Dodaj do ulubionych

Co przywiezc z Egiptu?

09.07.07, 14:59
Lece pierwszy raz...na co warto zwrocic uwagę? Dzieki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sharmdiver Re: Co przywiezc z Egiptu? 09.07.07, 15:04
      nellnell napisała:
      > Lece pierwszy raz...na co warto zwrocic uwagę? Dzieki za podpowiedzi.

Na odpowiednie zabezpieczenia.
      Pewnych rzeczy lepiej nie przywozić..
      Rzęsistek szaleje... "Adidas" też.
      • nellnell Re: Co przywiezc z Egiptu? 09.07.07, 15:21
        umysłowa impotencja? a moze kompleksy? ze tez niektorym wszystko kojarzy sie z
        du..ą. Adidas jest obciachowy chyba ze z kolecji Stelli Mccartney (zart na
        poziome kolegi) pozdrawiam.
        • janusz.amir Re: Co przywiezc z Egiptu? 09.07.07, 15:48
          Z Egiptu to tylko wspaniałe wspomnienia i ładne fotki.

Pzdr.
          Janusz
        • sharmdiver Re: Co przywiezc z Egiptu? 09.07.07, 15:56
          Adidas to gra słów.

Do przywiezienia z Egiptu polecam wspaniałe wspomnienia z pod wody..
          • nellnell Re: Co przywiezc z Egiptu? 09.07.07, 16:15
            Adidas to gra słow?! nieee, niemożliwe...naprawde! jestem w szoku :) Aha - to
            ironia :) dopiero ucze sie pływać o nurkowaniu nie mam zielonego pojęcia ale do
            odważnych świat należy :) pozdro
            • sharmdiver Re: Nurkowanie 09.07.07, 18:23
              Niesamowicie tracisz. Naucz sie dobrze pływać, nurkować. Za kilka lat te cuda
              podwodnego świata będziesz sobie mogła obejrzeć tylko na zdjeciach...

Oczywiście jakiś czas będzie potem też opcja "Wielka rafa koralowa w Australii"...
              • tajemnicza26 pierwszy raz... 10.07.07, 07:45
                a wlasnie jesli ktos nie umie dobrze plywac dobrze (ucze sie dopiero umiem
                pieskiem i na plecach) a chce sprobowac...gdzie w hurgadzie po polsku pokaza co
                i jak? Ja nie mam zielonego pojecia o nurkowaniu a chcialabym sprobowac. Czy w
                takich bazach maja wyposazenie od a do z? Pianki itp? Czytalam ze maske i fajke
                3ba miec swoja. I na jakie głebokosci sie schodzi? DZIĘKUJE za odpowiedz!
                • b-b1 Re: pierwszy raz... 10.07.07, 08:43
                  Wyposażenie w bazach jest od A do Z.Pianka, płetwy, butle itd.... Dobrze jednak
                  miec swoją maske(rurka na nurach nie jest Ci potrzebna),dopasowaną do
                  twarzy-wtedy masz pewnośc, ze nie przecieknie, i że ktos obcy do niej nie
                  pluł:))))aby "odparowała"
                  Pływac nie musisz umiec wcale, instruktor prowadzi Cię pod wodą za "ręke".
                • sharmdiver Re: pierwszy raz... 10.07.07, 14:50
                  Temat jest omówiony w dziale "egiptomaniacy podpowiadaja"
    • iza1973 Re: Co przywiezc z Egiptu? 10.07.07, 11:52
      chcialam powrocic do glownego pytania watku. tez lece pierwszy raz. oczywiscie
      przede wszystkim zeby zobaczyc i przezyc. ale bede chciala przywiezc jakies
      drobiazgi dla najblizszych. slyszalam o recznikach, t-shirtach, kawie,
      herbacie, chalwie, jakie przyprawy? i gdzie? bede w Hughardzie, z rejsem, i w
      Kairze.
      • sharmdiver Re: Co przywiezc z Egiptu? 10.07.07, 15:03
        iza1973 napisała: ale bede chciala przywiezc jakies
        > drobiazgi dla najblizszych. slyszalam o recznikach, t-shirtach, kawie,
        > herbacie, chalwie, jakie przyprawy?

Reczników nie trzeba kupować - masz hotelowe.
        T-shirty różnej jakości -trzeba się dokładnie przyjrzeć.
        Kawa - bardzo kiepska (było to dla mnie zupełnym zaskoczeniem - a kawę lubię).
        Herbata - dobrych gatunków brak poza importowanymi światowymi markami.
        Egipcjanie piją najtańsze gatunki.
        Chałwa tak samo - na skutek wysokiej temperatury na ogół jest "drugiej
        świeżości" Lepiej kupić w Polsce.
        Przyprawy - bez sensu, na ogół zwietrzałe. Ceny z "kosmosu". Prawie wszystko
        jest w Polsce

Mają ładne flakoniki z cienkiego szkła na perfumy.
        Wyroby z Nubii ( drewno, skóra)
    • b-b1 Re: Co przywiezc z Egiptu? 10.07.07, 12:27
      Bawełna w Egipcie jest bardzo dobrej jakości.
      Zawsze kupuje dzieciakom i całej rodzinie po kilka koszulek-koszt od 3-7 dolarów
      w zalezności od rozmiaru, a sobie tym razem kupiłam tunike wyszywaną-kosztowała
      8 dolarów, żałuje, ze tylko jedną...
      Ręczniki kosztuja około 6 dolarów, najwiekszy wybór ręczników widziałam na
      bezcłówce w Egipcie, więc warto zostawic sobie parę dolarów na zakupy przy
      wyjeździe(tam kosztowały ok. 5 euro-bardzo duże).
      W Hurgadzie zakupy robie tylko w "galeryjce" na piętrze nad marketem Abu Ashara.
      Jest to bardzo charakterystyczny sklep-znaja go wszyscy miejscowi, taksówkarze,
      więc kogokolwiek zapytasz-powie gdzie jest(w pobliży Egypt tours, i kantoru).
      Towar jest tam "ocenowany", ceny rozsądne, i nikt nie namawia na zakupy..
      • pc_maniac Sorry, ale cała ta dyskusja jest bez sensu 10.07.07, 21:40
        Jeden lubi blondynki, drugi brunetki, a trzeci rude.
        Jeden słucha jazzu, drugi disco-polo, a trzeci o. Rydzyka.

Jak można doradzać co masz przywieźć z Egiptu jeśli się nie zna Twojego gustu,
        Twoich zainteresowań?

Ja sobie walnąłem kilka papirusów na ścianie, ale inna osoba może stwierdzić,
        ze coś takiego nie będzie mu pasowało do wystroju mieszkania.
        Na pewno mogę doradzić jedno - przywieź dużo pozytywnych wrażeń, wspomnienia,
        dobry nastrój. Reszta już zależy od Ciebie co Ci się tam spodoba, a będziesz
        miał w czym wybierać.
        • pc_maniac Re: Sorry, ale cała ta dyskusja jest bez sensu 10.07.07, 21:42
          A co do kawy, to faktycznie - na całym Świecie nie ma podlejszej.
          • iza1973 Re: Sorry, ale cała ta dyskusja jest bez sensu 10.07.07, 22:17
            cześć, a ja myślę że dyskusja nie jest bez sensu. wiadomo, że jak jeździmy po
            swiecie, to przy okazji kupujemy różne rzeczy. jakieś smakołyki, ozdoby,
            pamiątki, tzw. "durnostojki". ja np staram się z każdego miejsca gdzie jestem,
            przywieźć magnes na lodówkę :) teraz jak wybieram się do Egiptu, to z czystej
            ciekawości pytam, co fajnego można w podarunku przywieźć. i tak wiadomo że nie
            na zakupy tam jadę. mój syn zamówił sobie kawę i herbatę (bo ojciec jego kolegi
            przywiózł i chłopakom smakowało), i dzięki Waszym uwagom wiem, że nie ma co na
            to marnować pieniędzy. jak jeździłam w miarę często do Szwajcarii, to też
            wiedziałam na co warto w sklepie zwrócić uwagę. myślę że wątek jak każdy inny,
            nie ma co do tematu zakupów przywiązywać zbytniej uwagi.
            • eva2412 może bez sensu, ale... 11.07.07, 23:30
              ...magnesy na lodówki są i to w dużym wyborze. Z rzeczy żywnościowych mi
              smakowała i przywiozłam chałwę, ale taką "niesprasowaną" pakowaną w słoiki :-)
              • sharmdiver Re: może bez sensu, ale... 11.07.07, 23:48
                Magnesy są "made in china"...
                Z jedzonka polecam PASTERMĘ - szynkę w ziołach. Aromatyczna nieprawdopodobnie.
                Kroi się ja w plasterki grubości 1mm i na kanapkę... Mniam, mniam..
                • anuulka Re: może bez sensu, ale... 12.07.07, 00:00
                  ale co za roznica ze made in china.. milo spojrzec na lodowke ktorej trzymaja
                  sie wspomnienia z roznych stron swiata.. nie wazne gdzie wyprodukowane tylko
                  skad przywiezione..

mozna przywiezc
                  * fajke wodna
                  * buteleczki z piaskiem usypanym we wzory (podobno wietrzeja, rozsypuja sie
                  itp.. moje stoja juz 3 rok i nie zmienily ani koloru ani stanu skupienia ani
                  Ani)
                  * reczniki plazowe (za smieszne pieniadze a swietne gatunkowo)
                  * woryby srebrne / zlote
                  * kubki.. (mam ich juz cala mase i wszyscy znajomi zamawiaja by im przywozic)
                  * mase zdjec, wspomnien, wrazen!
                  • krnasl Re: może bez sensu, ale... 12.07.07, 15:32
                    To jest bardzo dobre pytanie.
                    Napiszcie co przywieźliście jako pamiątki i prezenty dla znajomych, rodziny itd.

• ewano2 Re: może bez sensu, ale... 12.07.07, 15:48
                      Na bazarach mozna znaleźć bardzo ładne chusty i szale!
                      • iwona967 Re: może bez sensu, ale... 12.07.07, 19:03
                        Po kilku pobytach w Egipcie mam:
                        - całą kolekcję papirusów
                        - ze 20 kubków z różnymi motywami
                        - ręczniki w przeróżnych rozmiarach i kolorach
                        - 4 walizki różnych rozmiarów
                        - kilka t-shirtów
                        - chusty bawełniane
                        - trochę wyrobów ze srebra- wisiorki, pierścionki
                        - posąg egipskiego kota
                        Ponadto zawsze kupuję chałwę w pudełkach i dżem figowy firmy Vitrac- moja Mama
                        uwielbia a w Polsce nigdzie takiego nie ma.
                        Bawełna jest świetna i t-shirt, szal, chusta lub recznik może być fajnym
                        prezentem.
                        Oczywiście papirusy także.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka