Dodaj do ulubionych

prowizja od kart

27.06.08, 22:49
Witam, w banku PKO SA posiadam kary- Maestro i VISA-(wypukła),czy z Maestro mozna w Egipcie wyplacac z bankomatu ?jakie beda prowizje z wyplat z tych kart, ew. w jakiej sieci bankomatow prowizji nie bedzie.Za odpowiedzi z góry dziękuję!!!
Obserwuj wątek
    • rombeat Re: prowizja od kart 27.06.08, 23:38
      Witam.
      dwa tygodnie temu wypłaciłem z bankomatu banku COMMERCIAL INT`L BANK
      A BAY funty kartą MAESTRO. 1 funt = 0,40zł + 4,5zł prowizji. Może z
      europejskiego banku będzie bez prowizji, ale nie wiem czy takie
      banki są w egipcie.
      pozdrawiam.
      • wojtek37k Re: prowizja od kart 28.06.08, 14:46
        To nie zależy od egipskiego banku , tylko od banku który wydał
        kartę . PKO pod tym względem jest kiepski , mam w tym banku konto
        więc wiem na własnym doświadczeniu , mam również drugie konto w
        banku tzw. wirtualnym (internetowym) i od nich mam kartę na wypłaty
        za granicą bez prowizji , w maju podczas pobytu w Egipcie wypłacałem
        z karty PKO i tego drugiego banku - kursy przeliczenia waluty
        praktycznie identyczne , kurs nawet trochę lepszy w internetowym .

Pozdrawiam Wojtek
        • jadokama Re: prowizja od kart 28.06.08, 17:58
          Bardzo dobrze że ten temat został podjęty.W Polsce praktycznie wszelkie możliwe
          transakcje przeprowadzam kartą ale nigdy nie "ćwiczyłem" tego na wycieczkach z
          takich czy innych powodów.Mam pytanie w związku z tym.Ponieważ zrozumiałym jest
          Wojtku że nie siejesz kryptoreklamy,jednak nie stało by się,myślę nic strasznego
          gdybyś ujawnił ten bank który nie pobiera prowizji.Pytam z ciekawości bo mam
          konta w różnych bankach również w internetowym i w każdym jest prowizja od
          wypłat w walucie niewymienialnej.Skoro kurs funta pobierając z bankomatu jest
          korzystniejszy od zakupu waluty w Polsce to warto myślę skorzystać z tej
          kuszącej oferty.
          • wojtek37k Re: prowizja od kart 28.06.08, 18:52
            MBank - już od dłuższego czasu nie pobierają prowizji za wypłatę
            gotówki z bankomatu (zagranicą) z karty Visa Eletron
            • kappa22 Re: prowizja od kart 28.06.08, 19:03
              wyplacalam kase z bankomatu w Egipcie karta visa electron(millenium)
              9 zl prowizja.
            • nina_d Re: prowizja od kart 28.06.08, 19:17
              ad mbank - też się tym interesowałam przed wylotem. i wprawdzie
              faktycznie prowizji się nie płaci, ale płaci się za przewalutowanie.
              oto info ze strony mbanku:

prowizja od wypłaty gotówki w bankomatach za granicą* 0 zł
              prowizja od wypłaty gotówki w oddziałach banków za granicą* 10 zł

* W przypadku transakcji bezgotówkowych dokonanych za granicą w
              walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo
              prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości
              transakcji.
              www.mbank.pl/przewodnik/tpio/#tabs=1
            • jadokama Re: prowizja od kart 28.06.08, 20:25
              Z Mbankiem mam dość spore doświadczenie (kilka kont)i niestety nie pobiera tylko
              i wyłącznie prowizji od wypłat w Euro od pozostałych pobiera 2% za przewalutowanie.
              • taurito Re: prowizja od kart 29.06.08, 09:54
                Nie jest to prawda.
                Niedawno byłem w Czechach i brałem z bankomatu czeskie korony przy pomocy karty
                Visa Electron mBanku.
                Na wyciągu mam kwotę w koronach czeskich, w euro (waluta rozliczeniowa) i w
                polskich złotych.
                Żadnej prowizji od wypłaty nie było.
                Sądzę, że prowizja za przewalutowanie może dotyczyć transakcji bezgotówkowych.
                • jadokama Re: prowizja od kart 29.06.08, 12:01
                  Dzwoniłem wcześniej zanim zapytałem Wojtka o bank do Mbanku i na infolini dostałem wiadomość że obowiązuje przy wypłatach prowizja za przewalutowanie.Po przeanalizowaniu informacji na stronach okazuje się że Wojtek miał jednak rację prowizja obowiązuje od wypłat w oddzialach nie dotyczy bankomatów.Prowizja za przewalutowanie dotyczy jedynie płatności kartą.Tak więc interpretacja na infolini różni się nieco od przepisów na stronie Mbanku.Taurito Twój przypadek jest jednak jak najbardziej uzasadniony i tu nie ma co sądzić tak po prostu jest.Ciekawostką jest że nina.d przytoczyła taryfę opłat ze strony a napisała coś zupełnie odwrotnego.:o))))
                  • nina_d Re: prowizja od kart 29.06.08, 12:36
                    jadokama napisał:

> Ciekawostką jest że nina.d przytoczyła taryfę opłat ze strony a
                    napisała coś zupełnie odwrotnego.:o))))

ok, jeszcze raz:
                    są dwa rodzaje prowizji:
                    1) prowizja za wypłatę w bankomacie (dalej zwane "prowizja")
                    2) prowizja za przewalutowanie (dalej zwane "przewalutowanie")

Stąd chyba Twoje niezrozumienie mojej wypowiedzi - zastosowałam
                    skrót myślowy, być może niezbyt czytelny ;)

Pani w infolinii powiedziała mi, że wprawdzie nie zapłacę prowizji
                    za wpłatę w bankomacie, natomiast jeśli jest to kraj znajdujący się
                    poza strefą Euro (tak się chyba wyraziła, już dokładnie nie
                    pamiętam), to zapłacę prowizję za przewalutowanie 2%. Czyli jakby
                    nie było, coś tam płacę wypłacając cash w bankomacie w Egipcie. To
                    teoria z infolinii. Jednak sprawdził to Wojtek i twierdzi, że nic
                    się nie płaci. Ja poprzednio nie miałam potrzeby pobierać kasy z
                    bankomatu, więc nic uciąć sobie nie dam, jak jest na 100%. Będę za
                    miesiąc to może sprawdzę :)
                    Pozdrawiam.
                    • rks1926 Re: prowizja od kart 30.06.08, 09:17
                      Za każdym razem gdy jestem w Egipcie, wypłacam pieniądze z bankomatu
                      kartą Visa Electron- mam konto w mBanku. NIGDY nie pobierali żadnych
                      opłat, prowizji, przewalutowania. Dodatkowo bardzo dobry kurs. Za
                      wypłacone 1.000 LE pobrali mi z konta jedynie 434 zł.
                      • jadokama Re: prowizja od kart 30.06.08, 16:13
                        No niby OK. Ale za 434 zł dostaniesz na miejscu po przeliczeniu z dolarów 1080
                        EP.A 80 EP to już załatwia napiwki dla pokojowego.:o))))
                        • wojtek37k Re: prowizja od kart 30.06.08, 16:38
                          Kurs jest zmienny i był dobry w maju wtedy gdy wypłacałem walutę ,
                          zawsze trzeba brać pod uwagę kurs dolara z dnia wypłaty z bankomatu
                          funta egip. . Dolar cały prawie czas pikuje w dół i kurs należy brać
                          pod uwagę z tego samego dnia .
                          Tak jak napisałem wcześniej , opis sytuacji dotyczy tylko wypłat z
                          bankomatu , nie w oddziale banku i napewno nie ma prowizji za
                          przewalutowanie .

pozdrawiam Wojtek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka