki jak nurkowanie i wyprawa na rafy czy giftun-my braliśmy z plaży 50% taniej i tez fanie. Odpowiedz Link Zgłoś
drab6 Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 21:38 Mam pytanie :czy to prawda ,ze w Hurghadzie nad samym morzem jest dość silny wiatr i z tego powodu turyści okupują baseny? Odpowiedz Link Zgłoś
100krocia Re: Wróciłam z Hurghady 14.07.06, 21:49 Wróciłam tydzien temu. Nie było wiatru. My na basenie byliśmy tylko 2 razy na 14 dni. Wiatry może są w innych porach roku. Odpowiedz Link Zgłoś
irek88 Re: Wróciłam z Hurghady 16.07.06, 18:50 wiaterek jest odpowiedni, a baseny okupują z reguły ci co mają wykupiony ALL INC,lub woda w morzu jest im za ciepła.Sam leżałem na plaży, a kompałem się i w morzu i podchodziłem do basenu dla większej ochłody Odpowiedz Link Zgłoś
melaihesia Re: Wróciłam z Hurghady 16.07.06, 19:34 irek88 brzmi i czyta się jak autorka tego wątku - z okropnymi błędami. Proponuję abyśmy "to to" ignorowali - a co tam, niech pisze sama do siebie. Może ma taką potrzebę? Żyjemy w wolnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Wróciłam z Hurghady 15.07.06, 09:24 No własnie - turytek. Założę się, że masz na myśli Polki i Rosjanki... Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: Wróciłam z Hurghady 15.07.06, 09:40 ewano2 napisała: > No własnie - turytek. Założę się, że masz na myśli Polki i Rosjanki... Myślę, że nie tylko. Również Niemki, Holenderki i inne turystki widywałam tak ubrane. Ja osobiście nie wychodzę w Egipcie poza teren hotelu w szortach ani w mini, wybieram raczej długie spódnice lub długie spodnie, ale nie można też popadać w przesadę i nosić cały czas bluzki z długim rękawem a nawet zasłaniać włosy (spotakałam się kiedyś też z taką opinią, że tak trzeba). Rozumiem, że powinniśmy uszanować ich zwyczaje, religię, ale nie przesadzajmy, w końcu pobyt tam ma być dla nas wypoczynkiem i relaksem. A na terenie hotelowego resortu można chodzić jak się chce (z wyjątkiem restauracji - wstęp w strojach plażowych zabroniony - i słusznie!!) Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Wróciłam z Hurghady 15.07.06, 09:45 kamusia_a napisała: co do wycieczek to > raczej radzę brać z hotelu u rezydenta jest na 100% gwarancja,że dojedziecie i > macie przewodnika który mówi po Polsku-bardzo ważne ! Przestań pisac bzdury i wprowadzać ludzi w błąd. Wycieczki z miejscvowych biur także mają polskiego przewodnika. Kolejny "znafca i szpec" się znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
doris312 TABA Kto do El Wekala 29.08?? 14.07.06, 21:45 Lecimy do Taby do El Wekala 26 sierpnia. Jeśli ktoś w tym terminie się wybiera, prosimy o kontakt:))Posiadam sporo informacji na temat hotelu. Pozdrzawiam.Mój adres mailowy: dor-now@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kamusia_a Hurghada jest piękna 15.07.06, 17:03 nie wprowadzam ludzi w błąd...moi znajomi kupili wyciezkę w Polskim biurze na mieście i ku swojemu zaskoczeniu dostali Anglojęzycznego przewodnika więc mówię tylko,że należy uważać.Wiatry są nawt czasami silne ale to cała przyjemność choć są ciepłe jak z suszarki. Odpowiedz Link Zgłoś
melaihesia Re: Hurghada jest piękna 15.07.06, 19:35 Kamnusiu, zostaw udzielanie rad tym, którzy byli w Egipcie nie dwa tygodnie i "zakochali sie w Afryce" (znajomość Afryki po 2 tygodniach w Egipcie to chyba za dużo powiedziane), ale tym, którzy rzeczywiście znają ten kraj. Poza tym z przykrościa muszę poradzić ci dokształcenie się w pisowni polskiej zanim zaczniesz udzielać sie na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
emamma Re: Hurghada jest piękna 15.07.06, 20:32 > Poza tym z przykrościa muszę poradzić ci dokształcenie się w pisowni polskiej > zanim zaczniesz udzielać sie na forach. kamusia_a już dawno udziela się na forach gazeta.pl, wystarczy wpisać jej nick do wyszukiwarki...hmm teraz chce być sławna na forum Egiptu :) kilka linków forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=39278198&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=35347856&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=39485300&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=36097633&a=36215839 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=34685738&a=34878336 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=34320897&a=34327178 Odpowiedz Link Zgłoś
melaihesia Re: Hurghada jest piękna 15.07.06, 20:46 Cóż, wpadłam, przeczytałam trochę (szkoda czasu na wszystkie posty) i zrobiło mi się niedobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
aziza_kama Re: Hurghada jest piękna 16.07.06, 10:17 Jak się to czyta, to aż trudno uwierzyć... Czy tylko jesteście pewni, że to ta sama osoba? W dodatku czytam, że czasem podpisywała się "Kama". A feee! Odpowiedz Link Zgłoś
emamma Re: Hurghada jest piękna 16.07.06, 13:32 czy dwie różne osoby mogą założyć konto na forum gazeta.pl używając tego samego nicka "kamusia-a" ?? To raczej niemożliwe, więc jest to ta sama osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
emamma Re: Hurghada jest piękna 16.07.06, 13:35 sprostowanie, ten nick to "kamusia_a" a nie "kamusia-a".A tu właśnie udziela się kamusia_a czyli ta sama co na forum Oddam/Przyjmę i Zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
hajsamka Re: Wróciłam z Hurghady 16.07.06, 11:02 nie sądzę aby to była ta sama kamusia ta kamusia co była w egipcie mieszka w polsce dopiero parę lat stąd te błędy. Odpowiedz Link Zgłoś