Dodaj do ulubionych

Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jordanii

28.01.07, 20:30
Może ktoś jest zorientowany, czego nie wolno wwozić do Jordanii. Słyszałam,
że art. spożywczych i alkoholu. Czy to prawda!.
Obserwuj wątek
    • ob.serwator_1 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 28.01.07, 22:14
      Ponoć to prawda. Lecz jak to u arabów, mają permanentną manianę i nikomu nie
      przychodzi do głowy, żeby to sprawdzać. Piszę to jednak na podstawie wyłącznie
      moich obserwacji. Przekraczałem tą granicę dwa razy. Może ktoś miał inne
      doświadczenia.

krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52534.html
      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52980.html
      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/80898.html
      • bajka115 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 28.01.07, 23:42
        Dziękuję za informację i zdjęcia, które są super. Czy możesz powiedzieć coś o
        wyprawie na Górę Mojżesza. I jeszcze jedno, czy wbijają w paszport pieczątkę na
        granicy z Izraelem, czy można to jakoś obejść?.
        • ob.serwator_1 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 29.01.07, 15:48
          W ubiegłym roku tuż przed "wojną" nie wbijali pieczątek na naszą prośbę.
          Póżniej podobno już takiej możliwości nie było, a teraz nie wiem jak jest. Zaś
          co do Góry Mojżesza i Klasztoru św Katarzyny, to nie bardzo wiem, co pisać, to
          trzeba zobaczyć. Nie zapomnij spojrzeć podczas wspinaczki w niebo - tylu gwiazd
          jeszcze nie widziałaś. Trzeba też pamiętać o ciepłym ubraniu, jest tam zimno i
          wietrznie. Jak nie lubisz się męczyć weż sobie przy klasztorze wielbłąda za 10
          $, który zawiezie Cię prawie na sam szczyt. Jednak ostatni dość męczący odcinek
          trzeba już na własnych nóżkach przejść. W powrotnej drodze warto zejść Drogą
          Pątników, która jest stroma, ale bardziej malownicza niż ta "wielbłądzia".
          Jednym słowem - warto! Polecam też z Sharm Wielkie Safari Abu Galum zwłaszcza
          jak zamierzasz popływać z maską i fajką. Koniecznie weż aparat do robienia
          zdjęć podwodnych. Jeżeli mogę coś jeszcze doradzić, to pytaj.

• ob.serwator_1 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 29.01.07, 15:55
            Polecam też w Jordani błotną kąpiel w Morzu Martwym. Weż też pojemnik na błoto
            (na zaś). Niektórzy pchają to w butelki po coli, ale nie polecam. Ja wziąłem w
            pojemnik po masce do nurkowania. Na granicy Izraelskiej mogą wziąć próbkę do
            analizy. Trwa to chwilę , ale problemów nie robią. Pozdrawiam.

• brygidka05 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 29.01.07, 23:03
      Przed wyjazdem na imprezę Triady do Jordanii i Syrii wiedziałam stosunkowo niewiele na temat ograniczeń przy przekraczaniu granicy, w pierwszym rzędzie pamiętałam o tym, by nie posiadać przy sobie żadnych rzeczy mających jakikolwiek związek z Izraelem. Podczas objazdu po Jordanii przypadkiem zauważyłam, że woda, kupiona w sklepie wolnocłowym na Okęciu, jest zapakowana w reklamówkę przedstawiającą obraz gwiazdy Dawida i informację o festiwalu kultury żydowskiej ;)

Tuż po odprawie w egipskiej Tabie, a przed odprawą w izraelskim Eilacie zrobiliśmy zakupy w pobliskim sklepie wolnocłowym, uzupełniając głównie zapasy wody. W bagażu głównym miałam jedną butelkę "lekarstwa" czyli koniaku, który wzbudził zainteresowanie jedynie ze strony urzędniczek z przejścia izraelskiego. W Jordanii nikt nawet nie zaglądał nam do bagaży, tak było przynajmniej w przypadku naszej grupy, a wyruszyliśmy na objazd pod koniec maja 2006 r.

Myślę, że nie ma potrzeby popadać w przesadę, a posiadanie alkoholu w rozsądnych ilościach nie powinno stanowić problemu.

Cześć Obserwatorze, czy masz już jakieś plany na tegoroczne wakacje? Czyżby rejs po Nilu? Polecam bardzo gorąco :-)))

pozdrawiam serdecznie
      Kasia
      • ob.serwator_1 Do brygidka05 29.01.07, 23:28
        No cześć! Wtym roku przyszła kolej na Izrael. Lecę 19 czerwca. Podobno najpierw
        będzie objazd, a póżniej tydzień w Holiday Inn Amphora. Mógłbym już dziś.
        Wszystko mam przygotowane tylko spakować. Kupiłem nawet cyfrówkę do zdjęć
        podwodnych. Brakuje tylko emulsji do opalania. Miałem też ochotę na Tunezję z
        Algierią, ale może w przyszłym roku. Szkoda, że tylko raz w roku mogę
        wyjeżdżać :-( i to tylko latem - taki fach... Pozdrawiam - Krzysztof.

• bajka115 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 30.01.07, 21:10
      W ubiegłym roku miałam również lecieć z Triadą do Egipt-Jordania-Syria. W
      ostatniej chwili zrezygnowałam (sprawy niezależne od człowieka ). Myślę, że w
      tym roku nic nie stanie na przeszkodzie i zobaczę Jordanię chociaż niektórzy
      twierdzą, że Syria bardziej zachwyca. Piszesz, że do Izraela będzie najpierw
      objazdówka. Skąd wiesz? Gdzie można otrzymać takie informacje? Jak długo
      wchodzi się na Górę Mojżesza? Jakie wycieczki fakultatywne proponują na miejscu.
      Jeszcze raz dziękuję za pomoc
      • ob.serwator_1 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 30.01.07, 23:10
        Witam! Z wycieczek fakultatywnych korzystałem z miejscowego biura i bardzo
        sobie chwalę organizację, choć czytam na forum, że mają co jakiś czas wpadki
        (jak wszyscy).Tu masz ich ofertę. Wysyłałem do nich SMS i czekałem w pokoju aż
        oddzwonią. Wszystko załatwiłem na telefon, a płacilem dopiero jak po mnie
        przyjechali. Tu masz ich ofertę - www.taniewycieczkisharm.com . Na Górę
        Mojżesza wchodzi się ok.3 godziny. Za to widok niesamowity o świcie! No a
        Syria?... W Jordani czułem sie jak w ...Jordani(Petra zostaje długo w
        pamięci}.Natomiast w Syrii czułem się jak w...domu. Nie wiem dlaczego. Damaszek
        ma wiele niepowtarzalnego uroku i ten "klimat" arabsko - otomański robi swoje.
        Do tego Palmyra, Bosra, Sednaya... Objazd mam prawdopodobnie pierwszy, bo
        Triada zrobiła rezerwację hotelu (Amphoras) od 26 czerwca, a impreza zaczyna
        się 19-tego. Na podstawie tego udzielono mi takiej informacji. Jak by co - to
        pytaj. Pozdrawiam - Krzysztof

• agaagnes Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 31.01.07, 15:41
      nie prawda my mielismy i nie tylko my alkohol kupiony jestsze w bezclowym i
      nikt sie nie czepial mielismy takze suchy prowiant
    • bajka115 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 02.02.07, 21:37
      Do obserwatora! Czy możesz napisać jakie atrakcje czekają mnie na Safari Abu
      Galum?
      • ob.serwator_1 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 02.02.07, 22:38
        Zabrano nas z hotelu Jeppami na przejażdżkę po pustyni. Odwiedziny w wiosce
        beduińskiej, następnie dość długa jazda na wielbłądach wzdłuż morza z pięknymi
        widokami.(Widać też brzegi Arabi Saudyjskiej). Jedzonko u beduinów i snorkeling
        na osławionym Blue Holl. Przejazd Jeppami na lagunę i znowu pływanko i świetne
        zdjęcia podwodne. Póżniej czas wolny w Dahab i przejadd do hotelu.Poniżej masz
        link do strony z opisem min.tej imprezy.
        www.taniewycieczkisharm.com/Zwiedzanie.htm
        W moim albumie zatytułowanym Egipt, Jordania, Syria są zdięcia z tego wypadu -
        tylko trzeba je poszukać. Pozdrawiam - Krzysztof.

• bajka115 Re: Egipt-Jordania, czego nie wolno zabrać do Jor 04.02.07, 22:33
      Dziękuję, wszystko znalazłam. Jestem Ci bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
      Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka