justyna3010 31.10.07, 16:38 W zimie lece do Egiptu. Z jakim biurem najlepiej pojechac do Gizy. Slyszalam, ze to niebezpieczna wycieczka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justyna3010 Re: Piramidy jakie biuro? 31.10.07, 16:47 Od znajomych ktorzy byli na tej wycieczce i opowiadali o eskorcie wojska. Czy moze to taka atrakcja dla turystow. Nie mowiac juz o wystrzelaniu 6przed kilku laty podczas tej wycieczki prawie calego autokaru z Niemieckimi turystami. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Piramidy jakie biuro? 31.10.07, 17:14 Boszszsz... Jedź kobieto to Łeby, to nie będziesz się martwić. A tak serio - gdzieś ci dzwoni ale niezupełnie wiesz gdzie i co. 1. Konwoje turystyczne z Hurgady do Kairu i Luksoru to zasadniczo pic na wodę, trzeba po prostu dać ludziom (żołnierzom) zarobić. I reżim to robi. Z Kairu wraca się tą samą drogą bez konwoju. Z Sharmu jeździ się w ogóle bez konwoju w obie strony. Do Luksoru z Safagi wychodzi konwój, ale jak jest z powrotem teraz to nie wiem. 2. Zamach na grupę głównie szwajcarskich turystów miał miejsce nie z Gizie, lecz w Deir El Bahri (koło światyni Hatszepsut), Luksor, zachodni brzeg Nilu 17 listopada 1997 r. Bezpośrednią konsekwencją tego zdarzenia było znaczące zaostrzenie kontroli i ilości policji w całym kraju. W samym Deir o kilkaset metrów od wejścia odsunięto parking (zamach udał się m. in. dlatego że w 1997 r. można było podjechać furgonetką prawie pod same schody świątyni, a tam jest dużo pustej przestrzeni i ludzie byli bezbronni w momencie otwarcia ognia z broni maszynowej, a terroryści na dojeździe odcięli drogę ucieczki i dobijali tych którzy schronili sie na terenie świątyni.W sumie zginęło 58 osób. Teraz po drodze są 2 posterunki plus kontrola przed wejściem niedaleko swiatyni. 3. Na autokary w konwoju lub bez zamachów sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
justyna3010 Re: Piramidy jakie biuro? 01.11.07, 11:02 Dziekuje za ta WYCZERPUJACA odpowiedz chociaz nie wiem po co ta uszczypliwosc na poczatku. To taki grzech ze ludzie chca spedza urlop ze swiadomoscia powrotu z niego. Chyba nie. Jestem osoba przezorna i chce wiedziec co mnie czeka w danym panstwie tym bardziej z tak odlegla nam kultura i religia. A to ze mi cos dzwoni to chyba tez dobrze. Gorzej jak by w glowie byla zupelna cisza. Wszyscy na tym forum pozjadali rozumy tak jak Ty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do justyna3010 31.10.07, 17:28 Poczytaj wątek - Bezpieczeństwo. Z cytowanych artykułów prasowych wynika ,że sznowna miriam nie do końca ma rację ,twierdząc że teroryści zaatakowali tylko raz i to dawno. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: do justyna3010 31.10.07, 17:52 eeeno nie kombinujcie terroryści są wszędzie ,, samoloty spadaja od czasu do czasu turyści siedzą do konca turnusu na poczekalni hoteli i co tam jeszcze Na Saharze co i rusz ginie jakiś gościu szczególnie jak jedzie w rajdzie Paryz Dakar .. ale ludzie chodza po ziemi jeżdżą po świecie jeżdżą na wycieczki fakultatywne jeżdżą do Egiptu i jeżdża na Rajd Paryz Dakar ... ostatnio to najlepiej do Kairu z macierzystym biurem z którym przyjechałaś ... bo takie były przepisy Ministerstwa Turystyki Egiptu ,, czy nadal takie są - nie wiem może ktoś ci zaproponuje jakieś lokalne biuro ???? poczekamy zobaczymy pzdr deo Być w Egipcie i nie widzieć piramid to jak być w Rzymie i papieża nie widzieć ... albo i jeszcze gorzej ... Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: do justyna3010 31.10.07, 22:58 Nigdzie nie twierdze chłopaczku że terroryści atakowali tylko raz. Naucz się czytać ze zrozumieniem. Nie atakowali natomiast ani autokarów, ani konwojów. Autorce wątku gdzieś zaś dzwoniło o jakimś "wystrzelaniu turystów". No więc dokładnie chodzi o zamach z 1997 r. A co do wybuchów w Sharmie w Ghazali i Old Markecie oraz w Dahabie to nie były one skierowane na turystów, lecz na zdestabilizowanie sytuacji wewnętrznej przed wyborami. Wybuch pod Hiltonem w Tabie był skierowany przeciwko Izraelczykom wypoczywającym w czasie bodaj Sukkot (bo to chyba jakoś w październiku 2004 r. było). Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: do justyna3010 01.11.07, 08:44 Miriam i inni mieniący sie egiptofanami i miłośnikami Egiptu ... może wreszcie raz odpowiecie na pytanie forumowicza pytanie było konkretne Z jakim biurem jechac do GIZY ... jeżdzicie sto tysięcy razy do Egiptu polemizujecie z kim sie tylko da .. wysmiewacie sie z obaw świeżej turystki a na konkretne pytanie ...zero odpowiedzi ... no to jeszcze raz z jakim biurem jechać do GIZY ??? a Sharmu i z Hurhgady ????? czy napisałem jasno i po polsku ... po arabsku sorry nie umiem ... deo Odpowiedz Link Zgłoś
justyna3010 Re: do justyna3010 01.11.07, 14:41 Dzieki deo za wsparcie. Myslalam ze wszyscy na tym forum sa napuszonymi bufonami jak miriam... Chodzilo mi przede wszystkim z jakim biurem dostac sie na piramidy a w drugiej kolejnosci uwazam nie bezzasadnie o bezpieczenstwo. Egipt to nie panstwo w ktorym prosi sie o azyl, az tak bezpiecznie to tam nie jest jak pisala miriam... Znam i bylam w bezpieczniejszych miejscach na ziemi. I przed wyjazdem do nich nie musialam zadawac pytan o bezpieczenstwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 do justyna3010 01.11.07, 22:49 w którym miejscu jestem bufonem szanowna justynko??? Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do miriam 01.11.07, 11:17 Autorce chodziło o to czy w Egipcie mozna czuc sie bezpiecznie. Tak wybuchy zdestabilizowały sytuacje , a ża przy okazji zginęło paru turystów - to drobiazg. Inny zamach terorystyczny był skierowany przecieko izraelczykom / oczywiście nie turystą/- wypoczywającym po pracy na zmywaku. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re: Piramidy jakie biuro? 01.11.07, 20:13 Nazwy biur ci na forum podać nie mogę, bo to wbrew regulaminowi. Napisz na priva, - "pogadamy". A nadto w kwestii bezpieczeństwa zgadzam sie z miriam, - możecie wierzyć mi lub nie, ale jak dotąd nigdzie nie czułam sie bezpieczniej jak w Sharm. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do egiptdremland1 01.11.07, 20:34 W imieniu swoim i innych forowiczow prosze o podanie nazwy biura - KTÓRE ZAGWARANTUJE justynie BEZPIECZEŃSTWO I KTORE ZAGWARANTUJE justynie ŻE NIE ZALICZY WPADKI. Mam nadzieje ,że dostaniesz od admina dyspenzę.Śledze to forum pare latek , ale takiej deklaracji jeszcze nie czytałem.wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
jacekblack11 bezp.... 01.11.07, 20:35 Ja równiez czułem się bezpiecznie w Egipcie nawet na staryn arabskim suk-u na którym nie było żadnego białego a patrzyli na nas-byliśmy we dwoje-z ładną blondynką-jak na dziwologów ale wzrok dużo mówi a jak sie jeszcze wie że cos się kiedyś działo inaczej odbierałem ich wzrok tym bardziej że nie wszyscy korzystają z boomu turystycznego mimo wszystko trzeba być uważnym nic tak nie robi dla ataków jak uspokojenie całkowite po którym cos sie stanie znów zaostrzenie rygrów by znów taki cykl ostatni był w 2004 tylko nie wiem z jaką częstotliwościa sie powtarza ale.... Odpowiedz Link Zgłoś