Gość: Neon IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.09.03, 23:28 Witam, Zastanawiam sie nad wyruszeniem z Hurgady do Luksoru np.autobusem. Czy ktos moze podrozowal po Egipcie publicznymi srodkami transportu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Minius Re: Egipt na wlasna reke IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 04.09.03, 07:38 Nie, obcokrajowcy ze względu na bezpieczeństwo mają obowiązek poruszać się w konwojach, zaś ich środki transportu nie muszą. Na pierwszej lepszej szykanie zostaniesz wysadzony i będziesz musiał poczekać na konwój. Z resztą podejrzewam, że żaden autobus po prostu Cię nie zabierze. Inna sprawa to ich autobusy, bvrak klimatyzacji, musiałbyś jechać z kurami i setką innych bagaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `jacek Re: Egipt na wlasna reke IP: 10.202.6.* 05.09.03, 12:31 Ciekawostki prawisz, wsiadlem do miejscowego autobusu i jakos bez zadnych problemow dotarlem do Luxoru (podroz powrotna podobnie). Kur nie widzialem, byl natomiast telewizor, ktory ryczal przez cala droge (klimatyzacja tez byla). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agios Re: Egipt na wlasna reke IP: 217.153.7.* 04.09.03, 08:07 Nawet jeślibyś dotarł z Hurghady do Luksoru to co zrobisz na miejscu? Odległości między Luksorem a zabytkami są bardzo duże, a nie ma żadnej komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `jacek Re: Egipt na wlasna reke IP: 10.202.6.* 05.09.03, 12:35 a taxi, a dorozki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Graca Re: Egipt na wlasna reke IP: 195.187.102.* 04.09.03, 09:04 www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=138 To jak to w końcu jest, wypuszczą Europejczyka bez konwoju czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: `jacek Re: Egipt na wlasna reke IP: 10.202.6.* 05.09.03, 12:36 w autobusie jak najbardziej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Graca Re: Egipt na wlasna reke IP: 195.187.102.* 05.09.03, 13:40 A w wypożyczonym samochodzie, lub w wynajętym z kierowcą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mis Re: Egipt na wlasna reke IP: *.chello.pl 18.09.03, 21:52 Bez problemu korzystasz z lokalnych srodkow transportu. Autobusy sa rozne, na dluzszych trasach bedzie klimatyzacja i tv, na lokalnych krotkich moze byc pelen folklor - ale bez jakichkolwiek problemow. W Luksorze wezmiesz taksowke, wynajmiesz samochod, albo jesli chcesz tanio - rower i spokojnie obejzysz Karnak a potem promem przedostaniesz sie do Teb i objedziesz sobie reszte. Wymaga to troche wysilku bo nikt Cie nie podwiezie i nie wysadzi bezposrednio przed swiatynia , za to robisz co chcesz i kiedy chcesz i zpobaczysz znacznie wiecej. Dwokrotnie w ten sposob jechalem z Kairu do Luksoru (Kair-Asuan pociagiem, z Asuanu do Luksoru autobusem, z Luksoru do Hurgady i potem do Kairu autobusem), da sie zrobic i wspominam bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Egipt na wlasna reke IP: 212.106.6.* 19.09.03, 10:57 Potwierdzam, jezdzilam po Egipcie autobusami, pociagiem, taksowkami i nawet wynajetym rowerem - wszystko to da sie zrobic. Polecam autobusy, bo sa klimatyzowane, tanie - w sumie znacznie lepiej wygladaja od polskiego PKS-u. Wojsko sprawdza czasami autobusy, ale zapewniam, ze nie szukaja w nich europejskich turystow zeby ich z tych autobusow wysadzic! W sumie polecam, choc musze przyznac, ze moj pierwszy kontakt z Egiptem byl dla mnie szokiem kulturowym - bylam za mloda, do tego chyba trzeba dojrzec i nie zwracac uwagi na brud, na to ze ludzie smieca, a bardziej sie skupiac na tym ze sa serdeczni, sympatyczni - trzeba odnosic sie do nich i do ich zwyczajow z szacunkiem (np w czasie mijej drugiej podrozy nie mialam na sobie opietych szortow, ale dluga lekka spodnice - swietnie sie sprawdza, a nie powoduje niezdrowej sensacji jaka jest w niektorych miejscach dziewczyna w szortach). Teraz wracam do Egiptu co roku, ale juz nie na zwiedzanie ale na nurkowanie, ktore jest wspaniale! Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Egipt na wlasna reke 05.10.03, 13:59 bez problemu można podróżować lokalnymi autobusami autobus z Hurghady do Luksoru kosztuje obecnie 15 funtów są o następujących godz. 6:30, 8:00, 9:30, 13:00, 16:00, 19:00 klimatyzacja jest...i to aż nadmiernie podkręcona dodatkowo na telewizorze obejrzysz egipską komedię, z której miejscowi będą się aż trząść ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Egipt na wlasna reke IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 20:39 Ja w Lipcu mam zamiar wybrać sie do Sharmu na miesiąc i na własna reke chcę jechać(plynać) do Hurghady i El Gouny na 3-4 dni. No i oczywiście wykupie wycieczke w miejscowym biurze podróży do Luksoru.Byłam w Hurghadzie dwa lata temu a w Sharmie byłam w Lipcu, ach.. jestem zakochana w tym pięknym kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qmpel Re: Egipt na wlasna reke IP: 194.106.71.* 05.10.03, 20:41 bez zadnego problemu objedziesz caly praktycznie egipt. Mozesz miec problemy w srodkowym egipcie: na dworcu (tak bus czy kolej) moze cie do hotelu odprowadzic policja. Busy na dluzsze trasy klima tv na caly regulator, sprzedaja slodycze etc. W luksorze taki polecam, jesli masz kilka dni: rower: na zachodni brzeg mozesz przeplynac jakas lodka bub jechac dookola przez most. Kolo punktu konwojowego (300-400 m w strone karnaku idac od swiatyni luksorskiej) jest schronisko mlodziezowe (bylo ok 12-13 funtow za noc ze sniadaniem) itd, itp. Egipt generalnie jest do przejechania: jedyny problem to moze byc pustynia libijska ( w tym slynna petla po oazach) i srodkowy egipt). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś