Dodaj do ulubionych

Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagowania

17.09.03, 21:18
EGIPT- HOTELE - adres: www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?
f=14938

CZEMU ZAŁOŻYŁEM TO FORUM?

W najbliższym czasie przymierzam się do stworzenia serwisu internetowego
poświęconego wczasom w Egipcie.
Zwróciłem uwagę, że jednym z najczęstszych tematów na forum jest zasięgnięcie
informacji na temat hotelu w jakim pragnęłoby się spędzić urlop.

Ze względu na sporą ilość takich hoteli rozsianych po turystycznych miastach
Egiptu, jak i problemami z szybkim znalezieniem szczegółowych informacji o
danym hotelu, pragnę by na moim serwisie znalazły się obiektywne
charakterystyki wszystkich hoteli odwiedzanych przez polskich turystów.
---------------------------------------------------------------------
CO WPISAĆ W WĄTKU

1.Nazwa wątku:

Najważniejsze by w nazwie wątku była podana nazwa hotelu i ilość gwiazdek.
To ułatwi szybkie znalezienie poszukiwanych przez przyszłych turystów
informacji. A o to przecież chodzi. Pomagajmy sobie nawzajem!

2.Treść wątku:

Cóż tutaj pragnę jedynie zaapelować do Waszej uczciwości by pisać prawdę i
obiektywnie. Liczę, że nie znajdą się tutaj wpisy "rezydentów"
czy "organizatorów" którzy tanim kosztem będą sobie robić raklamę wciskając
nam bajki wyssane z palca.
------------------------------------------------------------------

CZEGO NIE PISAĆ!

bardzo proszę o nie zakładanie tam wątków typu "Jadę do xxx polećcie jakiś
dobry hotel", od tego mamy właśnie to forum poświęcone Egiptowi.
Tam zaś pragnąłbym abyśmy zgromadzili już sprawdzone przez nas informacje, a
nie pytania o nie.

Serdecznie dziękuję i liczę na pomoc i duży odzew z Waszej strony.

PC_Maniac (Minius)
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Działający link do forum o hotelach: 17.09.03, 21:26
      www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14938&t=1063826377570
    • Gość: mm Re: Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagow IP: *.proxyplus.cz / 192.168.1.* 18.09.03, 10:16
      I TEGO MI BYŁO TRZEBA!!!
      PC_MANIAK JESTEŚ REWELACYJNY! :-))
      TEŻ PROSZE INNE OSOBY O DODAWANIE OBIEKTYWNYCH OPINII O HOTELACH!
    • Gość: Photon jakie foty ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 11:55
      MINIUS ... napisz mi jeszcze jakie fotki przydaly by sie na info o EG ....
      narazie pamietam ze swiatynia w ESNIE
      pozdrawiam
      Krzysiek
      • pc_maniac Re: jakie foty ? 18.09.03, 15:23
        W Esnie jest świątynia Chnuma. W centrum miasta w dole o głębokości ok.9 m.
        poniżej poziomu zabudowań Dach świątyni znajduje się na poziomie podłóg
        otaczających ją domów. Świątynia z okresu Ptolemejskiego i Rzymian i poświęcona
        jest Chnumowi - bogowi z głową barana. Znajduje się tam piękna sala hypostylowa.

Wszystkie te informacje zaczerpnąłem z Przewodnika po Egipcie National
        Geographic z 2002 roku, więc sądzę, że świątynia nadal stoi ;o) Niestety jakoś
        przewodnicy o niej zapominają, choć Esna jest malutka, więc i centrum powinno
        być o rzut beretem.

Nie byliśmy w tej świątyni, a (trąba) przeczytałem o niej po powrocie na statek
        ze spaceru po Esnie. o 1:00 w nocy więc już niestety nie miałem siły wracać by
        ją szukać. Ale może kiedyś jeszcze tam dotrę ;o)
      • pc_maniac Re: jakie foty ? 18.09.03, 15:36
        Nie dotarłem również do Świątyni Izydy na FILE, lenistwo, lub zmęczenie, nie
        wiem (świątynia widoczna z Małej Tamy Asuańskiej).

Nie dotarłem również (choć widziałem tą świątynię z Dużej Tamy Asuańskiej) do
        małej świątyni, ale z piękną kolumnadową drogą do jeziora Nassera Świątynia
        Kalabsza na wyspie, której nazwy nie znam, ale tam pewnie nie dotrzesz, bo z
        tego co mówił przewodnik, trzeba by było wykupić rejs po Jeziorze Nassera. A to
        kosztuje fortunę. Ale może uda Ci się pstryknąć jakieś sensowne zbliżenie tej
        świątyni z Wielkiej Tamy Asuańskiej (tej sowieckiej). Ja miałem niestety zoom
        x3 i do tego pakowanie JPG 50% (normal), więc jak zobaczysz na fotoreportażu,
        fotka ta jest dość kiepska.

Nie byłem i nie mam fotek z Suku (bazaru) w Kairze. A o fotkach z Doliny Królów
        to lepiej nie mówić. Jedynie 2 wyszły, ale przyczyną był upał bijący na mózg, a
        w środku grobowców nawet za bakszysz Egipcjanie boją się pozwolić robić fotki.

Pamiętaj, że cyfraki i kamery do Doliny Królów należy albo nie brać, albo
        ukryć, inaczej zabiorą do przechowalni.

Fotki nawet bez lampy błyskowej z pomieszczeń dobrze wychodzą na cyfraku, ale
        pod warunkiem, ŻE PODEPRZESZ NIERUCHOMO APARAT O JAKIŚ OBIEKT.

Z ręki zero szans!!!! Mam takich nie podpartych 100 fotek i kaszana, ŻADNE NIE
        NADAJE SIĘ DO PUBLIKACJI czy nawet pokazywania znajomym.

Resztę moich sensownych fotek widziałeś w fotoreportażu.

Najbardziej zirytowało mnie, że z 72 zdjęć podwodnych z rafy wyszły 4, a i tak
        brawie bez kolorów. Moja wina, robiłem na złym filmie 200 zamiast kupić 800 lub
        wyższy.
        • Gość: Photon Re: jakie foty ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 16:33
          Dzieki za rady, postaram sie spisac sobie poozniej wszystkie potrzebne miejsca
          do sfotkowania.... :)
          co do swiatyni na jeziorze to postaram sie zrobic jakies zblizenie... mooj
          aparacik ma 6MLN pix 2000x3000pix obraz z zoomem 450mm powinno to dac
          oczekiwany efekt.
          zastanawiam sie tez na ile egipscy koledzy znają się na aparatach i w jaki
          sposób oceniają ze jest to cyfrak lub analog? kamery tam nie wezme ale aparat
          bym zabrał... mooj wygląda jak przecietna profesjonalna lustrzanka z wymienną
          optyką wiec chyba jest szansa ze sie pomylą... pozatym lustrzankami nie mozna
          kręcić filmów a chyba oto chodzi...
          jesli zaś chodzi o długie czasy przy słabym swietle to myślę ze jesli nie
          będa to naświetlenia o extremalnie dloogim czasie kilku sekund to jako ze
          aparat posiada dosc jasne obiektywy a zabiore ze soba statyw ... nastawiam się
          ze dam radę trzasnąć parę sztuk....
          najbardziej obawiam się tego fotkowania pod wodą, jestem w tej dziedzinie
          nowicjuszem ale i do tego w niezły sprzet /jak na nowicjusza/ sie zaopatrzyłem
          mówisz ze 200byla troche mało czułym filmem... ja nastawie sie na 800 i 2
          aparaciki... zabieram vivitara z obudową do 15m i lustrzanke Canona EOS 500N w
          obudowie EVAMARINE. Jak nie bedzie przeciekac to zaryzykuje i do obudowy włorze
          cyfrowa lustrzanke... ale to tylko raczej na snurkowanie.

gdyby jeszcze coś ci sie przypomnialo co mozna by pstryknąć to bardzo chetnie
          przyczynię się do wizualizacji Twoich wspaniałych opisów
          :)
          Krzysiek
          • pc_maniac Re: jakie foty ? 18.09.03, 16:38
            Zamień się ze mną, a ja Ci zrobię te fotki ;o)

nawet gratis Ci je wywołam :oP
            • Gość: Photon Re: jakie foty ? IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 17:13
              pc_maniac napisał:

> Zamień się ze mną, a ja Ci zrobię te fotki ;o)
              >
              > nawet gratis Ci je wywołam :oP

Loozik ! :-)
              w takim razie lecisz 26.09 :)
              a o fotki sie nie martw, mam laboratorium foto wiec nie mam z tym problemu

ok ale tak powaznie, widziales jak dobrze ogladaja sprzęt przed wejsciem,
              jestem zdecydowany nie oddawać mojego aparaciku do przechowania ...

• pc_maniac Gdzie z aparatem lub kamerą nie wpuszczą 18.09.03, 17:22
                Jeśli chodzi o Dolinę Królów to jest to pobieżna kontrola toreb i plecaków
                (cieniasy). Nic poważnego, ja aparat przeniosłem w termoplecaku pod Colą.

Dużo poważniej jest w Asuanie przy Niedokończonym Obelisku. Tam mają bramki i
                RTG toreb jak na lotnisku. Tylko nie wiem na cholerę, co boją się żeby jakiś
                Asterix im tego obelisku trzypiętrowego nie wyniósł? Bo filmować i fotografować
                wolno. Ogólnie wycieczka do tego obelisku to totalne dno. Kamieniołom, jeden
                leżący pęknięty obelisk i koszmarnie nagrzane skały, więc totalna patelnia, a
                ukryć się nie ma gdzie.

Podobnie jest w Muzeum Egipskim w Kairze, też mają bramiki i prześwietlają, ale
                tam mogę zrozumieć czemu.
                Weź tam kasę na aparat lub kamerę.
                Aparat 10 LE
                Kamera 100 LE

W pozostałych miejscach zero problemu.
                • Gość: Photon Re: Gdzie z aparatem lub kamerą nie wpuszczą IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 18:10
                  pc_maniac napisał:

> Jeśli chodzi o Dolinę Królów to jest to pobieżna kontrola toreb i plecaków
                  > (cieniasy). Nic poważnego, ja aparat przeniosłem w termoplecaku pod Colą.
                  >

HMMM, ROZUMIEM ZE TU WOGOOLE NIE WOLNO FOTKOWAC ANI FILMOWAC

> Dużo poważniej jest w Asuanie przy Niedokończonym Obelisku. Tam mają bramki i
                  > RTG toreb jak na lotnisku. Tylko nie wiem na cholerę, co boją się żeby jakiś
                  > Asterix im tego obelisku trzypiętrowego nie wyniósł? Bo filmować i
                  fotografowa wolno. Ogólnie wycieczka do tego obelisku to totalne dno.
                  Kamieniołom, jeden
                  > leżący pęknięty obelisk i koszmarnie nagrzane skały, więc totalna patelnia, a
                  > ukryć się nie ma gdzie.
                  >
                  TU TO RACZEJ CHYBA NIE WOLNO WNOSIC KILOFA

> Podobnie jest w Muzeum Egipskim w Kairze, też mają bramiki i prześwietlają,
                  ale
                  >
                  > tam mogę zrozumieć czemu.
                  > Weź tam kasę na aparat lub kamerę.
                  > Aparat 10 LE
                  > Kamera 100 LE

ZAPLACE 10LE ZA FOTY

>
                  > W pozostałych miejscach zero problemu.

Z KAMERKA NASTAWIM SIE NA BAZARY TAM GDZIE WAZNY JEST RUCH... I DZWIĘK

• Gość: PC_Maniac Re: Gdzie z aparatem lub kamerą nie wpuszczą IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 18.09.03, 18:22
                    W Dolinie Królów nie wolno robić fotek i filmów wewnątrz. Ciemno gdzie
                    niegdzie, że oko wykol.
                    Na zewnątrz zaś nie wolno filmować, więc nie pozwalają wnosić sprzętu do
                    filmowania. Kamer i cyfraków (może przewrażliwieni jacyś?!)

Co do filmowania, to nioezły efekt osiągnąłem nagrywając zabytki (i ich
                    szczegóły) stojąc obok przewodnika i rejestrując jego informacje. Naprawdę
                    warto. Ale żeby to się udało w Luksorze, to drugiej osobie dać aparat.
                    Zasuwanie z jednym i drugim dobrze idzie chyba tylko Japończykom ;o)

Kilofa do Niedokończonego Obelisku nie bierz, on jest pęknięty, więc Ci się nie
                    przyda, nie sprzedasz go ani we Francji ani Amerykanom. Całe niektóre już
                    wywieźli :oP
                    • Gość: Adrian Re: Gdzie z aparatem lub kamerą nie wpuszczą IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.09.03, 21:00
                      mam parę fotek - jak będziesz chciał to mogę podesłać:
                      np. Piramidy Light & Sound Show, z dwie mumie ;-)
                      • pc_maniac Re: Gdzie z aparatem lub kamerą nie wpuszczą 18.09.03, 21:04
                        Z miłą chęcią.

Ale czemu nie założysz na tym samym serwisie własnej kolekcji? Mogłoby je
                        podziwiać więcej osób (z całego świata!), a serwis Webshots udostępnia
                        bezpłatne zamieszczenie 10 kolekcji po 24 fotki w maksymalnej rozdzielczości
                        2400x2400. Naprawdę warto.
                      • pc_maniac Mój adres: 18.09.03, 21:06
                        pc_maniac@gazeta.pl

Zapomniałem podać ;o)
    • pc_maniac Forum:hotele w Egipcie-rośnie,ale nadal dopisujcie 19.09.03, 14:43
      Dział forum HOTELE w EGIPCIE cały czas się powiększa, ale nadal sporo opisó
      hoteli w nim brakuje.

Jeśli byłeś w Egipcie na pewno masz jakieś zdanie o "swoim" miejscu pobytu.
      Opisz obiektywnie co Ci się podobało, a co nie w "twoim" hotelu.

Wiele osób czeka na takie informacje, a dzięki temu działowi i Twojej
      informacji szybciej znajdą odpowiedź na najczęstsze na tym forum pytania.

Adres działu HOTELE W EGIPCIE:
      www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14938
      Dziękuję
      PC_M.
      • Gość: evka Re: Forum:hotele w Egipcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.03, 13:53
        Minius, taki dlugi tekst o hotelu Fort Arabesque wypocilam ,wyslalam i
        zostalam na koniec poinformowana iz mnie wylogowalo i tekst przepadl.Co robie
        nie tak ?
        Ewa
        • Gość: Minius Re: Forum:hotele w Egipcie IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 20.09.03, 14:03
          Serwis Gazeta.PL w swojej konstrukcji ma zawarte ograniczenie czasowe loginu.
          Po prostu, jeśli przez ileśtam minut nie surfujesz po ich stronach zostajesz
          automatycznie wylogowana. Jest to pewnego radzaju zabezpieczenie na wypadek
          gdyby ktoś np. w kawiarence internetowej zapomniał się wylogować, a inna osoba
          wykorzystałaby ten login.

Wystarczyło w przeglądarce kliknąć "wstecz" i skopiować tekst przed jego
          wysłaniem. Przykro mi, ale to już wina twórców serwisu Gazety, nie moja. :o(
          • Gość: evka Re: Forum:hotele w Egipcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.03, 14:19
            Dzieki, postaram sie jeszcze raz opisac hotel.
            Pozdrawiam....Ewa
            • pc_maniac Re: Forum:hotele w Egipcie 27.09.03, 02:41
              Gość portalu: evka napisał(a):

> Dzieki, postaram sie jeszcze raz opisac hotel.
              > Pozdrawiam....Ewa

Trzymam Cię za słowo ;o)
              • pc_maniac W DZIALE Hotele w Egipcie są już 23 opisy hoteli!! 29.09.03, 15:44
                Informuję szanownych forumowiczów, że w dziale: EGIPT - HOTELE
                www1.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=14938
                możecie już przeczytać recenzje o 23 hotelach, a codziennie dopisują się nowe
                osoby.

Jeśli chcesz szybko znaleźć interesujący Cię hotel wystarczy tam wejść i
                wybrać: "Sortuj według TEMATU".
                Dzięki temu wszystkie nazwy będziecie mieli w porządku alfabetycznym.

Oczywiście zapraszam wszystkich, którzy wrócili by również podzielili się
                swoimi opiniami. Jeśli o danym hotelu wypowie się więcej osób, to czytelnik
                będzie mógł wyrobić sobie bardziej obiektywną opinię.

Z poważaniem
                PC_M.
    • Gość: agios Re: Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagow IP: 217.153.7.* 30.09.03, 10:41
      Wrócę jeszcze na chwilę do wątku kamer i cyfraków. Byłem w czerwcu i nigdzie
      nie spotkałem się z kontrolą toreb i plecaków. Wszyscy łazilismy z kamerami i
      aparatami i kompletnie nikogo to nie obchodziło. Oczywiście we wnętrzach nie
      wolno było fotografować, ale to jest bardziej oczywiste (sprawa błysków),
      natomiast na zewnątrz Egipcjanie nie zwracali na to uwagi. Ani w Dolinie
      Królów, ani przy Obelisku ani nigdzie indziej.
      • pc_maniac Re: Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagow 30.09.03, 15:17
        Agios, ja byłem w drugiej połowie sierpnia i opisuję właśnie ten okres.
        W Dolinie Królów zaglądali do toreb, w Muzeum Egipskim nawet musiałem
        zapalniczkę przesyłać przez prześwietlarkę i okazywać dodatkowy bilet na
        robienie zdjęć (10 LE). W pozostałych miejscach faktycznie nie ma problemu z
        robieniem zdjęć czy filmowaniem.
        Niestety w Dolinie Królów ludzie z mojej wycieczki musieli kamery zostawiać w
        przechowalni.

Może ten przepis wprowadzili po Twoim pobycie, nie wiem, ale wolę
        wyjeżdżających uprzedzić.
        • Gość: agios Re: Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagow IP: 217.153.7.* 01.10.03, 08:02
          Jasne, po prostu jestem zaskoczony. Ja tylko w Sakkarze kupiłem bilet na
          fotografowanie, co zresztą i tak okazało się bez sensu, bo nikt go nie
          sprawdzał.
          • Gość: jano Re: Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagow IP: *.eimg.pl / 10.0.4.* 01.10.03, 08:16
            jezeli chodzi o muzeum w kairze to nawet fotki sa do kitu,poniewaz nie wolno
            uzywac lampy wiec trzeba ja zaslaniac co powoduje ,ze zdjecia wychodza marnie
            (mowie o tych eksponatach za szklem)a te ,ktore stoja "luzno"same w sobie nic
            nie reprezentuja.ale jak ktos lubi to niech wykupi za 10 le -napewno nie
            kamere za100 le
            • pc_maniac Re: Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagow 01.10.03, 14:40
              Gość portalu: jano napisał(a):

> jezeli chodzi o muzeum w kairze to nawet fotki sa do kitu,poniewaz nie wolno
              > uzywac lampy wiec trzeba ja zaslaniac co powoduje ,ze zdjecia wychodza marnie
              > (mowie o tych eksponatach za szklem)a te ,ktore stoja "luzno"same w sobie
              nic
              > nie reprezentuja.ale jak ktos lubi to niech wykupi za 10 le -napewno nie
              > kamere za100 le

Jeśli masz aparat cyfrowy lub analoga z opcją robienia zdjęć nocnych to
              spokojnie zrobisz fotki w Muzeum Egipskim. Musisz jedynie robić je z tzw.
              podparcia. Nie wierzysz? Sprawdź moje dokonania w fotoreportażu z Egiptu
              (kolekcja Ancient Egypt p. I) community.webshots.com/user/pc_maniac100

Owszem, nie wszystkie, które robiłem wyszły, ale 80% bardzo udanych, to i tak
              wynik w normie.
              • pc_maniac Re: Forum: hotele w Egipcie -zapraszam do redagow 01.10.03, 14:41
                Acha, zapomniałem.

Fotki obiektów za szkłem po prostu robi się pod kątem 45 st. do szklanej
                powierzchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka