Dodaj do ulubionych

pływanie NIlem wpław

09.12.08, 21:36
Czy mozna i gdzie plywać Nilem wplaw?
Obserwuj wątek
    • kleofas28 Kryta zabka przez Nil. 09.12.08, 21:42

Tak. Tylko z lewego brzegu na prawy. Jezeli zdecydujesz
      sie plynac wzdluz to mozna tylko pod prad.
    • janusz.amir Re: pływanie NIlem wpław 09.12.08, 21:42
      Fakt!! Można - ale ja znam lepsze sposoby na zejście z tego świata!!
    • jotpiasecki Re: pływanie NIlem wpław 09.12.08, 21:56
      Człowiekowi, wbrew nawykom Smoków muchomory smakują tylko raz
    • ramadisaih Re: pływanie NIlem wpław 09.12.08, 22:36
      Tak jak i można: zostać przejechanym przez auto, przewrócić się na
      chodniku, wypaść przez okno, rozbić się przy lądowaniu itd -
      najlepiej nie wychodzić z domu.
      Może ma inny sposób (ciekawszy ? ) na swoje życie ?

<Człowiekowi, wbrew nawykom Smoków muchomory smakują tylko raz
    • kasia_p45 Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 06:31
      Odradzam. Nie wiadomo co tam plywa w tym Nilu...Oni wrzucaja tam
      smieci wiec woda napewno jest czyms skarzona.. Lepiej poplywaj
      łodzią. Pozdrawiam :))
      • dlugi64 Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 08:11
        Owszem popływac można a czemu nie nikt nie zabrania. tylko po co??
        bo sorki ale tego nie rozumiem.
        a tak po prawdzie: nie radze no chyba że u samych źródeł (może tam
        krokodyli nilowych nie ma). bo im niżej (czyli dalej od źródeł w
        stronę morza) to bym nie radził. no chyba ze to taki sposób
        extremalny na zycie (w tym wypadku dość krótkie i raczej mało
        przyjemne wrażenia w trakcie). choc Egipcjanie (biedota) myją sie w
        Nilu.

Generalnie: NIE RADZĘ!!!!!!
        • miriam_73 Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 10:18
          A to niby dlaczego nie? W Aswanie (ścislej "przed", płynie się łódką przed
          kataraktę w górę rzeki) niedaleko wioski nubijskiej jest bardzo fajna plaża,
          woda jest czyściusieńka, tyle, że nawet latem jak dla mnie zimna, sporo osób sie
          kapało, dno jest gładkie i piaszczyste. Latem - super sprawa :)
          travel.webshots.com/photo/2479325970053734009efeMXh
          travel.webshots.com/photo/2219257790053734009EZEOwB
          Tu koło łódki schodzilismy do wody.
          • janusz.amir Re: miriam_73 10.12.08, 10:24
            Zgoda. Ale Ty piszesz o kąpieli na plaży a autor o płynięciu wpław.
            A to jednak różnica!!
            Nad Polskimi rzekami też są kąpieliska ale wpław to raczej się pływa!
            Janusz
            • miriam_73 Re: miriam_73 10.12.08, 11:57
              Janusz, ja sądzę, że kolega autor źle sie wyraził, i że de fakto chodzi o
              kąpiele, a nie żeby z jednego brzegu na drugi ;-))) W tym miejscu byłoby o tyle
              ciężko, że rozlewisko bardzo szerokie, częściowo porosnięte roślinnością i
              bardzo wartki miejscami nurt :))) Ale kto wie, może sportowiec, czy "cuś" ;-)))
          • gargutel Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 11:59
            Też uważam, że w Asuanie w okolicy wioski nubijskiej można śmiało
            popływać. Miejsca jest sporo, na okoliczne skały katarakty żabką
            albo grzbietowym można śmiało śmignąć.

picasaweb.google.com/dpykalo/Egipt2008#5248946579649969458
            picasaweb.google.com/dpykalo/Egipt2008#5248946609764131490
            • ramadisaih Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 12:23
              Najbardziej mi się podoba, kiedy ktoś po jednych czy drugich
              wczasach, często mijając się z prawdą , wygłasza kwestie w
              autorytarnym tonie, typu : " zalecam, zdecydowanie odradzam, nie
              polecam, nie radzę " itp ;)))))))
              A na drugi brzeg? dlaczego nie, może dla Niego to żaden wyczyn. Jak
              napisała Miriam- może sportowiec.
              • gargutel Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 13:31
                Pewnie, można i na drugi brzeg. Można też wzdłuż Nilu, do samej
                latarni w Ras el Barr ;-)
              • jakub987 Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 13:59
                Ano - tak - sportowiec- 16 lat kolarstwa w nogach pozostawia tym
                bardziej ochotę na fajny sport.Pływałem rok temu w Turcji w rwącej
                rzece górskiej na raftingu.I chcę spróboawć tej rozkoszy w Nilu.
                Pozdrawiam- a może ktoś dołączy na przełomie czerwca i lipca 2009?
                • ramadisaih Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 16:26
                  Jak Cię to kręci, jak najbardziej się pobaw i nie słuchaj opinii
                  zestrachanych już samym tylko życiem. Krokodyle poniżej tamy
                  praktycznie nie występują, ameba ? można ją złapać i na rejsie,a i
                  to nie jest pewne. Brudna woda niżej ? u nas jest za to czysta ;)
                  Powodzenia
          • dora19791 Re: pływanie NIlem wpław 10.12.08, 22:33
            Witam.Potwierdzam,dokładnie w tym miejscu sie kąpałam i wspominam
            to jako jedną z najlepszych atrakcji:)Woda jest tam czysta,bardzo
            zimna,super przygoda:)Wiele osób mysli jednak inaczej,wyrazili swoje
            opienie po obejrzeniu moich zdjeć...
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,63702704,63702704.html
            Dla tych co tak dopytywali o moje zdrowie po tej kąpieli...wszystko
            jest ok,jestem zdrowa i niedawno znów wrócilam z Egiptu(zdrowa
            oczywiscie:)Pozdrawiam serdecznie
            • iwwo2 Re: pływanie NIlem wpław 11.12.08, 12:29
              Pływanie w Nilu jak w znakomitej większości afrykańskich jezior i wolno
              płynących rzek jest swego rodzaju hazardem. I nie chodzi tu o amebę, krokodyle
              tylko o małe pasożyty powodujące bilharcjozę. Z tego powodu nie odważyłbym się
              pływać czy kąpać w Nilu, gdzie pasożyt ten jest dość powszechny, nawet w czysto
              i zachęcająco wyglądających wodach. Jeżeli już koniecznie ktoś musi spróbować
              kąpieli w Nilu, to nie radzę wybierać miejsc typu rozlewiska czy odcinków wolno
              płynących. Te są szczególnie narażone na obecność pasożyta. W szybkim nurcie to
              dziadostwo nie powinno występować. Tak czy siak ja bym nie ryzykował, nawet na
              tak ładnie wyglądającej plaży jak na zdjęciach powyżej
              • ramadisaih Re: pływanie NIlem wpław 11.12.08, 21:37
                iwwo2, ja Cie rozumiem, ale patrząc tak obiektywnie, to mozna
                wymieniać w nieskonczoność, czego się nie powinno robić. Tylko życie
                np, w sterylej czystosci, powoduje alergie, astmy i inne pierdoły.
                Więc sa dwie strony medalu. Nie przesadzajmy. Oni się kąpią, żyja
                dalej, wolny wybór. Też się kapałem i żyję, mam co wspominać. Nie ma
                co przesadzac. Dla jednego wycieczka z fakultetem z ulicy to szczyt
                nieodpowiedzialnosci, dla innego samodzielny wyjazd to norma. Idac
                tym tokiem rozumowania, nie powinno sie jechac do Egiptu wogóle-
                jeżowce, zemsta, napadna, zgwałca, okradną, porwą, pobija itd itp-
                siedziec w domu ;) Nie chcesz ? nie pływaj, reszte zostaw do oceny
                konkretnej osobie,kazdy ma inne kryteria i mozliwosci- taki live.
                Ten " przypadek " z tego co pisze, jest w stanie przepłynać Nil, i
                fajnie, bedzie miał co wspominać.
                • iwwo2 Re: pływanie NIlem wpław 11.12.08, 23:39
                  ramadisaih, to nie tak. Założyciel wątku pyta się czy w Nilu można się kąpać,
                  czyli ma wątpliwości. Czy się na kąpiel zdecyduje czy nie to jego sprawa. Ty mu
                  odpowiadasz, że się kąpałeś i żyjesz - to się ciesz. Podajesz mu tylko tę jasną
                  stronę medalu. Trzeba być uczciwym i przekazać komplet wiadomości. Z jednej
                  strony pływanie w Nilu - rozumiem, że według autora coś w rodzaju wyczynu -
                  satysfakcja, przeżycie itd. Z drugiej jednak strony możliwość zarażenia się dość
                  nieprzyjemną bilharcjozą. Naprawdę nie chce mi się grzebać w sieci i szukać
                  linków udowadniających możliwość jej złapania. Niech to zrobi sam zainteresowany
                  i wtedy podejmie decyzje - warto czy nie. Oczywiście, że każdy ma swoje własne
                  kryteria jak postępować, ale niech te kryteria nie będą wynikiem niewiedzy.
                  Aha ni cholery nie wiem co to są fakultety. Domyślam się, że to jakiś termin
                  związany z wyjazdami zorganizowanymi. W życiu nie byłem na żadnej imprezie z
                  biurem podróży.
                  • ramadisaih Re: pływanie NIlem wpław 12.12.08, 19:46
                    > ramadisaih, to nie tak. Założyciel wątku pyta się czy w Nilu można
                    się kąpać,
                    > czyli ma wątpliwości.

Spokojnie, raczej w Jego przypadku odebrałem to, ze info o
                    zagrozeniach potrafi sobie znaleźć, o podstawach- ameba, krokodyle,
                    brud itp- wspomniałem. Zagrozenia za i przeciw, sobie znajdzie.
                    Wydaje mi sie, że raczej chodzilo mu o mozliwość- czy nikt nie
                    zabroni, i gdzie ewentualnie nie popływa w szambie. Nie oceniaj
                    wszystkich pytajacych, przez pryzmat pytań na forum ;) Większości
                    ludzi Google nie gryzie, wiec na pewno przed zadaniem pytania sam
                    sobie znalazł . Twój nick cos mi sie kojarzy, zreszta z wypowiedzi
                    tez to mozna wyłapać, że nie wiesz co to falultety ;)

Podajesz mu tylko tę jasną
                    > stronę medalu. Trzeba być uczciwym i przekazać komplet wiadomości
                    Nie przesadzaj, przypuszczam , że ani w Twoim przypadku, ani Jego,
                    ani moim, te "komplety" nie sa potrzebne- na pewno dotarł do nich
                    wczesniej ;). Ty robisz tylko rozsadne rzeczy ? wg. wielu nie-
                    jeździsz sam , wiec kto jak kto, ale Ty , wiesz o co chodzi i
                    dlaczego ;)

Pzdr
    • marek_9 NIL 25.02.09, 11:01
      Trzeba uważać na krokodyle:)

-------
      Egipt Nil
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka