matahari25 10.08.09, 20:47 Tzn takie bez zejścia z pomostu? Jesli tak, to gdzie? I czy można z nich korzystać będąc w innym hotelu? Płatnie? Bezpłatnie? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie_nowa_ja Re: Czy w Sharm są klasyczne plaże? 10.08.09, 22:06 są :) np - hotel regency plaza i inne obok :) w Nabq - polecam - co do opłat za korzystanie - nie wiem , nie słyszałam o takowych pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Czy w Sharm są klasyczne plaże? 11.08.09, 08:12 Tak, te hotele, które mają swoje plaże w Naama Bay, lub w Sharm el Maya, ew. Sharks Bay. W Nabq, żeby porządnie popływać trzeba mieć hotel z pomostem i przedostać się poza krawędź rafy. Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: 11.08.09, 12:17 W sumie po to się tam jedzie,zeby sie przedostac poza krawedz tej rafy:) zwykle plaze masz nad Baltykiem. w wyszukiwaniu hotelu radzę skorzystac z google earth-wszystko masz jak na dłoni. Odpowiedz Link Zgłoś
nie_nowa_ja Re: 11.08.09, 16:45 Miriam - w nabq plaże są prosto z plazy - nie wprowadzaj w błąd, jeśli nie wiesz nie pisz :) np wspomniny przeze mnie regency plaza Odpowiedz Link Zgłoś
tess77 Re: 11.08.09, 17:01 W Nabaq, a konkretnie w hotelu Sea Life/ Sea Club, bo tam byłam, można rzecz jasna wejść z plaży do wody nie wchodząc na pomost, ale jest tam niestety baaardzo płytko ( w czasie odpływu woda maks. do kolan), więc popływać się nie da. Morze dla dorosłych (!:))jest dostępne z pomostu. Odpowiedz Link Zgłoś
na_be Re: 12.08.09, 11:14 No cóż u mnie trzeba było wchodzić na pomost żeby rafe ominąć, wtedy dało się popływać. Ale plaża była ok Odpowiedz Link Zgłoś
walet do nie_nowa_ja 12.08.09, 14:27 nie_nowa_ja napisała: Miriam - w nabq plaże są prosto z plazy - nie wprowadzaj w błąd, jeśli nie wiesz nie pisz :) Nie nowa koleżanko, Miriam rzadko (jeśli w ogóle) wprowadza ludzi w błąd . Natomiast Twoje informacje świadczą li tylko, że nie weszłaś tak naprawdę nigdy do Morza Czerwonego tylko kąpałaś się w "kałużach" śródrafowych - osiągalnych z plaży hotelu Regency Plaza . Ps. Co to są "plaże prosto z plaży" ? Odpowiedz Link Zgłoś
nie_nowa_ja do Walet 12.08.09, 15:31 kałuża - hmm skoro tak mówisz to pewnie wiesz ... nt plaży prosto z plazy - oczywiste przeliterkowanie - wybacz mą niedoskonałość Odpowiedz Link Zgłoś
matahari25 Re: Czy w Sharm są klasyczne plaże? 12.08.09, 13:19 Ale czy one sa płatne? Pewnie tak.. i jaki to jest koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: 12.08.09, 15:44 to są z reguły plaze przy hotelach,w ktorych jestes zakwaterowana,ewentualnie plaze hoteli z drugiej linii brzegowej,wiec korzystaja z plazy np. komplexu blizej brzegu,z ktorym mają umowę.wybierz hotel w pierwszej linii brzegowej i po klopocie-bezposrednio przy plazy-sea club/life resort,tropicana azure itp.,ewentualnie dalej-dahab,nuweiba.wiekszosc hoteli tam posiada i wejscie do wody z piaszczystej plazy i pomost z zejsciem bezposrednio za grzebiet rafy. Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: 12.08.09, 15:46 i nie spotkałam sie z sytuacja,zeby byly platne-conajwyzej wejscie na pomost innego hotelu,jesli Twoj go nie ma,a chcesz skorzystac (ale nie wiem,czy ktorys w sharm tak ma, na pewno zaś w marsa).milego urlopu Odpowiedz Link Zgłoś
matahari25 Re: 12.08.09, 17:14 Chodzi o to, że moj hotel ma zejscie tylko z pomostu w głębinę 30m(wczesniej tylko rafa po której nie mozna deptac podobno), ale fajnie byłoby czasem pobrodzic po pas w wodzie mając piasek pod nogami- tak dla odmiany, urozmaicenia pobytu. :) ehh może wymyslam. Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: pobrodzic po pas 12.08.09, 23:33 Chyba rzeczywiście wymyślasz . Jak chcesz brodzić to jedź nad jakiś polski zalew , jezioro czy inny zbiornik , w którym na brzegu masz poziom zero a po przejściu 500 m już kolana ( ok, może nawet uda ) będą zamoczone. Przyjemność brodzenia zakłócić może jednak fakt , ze nawet w 0,5 metrowej wodzie dojrzenie czegokolwiek na dnie - może być niejakim problemem . W Egipcie to brodzenie "po piasku" jest chyba odrobinkę bez sensu bo kawałek dalej , na tej głębi (nie uwierzę ,ze od razu 30 m) zaczyna się przyrodniczy raj; w wodzie, w ktorej nawet dystans 30m nie stanowi problemu widoczności . Więc wskakuj do raju i nie marudź już więcej :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re:jaki hotel? 13.08.09, 08:41 to jeszcze napisz,jaki hotel? moze cos konkretnego ktos powie:) i jak mówilam-głowną atrakcja egiptu jest rafa,wiec na to sie nastaw.nawet jak nie umiesz plywac,badz plywasz kiepsko-polozysz sie na wodzie i nie utoniesz.wierz mi:) jesli czujesz strach zawsze mozesz poprosic kogos,by z Toba poplynał.pozd Odpowiedz Link Zgłoś
matahari25 Re:jaki hotel? 13.08.09, 08:57 Hotel Golden Shores :) No własnie tak średnio pływam i chyba wole mieć grunt pod nogami, chociazby na głebokosci 2m :P Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: 13.08.09, 09:14 hotele.oceniacz.pl/hotel/16903/golden_shores.html - no to poczytaj:) hotel korzysta z plazy blizniaczego hotelu z amphoras-hotelu aloha.to klify,bylam 'za scianą'-w dreams vacation:) na klifach masz porobione miejsca plazowe.zejscie neistety z pomostu-nie pobrodzisz na rafie (pinky wall)-piekna zresztą:) radzę poprosic kogos o wejscie z Tobą do wody-nie bedziesz zalowac.to piekne miejsca! zerknij na google earth.i nic sie nie bój - ta woda Cię wypycha.dla pewnosci zarzyj do sklepu sportowego i kup kamizelke.oczywiscie maska,pletwy i faja-niezbędne:) koniecznie zalicz wycieczkę do Ras Mohammed! zycze milego urlopu! i az zazdroszcze!:) Odpowiedz Link Zgłoś
po_prostu_mama pływanie na gł. 30 m 13.08.09, 08:59 No nie, nie piszmy ludziom, że nie utopią się pływając na głębokości 30 m. Trochę rozsądku proponuję zachować dla własnego - i rodziny w efekcie - dobra. Morze Czerwone nie jest tak zasolone jak Martwe. Osoba, która ten wątek rozpoczęła tylko pytała o "normalne" plaże, być może nieświadoma ukształtowania terenu. Co do opłat - zdarzyło nam się spotkać z takim procederem, kiedy chcieliśmy w czasie spaceru wejść do wody przy sąsiednim hotelu - plaże są prywatne i już, szczególnie "cenne" są te z ładnymi rafami :) Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: pływanie na gł. 30 m 13.08.09, 09:16 wiesz-liczę na rozsądek osoby,ktorej staramy sie wspolnie pomóc- dlatego zrsezta jesli nie czuje sie pewnie-to kamizelka sie przyda.pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
po_prostu_mama Re: pływanie na gł. 30 m 13.08.09, 09:43 właśnie, wydaje mi się, że tym powinniśmy głośno mówić na forum - większości osób, które snorkują pierwszy raz wydaje się, że wystarczy się położyć i będzie bosko, a tu falka zakryje - i nie jest bosko :) Ponadto kamizelki, które często dostępne są "na miejscu" pozostawiają wiele do życzenia - widziałam takie z poodrywanymi wiązaniami, popękane, a ludziska w tym - chlup do wody. Jestem za - warto mieć swoją, oczywiście jeśli ktoś chce i może zainwestować :) Podrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
matahari25 Re: pływanie na gł. 30 m 13.08.09, 09:50 Dzięki za odpowiedzi :) chyba aż takim gamoniem nie jestem,żeby przeceniac moje umiejętnosci pływackie. To,że koło mojego hotelu jest rafa wiedziałam. Byłam ciekawa, czy gdzieś w rejonie dla odmiany mozna korzystac z klasycznego wejscia do wody- z piasku :) A że jadę do Egiptu pierwszy raz, stąd tyle (byc moze bezsensownych) pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
po_prostu_mama Re: pływanie na gł. 30 m 13.08.09, 11:31 matahari25 napisała: > Dzięki za odpowiedzi :) chyba aż takim gamoniem nie jestem,żeby przeceniac moje > umiejętnosci pływackie. To,że koło mojego hotelu jest rafa wiedziałam. Byłam c > iekawa, czy gdzieś w rejonie dla odmiany mozna korzystac z klasycznego wejscia > do wody- z piasku :) A że jadę do Egiptu pierwszy raz, stąd tyle (byc moze bezs > ensownych) pytan. Nie przejmuj się, nie ma głupich pytań, są bezsensowne odpowiedzi, w Twój rozsądek nie wątpiłam ani przez chwilę, jedynie rozsądek innych interlokutorów wprawia w stan niepokoju :) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: 13.08.09, 09:53 po pierwsze: nauczylam sie plywac wlasnie tam-po przygodach z dziecinstwa z topieniem sie i zaczelam od polozenia sie na wodzie w masce i fajce (rozsądek ponad wszytsko-powtarzam!ktos asekurujący tez sie przyda); po drugie-pokaz mi gdzie napisalam,ze autorka ma korzystac z kamizelek na miejscu? jasno sie wyrazilam-kupic w sklepie sportowym u nas-tylko i wylacznie. Zawsze bede przestrzegac przed kozaczeniem nad wodą,zawsze!no ale w takim razie,jesli autorka nie umie plywac,a wybrala juz ten hotel z taka,a nie inna plażą,to co pozostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
po_prostu_mama Re: 13.08.09, 11:29 oj, jak ja nie lubię takiego tonu, szczególnie w tym "po drugie" - pokaż mi, gdzie napisałam, że Ty napisałaś, że autorka ma korzystać z kamizelek miejscowych? Zawsze przestrzegaj innych przed "kozaczeniem w wodzie", nie pisz im więc, że na głębokości 30 m spoko luz, nie utopią się - to JEST ironicznie :) Teraz kończę, wydziczaj się na innych :0 Miłego popołudnia Odpowiedz Link Zgłoś
majamichalska Re: 13.08.09, 12:40 wróciłam an to forum po roku nieobecności, błąd.zreszta po kolei traci ono grono stałych bywalców i uzytkownikow,wlasnie dlatego,ze chce sie ludziom jakos pomóc,doradzic,napisac cos z doswiadzcenia,znalezc rozsadne rozwiazanie,a jest sie swiadkiem badz uczestnikiem przepychanek:) skoro nie podoba Ci się moj punkt widzenia-nie odpowiadaj,a za to przedstaw swój pomysł. that's all. pozdrawiam i ide się wydziczac:) Odpowiedz Link Zgłoś