Dodaj do ulubionych

Rejs po Nilu

02.01.07, 07:32
Słyszałem, że są organizowane rejsy po Nilu, ośmiodniowe. Może ktoś coś wie???
Interesuje mnie rejs w formie wycieczki tzn: przylot, rejs, wylot. Dzięki za
informacje...
Obserwuj wątek
    • misio631 Re: Rejs po Nilu 02.01.07, 19:35
      Wróciliśmy z takiego bożonarodzeniowego rejsu. Kupiłam go w Scan Holiday.Nie
      mam się do czego przyczepić jeśli chodzi o organizację. Na statku wzorowa
      czystość, a było to ważne by nie tracić czasu i zdrowia. Absolutna punktualność
      Egipcjan. Doskonale przygotowana kolacja wigilijna. Troche śmieszne, że
      przygotowywali ją muzułmanie dla chrześcijan. Może mieliśmy szczęście ,a może
      jest tak zawsze. Przewodnik egipski,mówiący po polsku, był jednocześnie
      opiekunem grupy na statku. Bardzo zorganizowany,z dużą wiedzą i poczuciem
      humoru.
      Jedyną niewygodą była droga między Hurgadą a Luksorem. Jedzie się dość długo.
      Trzeba sie na to nastawić. Ale jest lunch w Hurgadzie, po wylądowaniu a po
      podróży czeka pyszna kolacja na statku. W drodze powrotnej dają w pudełku obiad
      na drogę do Polski.
      Od lat podróżujemy sami, więc nie wiedziałam czego się spodziewać. Kiedyś się
      zniechęciłam do biur podróży, za sprzedawanie marzeń. A tu było tak jak
      powiedzieli.Jeśli zaskoczenia to miłe.
      Program pewnie podobny do innych biur, reszta to osoba pilota i to co chce
      przedstawić. My zaczęliśmy od jednego brzegu Luksoru i skończyliśmy na drugim.
      Pozdrawiam, życzę miłych wakacji.
      • piootr3 Re: Rejs po Nilu 04.01.07, 10:17
        A ile to to kosztowało? Bo już zaczynam kombinować aby wykupić przelot, a rejs
        załatwić na miejscu...
      • lato31 Re: Rejs po Nilu 04.01.07, 20:51
        Może jednak więcej szczegółów, jak nazywał się program i jaki koszt?Koniecznie
        koszt!
    • dariusznow Re: Rejs po Nilu 04.01.07, 19:25
      warto jechać,ale nie wiem czy warto kombinować
      my byliśmy z Eximem i było super
      bardzo dużo zależy od rezydenta - przewodnika

pozdrawiam
    • piootr3 Re: Rejs po Nilu 04.01.07, 21:15
      Wszystkim bardzo dziękuję, ale dlaczego tak lakonicznie???
      • dariusznow Re: Rejs po Nilu 05.01.07, 11:34
        lakonicznie, bo to po prostu trzeba przeżyć
        taki przekrój Egiptu w pigułce
        zanim wyjedziesz warto trochę poczytać o kulturze i historii E.
        szczególnie coś z beletrystyki ja zanim pierwszy raz wyjechałem przeczytałem
        kilka pozycji m. i. "Egipcjanin Sinuhe" - warto
        a co do cen to są całkiem przystępne i wybierz ofertę gdzie będzie statek i
        hotel min 4*

pozdrawiam
      • misio631 Re: Rejs po Nilu 06.01.07, 13:12
        Na temat rejsu po Nilu jest bardzo dużo na forum. Resztę dowiesz się wchodząc
        na strony biur podróży. Nasz rejs był świąteczny, a wtedy jest wysoki sezon i
        oferty są najdroższe. Statek był 5 gwiazkowy. Nie była to wersja all.
        Płaciliśmy za napoje przy obiedzie i kolacji. Ale nie rujnują kieszeni.
        Wiedziałam ile pieniędzy wziąć na wstępy. Wycieczka do Abu Simpel płatna
        dodatkowo, ale w Polsce wiedziałam ile będzie kosztować i byłam przygotowana.
        Przewodnik uprzedził pierwszego dnia jakie fakultety ma zamiar zorganizować i
        jaki to będzie koszt.Wliczył w to wstępy, bakszysz i opłatę dla siebie. Przy
        każdej okazji informował by nie dawać się naciągnąć bo coś jest wliczone w cenę.
        Uprzedzał tez ludzi by nie poddawać się presji kupowania niepotrzebnych rzeczy.
        W razie potrzeby służył pomocą językową przy targowaniu.
        Jeśli chodzi o program to myślę, że jest w dużym stopniu podobny lub taki sam w
        różnych biurach podróży.Tak jest ułożona trasa statków, miejsca i czas
        postoju.I one narzucają program rejsu. Zwiedzanie wymaga trochę dyscypliny, bo
        statek może odpłynąć, a są bardzo punktualne. Tak nam sie zdarzyło. Statek
        odpłynął 3 minuty przed czasem.Przewodnik wykonał 2 telefony i statki ustawione
        przy nabrzeżu zaczęły się przestawiać by nasz mógł wpłynąc z powrotem. W
        sezonie potrafi kursować do 300 statków po Nilu.
        Ja pojechałam z 2 chłopakami lubiącymi historię i będącymi erudytami.
        Rzeczywiście lepiej jest trochę poczytać przed wyjazdem lub wziąć na pokład
        ksiązke na ten temat. Mnie to tak bardzo nie pomogło, bo na pokładzie leżakowym
        cały czas oglądałam brzegi i to co się na Nilu dzieje. To bardzo żywa rzeka.
        Rejs to nie tylko krajobrazy,ale przede wszystkim życie toczące sie na nim i
        nad nim. To kontrasty cywilizacyjne. Ludzie piorący w rzece, ogrzewajacy się
        przy ognisku.
        To także kontrasty przyrody. Wąski pasek zieleni, który ma wyżywić ludzi i
        zwierzęta,piękne kwiaty i tuż obok pustynia i góry i to wszystko po obu
        stronach Nilu w zasięgu wzroku podróżnika.
        My mieliśmy dobrego przewodnika.Dużo nam opowiadał i był chętny do współpracy.
        Opowiadał o starym i współczesnym Egipcie. Był wykształconym i pomocnym
        człowiekiem.
        Pewnie trochę przepłaciliśmy bo Scan Holiday jet dość drogim biurem, ale
        dostaliśmy to co chcieliśmy. Jeśli by można dostac to taniej to chętnie
        skorzystam przy następnym wyjeżdzie ale tu nie miałam się do czego przyczepić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka