amat1 Re: Czym robicie zdięcia pod wodą? 15.01.08, 20:41 Jeśli nikomu nie zdradzisz to Ci powiem........aparatem tyle że w celofanku, no chyba że bardzo pada. Wtedy biorę jeszcze parasol :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: Czym robicie zdięcia pod wodą? 15.01.08, 21:18 Pytanie bylo: czy robicie zdjecia POD WODA? A ty geniuszu odpowiadasz, ze jak deszcz pada to... itd. Gdziez to wystepuje takie zjawisko, ze POD WODA PADA DESZCZ? A co do meritum - znam 4 mozliwosci: - wodoszczelna jednorazowka (np. Kodaka). Probowalem - nie polecam, zdjecia totalnie bez ostrosci (czego sie spodziewac po obiektywie z plastikowej 'folijki') i z ziarnem (jakis dziadowski film ISO 800), - wor wodoszczelny firmy Eva Marine - nie probowalem, ale mam mieszane uczucia, chyba nie zaryzykowalbym zejsc pod wode ze sprzetem za 10k zabezpieczonym jedynie takim czyms... - prawdziwa obudowa wodoszczelna, na przyklad Ikelite (duzy wybor - najwieksza szansa na to ze ktoras z nich bedzie 'kompatybilna' z twoim aparatem), ewentualnie ktoras z firmowych obodow Canona, Nikona, Olka, itd (wybor dedykowanych firmowych obudow jest chyba sporo mniejszy niz to co oferuje Ikelite). Taka obudowe mam ja - jestem bardzo zadowolony. Kupilem najzwyklejszego kompakta - Nikona za okolo 700zl i do tego obudowe Ikelite za jakies 1300zl. Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiazanie. Wg producenta wytrzymuje zanurzenie do 60 m (?), ale nie zamierzam sprawdzac. - jeden z wodoszczelnych modeli Olympusa (nie potrzebujesz, zadnej obudowy) serii SW. Nie probowalem ale tez nie wiem jak moze byc z awarujnoscia, choc facet w sklepie twierdzil, ze jeszcze nie mieli zadnych reklamacji... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Czym robicie zdięcia pod wodą? 16.01.08, 10:40 hydromanekin napisała: > Pytanie bylo: czy robicie zdjecia POD WODA? A ty geniuszu > odpowiadasz, ze jak deszcz pada to... itd. Gdziez to wystepuje takie > zjawisko, ze POD WODA PADA DESZCZ? Wielkie brawka za umiejętność czytania . Ciekawy jestem jak z twoim IQ Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: Czym robicie zdięcia pod wodą? 16.01.08, 10:54 Pograzyles/las mnie... Ide sie utopic (na wszelki wypadek wezme tez parasol bo moze padac deszcz). Jesli jeszcze wykazalbys/labys sie wiedza w temacie topiku to juz w ogole bylby koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Czym robicie zdięcia pod wodą? 15.01.08, 21:38 tym: www2.olympus.pl/consumer/29_mju_770_sw.htm wygodny, potwierdzam, że nic nie przecieka ;-))) szczelny wg producenta do 10 m bez jakichkolwiek dodatkowych zabezpieczeń. Na podwodne fotki sa 3 programy. Efekty - bardzo poczatkujące, bo tak naprwdę aparat kupiła na 2 dni przed wylotem i dopiero na miejscu podczytywałam instrukcję ;-))) wygladają tak:travel.webshots.com/album/560793366JONtRm Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Czym robicie zdięcia pod wodą? 15.01.08, 22:26 Na allegro mozna kupić pokrowce wodoszczelne do różnych aparatów. Coż takiego jak to: www.allegro.pl/item298081743_obudowa_podwodna_do_sony_w55_oly_fe_210_sam_s630.html Ja kupiłam do canona. Z pewną taka nieśmiałością wypróbowałam - i okazało się, że był to na prawdę dobry zakup. Bez problemu zachowuje szczelność co najmniej do 15 metrów, głębiej niestety nie schodzę bez akwalungu, jakość zdjęć jest jak normalnie na dworze, trzeba tylko pamiętać, żeby dokładnie wypłukać po nurkowaniu i nie trzymać na słońcu. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Popieram Miriam 15.01.08, 23:29 Do 10m polecam zdecydowanie Olympusa MJU 770 SW. Oprócz podwodnych programów tematycznych posiada też głębokościomierz, żeby się nie zagalopować co do głębokości. Z ciekawych funkcji należy też wymienić podświetlenie przy funkcji makro (coś w rodzaju latarki, jako taka też może działać). Na mniejsze głębokości są MJU 725 SW - do 5 m. MJU 720 oraz 790 SW - do 3m. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: 16.01.08, 09:52 A ja wybrałem jeszcze inna opcję.W czasie nszego nurkowania zamówiłem zdjęcia i filmik na DVD na którym uwieńczono nasze wyczyny. Zdjęcia i filmik realizowane na profesjonalnym sprzęcie. Po uprzednim przejrzeniu/ wyszło bardzo fajnie/ i zapłaceniu paru dolarów - dostałem fajną pamiątkę.wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: 16.01.08, 10:11 To tez jest jakis pomysl. Ale podczas samodzielnego snurkowania np. na przyhotelowej rafie, raczej nie ma takiej mozliwosci. Poza tym, nie ma to jednak jak zdjecia zrobione samemu... Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Czym robicie zdięcia pod wodą? 16.01.08, 11:38 Canon Powershot A70 w obudowie WP-DC700 www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/canon-wp-dc700-obudowa-podwodna-p-2149.html?PHPSESSID=551607ab142a3a8618c140a390c33553 efekty m.in. tutaj super-sylwetka.pl/redsea/ super-sylwetka.pl/redsea2007/index.htm Odpowiedz Link Zgłoś