elsalvador1 18.01.07, 15:54 ...linki,materiały,info itp.Bede wdzieczny za wszelkie informacje.Pozdrawiam.Robson. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajasirocco El-Khadim jest w Sarabit... 18.01.07, 19:04 El-Khadim znajduje się w Sarabit-jest to starożytna światynia egipska z czasów XII dynastii poświęcona bogini Hathor, a obok stoi jeszcze swiątynia Sopdu, boga Pustyni Arabskiej, z epoki Nowego Państwa (na ścianach ma wyryte inskrypcje z imionami Hatszepsut i Tutmosisa III). Natomiast w pobliskiej Wadi Mukattab (Dolina Inskrypcji) można zobaczyć liczne stele i inskrypcje jeszcze z czasów III dynastii (wydobywano tutaj turkusy w czasach Starego Państwa)... Odpowiedz Link Zgłoś
gajasirocco Zapraszam do Sarabitu -zaginiona światynia czeka! 18.01.07, 21:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44645&w=53077523&a=55762897 Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Zapraszam do Sarabitu -zaginiona światynia cz 19.01.07, 12:08 gajasirocco-dzięki wielkie.Wybieramy się tam w maju.Pozdrawiam i proszę o jeszcze ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
seatac Re: Zapraszam do Sarabitu -zaginiona światynia cz 19.01.07, 12:23 Robson - spoko To juz tylko 4 miesiace i jestesmy tam... Do zobaczenia i wielkie dzieki gaja... Jedna z niewielu, co jeszcze zostaly... A brakuje wielu.. T. Odpowiedz Link Zgłoś
gajasirocco Zapraszam do Sarabitu -zaginiona światynia czeka! 19.01.07, 12:59 Zaglądajcie na forum Karawanseraju- tam dla miłośników Synaju wrzucam różne ciekawostki! A Synaj jest boski (dziewiczy, urozmaicony...)! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44645&w=53077523 Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Zapraszam do Sarabitu -zaginiona światynia cz 19.01.07, 13:15 seatac napisał: > Robson - spoko > To juz tylko 4 miesiace i jestesmy tam... No aż 4 miesiące!!!.Będzie się działo!! Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Do gajasirocco. 19.01.07, 13:47 Witaj.Mam pytanie czy kopalnie turkusów koło Sarabit al-Chadim są czynne?,można tam wejść bez problemu?.A jaka jest możliwość przenocowania w Oazie Fajran?.Wielkie dzięki za info.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
gajasirocco Sarabit i Wadi Fajran 19.01.07, 14:03 Kopalnie turkusów były tam w czasach Starego Państwa, teraz są wykopaliska- np. w kopalniach w Sarabit odnaleziono prymitywne znaki, które różnią się od hieroglifów (być może są to znaki najstarszego znanego alfabetu fonetycznego, w którym każdy znak reprezentuje dźwięk, a nie przedmiot). Nie licz na żadne hotele w Wadi Fajran, a przenocować można wszędzie, jeżeli masz śpiwór i karimatę (jest to głęboka dolina zarośnięta palmami). Przejeżdża tędy autobus z Kairu do św. Katarzyny, jest tam też zamknięty dla turystów klasztor (mieściła się tutaj pierwsza siedziba chrześcian na Synaju). Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Sarabit i Wadi Fajran 19.01.07, 14:41 Dzięki.Właściwie chodziło mi czy kopalnie są udostępnione dla turystów a o przenocowaniu myślałem raczej o czymś w rodzaju namiotu.Na przyszłość muszę bardziej precyzować moje pytania,sorki.Chciałbym jeszcze zapytać czy warto jechać na Badijat At-Tih(Pustynia Tułacza),słyszałem o niesamowitych widokach i wreszcie czy do Hammam Musa(chodzi mi o żródła) da się dojechać tylko od strony zachodniej/Abu Radajs/ czy jest jakaś droga od św.Katarzyny przez pustynię.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.Robson. Odpowiedz Link Zgłoś
gajasirocco Re: Sarabit i Wadi Fajran 20.01.07, 13:19 Chyba warto dotrzeć na każdą pustynię w Egipcie, zwłaszcza Tułaczą... Niestety nie znam dróg dojazdu do źródeł Hammam Musa... Przetrzyj szlak, a ja pojadę tym razem Twoimi śladami (inshaalah)...napewno wkrótce! (jak trudno żyć bez Egiptu) Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: Sarabit i Wadi Fajran 22.01.07, 13:38 Szukran dżazilan ala l-musaada.Postaram się zobaczyć jak najwięcej.Jeszcze raz wielkie dzięki.ila l-lika.Safra sa ida.Maa ssalama. Odpowiedz Link Zgłoś
gajasirocco Re: Sarabit i Wadi Fajran 22.01.07, 13:40 LA shukran... Ma asalam-ila ilika. Ana behab MASR! Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: el-Khadim na Synaju,czy ktoś ma... 22.01.07, 14:21 A moze tak przedwyjazdowe spotkanko?? mala narada-kto, gdzie, za ile itd?? Oj Misiek... widze, zes sie napalil na ten wyjazd bardziej niz ja czy Seatac :-) Tomka zabierasz?? aktualne?? Pozdro, Iwcia Odpowiedz Link Zgłoś
seatac el-Khadim na Synaju,czy ktoś ma... 22.01.07, 14:41 Ciekawe gdzie to przedwyjazdowe spotkanko...?? A jesli w samolocie dla mnie miejsca nie starczy, to ja moge w przyczepie... I jesli nie na Synaj, to mozemy zobaczyc co innego.... nawet te "takie tam stożki" ;-)))))))))))) "Chociaz, nowe to one nie sa..." T. Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: el-Khadim na Synaju,czy ktoś ma... 22.01.07, 15:42 seatac napisał: > Ciekawe gdzie to przedwyjazdowe spotkanko...?? > A jesli w samolocie dla mnie miejsca nie starczy, to ja moge w przyczepie... > I jesli nie na Synaj, to mozemy zobaczyc co innego.... nawet te "takie tam > stożki" ;-)))))))))))) "Chociaz, nowe to one nie sa..." > T. Dajesz propozycję! ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: el-Khadim na Synaju,czy ktoś ma... 22.01.07, 15:27 platynka.iw napisała: > A moze tak przedwyjazdowe spotkanko?? > mala narada-kto, gdzie, za ile itd?? > Oj Misiek... widze, zes sie napalil na ten wyjazd bardziej niz ja czy Seatac :- > ) > Tomka zabierasz?? aktualne?? > Pozdro, Iwcia Wszystko aktualne Misiek a napaliłem się ogromnie i do wiadomości forumowiczów to wszystko przez Tą dziewczyne ;-)))/Zebranko!!!,jasna sprawa!!!,ja się piszę!!!/Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: el-Khadim na Synaju,czy ktoś ma... 22.01.07, 21:30 elsalvador1 napisał: > Wszystko aktualne Misiek a napaliłem się ogromnie i do wiadomości forumowiczów > to wszystko przez Tą dziewczyne ;-))) O Matko... Powiem Ci to prosto w profil-super, ze jestem powodem twojego napalenia sie ;-))))))))) A swoja droga-zapowiada sie, ze w namiocie w oazie bede jedyna kobieta w namiocie z Toba i Seatac.... i gromada Beduinow dookola. PIERWSZA! Z PRZODU! NA GORZE! <rotfl> tez zaczynam sie napalac ;-) heheheheeh... Cmokaski bejbik! :-) P.S. A moze zamowimy spobie pod "takimi tam stozkami" "jakis portrecik na plasko" ;-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
roxi32 Co to jest? 23.01.07, 17:19 Czy to jakis nowy kurort wczasowy? oswieccie mnie,o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Co to jest? 23.01.07, 22:51 roxi32 napisała: > Czy to jakis nowy kurort wczasowy? oswieccie mnie,o co tu chodzi? Nie kochana :-) Tu sobie poczytaj: www.egiptologia.pl/serabit.html Mamy juz pewnych 8 osob na wyjazd. W tym jeszcze nocleg na pustyni itp. I jeszcze cos wymyslimy... tak sadze, co nie chlopaki? :-) Pozdrawiam i odliczam do maja!! To co-podpinasz sie Roxi?? Pozdrawiam, Iwonka Odpowiedz Link Zgłoś
seatac To zycie... 24.01.07, 08:15 Cos ten najbardziej napalony ostatnio jakby przycichl... A jak bez niego zrobic pustynnego sandwich'a z pl.iw w srodku?? ;-))) El.sal pekasz? T. Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: To zycie... 24.01.07, 10:06 seatac napisał: > Cos ten najbardziej napalony ostatnio jakby przycichl... > A jak bez niego zrobic pustynnego sandwich'a z pl.iw w srodku?? ;-))) > El.sal pekasz? > T. Siemanko see.Mam trochę kiepski chumor ale poza tym ...oj będzie się działo!!!.Ja zawsze na TAK. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: To zycie... 25.01.07, 08:49 elsalvador1 napisał: > Siemanko see.Mam trochę kiepski chumor ale poza tym ...oj będzie się > działo!!!.Ja zawsze na TAK. No ja mysle, ze jestescie nadal na TAK! juz jeepy zalatwiam i nocleg na pustyni! Robcio-a moze dowalimy jeszcze cos do Serabit-el Chadim?? I wtedy 2 noclegi na pustyni? Skoro juz tam bedziemy... co proponujesz?? Pozdrawiam, Iwonka Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Re: To zycie... 25.01.07, 10:54 Hejka Iwcia.Ja jestem za.Własnie obmyślam o co jeszcze zachaczyć.Serebit i na Pustynię Tułacza proponuję a w drodze powrotnej zachaczyć o zrudła w Hammam Musa.Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
roxi32 Re: Co to jest? 25.01.07, 11:10 platynka.iw napisała: > roxi32 napisała: > > Czy to jakis nowy kurort wczasowy? oswieccie mnie,o co tu chodzi? > > Nie kochana :-) > Tu sobie poczytaj: > www.egiptologia.pl/serabit.html > Mamy juz pewnych 8 osob na wyjazd. W tym jeszcze nocleg na pustyni itp. I > jeszcze cos wymyslimy... tak sadze, co nie chlopaki? :-) To Ilonka ja pomysle.Ale bedzie cieplo? > > Pozdrawiam i odliczam do maja!! > > To co-podpinasz sie Roxi?? > > Pozdrawiam, Iwonka Odpowiedz Link Zgłoś
elsalvador1 Może ktoś ma... 26.01.07, 16:01 ...jakieś ciekawe propozycje?.Temat dalej otwarty.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś