Dodaj do ulubionych

UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!!

17.01.09, 19:54
Witam! Od dziasiaj podrożały wyjazdy w Alfa Star.Moja wycieczka do
Egiptu podrożała o ponad 300 zł( około 10%) od osoby! Całe
szczęście,że już wczesniej dokonałem rezerwacji-mnie to nie dotyczy
( i tu wielkie brawa dla Alfy,ze nie podwyższa cen po zawarciu
umowy!!!).
A jak jest w innych biurach, czy ktos coś wie???
Pozdrowienia dla Egiptomaniaków!!!
Obserwuj wątek
    • gosiaczka Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 17.01.09, 20:20
      Hej mirwix!!!Ta podwyżka w Alfa Starze poszła w górę od 01.01.09,no
      i z miesiąca na miesiąc ceny jeszcze będą się zmieniać i i pewnie
      promocje też znikną....Ja również tak jak Ty załatwiłam już sobie
      pobyt i zaklepłam termin oraz hotel jeszcze w listopadzie
      wiec......teraz wszystkie inne zmiany mnie niedotyczą:-)
      Pozdrowienia dla wszytskich szczęśliców co posiadają już takie
      promocyjne rezerwacje:-)
      • rege2 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 17.01.09, 20:58
        Kupiłam w Itace i jeszcze musiałam dopłacić za gwarancję niezmienności ceny...a
        powiem, że też nie jestem pewna swego, bo w ubiegłym roku kazali
        dopłacać...podobno umowy sa teraz tak formuowane, ze biuro może
        podnieść...takiej udzielono info...bo np. przewoźnik podnosi ceny..
        a wogóle to zrezygnowałam z Turcji, bo teraz pokazali ceny, to szok!!!!a rok
        temu były promocje w styczniu..
        • opt Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 17.01.09, 21:25
          Niezmienność ceny dotyczy ceny katalogowej,ale poza tą ceną biura
          mają różnego radzaju opłaty, na które niezmienność ceny nie
          obowiązuje,a to paliwowa,a to lotniskowa,a to walutowa....
        • darrek4 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 26.01.09, 21:18
          rege2 napisała:

> Kupiłam w Itace i jeszcze musiałam dopłacić za gwarancję niezmienności ceny...a
          > powiem, że też nie jestem pewna swego, bo w ubiegłym roku kazali
          > dopłacać...podobno umowy sa teraz tak formuowane, ze biuro może
          > podnieść...takiej udzielono info...bo np. przewoźnik podnosi ceny..
          > a wogóle to zrezygnowałam z Turcji, bo teraz pokazali ceny, to szok!!!!a rok
          > temu były promocje w styczniu..

W Itace powiedzieli Ci, że mimo iż wykupiłaś "gwarancję niezmienności ceny"
          możesz otrzymać dopłatę ???
          Pozd.
    • mirwix Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 18.01.09, 14:20
      Dzisiaj zadzwoniłem do biura Alfy, gdzie stwierdzono,ze jesli
      dokonałem rezerwacji przed 17 stycznia, to moja cena nie ulegnie
      zmianie i dotyczy to wszystkiego, np. dopłat do paliwa czy zmiany
      kursów walut. Wylot mam 12 lutego i cena wycieczki na pewno nie
      wzrosnie do tego czasu ani o złotówke.Brawo ALFA!!!
      • 4przemo77 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 18.01.09, 14:25
        W Rainbow Tours jest tak samo. Ja sobie wakacje zaklepalem 2 stycznia i rowniez mam gwarancje niezmiennosci ceny. Najbardziej niepokoja mnie tylko ceny walut. Z zakupem trzeba chyba bedzie poczekac az do ostatniej chwili.
        • tanahoe Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 18.01.09, 15:12
          Uważajcie na Neckermana i triadę. Co prawda triada na lato miała w katalogu
          ważnym do wczoraj niezmienność cen. Ludzie z Neckermana dostają dopłaty po 28 %.
          Ważna jest ta gwarancja niezmienności ceny bo prawie wszystkie biura mają w
          umowach możliwość zmiany ceny do 21 dni przed wylotem i nawet jak Ci zrobią tę
          dopłatę to nie możesz zrezygnować bo tracisz. Triada ma nawet zapisek, że
          podwyżka ceny nie jest ważnym powodem zmiany warunków umowy i powodem aby od
          niej odstąpić. Do tego stosuje praktykę sprzedaży ofery po zaniżonym kursie i
          potem wysyła dopłaty. Dla przykładu Sri Lanka wylot 19 lutego podwyżka 17
          stycznia tak aby zdążyć wysłać listy poleconym i ludzie wpłacili 100% kwoty. Na
          wylot 5 lutego podwyższyli cenę 31 grudnia. I wysyłając podwyżki ludziom na
          styczeń i początek lutego nie wiedzieli, że cena na późniejsze terminy też się
          zmieniła? Pewnie wiedzieli ale lepiej było jeszcze posprzedawać ofertę w lepszej
          cenie a potem zmusić ludzi do dopłaty 700 zł od osoby.

Dlatego dbajcie o zapisek niezminność ceny. W innym wypadku tylko lasty na mniej
          niż 20 dni przed wylotem.
          • 45s11 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 18.01.09, 15:38
            Ekonomiści prognozują powrót ceny dolara w marcu -do ok.2,80 zł.
            Ciekawe jak szybko Biura będą obniżały ceny ??????
            Teraz to "WARIACTWO" trzeba przeczekać. Polujmy na LASTY.!!!!!!
            • zachodniopomorskie 45s11 nie ma sznas na umcnienie sie dolara 18.01.09, 22:29
              w stosunku do zlotego w tym roku ani euro.
              Zlych doradców finansowych słuchasz
              • zachodniopomorskie Re: 45s11 mialo byc umocnienie sie zlotówki do dol 18.01.09, 22:32
                do dolara
          • ewcia82000 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 31.01.09, 21:01
            lecimy do egiptu 6 lutego. Na 17 dni przed wylotek neckermann przysłał że trzeba
            dopłacić do wycieczki. Napisalismy odwołanie i.....udało się!!!Nie musimy
            płacić. Nie wyrobili się w terminie
        • opt Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 18.01.09, 19:56
          Obyś się nie mylił.Rainbow Tours opanował jeszcze inną metodę
          naciągania klientów.Ma olbrzymią ilość terminów ( prawie co tydzień
          kolejny wyjazd na daną imprezę).Od stycznia przez kilka miesięcy
          wabi klientów,ci wpłacają,oczywiście są rozproszeni na różne
          terminy .Chyba na 14 dni przed terminem imprezy powiadamiają
          klienta,że impreza w tym terminie się nie odbędzie z braku
          wystarczającej liczby chętnych i proponują zwrot pieniędzy lub inny
          termin ,póżniej się okaże że to to już inna cena katalogowa i trzeba
          dopłacić.Oczywiście przy terminach wycieczek niezrealizowanych w
          internecie pojawi się informacja- brak wolnych miejsc,co sprawia
          wrażenie,że takie jest zapotrzebowanie i klenci pod presją chwili
          łapią się na proponowane z góry ustalone terminy,które w
          innych,uczciwych biurach nazywają się imprezami potwierdzonymi
          (inaczej pewnymi).Biuro turystyczne nie jest organizacjądziałającą
          non profit,zawsze wyjdzie na swoje lub plajtuje.
          • 45s11 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 18.01.09, 20:29
            Kombinacje BIUR na dłuższa metę skończą się "przekombinowaniem" dla
            tych najbardziej pazernych.Ale te są dobrze ubezpieczone.
            W takich przypadkach zawsze traci na tym turysta.
            Inną ciekawą kwestią są dopłaty paliwowe-czym bardziej paliwa
            tanieją -tym dopłaty coraz większe!!!!!
            W niektórych Egipskich ofertach dochodzą do 600 zł/osobę.GRANDA!!!
            Nie dziwią mnie więc dopłaty do Emiratów-czy dalekiej Azji-rzędu
            1200 zł.
            • piterpodroz Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 19.01.09, 07:31
              pamietajcie ze jezeli biura zadaja od was doplaty paliwowej , wy macie prawo
              zadac od biura dowodow na to ze taka doplata jest uzasadniona, czyli ze
              przewoznik faktycznie musi podniesc cene i z jakiego powodu. jak dla mnie
              narazie nie maja zadnych podstaw do takich doplat, gdyz cena paliwa drastycznie
              spadla, jedynym wyjsciem dla biur to sciema na temat kursow walut...zreszta jak
              tak patrze w tym roku to chyba bardziej oplaca sie wykupic lasta:)
              • zachodniopomorskie szczesliwi Ci co kupili firsty... 19.01.09, 14:23
                Dolar i Euro zblizaja sie z szybkim tempie do 5 zlotych...
                Szkoda slow po ile beda w wakacje , az sam nie wierze obstawialm
                3.2 za zielonego
                3,8 za dolara
                a tu trzeba bedzie 4 z przodu dodac...
                • onka37 Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 19.01.09, 14:32
                  Potwierdzam! Ja kupiłam we wrzśniu jeszcze z Sun Fun- do Sunrise
                  Mamlouk za 2380 od osoby!- lece 25.01..09 więc już nie dopłace!
                  • rege2 Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 19.01.09, 14:38
                    ..tak...kupiliśmy teraz wakacje....i wcale nie mamy gwarancji, biura zrobiły
                    zastrzeżenia do umów!!!!
                    • piterpodroz Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 19.01.09, 16:40
                      dolar zbliza sie do 5 zl ?haha...uwielbiam tego analityka...
                      • zachodniopomorskie Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 19.01.09, 17:31
                        sorry napisalem euro w kierunku 5 zlotych.
                        ale dolar 4 na wakacje to pewne.
                        jak tak dalej bedzie to i po 5 zlotych.
                        Szczesliwi Ci co kupili juz .
                        • 4przemo77 Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 19.01.09, 18:20
                          Ja jednak zaczekam do poczatku maja z zakupem. Mam nadzieje ze stanieje chociazby do 2,8
                        • rebjot Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 26.01.09, 13:45
                          Według analityków bankowych do końca I półrocza 2009 Euro może
                          kosztować 4,8 zł (a to chyba faktycznie ok 5 zł)i raczej kurs szybko
                          nie spadnie. Więc masz rację, a Forumowicze i tak wiedzą lepiej. W
                          końcu każdy z nas wierzy w to co chce i postępuje tak jak mu
                          wygodniej. Najważniejsze jest zadowolenie z zakupionego wypoczynku.
                          • kamyczek05 Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 27.01.09, 10:27
                            ja wybieram sie z alfastar na ten rejs po Nilu w maju, ale odnosnie ceny - czy
                            sie zmieni czy nie, wlasciwie nic nie wiem i szczerze mowiac nie chce sie
                            stresowac :P jest chyba jakis okres czasu jesli nie poinformuja mnie o doplatach
                            w tym czasie to juz nie moge mi ceny podniesc.
                            • zla_wiedzma Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 27.01.09, 10:34
                              z tego co się dowiedziałam przypadkiem to jedynie na 21 dni przed wylotem nie
                              mogą naliczyć nam dodatkowych opłat, wtedy po prostu należy się tym nie
                              przejmować i nie uiszczać
                              • rege2 Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 27.01.09, 11:50
                                ...mam w umowie klauzulkę, że opłata może ulec zmianie na wypadek wzrostu cen u
                                przewoźników, zmian kursów walut, pomimo że zakupiłam fersta..poinformowano mnie
                                o tym fakcie i wiele biur to stosuje....a gwarancja niezmienności ceny dotyczy
                                cen katalogowych, a opłaty paliwowe są ujete osobno..
                  • bellemare Re: szczesliwi Ci co kupili firsty... 27.01.09, 11:59
                    o jesus...
                    DOPLATY DOTYCZA OFERT NA LATO 2009!!!!!!!!!!
                    a nie sezonu zimowego, czyli jak Ty wylot w styczniu...
                  • bellemare moj post byl do onka37 :P 27.01.09, 12:01
                    • alladar Re: moj post byl do onka37 :P 28.01.09, 18:35
                      Ja wykupiłem moje wczasy z Alfy w grudniu , już w tedy w ofercie
                      była gwarancja niezmienności ceny , więc tej oferty wzrost ceny
                      chyba nie obowiązuje...........
                      • nene2000 Re: moj post byl do onka37 :P 30.01.09, 13:25

a czy dokładnie zorientowałeś sie o jaką cenę chodzi? bo jak wiadomo, cena
                        wycieczki jest np. 2300 a potem następują dodatki- opłata paliwowa, opłata
                        lotniskowa, ubezpieczenie itp łącznie z opłatą za sznurówki pilota...:))))i tu
                        można podnieść bezkarnie...bo przecież waluta poszła w górę to lotniska i paliwo też
                      • janan2 Narciarze decydują o letnim wypoczynku 30.01.09, 14:33
                        alladar napisał:

> Ja wykupiłem moje wczasy z Alfy w grudniu , już w tedy w ofercie
                        > była gwarancja niezmienności ceny , więc tej oferty wzrost ceny
                        > chyba nie obowiązuje...........Nie miałbym takiej pewności.W ubiegłym roku też
                        miałem takie gwarancje.No i dopłatę paliwową.Ale to była TRIADA.Wymyślą coś
                        nowego.Albo dopłata do bagażu,albo dopłata za brak bagażu,albo za fryzurę afro
                        lub od strzyżonych na Dalajlamę.Metody są różne,ale zawsze jest tak że nie
                        kalkuluje się rezygnować,sądzić czy użerać z biurami.Stawia się w sytuacji bez
                        wyboru.Zakaz podnoszenia cen jest 21 dni przed datą wylotu......
                        Także.Trzeba dobrze odczytać trendy w tej dziedzinie.Jeśli ilość turystów
                        zimowych spadła.Słowacja80%,Austria60%,Włochy 50% to ten trend utrzyma się jeśli
                        chodzi i wypoczynek letni.Zaczynali także z wysokiego C,a teraz jadą w dół ze
                        wszystkim,aby cokolwiek zarobić na przetrwanie.Podobnie będzie nie tylko w
                        Egipcie,ale gdzie indziej też.Też zaczęli z wysokiego C,a przyjdzie czas na
                        popuszczanie ceny,bo nie będzie kim wypełnić samolotów.To nie dotyczy tylko
                        Polski,biura będą upadać,nie tylko u nas.Kryzys i brak klientów.
                        • nene2000 Re: Narciarze decydują o letnim wypoczynku 30.01.09, 17:38

W ubiegłym roku Itaka podniosła mi na miesiąc przed wyjazdem - bo paliwo
                          zdrożało. Wysłałam reklamację, odpowiedzieli szablonowym pisemkiem ( Szanowna
                          Pani/Panie...), sformułowanym prawniczym slangiem trzeba dużo samozaparcia,
                          bycia prawnikiem lub upierdliwym emerytem, by z nimi walczyć.
                          • czerwcowytatus Re: Narciarze decydują o letnim wypoczynku 31.01.09, 15:12
                            Dzwoniłem do Scanholiday. Mamy rezerwacje dokonana 23.08.2008 na wycieczkę do
                            Egiptu 02.04.2009-16.04.2009. Pytałem o ewentualne podwyżki wycieczki, opląt
                            lotniskowych itp. Zapewniła mnie ze wszystkie rezerwacje do 31.10.2008 są objęte
                            gwarancja nie zmiennosci cen. I ze mogę spać spokojnie. Ulżyło nam, 3 osoby
                            dorosłe plus dwoje dzieci pewnie nieźle byśmy dopłacili. Dobrze jest robić
                            wcześniej rezerwacje.
                            • janan2 Re: Narciarze decydują o letnim wypoczynku 31.01.09, 15:52
                              czerwcowytatus napisał:

Zapewniła mnie ze wszystkie rezerwacje do 31.10.2008 są objęt
                              > e
                              > gwarancja nie zmiennosci cen. I ze mogę spać spokojnie. Ulżyło nam, 3 osoby
                              > dorosłe plus dwoje dzieci pewnie nieźle byśmy dopłacili. Dobrze jest robić
                              > wcześniej rezerwacje.
                              Miałem identyczną sytuację w ubiegłym roku.Ale niestety.Dopłata była,z
                              zaskoczenia.Ale to była Triada.Oby wam się udało.Mnie ta pani co tak solennie
                              tak samo zapewniała przez kilka miesięcy,to tak samo solennie wytłumaczyła,że
                              muszę dopłacić zrzucając winę na zarząd spółki który tak uchwalił.A ona tylko
                              sprząta i zamiata,czasami sprzedaje oferty,ale za nic nie odpowiada.Przygotowana
                              do rozmowy jednak była.Nawet podstawę dopłaty i zmiany ceny znalazła.W tzw.
                              dodatkowych warunkach uczestnictwa (to bywa katalog ofert lub załącznik do umowy
                              którego"zapominają"dać).Tam czarno na białym,maczkiem pisało ze biuro może
                              wszystko,a klient to bydło do rzeżni,w takim małym uproszczeniu.Biuro ma zawsze
                              rację a od szukania prawdy czy oszustwa jest Sąd.No albo rezygnacja.Rozbrajające
                              podejście.Osobiście już nigdy nie wykupię first minute,chyba lepiej last.Na i
                              takie dziwne uczucie że własnoręcznie zrobiłem się na frajera.Może teraz będzie
                              inaczej,czego jeszcze raz życzę.Uczulam tylko na takie zachowania biur.Ale
                              kryzys,wszystko na to wskazuje,wymusi na biurach traktowanie klienta tak jak
                              powinno być.
    • 2rd Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 01.02.09, 18:55
      podwyzki sa jeszcze wieksze np w alfie ja kupilem w grudniu kiroseiz
      5*2 tyg lipiec za 3080 a od dzisiaj 3850 plus doplata kursowa tj 4000
      to jakes 30%,ja mam gwarancje ceny.podobnie inne biura podniosly tak
      ze lasty tez beda drogie.
      • ptasznikos Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 02.02.09, 14:32
        Ale masz gwarancje niezmienności ceny, więc Ciebie to nie dotyczy? No cóż
        podwyżki są we wszystkich biurach, nie tylko w Alfie. Wiadomo, że nie może
        ciągle być promocja.
        • wenus2525 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 02.02.09, 21:12
          My wykupiliśmy wycieczkę 30 stycznia - i mamy gwarancję stałej i
          niezmiennej ceny - po prostu zero dodatkowych kosztów - Urlop
          wykupiony w Sun & Fun
      • 2rd Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 04.02.09, 19:45
        chcem z prostowac napisalem ze alfa star podnioslo cene z 3080 na
        4000 a powinno byc 3080 na 3422 ale to nie moja wina tego dnia taka
        cena widniala na oficjalnej stronie alfy jakis kiks.
        hotel kiroseiz 5* 2 tyg w lipcu nie zmienia to faktu ze wubralem
        alfe bo bylo taniej ( w itace ponad 400 zl drozej od osoby i
        zaliczka 40%, teraz cena dochodzi do 4000 zl w itace za kiroseiz)
        alfa chciala tylko 500 zl zaliczki od osoby a pozostala wplata 21
        dni przed odlotem,na miejscu sprawdze dlaczego takie roznice w cenie.
        hotel jest nowy pokoje sa jednakowe, a alfa w 2008 wyslala najwiecej
        polakow do egiptu,wiecej niz tui ,neckerman i scan razem wziete
        dlatego moga zbijac ceny.
        • nene2000 Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 04.02.09, 20:11
          Itaka w tym roku winduje ceny.Ciekawe, czy im wieksze biuro tym wyzsze ceny? W
          koncu setki pracownikow, koszty katalogow, reklamy, a teraz konkurs z Coca-
          cola itp. za to wszytsko placimy my- klienci.
          • 2rd Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 05.02.09, 21:27
            z itaka to prawda w tamtym roku bylem z nimi bo byli tani a teraz
            lece z alfa bo sa tansi i zaliczka tylko 500 zl.
            • parapecikk Re: UWAGA!Podwyżki cen w biurach podrózy!! 06.02.09, 10:02
              wiadomo że reklama jest potrzebna z drugiej strony wiadomo też, że płaci
              klient... ale zbyt duże podwyżki to przesada, dobrze ze u ciebie skończyło się
              dobrze - czyli bez dużej podwyżki w AS
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka