minhoi 13.08.04, 22:59 wybieram sie do tego hotelu we wrzesniu i prosze o Wasze opinie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
egipt-hotele Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 29.08.04, 22:03 Własnie wróciłam z tego hotelu.Hotel jest super!!! Ma trzy baseny- dwa duże i malutki. Pokoje są dosyć duże i ładnie wyposażone, no może oprócz łazienki (tam chyba nie potrafią kafelkować, bo kafelki są krzywo poprzyklejane ). Hotel dzieli się jakby na dwie części. Przy głównym największym basenie jest najwięcej pokoi, jest tam ciągle hałas,animacje, muzyka do ok 24.00-1.00 i trudno znależć wolny leżak. Druga część przy średnim basenie jest spokojna, leżaki wolne o każdej porze. Posiłki można jadać w głównej restauracji, a lunch też przy basenie lub na plaży. Jedzenia bardzo dużo i smaczne. Opcja all inclusiv jest bogata- 3 posiłki, lody ,napoje i drinki bez ograniczeń. Plaża jest ładna i zadbana, ale jedyną wadą tego hotelu jest morze. Przez ok 300 m jest płytka po kolana woda, a potem rafa po której trzeba przejść ( a jest to trudne ze względu na mocne fale), żeby ponurkować. Dalej już głębia i piękne widoki. Jest też busik, który dowozi non stop na drugą plaże, gdzie jest łagodne wejście do morza i niewielka rafa z rybkami, ale tam nie ma parasoli i leżaków. Codziennie dużo animacji przy głównym basenie i wieczorem w tearze o 22.00 różne występy lub impreza na plaży z ogniskiem - super! Odległość od centrum Nama Bay ok. 20 km, ale z hotelu kursuje o 20.00 i 21.30 darmowy bus, który wraca kolejno o 23.00 i 0.30 (trzeba się zapisać dzień wcześniej). Można też wziąć taksówkę ( 7 osobowa) za ok. 40 - 50 funtów. Polecam ten hotel jesy naprawdę super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 17.02.05, 18:49 To wszystko prawda, hotel bardzo rozległy ale z uwagi na hałas chyba lepiej nie mieszkać nad głównym basenem. Bardzo czysto, kuchnia badrdzo dobra. Do nurkowania polecam dziką plażę, nie trzeba do niej jechać busem. To 15 minut spaceru w lewo przed barem na plaży. Do Nannama najwygodniej z kierowcą wynajętym przy pomocy Arabów, którzy kęcą się przy basenach. Qudami na pustynię też taniej dogadać z nimi (przez biuro za 3 godz. 50&, przez Araba 50 $ ale za 4 osoby). Hotel polecam, jeżeli ktoś to lubi jak ja, można z niego nie wychodzić przez`2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 02.09.04, 22:32 W hotelu są 2 restauracje- jedna płatna (Toskania, upust 5 euro)i druga bezpłatna. Oprócz tego są bary przy basenie i na plaży, gdzie można zjeść bezpłatnie. Jedzenie jest zróżnicowane, dużo dań ciepłych, sałatki , warzywa ,mnóstwo ciat, bakalie, bułeczki Croisanty o różnym nadzieniu na śniadanie. Busiki jeżdżą tylko wieczorem, ale w dzień w centrum i tak wszystko jest pozamykane. Tam jest życie nocne. Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Kilka pytań 02.09.04, 22:36 Opaski trzeba nosić, nie podpisuje się żadnych rachunków. Sok chyba jest, nie wiem dokładnie, bo nie piłam. Palenie sziszy raczej jest płatne, ale trzeba się dopytać na miejscu. Do centrum ok. 20 km (pół godziny jazdy busikiem). Pokoje chyba jednakowe (widziałam trzy). All inklusiv od 6.00 do 24.00 Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 18.04.05, 16:17 Około 300 metrów można isć drewnianym pomostem. Na końcu pomostu po zejściu do morza przez następne ponad 100 metrów woda o dłębokości do 1 metra.Spoko, jeżeli chcesz utopić teściową musisz wybrać inne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Kilka pytań 14.07.05, 22:35 Jeżeli będziesz pierwszy raz w egipskim hotelu zrobi na tobie na pewno duże wrażenie, to bardzo porządny hotel lecz nie luksusowy. Minibar w ramach ALL bezpłatny, butelka wody,coli może sprite.Obsługa bardzo życzliwa i miła. Warto po 2 dniach(będą już pamiętać twarz) zainwestować kilka dolarów w miejsca o strategicznym znaczeniu.Dla mnie był bar przy basenie, od tej chwili przestali nalewać piwo 5 minut i nie zależało mi na żadnym "pańskim" traktowaniu tylko tak jest znacznie wygodniej, a z uzyskanych tak przywilejów korzystała moja żona i córka. Bakszysz w pokoju wpłynie pewnie także na minibar. Jeżeli masz inne pytania pisz, za trzy dni wyjezdżam.... 4 raz do Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
nejti Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 18.07.05, 09:56 Do hotelu gdzie jest bardzo ładna rafa dowozi codziennie bepłatny bus,który wyjeżdża chyba o 10 a wraca o 16 godzinie.a jeśli chodzi o ta plażę z ładną rafą to idzie się taką asfaltową drogą na lewo od baru przy plaz,no idzie się gdzies tak z 10 min. pozdrowienia i miłego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
nejti Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 18.07.05, 13:27 Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz teraz ja Ci mogę pozazdrościc,bo wróciłam przed tygodniem z tego hotelu i juz się nie mogę doczekać następnego razu,a to jeszcze długo.... Odpowiedz Link Zgłoś
nejti Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 20.07.05, 11:30 Tak byłam tam z Alfą star.Wszystko było ok.Nie było żadnych problemów.Rezydent Alfa star w Royal Modernie-Mohamed bardzo fajny,naprawde się starał żeby wszystko było w porządku.Tylko jedyną wadą było to,że do tego hotelu przyjeżdża mało polaków,najwięcej jest niemców,anglików i rosjanów Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 25.08.05, 11:22 Tak, to prawda, że w hotelu jest płatna restauracja z upustem 5 euro, w której serwują przede wszystkim ryby i owoce morza. Raczej nikt z niej nie korzysta, bo bufety są bogate i każdy w nich w ramach all coś dla siebie wybierze. Przy hotelowej plaży - bardzo dużej jest pomost - bardzo długi. Plaża jest piaszczysta, a podczas mojego pobytu w nocy przywieźli nowy piasek i obsługa plaży całą noc równała plażę. Do tej drugiej plaży - takiej jak nad naszym morzem - idzie się ok 10 min. alejką. Na dzikiej plaży można skakać przez fale lub oglądać rafę. Gdy jest odpływ i morze mniej faluje można popłynąć dalej wzdłuż rafy i oglądać piękne ryby, koralowce i ukwiały. Polecam bardzo miły hotel z dobrą obsługą. Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 25.08.05, 21:25 Byłem dwa tygodnie, nie polecam pokoi o nr 700 i 800 ( pokoje 500 i 600 blisko plaży) pozostałe wokół dużego basenu, w hotelu jest siedem barów w których podaja lokalne alkohole ( wódka, gin, łyskacz i rum, który szczególnie polecam z sokiem ananasowym, jest piwo Stella, soki z kartonów przerózne, napoje gazowane Mirinda , pepsi, 7 up, woda gazowana. Kawy rozpuszczalne, capucino i espersso. Dodatkowo cały dzień lody w 4 smakach. W baże na plazy poza pizzami, hod dogami itp równiez alkohole i bar sałatkowy. Obiady w restauracji i przy basenie.Jedzenia jest tyle, że nie spróbowałem wszystkiego przez 2 tygodnie. W hotelu sa animacje praktycznie cały dzień od 10 do 13, od 15 do 18 i od 21:30 do 23:00. Późnie codziennie od 23 do 3 dyskoteka. Codziennie do pokoju przynosza 1,5 l wody i dwa małe butelkowe picia gazowane. Na plazy jest popost który ma p[onad 500m i kończy sie ok. małą rafa głebokosci ok. 1m. Po przejściu jescze 40 m mozna dojść do głebokiego morza ale wejście nie jest zbyt łatwe z uwagi na czeste fale. Jak ktoś ma ochote na prawdziwe snurkowanie to może iść w lewo od plazy ok. 700m promenada do dzikiej plazy gdzie jest łagodne wejście na rafę, która jest bardzo ładna i niezniszczona ( warto iść po 16:00 jak kończy sie odpływ) Po lewej od rafy jest duza zatoka gdzie sa super fale 2-3m i zejście do wody na w Bałtyku. Można godzinami skakać po falach. Z hotelu jeździ bus 3 raz dziennie do Nama ( 14, 20 i 21:30) a tam koło dyskoteki CCCP jest polsko-arabskie biuro podróży ( wąskiej alejce) gdzie są ceny niższe od 5 do 30 $ niz u rezydenta) Biuro jest sprawdzone i polecam jego usługi, płci sie połowę prze wycieczka i druga część gdy przyjada pod hotel. Mogłybym tak opisywac ale najlepiej zapytajcie co Was interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 26.08.05, 14:32 Dlaczego nie polecam pokoi 700 i 800 przy basenie, bo są one przed recapcją i część z nich ma widok na brame wjazdową do hotelu - nic ciekawego. To miejsce jest spokojne i jakby bez życia z basenem bez animacji. Dla osób, które lubią spokój jest idealne, jednak większość gości hotelowych przebywa przy głównym - bardzo dużym basenie tzw. active pool. Tu odbywają się mecze siatkówki wodnej, piłki wodnej, aerobik, nauka języka arabskiego, zajęcia sportowe. Na środku (nie w wodzie) jest bar, w którym można zjeść późne śniadanie lub obiad. Z leżakami w zasadzie nie ma większego problemu, choć Niemcy potrafią juz w nocy zajmować sobie leżak na następny dzień. Ja w zasadzie nidgy nie miałem problemu ze znalezieniem wolnego leżaka przy basenie, choć w hotelu było prawie 100% obłożenie pokoi. Basen active jest tak zbudowany, że najgłębsze miejsce ma ok 1,70, na środku jest płytko, a jedna część jest wydzielona dla dzieci. Naprawę jest spory i fajny. Na plaży nie ma problemów z leżakami, każdy ma prarasol i parawan. bo w tym mijescu potrafi nawet bardzo mocno wiać, więc nie czuje się tak mocno upału jak np. w Naama. Jeżeli będziesz chciała mieszkać przy głównym basenie, to są to pokoje od 100, 200, 300, 400. Pozostałe pokoje to 600 i 500 w czterech oddzielnych willach tuz przy plaży i amfiteatrze. Ta część była chyba później dobudowana, bo po rozmowach z innymi turystami wynikało, że była nowocześniej wyposażona - lepsza klimatyzacja, łazienka. Ogólnie rzec biorąc będziesz zadowolona z pobytu w tym hotelu. Życzę miłego wypoczynku i jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 29.08.05, 10:26 Tak, oprócz wymienionych alkoholi serwowane jest również wino: czerwone, różowe i białe - we wszystkich barach od godz. 10 do 24. Jeżeli chodzi o pokoje to wygląda to następująco: numery od 625,601 oraz 533,501 są w pobliżu plaży i amfiteatru, z nich widać plażę i morze - to są 4 nowsze budynki. Jeżeli chcesz być blisko głównego basenu - active pool - wybierz pokoje o numerach: 201-259, 461-401, 101-143, 301-344. Jeżeli zależy Ci na ciszy - wybierz pokoje o nr: 701-801, 774-873 - te są przed recepcją, z osobnym spokojnym basenem, ale uwaga, część z nich ma okna na bramę wjazdową do hotelu. W pokojach przy głównym basenie nie jest za głośno, natomiast, gdybym miał jeszcze raz wybierać pokój z uwagi na ładny widok i spokój, wybrałbym pokój o numerach od 601 lub 501. Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 29.08.05, 10:37 Rzeczywiście do centrum, tzn. Naama Bay jest spory kawałek drogi, chyba z 25 km, bo bus hotelowy jechał do centurm ok. 30 min. Położenie hotelu jest fajne, bo za nim juz nic nie ma - tylko pustynia i odległa budowa jakiego nowego hotelu. Sam Royal Moderna jest na samym końcu Nabaq. Jeżeli chodzi o rozrywki, to w czasie mojego pobytu odbywało się dużo animacji, ale nie w języku polskim. Nie wiem, czy nadal są organizowane. Animacje zaczynały się o godz. 10, a kończyły gdzieś ok. 3 w nocy - podczas dyskoteki. Każdy mógł coś dla siebie wybrać, albo piłkę siatkową, albo aeorobik, albo gry w pool barze, a wieczorem, prawie każdej nocy odbywały się przedstawienia w amfiteatrze. Od 23.00 ruszała dyskoteka w Titaniku (tam też był bar z drinkami, więc nie trzeba było nigdzie wychodzić, żeby się czegoś chłodnego napić). Podczas mojego pobytu bardzo mało osób ruszało się z tego hotelu, bo uważali, że dużo się w nim dzieje. Jeszcze jedno, warto do Naama jeździć busem hotelowym, który kursuje o godz. 14.00, 20.00 i 21.30. Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 29.08.05, 14:19 W pokojach są wanny z prysznicem. My w pokoju 608 nie mieliśmy suszarki, ale to nie był dla nas problem. Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 29.08.05, 14:22 Tak, w pokajach są lodówki, które codziennie są uzupełniane o dużą butelkę wody i 2 napoje, np. 7up i pepsi. W hotelu jest siłownia - płatna - ile kosztuje nie wiem, bo nie korzystaliśmy. Są też stoły do bilarada i kącik z sziszami - też płatne. Odpowiedz Link Zgłoś
joansimon Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 30.08.05, 10:17 W hotelu jest mało zielini, tak jak widać w folderach- tylko trochę kwiatów, krzewów przy budynkach. Ogrodu jako takiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
melvin10 Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 14.09.05, 19:30 Wróciłem z Royal Moderny we wrześniu. Ogólnie polecam hotel. Można w nim na pewno spokojnie wypocząć. W porównaniu z innymi hotelami , które mija się po drodze do Sharm prezentuje się na prawdę bardzo dobrze. W hotelu 80% gości to Niemcy. Jest też trochę Anglików i Francuzów no i troszeczkę Polaków. Z hotelu kursuje codziennie busik do Nama- Bay (bezpłatny, trzeba tylko dzien wcześniej zgłośić wyjazd )Opcja all- inclusive bogata. Jest sniadanie,lunch,kolacja oraz napoje bez limitu przez cały dzień. Są także lody. Osługa miła ale bywa powolna. W hotelu jest czysto, pokoje sprzątane codziennie.Kompleks jest bardzo duży, dzięki temu nie ma tłoku oraz walki o leżaki i parasole. Plaża duża i dość piaszczysta. Może niestety bardzo ale to bardzo płytkie. Żeby popływać trzeba wybrać się na dziką plażę oddaloną jakieś 700-800 m od hotelu - a tam piaszczyste dno, łagodne zejście do wody, rafa i piękne rybki. Baseny bardzo przyjemne - są trzy. Teren hotelu zadbany. Sam hotel choć bardzo dobry nie zasługuje jednak na pięć gwiazdek. Ja dałbym mu 4*. Każdy kto będzie tam pare dni zauważy pewne niedociągnięcia. Pokoje są też w różnym standardzie. Najnowsze te wokół głównego basenu. Żeby zmienić pokój trzeba porozmawiać z managerem hotelu, także nie próbowaliśmy, ale też nie bardzo chcieliśmy zmiany. Jedzenie monotonne ale smaczne np. pizza na plaży, tematyczne kolacje. Firmowe drinki okropne, strasznie słodkie. Piwo Stella, wódka, gin, whisky, pepsi,mirinda,7-up , woda mineralna, wino, kawa, herbata, soki owocowe - to napoje. Odpowiedz Link Zgłoś
lexia Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 15.09.05, 17:09 witam... A więc...zacznijmy od tego, że sama się bałam przed tą podróżą, gdyz w pierwotnej wersji wybrałam hotel Helnan Marina...znajoma z biura podróży odradziła go jednak i poleciła Royal Moderna...na internecie znalazłam mało informacji na temat tego hotelu, więc tym większe były moje obawy...na szczęście nie zawiodłam się...hotel jest połozony w zatoce Nabq około 24 km (według miejscowych) na wschód od Naama Bay (do starego Sharm jest kilka km dalej)...odległość jednak nie powinna straszyć, gdyz codziennie do centrum kursują hotelowe, darmowe mini busiki...jedyny problem to fakt, że trzeba się zapisywać na dzień przed podróżą(od razu odradzam wyprawę do miasta w dzień, gdyż jest bardzo gorąco i wilgotno, a większość wystaw sklepowych jest pozasłaniana)...na terenie hotelu jest kilka sklepów (z papirusami, biżuterią, pamiątkami, olejkami itp)co do turystów to kilka dni temu mieli kompletne obłożenie hotelu(głównie Niemcy i trochę Anglików i Włochów...ostatnio bardzo duży napływ sąsiadów zza wschodniej granicy...)nie sposób się nudzić w tym miejscu...każdy znajdzie coś dla siebie...jeżeli lubisz aktywnie spędzać czas polecam wypoczynek przy aktywnym basenie ...świetna grupa animatorów zapewnia rozrywkę przez cały dzień...warto czasem poddać się wymyślanym przez nich konkursom (codziennie inne)przez co szybko mozna poznać nowych ludzi...poza tym bar przy basenie dobrze zaopatrzony.Dla turystów, którzy przyjechali głównie na wypoczynek, polecam dwa mniejsze baseny - bardzo spokojne(osobiście nigdy tam nie byłam)...jeśli myslisz że wieczorem po kolacji zapadnie nuda, to się mylisz...wieczorne programy animacyjne, przedstawienia w amfiteatrze, dyskoteka, bilard...wszystko to umila pobyt...co do wyżywienia all...pozytywnie się rozczarowałam...jest tyle propozycji kulinarnych że nie sposób jest wszystkiego spróbować...chyba że ciągle jesz to samo, to na pewno może się znudzić...dużo słodkości, sosów i przeróżnego rodzaju mięs...oszaleć możnaco do morza...małe zastrzeżenie że nie da się pływać, gdyż woda przy brzegu bardzo płytka...plaża nie ma złotego delikatnego piasku, więc dobrze jest zaopatrzyć się w specjalne obuwie...jednak nie psuje to ogólnej oceny hotelu...od razu ostrzegam że w tej okolicy bardzo wieje, szczególnie w nocy...co do wyboru pokoju...hmm nie ma problemu z zamianą, choć powstaje pytanie - czy jest sens...prawie każdy pokój taki sam...a dużo czasu sie tam nie spędza, bo hotel aż tętni życiem...jestem bardzo zadowolona z pobytu, jak masz jakieś specjalne pytania, to chętnie odpowiem...jeśli lubisz dobrze się bawić, na pewno spędzisz miłe wakacje..pozdrawiam i życzę udanego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
niewyrazny1 Royal Moderna w Sharm el Sheikh ? Swietny hotel!!! 23.09.05, 11:36 Witam, Własnie wróciłem z tego hotelu i jestem bardzo zadowolony. Hotel-duzy kompleks o niskiej zabudowie, ladnie to wszystko wygląda. Pokoje przyjemne, w środku ładnie, klime sie reguluje samemu na szczescie.Czysto, schludnie, nie ma sie do czego przyczepić, no może poza niezbyt równo ułożonymi kafelkami, ale to naprawde nie przeszkadza i nie rzuca sie w oczy (ja zwrocilem uwage na to bo slyszalem opinie ze egipcjanie do fachowcow nie naleza Codziennie sprzatanie pokoju i woda oraz 2 male butelki napojow gazowanych do lodowki wkladaja. Robactwa brak w pokojach, na dworze w zasadzie tylko czasem jakas mucha przeleci. I tyle. Lepiej niz u nas bo komarow nie ma Obsluga bardzo mila, wogole nie ma co porownywac z obsluga w Polsce, wszyscy sie usmiechaja i klaniaja. Baseny 3, czysciutkie, woda filtrowana, filtry wymieniane codziennie, nawet "odkurzają" dno cały czas specjalnym "czymś", niebywałe Bary - są przy kazdym basenie, nawet przy tym najmniejszym chyba za pare dni otworza, bo juz cos postawili tam. Dolara warto dac, obsluga nawet bez tego dziala dobrze, ale jak dacie bakszysz to jest jeszcze lepiej, bo sie usmiechaja bardziej i piwko nalewaja tak ze sie prawie wylewa dla mnie najfajniejszy byl "captain", czyli szef baru przy największym basenie i koleś z baru przy średnim. Ci w barze na plazy najmlodsi i najweselsi. Restauracja "Red sea" czyli główna rewelacyjna, na kazdy posiłek ogromny wybór, np. 20 róznych ciast na deser-sam liczyłem. Nie ma mozliwości zeby byc glodnym.Wszystko swiezutkie i bardzo smaczne. Ja przytylem w tydzien o 3 kilo Co do picia to jest cola, fanta, sprite, woda, kilka rodzajow sokow owocowych, kawy, herbaty, kakao, mleko i pewnie cos jeszcze. alkohole - ja w sumie tylko piwo pilem i o tym sie moge wypowiedziec - mają system taki, ze nalewają do szklaneczek 0,2l, wiec od razu trzeba brac ze 3. piwko jest slabe,nazywa sie stella, ma 4,5%(typu lager a nie pilzneńskie), ale bardzo dobre. Mi bardziej smakowalo niz nasze lechy czy tyskie itp. Goście - przewaznie Niemcy, duzo Rosjan i troche Anglików. Polaków na szczescie malo. Pisze na szczescie, bo jak sa Polacy to zaraz sie zaczyna niemilo robic - od razu wiadomo ze sie ktos popije, bedzie darł morde, wszynał burdy i tp.( co zreszta sie działo w samolocie, zawsze sie jakis prymityw, debil musi trafic, a czym mniej polakow tym mniejsze ryzyko). A tak to spokoj - ani razu nie widzialem, zeby ktos nawalony chodzil, nikt nie rozrabiał. Rosjanie to raczej dobrze sytuowani przyjezdzaja (babe ze złotymi zebami tez widziałem, Niemcy to pewnie roznie, ich bardziej stac, ale towarzystwo bylo na poziomie. Do Naama Bay jest busik bezplatny, na miejscu uwazajcie na kolesi , ktorzy chca od was zebyscie im cos przetlumaczyli na polski,jakas reklame, prowadza do swojego sklepu gdzies na tylach i wszystko zaczynaja pokazywac i chca sprzedawac. A jak sie nie chce nic kupic to sie robi niemilo.Acha - dobry sposob na targowanie: schowac pieniadze z porfela do kieszenie, zostawic tylko tyle ile chcecie wydac na konkretna rzecz i powiedziec - mam tylko tyle, nie mam ani grosza wiecej, jak mi za tyle sprzedasz to biore.pokazac portfel ze pusty. i zazwyczaj sprzedaja, chyba ze przesadzicie z ceną Acha - i wymiencie sobie w hotelu dolce na funty egipskie, bo co prawda za dolce tez mozna kupic pamiatki, ale bardziej sie oplaca wymienic. I w polsce lepiej kupic dolary niz euro. Plaza - ta najblizsza z dlugim pomostem moze byc, ale ta w lewo sciezka okolo 10 minut to rewelacja- rafa, rybki, dobre zejscie , umiarkowana glebokość. Kazdy bedzie zadowolony. Tamta plaza jest bardzo duza, a srednio siedzi tam zazwyczja z 15-20 osób. Jest tez ratownik. No i na tej plazy nie jest konieczne obuwie do wchodzenia do wody Jesli lubicie ciszę, to bierzcie pokój w cichszej częsci, czyli przy najmniejszym basenie, bo przy duzym rozrywki sa do polnocy. a tam jest spokój. To tyle uwag, jesli sie wachacie to powiem ze nieslusznie. Jedzcie do tego hotelu a na pewno bedziecie zadowoleni. Trzeba by byc albo nienormalnym albo sułtanem brunei,któremu dopiero 7 gwiazdek odpowiada zeby sie nie podobalo.Podejrzewam, ze poziom hotelu wynika z tego ze właściecielami sa Niemcy i stad ten porzadek i dopracowanie wszystkiego. Pozdrawiam, w razie jakichs pytan piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
lexia Re: Royal Moderna w Sharm el Sheikh ? Swietny hot 23.09.05, 14:01 witam... chciałam tylko napisać, że podzielam Twoje zdanie na temat hotelu...wrocilam 13 wrzesnia...jestem bardzo zadowolona z wyjazdu...co do Polakow w hotelu to sie zgadzam - im mniej tym lepiej (bez urazy dla nikogo)...polecam wszystkim...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lexia Re: Royal Moderna w Sharm el Sheikh 23.09.05, 23:30 witam...ja tez lecialam z alfa...tego hotelu raczej nie zamieniaja...wiem, ze kilkakrotnie zdarzylo sie to z hotelami "Sharming Inn" i "Palmyra Resort", wiec mysle ze nie masz sie o co martwic...musisz sie jednak nastawic, ze Royal Moderna jest chyba najdalej polozonym hotelem z oferty...do centrum jest jakies 24 km, a plaza przy samym hotelu no coz...bywalam na lepszych (na szczescie niedaleko hotelu jest ladna plaza z dobrym zejsciem do wody i ladna rafa) przypominam o odpowiednim obuwiu do spacerow po plazy lub do wody...jesli nie bedzie odpowiadal pokoj, mozesz poprosic o inny, pracownicy staraja sie zeby wszyscy byli zadowoleni, wiec na pewno cos wymysla (sama zmienialam pokoj i nie bylo z tym problemu)...poza malymi (powtarzam malymi) wadkami hotel jest rewelacyjny...pozdrawiam i zycze udanych wakacji...aaaa bym zapomniala...przestrzegam przed rezydentka Anna jakas tam...babka nowa i nie bardzo zna sie na robocie...(taka moja opinia)...jesli chodzi o wycieczke na gore Mojzesza, to ostrzegam - prosze wziasc cieple rzeczy, bo na gorze strasznie wieje...i wez cos drobnego do jedzenia...bo wyprawa troche trwa...hmm to chyba na tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
egipt-hotele Re: Royal Moderna w Sharm el Sheikh 07.10.05, 09:56 Hotel- blokowisko, wielki moloch bez charakteru,jak wszystko co niemieckie. Za to (także po niemiecku) czysto, schludnie, uporządkowanie. Na plaży równiutko ustawione parasole i leżaczki. Od brzegu trzeba się nieźle nachodzić, żeby dotrzeć do głębszej wody. Nie wart ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
niewyrazny1 Re: Royal Moderna w Sharm el Sheikh 17.10.05, 15:49 Busem jedziesz z hotelu do namaa, a w namaa o umowionej godzinie z tego samego miejsca w ktorym wysiadales - podjedzie busik i cie zabierze z powrotem. kafejka internetowa jest - platna, ale nie wiem ile. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk48 Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 18.10.05, 10:30 Czy w pokojach są sejfy? Co robicie z dokumentami, pieniędzmi, kartami kred., telefonem, aparatem itd. kiedy idziecie np. posnurkować? Jak się jedzie w kilka osób, to nie ma problemu, można iść do wody na zmianę. Ale jak są tylko dwie osoby? Zostawianie w pokoju hotelowym lub na leżaku przy basenie czy plaży nie jest chhyba dobrym rozwiązaniem??? Odpowiedz Link Zgłoś
niewyrazny1 Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 27.10.05, 20:48 sejf jest chyba w recepcji hotelowej bezplatny. ale jesli nie przywozisz nie wiadomo jakiej kasy to nie jest konieczne korzystanie. Ja portfel, komorke, paszport i cala reszte trzymalem w pokoju w szafeczce nocnej przy lozku i nic mi nie zginelo. to nie polska tylko egipt - ludzie tam pracujacy sznauja prace, a nie kombinuja co by tu ukrasc polecam zostawic sprzatajacemu dolca na lozku, dolca dac rowniez kolesiowi, ktory codziennie minibarek uzupelnia napojami. i powinno byc dobrze.bo tylko oni do pokoju zagladaja. nie ma sie co obawiac zlodziejstwa, nie w tym hotelu Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk48 Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 28.10.05, 11:38 Właśnie wróciłam. Byłam z Alfa Star i było super. No, może oprócz opóźnienia wylotu i z Gdańska, i z Sharm o 2 godziny, ale to czarter, a nie rejsowy, więc normalka. Bardzo dziękuję wszystkim tu piszącym za informacje, bo bardzo mi to ułatwiło pobyt. Mieszkałam w pokoju z tarasem przy non-activ pool i było to świetne miejsce. (Przy meldowaniu w recepcji poprosiłam o taki pokój i bez problemu i bakszyszu dostałam). Było bardzo cicho, więc nawet w ciągu dnia można spokojnie odsapnąc, a jeśli się chciało rozrywek, to do basenu aktywnego przecież bardzo blisko. A tam cały czas jakieś zajęcia: wielojęzyczny activ-team prześcigał się w wymyślaniu rozrywek i zajęciu czasu chętnym. Organizowali nawet "Nordic Walking" czyli marsze z kijkami! Poczułam się przez chwilę, jak na nartach. Jedzenie - świetne. Dużo, bardzo urozmaicone i wielki wybór. Na lunch i kolację także przynajmniej 2 dania orientalne oraz osobne dla dietetyków. Gdyby ktoś chciał, to właściwie można jeść od rana do nocy: od 5 do 7-ej śniadanie kontynentalne (bułeczki, masło, dżem) od 7 do 10-tej śniadanie w głównej restauracji Red Sea od 10 do 11-tej śniadanie kontynentalne w lobby barze i w barze przy basenie (aktywnym) od 12 do 15-tej lunch w głownej restauracji, w barze przy basenie i na plaży (wszędzie co innego) od 15 do 17-tej kawa i ciasto od 17.45 do 18.20 wczesna kolacja dla dzieci od 18.30 do 21.30 kolacja w głownej restauracji od 22 do 24-tej późna kolacja w restauracji Toscana (też z gorącymi daniami) od 10 do 24-tej zupa w barze przy basenie Napoje w ramach all dostępne bezproblemowo od 10 do 24-tej: - w restauracji, w barach przy obu basenach i przy plaży dystrybutory z wodą mineralną, Pepsi, Spritem i 7up (samoobsługa, więc plastikowe kubki - oprócz restauracji) - soki z kartonika (pomarańczowy, ananasowy, mango, guawa) nalewane do szklanek przez barmanów - duży wybór herbat i kawa rozpuszczalna w restauracji,lobby barze, shisha barze, barze przy aktywnym basenie i na plaży (wszędzie samoobsługa), a w sunset i non-active parzone przez barmana - kawa po turecku w shisha barze (super!) - espresso i capuccino parzone przez barmanów w barze przy aktywnym basenie, lobby barze i sunset barze - lokalne piwo, wino białe, różowe, czerwone, whisky, gin, brandy i ouzo dostępne w restauracji w porze posiłków, w lobby barze, w shisha barze, w barach przy obu basenach i przy plaży oraz w sunset barze, a także w czasie wieczornych animacji w "teatrzyku". Nie zdarzyło mi się czekać dłużej niż 2 minuty w żadnym z barów, nikt nie nalewał piwa przez 5 minut,w żadnym z barów nie było kolejki kwadrans przed północą mimo że hotel był full, a drobny bakszysz pomógł barmanom zapamiętać np. że wolę ouzo bez wody, a espresso z cukrem. Mini-bar był codziennie uzupełniany (duża butelka mineralnej i 2 kolorowe napoje), ale w każdym z barów bez niczego dawali dużą butelkę wody, jeśli się tylko chciało. Sejf hotelowy to skrytki w recepcji - bezpłatne, nie korzystałam. Walizki pieniędzy ze sobą nie miałam, więc dokumenty, bilety, karty kredytowe itp. zostawiałam w walizce w pokoju (jak pamiętałam, to zostawiałam zamkniętą), aparat fotograficzny i telefony komórkowe na wierzchu. Laptop stał na biurku cały tydzień. Ponieważ mieszkaliśmy na parterze, często wychodziliśmy popływać w basenie i wtedy tylko przymykaliśmy drzwi od tarasu z zewnątrz, więc można powiedzieć, że pokój był otwarty prawie na oścież. Oczywiście nic nie zginęło i zawsze wszystko było na swoim miejscu. Aparat i telefony komórkowe zostawialiśmy w torbie na leżaku na plaży, albo na piasku na plaży w zatoczce ok. 1km od hotelu. Widać było, że wszyscy to robili. Nawet dzika plaża była codziennie sprzątana przez obsługę naszego hotelu, były tam kosze (a raczej garnki)na śmieci i "pilnowacz", który gwizdał, jak się wypływało za daleko albo zbyt blisko rafy. Rybki i ryby cudne i mnóstwo. Busik hotelowy jeździł do Naama Bay wieczorem, a w dzień do siostrzanego hotelu Beach Albatros (o 10-tej, powrót o 15.30), w centrum Sharm. Plaża jest tam wykuta w skale (zjeżdża się windą!), a wejście do morza z pomostu na głęboką wodę. Podobno fajne miejsce do snorkowania. W recepcji odbierało się voucher na lunch i napoje w tym hotelu. Rezydentkę widzieliśmy przy przyjeździe i wyjeździe, ale nie była nam potrzebna w czasie pobytu. Na tablicy ogłoszeń były daty i godziny spotkań z nią, ale my nie chodziliśmy. Doba hotelowa kończy się o 12-tej i przychodzą wówczas po bagaże. Chcieliśmy przedłużyć pobyt do 14-tej, ale nie było to możliwe ze względu na wczesny przyjazd następnej dużej grupy (hotel był pełen). Niemniej jednak All obowiązywało aż do wyjazdu i nikt nam opasek o 12-tej nie przecinał. Oczywiście malkontenci znajdą mnóstwo wad (oprócz tzw. egipskiej sztuki kafelkowania, która zresztą jest podobna jak turecka czy grecka) - Niektóre potrawy dość słabo przyprawione, ale tak jest we wszystkich hotelach dla turystów, nie tylko w Egipcie. Przyprawy i sosy do sałat są podawane osobno. - Czerwone wino ma lokalną temperaturę "pokojową" czyli znacznie wyższą niż nasza - Nie podają schabowego z kapustą! ) - W "Omlet station" przy śniadaniu trzeba powiedzieć, albo pokazać na migi, jakie i ile jajek się chce: jajecznica, czy sadzone, a jeśli omlet to z jakimi dodatkami. - Koszą trawę, myją kafle specjalną maszyną (hałasuja!) ) - Nie da się popływać w morzu naprzeciwko hotelu, bo bardzo długo jest płytko - Mimo pełnego obłożenia hotelu zawsze było pełno wolnych leżaków przy wszystkich trzech basenach i na plaży i nie trzeba było rezerwować skoro świt - Internet kosztował 7 euro za godzinę (to naprawdę bardzo dużo, ale większość pewnie przeżyje tydzień bez internetu lub skorzysta z kafejek w Naama) - Generalnie dużo Niemców (wcale nie emerytów), sporo Rosjan, trochę Włochów, Francuzów, Anglików i bardzo mało Polaków, co mnie wcale nie martwiło - i pewnie jeszcze całe mnóstwo innych wad ))) Reasumując, hotel jest świetny i wart swoich gwiazdek, jeśli bierze się pod uwagę, że 5 gwiazdek w Egipcie to nie to samo co w Europie zachodniej. Muszę przyznać, że był on lepszy niż 5* Intercontinental na Malcie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z pobytu i chętnie jeszcze raz tam pojedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk48 Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 28.10.05, 11:41 Sorry że powtarzałam rzeczy już wcześniej napisane przez innych, ale jakoś tak mi się rozpisało... ) Pozdrawiam i życzę miłego pobytu tym, co się tam wybierają. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelk25 Re: Royal Moderna w Sharm el Sheik ? 21.11.05, 21:28 Potwierdzam wszystkie pozytywne opinie o tym hotelu. W pełni zasłużona ocena 5* - komfort, rozrywka, wyżywienie, serwis, czystość,... Byliśmy tam na przełomie sierpnia i wrzesnia z Alfa Star (załatwialiśmy formalności z biurem Twister z Wrocławia ul. Kościuszki ? - pozdrawiam Rafała). Odpoczęliśmy niesamowicie, łatwiej byłoby chyba wymienić minusy, a więc z 10pkt odejmuję - 0,5pkt za Naama bay, chyba że ktoś lubi zatłoczone uliczki i miejscowych handlarzy zapraszających co 5 metrów do swojego sklepu lub knajpki. Dodaję za to +1pkt za wszelkiego rodzaju bliżej nieokreślone busiki (chyba Toyoty) oraz "taksówkarzy" i ich niesamowite peugeoty 504 kombi. Przejazd takim wehikułem to przeżycie, 150-160km/h na terenie zabudowanym, do tego bez świateł lub na postojówkach w nocy, przy muzyce a'la "Kity-Kat" i klimatyzacji z nawiewem z otwartych okien. Do tego ignorowanie wszelkich znaków i kierunków jazdy oraz rozdziałów jezdni, bo i po co jechać 3/4 obwodu ronda w prawo, jak w lewo jest tylko 1/4 - logiczne?! Byliśmy też na wycieczkach z AABA SHARM (Jeep Safari - "ABU GALUM") i z LUNA ROSSA (Ras Mohamed), ale o tym na innym forum. Generalnie polecam obie wycieczki (sprawdźcie najpierw ceny - można zdrowo przepłacić). LUNA ROSSA znajdziecie po lewej stronie przy głównym deptaku ok. 500m od postoju taksówek, natomiast AABA SHARM trochę wcześniej po prawej w uliczce (www.taniewycieczkisharm.com/images/finish.JPG), warto porównać, zanim się zdecydujecie. Przyjemnego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś