Dodaj do ulubionych

Tunezja i Libia z Triada?

IP: *.kolornet.pl 22.06.09, 18:41
planuje 15 dniowy wyjazd z triada Tunezja+Libia ale slyszalam strasznie duzo
negatywnych opinii o tym biurze czy ktos byl z triada na tej wycieczce i
moglby wyrazic swoja opinie?? przestrzec?
Obserwuj wątek
    • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.06.09, 19:14
      Byłem we wrześniu. Bez większych zastrzeżeń. Przygotuj się na raczej marne
      hotele na objeździe w Tunezji. Libia bardzo ciekawa. Sklepy pełne tanich towarów
      (buty, perfumy itp) Cały objazd to trochę taka partyzantka ale piloci zupełnie
      dobrze sobie radzą. Z uwagi na warunki jakie zastaniesz w Libii (brak
      banków,wyjście z hotelu tylko grupowo, góry śmieci, potwornie brudne publiczne
      kible) wycieczka raczej dla zatwardziałych podróżników. Wwożenie i picie
      alkoholu w Libii zabronione.
      pozdrawiam
      • deoand Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.06.09, 20:40
        Hotele w Tunezji sa nienajlepsze ale w Libii ten kompleks hotelowy ala
        socjalizm lat 80 -tych całkiem niezły .

Typolis warto zobaczyć a podobno jest fakultet na Sahare , ???

o który biłem sie dla potomności po moim pobycie w Libii .

Pilot pan Jacek - pisza , że profesionalista

ogólnie warto jechać .. zostanie ci tylko do zobaczenia Tunis

pzdr deoand
        • dlbdlb Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 08:21

O jakich hotelach w Tunezji piszecie, czy na częsci objazdowej czy
          pobytowej?

Pozdrawiam
          • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 09:59
            Na objeździe! Jeśli lubisz dobrze zjeść, to weź coś dobrego ze sobą.
            My mieszkaliśmy w trzech hotelach ale tylko jeden był przyzwoity - Mabrouk.
            Hotel Kantaoui i Matmata są beznadziejne. W libii mieszkaliśmy w hotelu
            AI-Rehab. Czysty, z dobrym jedzeniem hotelik w centrum miasta.
            • dlbdlb Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 10:22
              Piszesz o tych dwóch hotelach na objeździe, bo te nazwy są też na
              pobycie, czego unikać?
              Kantaoui są dwa, jeden bodajże Residence a drugi Holiday.

Wybieram się na 7+7 a więc z pobytem.

pozdrawaim

"Hotel Kantaoui i Matmata"
              • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 10:41
                Tych hoteli zdecydowanie nie polecam. O hotelach poczytaj tu
                www.holidaycheck.pl/state-Informacje+turystyczne_Tunezja-lid_6.html
                • dlbdlb Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 10:52
                  czytałam, zawrót głowy-tyle informacji sprzecznych o każdym hotelu.
                  Nigdy nie byłam w Tunezji.
                  Dziękuję za odzew.

Nurtuje mnie jedno pytanie- jak sprawdzić rzeczywistą ilość gwiazdek
                  wg międzynarodowych standardów, czy jest jakś międzynarodowa strona
                  zamieszczająca takie "urzędowe" oceny
                  • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 11:03
                    Świetnym ekspertem od hoteli w Tunezji jest Hińczyk na forum Wakacje.pl
                    Jego opiniom możesz zaufać
                    forum.wakacje.pl/list.php?65
                    • deoand Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 12:57
                      Nurtuje mnie jedno pytanie- jak sprawdzić rzeczywistą ilość gwiazdek
                      wg międzynarodowych standardów

a do czego ci to niby potrzebne .. trzy gwiazdki to znaczy trzy gwiazdki w
                      TUNEZJI a NIE w Londynie .

Zreszta te trzy gwiazdki w Tunezji to wbrew waszym opiniom sa lepsze niz
                      polskie czy tam inne

Restauracja jest , pokoje sa i basen tez często jest więc o co chodzi ..

co do hotelu w Matmacie - chyba go juz Triada niestety nie ma basen był
                      - knajpka była bagażowi bagaz wnosili do ustawionych tarasowo pawilonów -
                      wnosili ,, a że w pokojach były takie małe okienka , że po zgaszeniu
                      ciemnosci egipskie to trudno - dodatkowa atrakcja .. zreszta Polacy sie
                      popili i to ci starsi to im było wszystko jedno - wazne że trafili do
                      łóżka

Ja byłem w kompleksie hotelowym Ben Juan jakos tak poza Trypolisem - plaża
                      morze kilka restauracyjek wielbłąd na kolację - do jedzenia , występy
                      imamów bo zaczynał sie Ramadan ...

bez zastrzeżeń !!

pzdr deoand
                      • dlbdlb Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 14:33
                        "wielbłąd na kolację - do jedzenia , występy
                        imamów bo zaczynał sie Ramadan ... "

Deo, Ciebie to nic nie zraża, grunt dobry humor- gratuluję podejścia
                        do życia :)

Ja inaczej podchodzę do nowego- wszystko chcę wiedzieć, a potem czas
                        mnie przyciśnie i trafiam najgorsze

• Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.kolornet.pl 23.06.09, 16:08
                          zachecajaco opisujecie:)) jak tylko dostane nowy paszport z odciskami palcow to
                          tam jade! :D a ktora miejscowosc wybrac na pobyt Port El Kantoui, Sousse czy
                          Hammamet North? :)
                          • dlbdlb Moja kumpelka 23.06.09, 18:37
                            coś kręci z wyjazdem.

Wygląda na razie na to, że muszę szukać koleżanki na ten wyjazd 7+7.
                            Odpowiadałby mi wyjazd z Wwy, na razie wybrałam z opinii hotel na pobyt.
                            Termin dowolny aby po 5 lipcu, najpóźniejszy powrót to 28 sierpień.
                            Może Forumka z tego forum ma podobny problem?
    • Gość: Ryvhu Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.net87.citysat.com.pl 23.06.09, 17:17
      Ja też.
      • deoand Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 18:50
        do dlb - a jaki hotel wybrałas i gdzie ??

dlb czy ty chcesz mi powiedziec , że odróznisz jagniecine od wielbładziny ??
        ciekawe jakie przygotowanie musiałabys przejść w Polsce

Ja tam na pewno nie i jak pilotka nam powiedziała , że jedlismy
        wielbładzine w Libii to teraz wiem

Pamiętaj dlb , że jedziesz do ": dzikich krajów " a nie do St. Tropez !!!

i na objazdówce to naprawde ciekawe jest to co jest inne niz w Polsce
        i Europie i tego własnie mi w Libii brakowała stąd moje domaganie sie o
        fakultet na pustynię .. ktoś pisał , że podobno taki teraz jest ??? i
        oby to była prawda

do Magdy Hammamet North to nie - nic tu ciekawego nie ma - na dyskoteki
        trzeba jeżdzić do Yasmine czyli jeśli Hammamet to Hammamet Yasmine- specjalna
        dzielnica hotelowo zabawowa !!!!!

a jeśli jest tylko Hammamet Norh to trzeba wziąć Sousse !!!

pzdr deoand ...

Tak na marginesie żeby was jeszcze bardziej podbudować - ok 3,5 godziny
        stania na granicy tunezyjsko libijskiej i to nie z winy libijczyków tylko
        tych dziadów tunezyjczyków ...

a plaskikowe kanistry z benzyną tuż tuż - jak która dama zapali papierosa
        to .... będzie pożar - jak ciebie dam !!!

pzdr deoand
        • dlbdlb Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.06.09, 20:09
          @Deo
        • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 24.06.09, 09:51
          > Tak na marginesie żeby was jeszcze bardziej podbudować - ok 3,5 godziny
          > stania na granicy tunezyjsko libijskiej i to nie z winy libijczyków tylko
          > tych dziadów tunezyjczyków ...

Tu się jednak nie zgodzę. Graniczne procedury Libijskie wymagają skanowania
          paszportów i przefaksowania ich do Trypolisu. Po to właśnie jest obowiązek
          przetłumaczenia przez przysięgłego paszportu na arabski i odpowiednia wklejka w
          paszporcie. Możliwość wjazdu następuje po zatwierdzeniu i odesłaniu zgody.
          Czasami procedura ta trwa wiele godzin. Za to w drodze powrotnej rzeczywiście
          Tunezyjczycy trochę przetrzymują. Inna procedura przyznawania wiz niż na
          lotnisku, ale czas ten jest potrzebny na wymianę pieniędzy.
          Coś mi się przypomniało. Koniecznie pojedźcie na fakultet do Chenini i doliny
          ksar. Naprawdę WARTO!!!
    • dlbdlb fotografie----- Tunezja i Libia 23.06.09, 20:20

Kto był i skneruje fotki dla siebie?

:})
      • ob.serwator_1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 08:53
        Lecę tam jutro rano. Po powrocie jakies fotki wstawię.
        • dlbdlb Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 09:09

Pamiętam, że lecicie :)
          O której są wyloty i przyloty z tego programu?
          Jaki wybraliście i gdzie hotel?

Myślę, że jednak lepiej abyś wstawił te fotki tam, gdzie Twoje pozostałe, bo
          fotoforum często wywalają do archiwum.
          Niedawno były jeszcze z Libii- a teraz już przepadły...

Trzymajcie się zdrowo, pomyślnych wiatrów bez turbulencji.
          Czekam na relację, bo chciałabym także niedługo polecieć...

Pozdrawiam
          • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 10:02
            Tak się wymienia pieniądze jadąc do Libii
            picasaweb.google.com/lh/photo/jZW6sHyooFSZVgeh1RPYxg?authkey=Gv1sRgCLOgltuqx4GKRQ&feat=directlink
            picasaweb.google.com/lh/photo/u8b6ZmNJWytPOG48gGpltg?authkey=Gv1sRgCLOgltuqx4GKRQ&feat=directlink
            a tak jak się wraca

picasaweb.google.com/lh/photo/nFOJjpcOe7-fi276FV5Qxw?authkey=Gv1sRgCLOgltuqx4GKRQ&feat=directlink
            Zdjęcia są marnej jakości gdyż w miejscach tych jest zakaz fotografowania :)
            • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 10:33
              nowe linki do zdjęć
              Do Libii
              img268.imageshack.us/img268/4559/p1060536.jpg
              img268.imageshack.us/img268/3277/p1060538.jpg
              do Tunezji

img268.imageshack.us/img268/3528/p1060946e.jpg
              • Gość: rychu Re: fotografie----- Tunezja i Libia IP: *.net87.citysat.com.pl 24.06.09, 11:37
                Swietne fotki
          • ob.serwator_1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 11:39
            www2.triada.pl/tabela_lotow.php to jest link do tabeli lotów Triady.
            Lecimy o godz.6.05, a powrót? - jeszcze nie wiem (są dwie możliwości) napewno 9
            lipca. Hotel w Souss ( bo już tam byliśmy ). El Hana Beach (ze względu na
            lokalizację). Na moją relację nie czekaj - po prostu leć! Ja nie jestem
            malkontentem, więc napewno narzekać nie będę. Jeżdżę po to aby wrócić bogatszym
            (nie o pieniądze bynajmniej). Podróżuję trochę po Polsce służbowo i oby tu były
            takie warunki w hotelach jak tam.
            • deoand Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 13:01
              OOO..piękne zdjecie - ulica kantorów w Tunezji - tam tez
              wymieniałem dolary na te libijskie też chyba dinary ???
              Nie pamietam nazwy miasta chyba gdzieś koło granicy ...

Kurs jest podobny w każdym z tych kantorów i mozesz mieć
              pewnosc , że nie oszukaja ciebie - Triada ma juz jak widac
              układy z nimi i nie zdarzyło sie aby sprzedali fałszywe
              banknoty libijskie - przynajmniej piloci wycieczek o niczym takim
              nie mowili ..

Granica tunezyjska - jak ich tam zwał czyli czy ci czy tamci to
              i tak ok 3,5 godziny - kiedys ponoc stało sie z 6 godzin nawet
              ale własnie cos tam ponoc usprawnili z tym skanowaniem i
              przeszli na wpisywanie - a może akurat odwrotnie i teraz skanuja
              zamiast wpisywac - w każdym razie 3,5 godziny to trwa - momo
              ponaglania przez pilotów Triady wszystkich i ważnych i mniej
              waznych na granicy !!!!

a Słońce grzeje ....

Jadąc do .. filmowałem tę kawiarenke i nic mi nie mowili ale
              jadać z powrotem jakis żołnierz mnie pogonił .. trudno ..

pzdr deoand

Obserwator .. napisz konoiecznie jak wrócisz czy jest w
              Libii fakultet na pustynie .. ponoc taki wprowadzono ???????
              • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 13:24
                W katalogowym opisie wycieczki, trzeciego dnia jest przejazd do Gadames a tam
                dopiero fakultet jeepami: zachód słońca i styk trzech granic. Myślę że dlatego w
                tym roku podrożała tak ta wycieczka.
            • dlbdlb Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 15:07
              Mamy podobne gusta dot pobytu.
              Nie mogę polecieć przed rozliczeniem czerwca i dopilnowaniem księgowej aby
              wszystko z podatkami, zusem było zamknięte
              Może znajdziesz chwilkę aby napisać tutaj podczas pobytu?
              Prooooszęęęęę

............................
              ob.serwator_1 napisał:

> www2.triada.pl/tabela_lotow.php to jest link do tabeli lotów
              Triady.
              > Lecimy o godz.6.05, a powrót? - jeszcze nie wiem (są dwie możliwości) napewno 9
              > lipca. Hotel w Souss ( bo już tam byliśmy ). El Hana Beach (ze względu na
              > lokalizację). Na moją relację nie czekaj - po prostu leć! Ja nie jestem
              > malkontentem, więc napewno narzekać nie będę. Jeżdżę po to aby wrócić bogatszym
              > (nie o pieniądze bynajmniej). Podróżuję trochę po Polsce służbowo i oby tu były
              > takie warunki w hotelach jak tam.
              • deoand Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 15:45
                W katalogowym opisie wycieczki, trzeciego dnia jest przejazd do Gadames a tam
                dopiero fakultet jeepami: zachód słońca i styk trzech granic. Myślę że dlatego w
                tym roku podrożała tak ta wycieczka.
                • wylenialy_wielblad Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 16:07
                  A gdzie można przeczytać o tym fakultecie? Może jakiś link ktoś by
                  mógł podać? Ewentualnie niech ktoś napisze, jeśli wie, jak wygląda
                  ten pobyt na Saharze? Jakie obejmuje miejscowości? Ewentualnie
                  region libijskiej pustyni? Ile trwa? Gdzie jest nocleg, jeżeli
                  obejmuje więcej, niż 1 dzień?
                  Mam jeszcze jedną pośbę, planuję wybrać się do Libii w najbliższym
                  czasie i chciałbym wiedzieć jakie inne fakultety ma w programie na
                  terenie tego kraju Triada? A jakie RT? Nadmieniam, że na stronie
                  powyższych biur nic na ten temat nie ma. Jedynie Tunezja i
                  Tunezja ...
                  • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 16:40
                    > ten pobyt na Saharze? Jakie obejmuje miejscowości? Ewentualnie
                    > region libijskiej pustyni?
                    www.triada.pl/zdjecia/.2.187.15.jpg
                    reszta w katalogu
                    • deoand Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 17:14
                      O kurcze teraz do zwiedzenia jest kawał Libii - ja tylko miałem fakultet
                      do Gharian i do takiego domku berberów w dziurze w ziemi głębokiej na kilka
                      metrów w okolicy ..

Teraz to jest coś ... tylko jechać !!!
                  • ob.serwator_1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 17:40
                    Tu jest link do opisu imprezy i są tam też zaznaczone możliwe fakultety w poszczególne dni. Trzeba się tylko uważnie wczytać ;
                    www2.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3675&TypWypoczynku=ZW&IdKatalogu=68
                    Co do pisania relacji bezpośrednio z objazdu, to w moim przypadku nie jest to możliwe, bo odcinam się od internetu i tel. komórkowych na czas pobytu. Komórkę włączam wieczorem żeby odebrać lub nadać SMSa.
                    • wylenialy_wielblad Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 18:17
                      Wszystko fajnie na mapce wygląda. W opisie już nie jest tak pięknie,
                      ale bardzo dziękuję za linki.
                      Rozumiem, że na objazdówce, w szczególności na terenie Libii,
                      autokar to nasz drugi dom. A cały pobyt to zwiedzanie Libii przez
                      szyby autokaru, noclegi w hotelach i śniadania - kolacje z przerwami
                      na coś tam (czyt. zwiedzanie)? Może ktoś napisać jak wygląda czas
                      wolny w czasie zwiedzania?
                      Ta Sahara to tylko przejazd po wielkich drach i do hotelu, czy można
                      wysiąść i porobić chociaż zdjęcia? Może ktoś pytał się w biurze jak
                      to wygląda?
                      Czy mógłby może ktoś napisać coś więcej na temat "miejscowości"
                      Tataouin? Czy to tylko nocleg i jak późno się tam przyjeżdża? I czy
                      warto tam gdzieś się zapuszczać w teren?
                      • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 18:52
                        Z Tataouin, jak już pisałem, jest świetny fakultet. Chenini i dolina ksar
                        www.panoramio.com/photo/14975351
                        www.panoramio.com/photo/14852216
                        www.panoramio.com/photo/14852011
                        Samo Tataouin też warto zwiedzić,
                        hotel najlepszy na trasie, ale radzę prędko brać prysznic, bo szybko kończy się
                        ciepła woda :)
                        • wylenialy_wielblad Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 20:03
                          Też tak myślę. Ksary obowiązkowo.
                          Czytając powyższe wypowiedzi rozumiem, że tempo wyjazdu w Libii jest
                          duże i poruszamy się jak japońscy turyści w zwartej grupie, nie
                          pomijając ich "szkoły fotografowania"? Więc nie ma szans na większą
                          swobodę w czasie zwiedzania?
                          • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 20:19
                            Cały pobyt w Libii jest pod opieką miejscowego przewodnika i policjanta
                            Poruszanie się samodzielne jest zabronione. Wyjątkiem jest cztery godziny
                            "wolnego"na zakupy w Trypolisie. Będąc na wielu objazdówkach stwierdzam że tempo
                            zwiedzania w Libii jest raczej małe, wszystko odbywało się spokojnie i bez
                            pośpiechu. Było mnóstwo czasu na robienie zdjęć.
                            Tak nas witali miejscowe ludki
                            img145.imageshack.us/img145/7963/p1060812.jpg
                            • dlbdlb Otóż to... .GDZIE robiliście w Libii zakupy? 24.06.09, 20:40

Fajne, ciekawe,proszę o szczegółowe wskazówki tych miejsc
                            • wylenialy_wielblad Re: fotografie----- Tunezja i Libia 24.06.09, 21:28
                              Sorry amat1, że tak wypytuję cię o szczegóły, ale ciekawy jestem
                              tego wyjazdu, a oprócz ciebie niewiele osób jest chętnych do
                              przekazania ciekawych opowieści na temat Libii. Oczywiście mam tu na
                              myśli cenne informacje, ma się rozumieć.
                              Mam pytanie dotyczące "Wieczornego fakultetu Trypolis nocą". Coż to
                              jest i co można ciekawego zobaczyć? Może coś wiesz na ten temat?
                              Interesują mnie jeszcze ceny tych dodatkowych atrakcji (czyt.
                              fakultetów)?
                              • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 25.06.09, 11:58
                                ok. zawsze chętnie pomogę, o ile jestem w stanie. Trypolis nocą pilotka nam
                                odradziła. Podobno nic ciekawego.Cen niestety nie pamiętam.Za to Sabratach i
                                Leptis Magna macie w programie. Cudowne miejsca.
                                mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/18104259.jpg
                                mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/14837465.jpg
                                mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/14829214.jpg
                                • wylenialy_wielblad Re: fotografie----- Tunezja i Libia 25.06.09, 12:45
                                  Rozumiem, że o zobaczeniu morza w Libii należy zapomnieć? Tylko
                                  poruszamy się w mieście?

Mam pytanie odnośnie przejścia granicznego i odprawy, jak to jest ze
                                  sprzętem który posiadamy ze sobą, chodzi mi o aparat itp. Czy trzeba
                                  to zgłaszać, jeśli tak to komu i czy zaglądają wszędzie tzn. karzą
                                  otwierać i pokazywać?
                                  • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 25.06.09, 13:04
                                    Morze zobaczysz wiele razy, nawet będziesz miał okazję umyć nogi lub ręce.
                                    Niestety o opalaniu i kąpieli musisz zapomnieć.Po pierwsze brak czasu po drugie
                                    w Libii jest to bardzo źle odbierane.Nigdzie nie widziałem osób opalających się
                                    na plażach.
                                    Z odprawą nie było żadnych problemów. Aparatów i kamer nie trzeba zgłaszać. U
                                    nas nic nie grzebali ale podobno czasami lubią popatrzeć czy się alkoholu nie wwozi.
                                    • Gość: Magda Re: fotografie----- Tunezja i Libia IP: *.kolornet.pl 25.06.09, 15:01
                                      amat1 czy po Libii w momencie gdy mamy czas wolny mozna poruszac sie w krotkich
                                      spodenkach lub mini? ;) czy to raczej niebezpieczne ?:)
                                      • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 25.06.09, 15:56
                                        Libia to kraj muzułmański i to bardzo. Kobiety po ulicy chodzą tak:
                                        img145.imageshack.us/img145/1455/p1060658.jpg
                                        Bardzo odważne chodzą tak
                                        img145.imageshack.us/img145/8099/p1060661.jpg
                                        Więc nawet po hotelu nie radzę chodzić w szortach lub mini
                                        • nehti Re: fotografie----- Tunezja i Libia 26.06.09, 12:19
                                          Ja równiez jestem zainteresowana tą imprezą. Przegladnęłam katalog
                                          triady, a teraz czytam z zainteresowaniem Wasze wypowiedzi.

amat1 napisał:
                                          > Więc nawet po hotelu nie radzę chodzić w szortach lub mini

Czy mam rozumieć, że będąc w Libii powinnam chodzić w długich
                                          spodniach? A krótki rękaw przejdzie? Skoro niezbyt mile widziane są
                                          szorty w hotelach to znaczy, że nie ma w nich basenów i w ogóle
                                          należy zapomnieć o stroju kąpielowym?
                                          E.
                                          • amat1 Re: fotografie----- Tunezja i Libia 26.06.09, 14:12
                                            Tak , krótki rękaw bez problemu, ale bez dekoltu. Spódnica lub spodnie za
                                            kolana. Zawsze coś skromnego możesz kupić na miejscu
                                            img37.imageshack.us/img37/4909/p1060814.jpg
                                            W hotelu w Trypolisie w którym byliśmy basenu nie było.
                                            • nehti Re amat1 26.06.09, 14:28
                                              Hehehehe....nie dziekuję ....
                                              Wolę swoje skromne ubrania ;-)))
                                              • nehti Re amat1 26.06.09, 14:38
                                                Czy mógłbys cos więcej napisać na temat hoteli na objazdówce? Własne
                                                jedzenie...czy to oznacza, że mało czy nie do przełknięcia? Co z
                                                czystością i obsługą ? Skoro turyści są tak bardzo pilnowani to czy
                                                podczas zwiedzania można sobie cos dokupić do jedzenia i picia?
                                                • amat1 Re: Re amat1 26.06.09, 15:13
                                                  nehti napisała:

> Czy mógłbys cos więcej napisać na temat hoteli na objazdówce?
                                                  W Libii hotele dobre. Jedzenie smaczne choć może trochę pikantne.
                                                  > Własne
                                                  > jedzenie...czy to oznacza, że mało czy nie do przełknięcia?
                                                  W Tunezji na objeździe nocuje się cztery noce i tylko jedna noc była w dobrym
                                                  hoteliku Marhaba. Czysto miło i smacznie. trzy pozostałe sa w hotelu Matmata i
                                                  Kajruan . Bardzo słabe hotele z beznadziejną kuchnią.
                                                  Co z
                                                  > czystością i obsługą ? Skoro turyści są tak bardzo pilnowani to czy
                                                  > podczas zwiedzania można sobie cos dokupić do jedzenia i picia?
                                                  zakupy w sklepach zrobisz bez problemu. To nie jest tak że ktoś za tobą chodzi.
                                                  Po prostu cała grupa ma się trzymać razem. Jeśli chcecie zrobić zakupy, nikt wam
                                                  nie zabroni.
                                                  • amat1 Re: Re amat1 26.06.09, 15:23
                                                    Bzdurę piszę . chodzi o hotel Kantaoui Holiday a nie Kajruan. Aha! O ile
                                                    Kantaoui Holiday jest w mieście i można gdzieś pójść i dobrze zjeść, tyle
                                                    Matmata jest na odludziu. Pamiętaj że masz tylko śniadania i kolację. Ze
                                                    zjedzeniem obiadu są raczej problemy.
                                                  • nehti Re: amat1 29.06.09, 10:06
                                                    Opinie na holidaycheck na temat tych hoteli wyjaśniają wszystko ;-)
                                                    Wiadomo przynajmniej czego można się spodziewać. Czy mógłbyś jeszcze
                                                    zdradzić jaki hotel wybrałeś na stacjonarny?
                                                    E.
                                                  • amat1 Re: amat1 29.06.09, 11:33
                                                    Niestety nie wybierałem. Od dwóch lat łapiemy super lasty. Dzięki temu
                                                    wyjeżdżamy średnio 4 razy do roku. Libia właśnie takim była. Oferta traf 3* 2
                                                    tyg HB za 1170zł. Trafiliśmy zupełnie nie najgorzej, hotel Dalia. Pokoje czyste,
                                                    Jedzenie mało urozmaicone ale smaczne. Bardzo miła atmosfera. Do plaży trochę
                                                    daleko ale znaleźliśmy skrót przez inny hotel i było ok. Plaża piękna choć słabo
                                                    zagospodarowana.Basen spory, czysty. Za te pieniądze naprawdę było warto.
                                                    pozdrawiam
                                                  • nehti Re: amat1 29.06.09, 11:46
                                                    Nasza praca nie pozwala nam na lasty. Niestety....
                                                    Dzięki za wszystkie cenne informacje.
                                                    Pewnie jeszcze będę pytać.
                                                    Pozdrawiam :-)
                                                    E.
                                                  • amat1 Re: amat1 29.06.09, 12:07
                                                    :)
                                    • wylenialy_wielblad Re: fotografie----- Tunezja i Libia 25.06.09, 16:17
                                      Ojojoj nie znasz moich możliwości. O opalaniu u mnie nie ma mowy,
                                      ale przepłynąć choćby centymetr, bo szkoda być nad morzem i nie
                                      spróbować. Nie mam zamiaru straszyć tubylców w samych slipkach, no
                                      cóż popływam w piżamie.
                                      Dzięki za wyczerpujące informacje.
                                      • ob.serwator_1 Do " deoand" i innych zainteresowanych 12.07.09, 10:57
                                        Ponieważ deo prosił mnie abym po powrocie napisał czy jest fakultet na Saharę,
                                        więc piszę - jest! W oazie Ghadames. Jedzie się tam z Trypolisu 650 km
                                        (zdecydowanie warto!), a po przyjeździe późnym popołudniem i zakwaterowaniu jest
                                        wyjazd jeepami na pustynię. Tam szaleństwo na wydmach u zbiegu trzech granic
                                        Libii, Tunezji i Algierii, później zachód słońca i herbatka miętowa parzona na
                                        ognisku przez kierowców jeepów, a potomków miejscowych Tuaregów. Koszt 39$.
                                        Wszystko to pod opieką troskliwego pana Jacka (pilota z Triady). Pozdrawiam
                                        wszystkich!
                                        • deoand Re: Do " deoand" i innych zainteresowanych 12.07.09, 11:22
                                          Dzięki serdeczne ... to bardzo ważna informacja i uważam , że teraz można
                                          naprawdę polecać 7+ 7 Triady Tunezja + Libia .. jest wszystko co byc powinno
                                          własnie z tą Saharą , która była pięta Achillesową poprzedniego programu -
                                          Sahara z pobytówki ale pierwszy dzień był taki sam jak objazdówka ...
                                          Sam walczyłem o tę Saharę - oczywiście żartuje że to moje pisanie coś tam
                                          zmieniło ale pewno kilka osób też pisała o Saharze a najbardziej to jak
                                          sądzę przyczyniła się do uatrakcyjnienia trasy konkurencja czyli Rainbow ,
                                          który zaczął organizować Tunezję z Libia ..

Pozdrawiam i podparty oraz wzmocniony twoja opinią spokojnie mogę polecać
                                          tym , którzy byli juz na 7 + 7 w Egipcie / Egipt to jak sądze nadal numer
                                          jeden / Tunezję + Libię , myślę , że ta libijska Sahara powinna być bardziej
                                          naturalna od tej egipskiej ..

tam to juz komercja i cepeliada nieco ale pustynia jest pustynią jak by na to
                                          nie patrzeć .

pzdr deoand
                                          • amat1 Re: Do " deoand" i innych zainteresowanych 13.07.09, 08:55
                                            > jeden / Tunezję + Libię , myślę , że ta libijska Sahara powinna być bardziej
                                            > naturalna od tej egipskiej ..

Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc naturalna.
                                            może taka?:
                                            www.panoramio.com/photo/14975265
                                            • wylenialy_wielblad Re: Do " deoand" i innych zainteresowanych 13.07.09, 09:10
                                              Ojojoj ojojoj witam amat1, naszą orędowniczkę i przewodniczkę w
                                              jednym po vayag'ach libijskich. No tak, po zdjęciu wnioskuję, że
                                              przydało by się tam wysłać naszych ojczystych penetratorów
                                              śmietnikowych. Oni by tam porządek zrobili, ohhh zrobili.
                                              A koleżanka dysponuje jakimiś zdjęciami pustyni bez śmieciorów?
                                              Jeśli tak to proszę, tak ku zachęcie przyszłych odwiedzających ten
                                              dziki kraj, zamieścić na forum.
                                              • deoand Re: Do " deoand" i innych zainteresowanych 13.07.09, 10:07
                                                Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc naturalna.
                                                może taka?:

Może sie źle wyraziłem - chodziło mi o to , że po pustyni w
                                                okolicach Hurghady w Egipcie do wielu lat jeżdzi tysiace jeepów z
                                                turystami do tej samej wioski z tymi samymi pewno ludźmi , którzy
                                                daja pokaz na uzytek turystów ...
                                                ... a po Saharze w Libii Triada jeżdzi od roku / dwa lata
                                                temu to ja byłem i nie było tego punktu w programie - więc
                                                sądziłem , że teren jest jeszcze mało uczęszczany a ludzie tez
                                                nie przyzwyczajeni do turystów ...

czyli dziko po prostu !!!! tak jak powinno byc na pustyni !!!

ale oczywiscie moge sie mylić a ewentualnej polemiki nie
                                                podejmuje bo w Libii na pustyni nie byłem a w Egipcie tak !!

pzdr deoand
                                                • Gość: kkkk tunezja+libia IP: *.chello.pl 13.07.09, 10:11
                                                  do ob.serwator_1
                                                  czy mógłbyś opisać swoją "objazdówkę"
                                                  też się wybieram
                                                  pozdrawiam kasia
                                                  • ob.serwator_1 Tunezja - Libia zdjęcia 13.07.09, 19:05
                                                    Wiesz Kasiu mógłbym, ale za dużo pisania. Zresztą po co opisywać?
                                                    Jednym podoba się to, a innym tamto. Jedź i ciesz się tym co Ci
                                                    dzień przyniesie. Pamiętaj, że wszędzie jest pięknie gdzie nas nie
                                                    ma, a ta największa przygoda jest jeszcze przed nami !
                                                    Poniżej podaję linki do zdjęć z tej imprezy. Niestety wybranie
                                                    przekrojowej "reprezentacji" z 1200 zdjęć jest szalenie trudne, bo
                                                    do każdego z nich ma się jakiś osobisty stosunek. Opisy będą w
                                                    terminie póżniejszym. Są tam też albumy ze zdjęciami z innych
                                                    krajów arabskich. Życzę cierpliwości!
                                                    Tunezja: krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/660742.html
                                                    Libia: krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/660418.html
                                                  • Gość: kkkk Re: Tunezja - Libia zdjęcia IP: *.chello.pl 13.07.09, 19:46
                                                    dziękuję za zdjęcia, bardzo ładne
                                                    mam nadzieję, że wrócę również zadowolona
                                                    pozdrawiam
                                          • annie2003 Re: Do " deoand" i innych zainteresowanych 13.07.09, 19:32
                                            deoand napisał:

> Pozdrawiam i podparty oraz wzmocniony twoja opinią
                                            spokojnie mogę poleca
                                            > ć
                                            > tym , którzy byli juz na 7 + 7 w Egipcie / Egipt to jak sądze
                                            nadal numer
                                            > jeden / Tunezję + Libię , myślę , że ta libijska Sahara powinna
                                            być bardziej
                                            > naturalna od tej egipskiej ..

deo - najlepsze 7+7 to był Izreal, kiedy robili jeszcze noclegi w
                                            Jerozolimie...do dziś uważam ten wyjazd za najlepszy w moim życiu :)
                                            i chciałam podziękować wszystkim za ten szeroki wachlarz cennych
                                            informacji na temat Tunezji i Libii, bo już 6 sierpnia ruszam
                                            właśnie w tym kierunku...i właśnie po tej lekturze zaczęłam się
                                            naprawdę cieszyć na ten wyjazd :)
                                            pobyt mam mieć w Schecherezade, ponoć już skończyli remont i raczej
                                            nie powinna mnie spotkać niespodzianka pod tytułm book out do innego
                                            hotelu...na objeździe, cóż...klasyka, czyli zazwyczaj szkoła
                                            przetrwania :))) już przywykłam, bo widoki po drodze szybko
                                            wypierają niedostatki hoteli...
                                            jedno drobne pytanie - ile obecnie kasują za pakiet za zwiedzanie?
                                            usiłuję się jakoś ogarnąć finansowo z kieszonkowym i nie mam na
                                            razie pomysłu ile waluty wymienić...faktycznie biorą w EURO? bo
                                            chyba korzystaniej na miejscu mieć dolary? czy się mylę? będę
                                            wdzięczna za radę...
                                            i dzięki za zdjęcia, wieczór mam z głowy :))))
                                            • amat1 Re: Do " deoand" i innych zainteresowanych 13.07.09, 20:52
                                              deoand napisał:

> Nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc naturalna.
                                              > może taka?:
                                              >
                                              > Może sie źle wyraziłem - chodziło mi o to , że po pustyni w
                                              > okolicach Hurghady w Egipcie do wielu lat jeżdzi tysiace jeepów z
                                              > turystami do tej samej wioski z tymi samymi pewno ludźmi , którzy
                                              > daja pokaz na uzytek turystów ...
                                              > ... a po Saharze w Libii Triada jeżdzi od roku / dwa lata
                                              > temu to ja byłem i nie było tego punktu w programie - więc
                                              > sądziłem , że teren jest jeszcze mało uczęszczany a ludzie tez
                                              > nie przyzwyczajeni do turystów ...
                                              >
                                              > czyli dziko po prostu !!!! tak jak powinno byc na pustyni !!!
                                              >
                                              > ale oczywiscie moge sie mylić a ewentualnej polemiki nie
                                              > podejmuje bo w Libii na pustyni nie byłem a w Egipcie tak !!
                                              >
                                              > pzdr deoand

Owszem tak, ale niekoniecznie. Libijska pustynia jest bardzo ładna ale sposób
                                              prezentacji jest trochę skromny. Szkoda!
                                              Jeśli naprawdę chcesz poznać pustynię skorzystaj z oferty tego
                                              biura.www.egipska-sahara.pl/index.php?id=30
                                              pozdrawiam
                                              • wylenialy_wielblad Re: Do " deoand" i innych zainteresowanych 13.07.09, 21:15
                                                Ojojoj ojojoj amat1 a ja myślałem, że ty to kobitka. No cóż, wybacz
                                                mi pomyłkę. Jeśli mogę coś doradzić, to ta Sahara, tzn. pseudo
                                                pustynia egipska, to taka zastygnięta papka błotna i nic więcej. Z
                                                resztą to samo jest w Maroku i Tunezji. Nawet to ładne, ale trzeba
                                                wiedzieć na czym oko zawiesić i umieć właściwie nazwać twór na który
                                                się człowiek gapi. Inaczej radości nie daje, a co gorsza zero
                                                satysfakcji z wycieczki.
                                            • ob.serwator_1 7+7 Tunezja - Libia 13.07.09, 20:53
                                              Pakiet za zwiedzanie itp. wynosi teraz (od mojego wyjazdu) 170 euro. Podrożało,
                                              bo w Libii wprowadzano jakieś zmiany w wydawaniu wiz i zapomniano o takim
                                              "zjawisku" jak turyści (możliwe tylko u arabów!)i w związku z tym nie ma już wiz
                                              grupowych, tylko indywidualne - nawet ładne.
    • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 21.07.09, 21:57
      jeszcze jedno pytanko czy ktos kto leci z triada na te wczasy orientuje sie czy
      najpierw jest pobyt potem objazd czy odwrotnie?? (dodam ze lece 6.08 )
      z gory dzieki za informacje :)
      • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.07.09, 07:53
        tego niestety nie wiadomo aż do momentu odbierania gości z
        lotniska...czasem udawało mi się dowiedzieć czegoś w biurze tak na 2-
        3 dni przed wylotem, ale ostatnio nie chca już nic mówić...ja na 5
        wyjazdów, 4 razy miałam pierwszy objazd...w zeszłym roku miałam
        pierwszy pobyt i nie bardzo mi to pasowało, dlatego w tym roku
        wykupiłam sobie ze znajomymi gwarancję pierwszego objazdu...też lecę
        6/08 :)))
        • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 23.07.09, 10:57
          aha wiec tak to wyglada, czyli jest mozliwe ze osoby ktore wykupuja gwarancje
          objazdu maja najpierw objazd a osoby, ktore nie wykupily zaczynaja od pobytu? Po
          co w ten sposob rozdzielac turnus dziwne ;)

Mam jeszcze jedno pytanie czy gdy juz zostaniemy zakwaterowani w hotelu w Sousse
          mamy troche czasu na zdecydowanie sie na wycieczki fakultatywne? Chcialabym
          najpierw sprawdzic te wycieczki w lokalnym biurze i jesli ewentualnie nie byloby
          miejsca to jechac na wycieczke wykupiona w hotelu.
          • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.07.09, 14:58
            nie zawsze dzielą grupy...to wszystkozależy od jej liczebności oraz
            od dostepności hoteli czy autokarów...czasem grupa jest tak mała, że
            mają celowo pierwszy pobyt, czekają na nastepny "turnus" i wtedy
            razem jadą na objazd...a przynajmniej tak mi kiedyś tłumaczyli...z
            jakiego miasta wylatujesz i do jakiego hotelu, jeśli mogę spytać?
            na fakultet można chyba się zgłosić niemal w każdym
            momencie...rezydent zostawia kontakt do siebie i można się
            umówić...ja korzystałam tylko raz z fakultetu Triady (ze względu na
            pilotkę), a tak, to zawsze organizowałam to sobie na mieście - to
            samo i taniej :)
            • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 23.07.09, 15:45
              lece z Warszawy a zatrzymuje sie w hotelu El Hana Beach w Sousse :):) a Ty? :)
              to moj pierwszy lot i pierwszy raz w Afryce ;) wiec juz nie moge sie doczekac ;)
              • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 24.07.09, 08:31
                ja z koleżanką też z Warszawy :) pobyt planujemy w Scheherezade, ale
                czy nas tam zameldują, to sie okaże na miejscu...
                może się spotkamy na lotnisku :)
                • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 24.07.09, 11:03
                  ja rowniez z kolezanka:) moze wymienimy sie gg w razie jakichs pytan i
                  watpliwosci ?;) moj nr 2235048 :)
                  pozdrawiam:)
                  • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 04.08.09, 11:19
                    uswiadomcie mnie prosze, skad macie informacje ze oplaty dodatkowe to 170 Euro? Na tej stronie www2.triada.pl/prezentacja.php?AKCJA=IMPREZA&idImprezy=3675&TypWypoczynku=ZW&IdKatalogu=68 oplaty wynosza 135 Euro
                    • Gość: kkkk Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.chello.pl 04.08.09, 11:24
                      różnica cen wynika z obowiązku wyrabiania wizy indywidualnej - tak poinformowała
                      mnie osoba z biura podróży oraz pilot podczas objazdu
                      pozdrawiam kk
                      • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 04.08.09, 13:05
                        no tak wyczytalam to na forum, dzieki za info:)

mam jeszcze jedno pytanie otoz nie wiem czy rozpoczynam podroz od pobytu czy
                        objazdu, jesli rozpoczne od pobytu i kupie alkohol w Sousse (do Polski dla
                        rodziny) to mnie nie wpuszcza do Libii????
                        dodam, ze lece juz 6.08 i dlatego tyle nasuwa mi sie pytan ;)
                        • deoand Re: Tunezja i Libia z Triada? 04.08.09, 13:31
                          ano NIE WPUSZCZĄ a jak złapia to i nie wpuszczą całej wycieczki -
                          tak przynajmniej mowili piloci TRiady i dwa lata temu
                          deponowało sie alkohol w hotelu w Matmacie i odbierało sie po
                          powrocie do tego samego hotelu .. Jak jest teraz nie wiem ... ale
                          zakaz chyba nadal obowiazuje choc nie wygladało na granicy aby
                          kto grzebał w naszych bagazach .. ale moze maja kamery ?????

lepiej chyba nie ryzykowac ... choc ktoś na forum pisał , że
                          wjechał z pieczątka izraelska a w każdym razie z Taby co wg
                          pilotów Triady jest niemozliwoscia ...

pzdr deoand
                        • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 04.08.09, 13:45
                          Gość portalu: Magda napisał(a):

> jesli rozpoczne od pobytu i kupie alkohol w Sousse (do Polski dla
                          > rodziny) to mnie nie wpuszcza do Libii????

No pewnie że nie wpuszczą. Tylko szaleniec :) lub przyszły truciciel rodziny :)
                          kupuje w Sousee alkohol.:) :)
                          Zdążysz kupić na lotnisku przy wylocie
                          pozdrawiam
                      • Gość: sgs1 Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.acn.waw.pl 09.08.09, 08:35
                        a czy ktos sie orientuje czy za bilety wstepu mozna placic pilotom wycieczki w $?
                        • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 09.08.09, 09:42
                          Skoro BP podaje ceną w € to należy mieć €. Po co robić sobie problemy?
                          Pewnie przyjmą, ale po jakim kursie?
                          • sllaweek1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 20.08.09, 10:46
                            Witam
                            Mam pytanie do tych którzy już byli na objazdówce Tunezja-Libia z Triadą.
                            Ile wyniosły Was opłaty dodatkowe na objazdówce? Tzn, wizy, wejściówki, itp.
                            Na stronie Triady jest info ze w sumie to około 135 euro, tymczasem Triada
                            poinformowała mnie na tydzień przed wyjazdem że muszę mieć 170 euro!
                            Ile Wy płaciliście?
                            Z góry dzięki za odpowiedź.
                            • sllaweek1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 20.08.09, 15:36
                              ponawiam pytanie :)
                              • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 21.08.09, 10:18
                                pakiet kosztuje obecnie 170 EURO, z racji zmian wizowych ze strony
                                Libii (są teraz wizy indywidualne, nie grupowe).
                                dodatkowo fakultety dla chętnych na objeździe:
                                - dolina Ksary - 25 EURO
                                - jeep safari na Saharę - 28 EURO
                                wczoraj wróciłam z tej wycieczki i było super, choć nie obyło się
                                bez drobnych wpadek, ale do przeżycia
                                naszym pilotem był pan Jacek Daszyński - każdemu życzę! :)))
                                przemiły człowiek, świetnie zorganizowany, dba o grupę i ma ogromną
                                wiedzę
                                hotele na objeździe w porządku, z wyjątkiem ostatniego już w Sousse,
                                porażka totalna, brud, smród i ubóstwo...po jednej nocy mam traumę,
                                inni spędzają tam cały urlop, a Polaków tam jest od groma...
                                trasa ciekawa, choć czasem trochę męcząca, prawie 3000km
                                Libia mnie zafascynowała - przepiękne widoki, dużo folkloru, dużo
                                skrajności i przede wszystkim - zero turystów :)))
                                natomiast Tunezja trochę mnie zmęczyła, zwłaszcza Tunis (fakultet)
                                lot był realizowany przez LOT Charters (dawne Centralwings),
                                punktualnie w obie strony, bez zarzutu
                                pobyt miał być w hotelu Scherezade, ale ponieważ wg informacji z
                                biura, nie dostał on czwartej gwiazdki o którą się ubiegał,
                                zakwaterowano nas w Houria Palace w Port El Kantaoui - super. Hotel
                                średniej wielkości, pyszne i różnorodne jedzenie (opcja ALL), 3
                                baseny (1 kryty + 2 w ogrodzie, z brodzikami dla dzieci), pokoje
                                codziennie sprzątane, miła obsługa. Wadą może być lokalizacja przy
                                głównej ulicy oraz konieczność dojścia do plaży (można dojechać za
                                darmo hotelową "dorożką"). Sama plaża ładna, szeroka (szersza niż
                                pozostałych hoteli), parasole, leżaki i materace miałyśmy bezpłatnie
                                w ramach ALL, jest bar z napojami, można też zamówić lunch, ale już
                                dodatkowo płatny
                                gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania, to zapraszam :)
                                • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 21.08.09, 13:28
                                  Ja rowniez wczoraj wrocilam z tej wycieczki i lezka sie w oku kreci bo byl to niesamowity, pelen emocji wyjazd !! Jestem zafascynowana Libia, urzekajace widoki, Libijczycy sympatyczni i pomocni (zdarzali sie natretni ktorzy dotykali i obmacywali, ale trudno im sie dziwic nie czesto widza turystow ;) duzym plusem Libii jest rzeczywiscie to, ze mozna zobaczyc i poznac prawdziwie arabski kraj a nie tworzony pod turystow jak wiele miejsc np. w Tunezji. Hotel Al Rehab w Trypolisie w ktorym bylam byl chyba najlepszym ze wszystkich na tej wycieczce, wygoda, luksus, pyszne jedzenie :)
                                  Poklony dla naszego pilota pana Jacka Daszyńskiego, zgadzam sie z opinia annie, przemily czlowiek, dlugie trasy w autokarze mijaly szybko dzieki jego opowiesciom o Libii, o islamie, pomocny w kazdej sytuacji, nie denerwowal sie kiedy spoznilam sie z kolezanka 15 min :):) najlepszy pilot jaki kiedykolwiek mi sie trafil:)
                                  Ogolnie wycieczka godna polecenia!!:)
                                  • Gość: bulnex Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.chello.pl 31.08.09, 22:45
                                    wróciliśmy z libii wraz z triadą w połowie sierpnia.fantastyczny kraj.czuliśmy
                                    sie jak jeduna wycieczka w tym pięknym kraju.masa wrażeń i do tego najlepszy
                                    pilot( p.jacek ) jakiego spotkalismy podczas naszych wszystkich podroży.gorąco
                                    polecamy.
                                • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 21.08.09, 20:08
                                  Czyżby w Sousse w dalszym ciągu kwaterowali w super hotelu Kantaoui Holidays ??
                                  • Gość: annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.09, 23:26
                                    oj tak, niestety...jeden wielki koszmar, nie mam pojęcia jak można
                                    tam spędzać całe wakacje, ja miałam dość już na wstępie,
                                    kiedy "przemiła" pani Ela, kierowniczka, mimo wcześniejszych ustaleń
                                    z pilotem, odmówiła nam normalnej kolacji bufetowej i dali nam
                                    jakieś badziewne kanapki z resztkami z tegoż bufetu...część osób się
                                    po nich pochorowała, ja ją na szczęście wyrzuciłam do
                                    śmieci...pokoje klitki, klima głośniejsza niż silnik traktora, brud
                                    dookoła, przez tydzień walczyłam z mrówkami w bagażu, które mieliśmy
                                    w pokoju i łazience! żenada...na szczęscie dla mnie to była tylko
                                    jedna noc...
                                    • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 21.08.09, 23:37
                                      racja nie mam pojecia jak mozna spedzac tam cale wakacje!! dla mnie jedzenie i
                                      pokoj byly w porzadku ale lokalizacja koszmar!! dobrze ze mialysmy tam tylko dwa
                                      noclegi a ostatnia noc wcale nie zostalysmy z kolezanka w holiday tylko zaraz
                                      wzielysmy taxi i pojechalysmy do sousse do hany beach na animacje :D:D to bylo
                                      najlepsze zakonczenie pobytu :))

Mam jedno pytanie dlaczego w Libii nie odbyl sie fakultet Trypolis noca? Juz
                                      tego nie organizuja? Jak wygladal wczesniej ten fakultet?
                                      • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 08:25
                                        jak to tylko 2 noce? to gdzie mieszkałyście przez pozostałą część
                                        pobytu? o ile pamiętam w tym badziewiu mieszkała tylko jedna para,
                                        reszta grupy tylko jedną noc tranzytową, potem już w innych
                                        hotelach...
                                        o Trypolis trzeba było pytać pilota :) dla mnie taka wycieczka jest
                                        zbędna, tym bardziej, że mieliśmy czas wolny właśnie wieczorem,
                                        można wtedy było sporo zobaczyć na własną rękę, a nie przez szyby
                                        autokaru :)
                                        • Gość: Magda Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.multi-play.pl 22.08.09, 09:45
                                          jeden nocleg przed wyjazdem i jeden po wyjezdzie do Libii spedzilysmy w kantaoui
                                          holiday, reszta w el hana beach w Sousse :)
                                          Ale ten czas wolny w Trypolisie minal tak szybko ;))
                                          • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 09:58
                                            dziwne...przecież na początku objazdu po nikogo nie jeździliśmy do
                                            innych hoteli, cała grupa zaczynała z Scherezady...na pewno byłyśmy
                                            na tej samej wycieczce? :)
                                            nam czasu w Trypolisie starczyło i na zakpy i na spacer po Placu
                                            Zielonym i okolicach i meczecie :) choć fakt, mogłoby być go
                                            więcej :)
                                            • ob.serwator_1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 10:13
                                              Też przed objazdem i po spędziłem w hotelu Kantui Holidays po jednej nocy. Fakt koszmar - choć malkontentem nie jestem. Pobyt w El Hana Beach. Dziewczyny macie jakieś zdjęcia? Ja swoje wkleiłem na fotoforum "Kraje arabskie" Oczywiście jest tam tego niewielka część i tylko z tych "ogólnych", ale może warto porównać miejsca i powspominać. poniżej podaję linki do nich ;
                                              fotoforum.gazeta.pl/72,2,687,98053994.html
                                              fotoforum.gazeta.pl/72,2,687,98033210.html
                                              Pozdrawiam!
                                              krzysztofpop.fotosik.pl/alb

Dobroć jest słabością mądrych, a złość mądrością głupich.
                                              • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 15:00
                                                oczywiście, że mam zdjęcia :)))
                                                oto link bezpośrednio do alubu z tej wycieczki:
                                                picasaweb.google.com/annie200379/TunezjaLibia620082009#
                                                hotele na pewno opiszę dalej, taki mam zwyczaj, mam nadzieję, że to
                                                komuś pomoże w podjęciu dobrej decyzji...
                                                jeszcze a propos granicy - w obie strony staliśmy średnio po około 3
                                                godzin, dłużej na granicy tunezyjskiej, na libijskiej szło jakoś
                                                szybciej..szkoda, że zdjęc nie można robić, bo ten folklor aż się
                                                prosi o fotografa :)
                                                • sllaweek1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.08.09, 19:22
                                                  Annie2003 i Magda, dzięki za info.
                                                  Ja się wybieram a tą wycieczkę głównie ze względu na Libię. To super ze nie jest
                                                  jeszcze tak skomercjalizowana, właśnie na to liczę.
                                                  Ja na szczęście jak się naczytałem o hotelach 3* w Tunezji to wykupiłem dla
                                                  świętego spokoju hotel 5*. Nie liczę na wielkie luksusy, bo aż takich nie
                                                  potrzebuje, ale wole się nie denerwować na moim jednym w całym roku urlopie.
                                                  A co miałyście 1sze? Objazdówkę czy pobyt.
                                                  Pozdrawiam
                                                  • annie2003 Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.08.09, 20:59
                                                    tam hotel hotelowi nierówny, nawet mimo gwiazdek :) ulubieńcem
                                                    naszej grupy był 3* Al Rehab w Trypolsie, który o niebo przewyższał
                                                    to, co nam zafundowano w niektórych 4* w Tunezji...
                                                    Libia jest niemal pusta, na pewno to docenicie przy zwiedzaniu
                                                    Leptis Magna, w ciągu 2 godzin zwiedzania dpotkaliśmy tylko jedną
                                                    osobę spoza naszej grupy, coś niesamowitego :) no i zdecydowanie nie
                                                    ma tego nachalnego i męczącego nagabywania turystów podczas zakupów..
                                                    ja miałam pierwszy objazd, bo wykupiłam sobie taką opcję, a z tego
                                                    co wiem, to w tym samym czasie Magda miała pierwszy pobyt :)
                                    • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 10:39
                                      No to mamy identyczne odczucia :)Warto byś zamieściła swoją opinie i jeśli masz
                                      to i zdjęcia na:
                                      www.holidaycheck.pl/hotel-Opinie_Hotel+Kantaoui+Holiday-ch_hb-hid_204477.html
                                      Może kilka osób dzięki nam będzie miało udane wakacje
                                      pozdrawiam
                                      Jędrek
                            • Gość: bulnex Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.chello.pl 30.08.09, 00:48
                              niestety 170 ale warto
                              • Gość: slawek Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 14:34
                                witam
                                wróciłem właśnie z wycieczki Tunezja-Libia, nie będę się rozpisywał więc jak
                                ktoś ma jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem - sllaweek1@gazeta.pl
                                pozdrawiam
                                • nehti Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.09.09, 08:27
                                  Po przeczytaniu Waszych postów jestem juz zdecydowana na tę wyprawę.
                                  Zwłaszcza po zobaczeniu tych przecudnych zdjęć....... Mam tylko mały
                                  dylemat...Nie wiem jaki wybrac hotel na stacjonarkę...Skoro wypad z
                                  triadą to i hotel musi byc z ich katalogu. Nie znam Tunezji, nie
                                  wiem które miasto wybrac na wypoczynek. Chciałabym żeby hotel był
                                  przy samej plaży, z all, 4*, dobry dla rodziny z dzieckiem, no i w
                                  miejscowości w której coś się dzieje. Czy moge liczyć na jakąś
                                  podpowiedź?
                                  Pozdrawiam wszystkich
                                  Ela
                                  • Gość: dlugas Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.19.165.15.osk.enformatic.pl 04.10.09, 11:12
                                    "tour khalef" czy jakos tak

znajomi byli w opcji ALL i wyjechali bardzo zadowoleni

hammamet ma tez podobno rewelacyjne hotele

ja bylem w porcie i tez miłą miejscówka na szukanie hotelu

Libia nieskazona tym calym pseudo turystycznym syfem, t ojej najwiekszy plus
                                • ob.serwator_1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.09.09, 17:22
                                  Zdecydowanie polecam Souss. Jest to normalne , duże miasto, a nie sztuczny twór
                                  na pustyni zbudowany dla turystów. Masz gdzie pójśc i co robić. Jak nie masz na
                                  nic ochoty, to byczysz się na plaży. Masz na miejscu medinę z bazarem i Ribat z
                                  wieżą widokową. Polecam wieczorny wypad Tuk Tukiem do portu El Kantui, żeby
                                  poszwędać się po porcie i zobaczyć tańczącą i grającą fontannę. Pozdrawiam
                                  • nehti Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.09.09, 10:23
                                    Zerknę na wszystkie hotele w Sousse. Dzięki :-)). A Ty w jakim
                                    hotelu byłeś?
                                    • Gość: moshica Re: Tunezja i Libia z Triada? IP: *.ip.netia.com.pl 23.09.09, 10:55
                                      Właśnie wczoraj dostaliśmy informację z Triady, iż na 1.10 Tunezja+Libia z
                                      wylotem z Krakowa nie dojdzie do skutku. Dlaczego? A ponoć (tak podejrzewam)od
                                      kiedy Libia nagle od niedawna wprowadziła obowiązek okazania 1000$/głowę przy
                                      wjeździe to pewnie spadło zainteresowanie. W ten sposób mam spieprzony urlop na
                                      tydzień przez wylotem. Nie dość, że gdzie indziej już po sezonie to na innych
                                      kierunkach nie będzie znów miejsc albo miejsc w samolotach !
                                      Cały rok człowiek czeka i ........szlag mnie trafia !
                                    • ob.serwator_1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 23.09.09, 16:32
                                      Byłem w El Hana Beach głównie ze względu na jego położenie. Dałem 20$ w łapę, żeby mieć pokój od strony morza. Poniżej masz linki zdjęć z pobytu w Tunezji i Libii. Są tam też zdjęcia robione z balkonu hotelowego. A na samym dole link do wszystkich moich albumów w tym z kilku objazdówek. Pozdrawiam!
                                      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/660742.html
                                      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/660418.html
                                      • nehti Re: Tunezja i Libia z Triada? 24.09.09, 11:52
                                        Krzysztofie albumy imponujące.... To właśnie takie zdjęcia jak Twoje
                                        powodują, że oglądając je z przyjemnością spędzam czas w ten
                                        jesienny ponury dzień i marzę o wyprawie :-))). Tylko wszystko na
                                        razie jest w powijakach, bo to plany na przyszłe lato. Jak wcześniej
                                        wspomniałes w innym wątku w listopadzie pierwsze katalogi triady.
                                        Do tego czasu musze wybrac hotel tylko ja wolałabym 4* i przy samej
                                        plazy bez przechodzenia przez drogę. Twój hotel niezły i ma świetne
                                        opinie na holidaycheku. Ja szukam dalej....no chyba że ktoś inny coś
                                        zasugeruje....
                                        Serdecznie pozdrawiam
                                        Ela
                                        • ob.serwator_1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 24.09.09, 16:59
                                          Ojej! dzieki za pochwały! zawstydzasz mnie, ale to miłe (wszak każdy z nas jest
                                          trochę próżny). Zdjęc mam znaaaacznie więcej, ale nie zamieszczam tych
                                          prywatnych w publicznych albumach. Zapraszam do "poszwędania" się po albumach z
                                          innych wycieczek może znajdziesz coś dla siebie. Tym, którzy lubią kraje
                                          arabskie a nie lubią brudu i natręctwa (choć tego ostatniego w Libii nie ma)
                                          polecam Oman. Pozdrawiam!
    • dlbdlb Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 11:07

A ja jak ta sójka, latała, kwękała i w domu posiedziała...

Może za rok :((
      • deoand Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 17:13
        godzin, dłużej na granicy tunezyjskiej, na libijskiej szło jakoś
        szybciej..szkoda, że zdjęc nie można robić, bo ten folklor aż się
        prosi o fotografa :)

fakt ale to - to skąd - jak myślicie ???

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1940192,2,4,P1010072
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1940176,2,5,P1010077
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1940177,2,6,P1010079
        pzdr deoand
        • ob.serwator_1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 17:31
          No niby nie wolno... Ja jednak też pstryknąłem. Linki poniżej;
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8bce02530b98cdf.html
          • ob.serwator_1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 17:34
            Jeszcze trzy, bo nie tak mi się kliknęło!
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de06726daed95970.html
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1560487b39cc5f9e.html
            Jest też ten osławiony na wszystkich forach kibel (bywałem w znacznie gorszych)
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4520c072e6b47142.html
            • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 17:59
              To pewnie o te miejsca chodziło:
              img268.imageshack.us/img268/4559/p1060536.jpg
              img268.imageshack.us/img268/3277/p1060538.jpg
              img268.imageshack.us/img268/3528/p1060946e.jpg
              • ob.serwator_1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 22:03
                No niezupełnie. Pierwsze dwa są zrobione w Tunezji w miejscowości Ras Jedir nieopodal granicy w tak zwanej (przez polaków) "alei kantorów" gdzie wymienia się pieniądze na libijskie. Natomiast trzecie zdjęcie zrobione jest faktycznie na granicy po stronie libijskiej podczas przechodzenia na stronę tunezyjską i przedstawia grupę ludzi (pewnie nasi no bo kto?) wymieniających pieniądze z libijskich na tunezyjskie u tunezyjskich cinkciarzy. Dodam, że przelicznik jest 1:1pozdrawiam!
                www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/756e997ece935dac.html
                • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 22:08
                  Serdeczne dzięki!!! Już teraz wiem gdzie zrobiłem zdjęcia :)
                  • amat1 Re: Tunezja i Libia z Triada? 22.08.09, 22:20
                    A swoją drogą te przygraniczne klimaty sa naprawdę super
                    img20.imageshack.us/img20/4908/p1060417.jpg
                    img24.imageshack.us/img24/1092/p1070027a.jpg
                    img20.imageshack.us/img20/8602/p1060367q.jpg

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka