Dodaj do ulubionych

Egipt na wlasna reke

IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.09.03, 23:28
Witam,
Zastanawiam sie nad wyruszeniem z Hurgady do Luksoru np.autobusem. Czy ktos
moze podrozowal po Egipcie publicznymi srodkami transportu?

Obserwuj wątek
    • Gość: Minius Re: Egipt na wlasna reke IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 04.09.03, 07:38
      Nie, obcokrajowcy ze względu na bezpieczeństwo mają obowiązek poruszać się w
      konwojach, zaś ich środki transportu nie muszą. Na pierwszej lepszej szykanie
      zostaniesz wysadzony i będziesz musiał poczekać na konwój. Z resztą
      podejrzewam, że żaden autobus po prostu Cię nie zabierze.

Inna sprawa to ich autobusy, bvrak klimatyzacji, musiałbyś jechać z kurami i
      setką innych bagaży.
      • Gość: `jacek Re: Egipt na wlasna reke IP: 10.202.6.* 05.09.03, 12:31
        Ciekawostki prawisz, wsiadlem do miejscowego autobusu i jakos bez zadnych
        problemow dotarlem do Luxoru (podroz powrotna podobnie). Kur nie widzialem, byl
        natomiast telewizor, ktory ryczal przez cala droge (klimatyzacja tez byla).
    • Gość: agios Re: Egipt na wlasna reke IP: 217.153.7.* 04.09.03, 08:07
      Nawet jeślibyś dotarł z Hurghady do Luksoru to co zrobisz na miejscu?
      Odległości między Luksorem a zabytkami są bardzo duże, a nie ma żadnej
      komunikacji.
      • Gość: `jacek Re: Egipt na wlasna reke IP: 10.202.6.* 05.09.03, 12:35
        a taxi, a dorozki???
    • Gość: Graca Re: Egipt na wlasna reke IP: 195.187.102.* 04.09.03, 09:04
      www.wakacje.pl/wsp_info2.phtml?id_wspomnienia=138

To jak to w końcu jest, wypuszczą Europejczyka bez
      konwoju czy nie?
      • Gość: `jacek Re: Egipt na wlasna reke IP: 10.202.6.* 05.09.03, 12:36
        w autobusie jak najbardziej :)
        • Gość: Graca Re: Egipt na wlasna reke IP: 195.187.102.* 05.09.03, 13:40
          A w wypożyczonym samochodzie, lub w wynajętym z kierowcą?
    • Gość: Mis Re: Egipt na wlasna reke IP: *.chello.pl 18.09.03, 21:52
      Bez problemu korzystasz z lokalnych srodkow transportu. Autobusy sa rozne, na
      dluzszych trasach bedzie klimatyzacja i tv, na lokalnych krotkich moze byc
      pelen folklor - ale bez jakichkolwiek problemow. W Luksorze wezmiesz taksowke,
      wynajmiesz samochod, albo jesli chcesz tanio - rower i spokojnie obejzysz
      Karnak a potem promem przedostaniesz sie do Teb i objedziesz sobie reszte.
      Wymaga to troche wysilku bo nikt Cie nie podwiezie i nie wysadzi bezposrednio
      przed swiatynia , za to robisz co chcesz i kiedy chcesz i zpobaczysz znacznie
      wiecej. Dwokrotnie w ten sposob jechalem z Kairu do Luksoru (Kair-Asuan
      pociagiem, z Asuanu do Luksoru autobusem, z Luksoru do Hurgady i potem do Kairu
      autobusem), da sie zrobic i wspominam bardzo dobrze.
      • Gość: ja Re: Egipt na wlasna reke IP: 212.106.6.* 19.09.03, 10:57
        Potwierdzam, jezdzilam po Egipcie autobusami, pociagiem, taksowkami i nawet
        wynajetym rowerem - wszystko to da sie zrobic. Polecam autobusy, bo sa
        klimatyzowane, tanie - w sumie znacznie lepiej wygladaja od polskiego PKS-u.
        Wojsko sprawdza czasami autobusy, ale zapewniam, ze nie szukaja w nich
        europejskich turystow zeby ich z tych autobusow wysadzic! W sumie polecam,
        choc musze przyznac, ze moj pierwszy kontakt z Egiptem byl dla mnie szokiem
        kulturowym - bylam za mloda, do tego chyba trzeba dojrzec i nie zwracac uwagi
        na brud, na to ze ludzie smieca, a bardziej sie skupiac na tym ze sa serdeczni,
        sympatyczni - trzeba odnosic sie do nich i do ich zwyczajow z szacunkiem (np w
        czasie mijej drugiej podrozy nie mialam na sobie opietych szortow, ale dluga
        lekka spodnice - swietnie sie sprawdza, a nie powoduje niezdrowej sensacji jaka
        jest w niektorych miejscach dziewczyna w szortach). Teraz wracam do Egiptu co
        roku, ale juz nie na zwiedzanie ale na nurkowanie, ktore jest wspaniale!
    • beduinka Re: Egipt na wlasna reke 05.10.03, 13:59
      bez problemu można podróżować lokalnymi autobusami
      autobus z Hurghady do Luksoru kosztuje obecnie 15 funtów
      są o następujących godz. 6:30, 8:00, 9:30, 13:00, 16:00, 19:00
      klimatyzacja jest...i to aż nadmiernie podkręcona
      dodatkowo na telewizorze obejrzysz egipską komedię, z której miejscowi będą się
      aż trząść ze śmiechu
    • Gość: Kasia Re: Egipt na wlasna reke IP: *.jastrzebie.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 20:39
      Ja w Lipcu mam zamiar wybrać sie do Sharmu na miesiąc i na własna reke chcę
      jechać(plynać) do Hurghady i El Gouny na 3-4 dni. No i oczywiście wykupie
      wycieczke w miejscowym biurze podróży do Luksoru.Byłam w Hurghadzie dwa lata
      temu a w Sharmie byłam w Lipcu, ach.. jestem zakochana w tym pięknym kraju!
    • Gość: qmpel Re: Egipt na wlasna reke IP: 194.106.71.* 05.10.03, 20:41
      bez zadnego problemu objedziesz caly praktycznie egipt. Mozesz miec problemy w
      srodkowym egipcie: na dworcu (tak bus czy kolej) moze cie do hotelu odprowadzic
      policja. Busy na dluzsze trasy klima tv na caly regulator, sprzedaja slodycze
      etc. W luksorze taki polecam, jesli masz kilka dni: rower: na zachodni brzeg
      mozesz przeplynac jakas lodka bub jechac dookola przez most. Kolo punktu
      konwojowego (300-400 m w strone karnaku idac od swiatyni luksorskiej) jest
      schronisko mlodziezowe (bylo ok 12-13 funtow za noc ze sniadaniem) itd, itp.

Egipt generalnie jest do przejechania: jedyny problem to moze byc pustynia
      libijska ( w tym slynna petla po oazach) i srodkowy egipt).

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka