Dodaj do ulubionych

pytania do forumowiczow

12.07.05, 17:33
pytanie pierwsze...o fartuchysmile) czy macie?? wkladacie przy gotowaniu??
sprzataniu??
rozmawialem dzisiaj na ten temat z grupa japonek. 8 na 10 mowilo ze maja po
kilka fartuchow i chodza w nich prawie od rana do wieczora i nie tylko po
domu. wychodza w nich tez czesto na ulice. jak nie wiedza co komus kupic w
prezencie to kobietom kupuja wlasnie fartuchy a mezczyznom skarpetkismile)
sam czesto widze japonki na ulicy, w parku z dziecmi, na zakupach ubrane w
fartuchy. hmm, no moze w duzych miastach tego az tak nie widac.
czy ta 'moda' na fartuchy panuje tylko w japonii?? jak to jest??
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: pytania do forumowiczow 12.07.05, 17:53
      matko, nieźlewink
      Nie, to tu u nas jeszcze nikt w fartuchach nie biega po ulicy. A w Australii,
      czy w Stanach podobno w piżamie do najbliższego marketu podejść potrafią, czy w
      lokówach na głowie.
      A co do pytania, pewnie posiadam takowy, ale jakoś często nie noszę. Na
      szczęście obiadku na sobie też nie miewam, więc nie jest źle.
      • nekos Re: pytania do forumowiczow 12.07.05, 18:01
        hehe, no wlasnie nastepne pytanko mialo byc o pizamy. tutaj tez czesto widze
        szczegolnie wieczorkiem ludzi w pizamach biegnacych do konbinismile
      • misae Re: pytania do forumowiczow 15.07.05, 12:11
        hmm w australii moze ludzie chodza po ulicach ale w stanach na pewno nie,
        przyznam ze nigdy nie widzialam czegos takiego, moze w malych miasteczkach to
        jest mozliwe...
        • arie Re: pytania do forumowiczow 15.07.05, 12:18
          ja uwielbiam ryż w każdej postaci a zwłaszcza z wszelkimi sosami, szczególnie
          jeśli doprawione pikantnie smile)).

Pozdrawiam smile
    • maclorcan Re: pytania do forumowiczow 12.07.05, 20:54
      Ja nie mam fartucha tongue_out
      Inna sprawa, że moje gotowanie sprowadza się najczęściej do jajek na twardo wink

Piżamę mam smile ale ograniczam się do noszenia jej w domu
    • nekos Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 17:19
      jak czesto jecie bialy ryz??
      w wielu japonskich rodzinach ryz je sie 3 razy dziennie. ale przynajmniej na
      sniadanie ryz zastepowany jest coraz czesciej pieczywem.
      torba ryzu (10 kg) w japonii kosztuje us$30-50, sa i drozsze. a jak jest u
      was??
      • kabuko Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 17:27
        Czy to sa pytania do wszystkich forumowiczow?
        Ci, ktorzy mieszkaja w Japonii to chyba czesto jadaja ryz. My przynajmniej raz dziennie, czesto dwa. Ale na sniadanie nigdy sama nie przyrzadzam, co najwyzej jadamy w hotelach lub ryokanach (nad czym ubolewa moj maz uwielbiajacy natto na sniadanie big_grin)
        • nekos Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 17:41
          kabuko napisała:

> Czy to sa pytania do wszystkich forumowiczow?
          > Ci, ktorzy mieszkaja w Japonii to chyba czesto jadaja ryz. My przynajmniej
          raz
          > dziennie, czesto dwa. Ale na sniadanie nigdy sama nie przyrzadzam, co
          najwyzej
          > jadamy w hotelach lub ryokanach (nad czym ubolewa moj maz uwielbiajacy natto
          na
          > sniadanie big_grin)
          >

oczywiscie ze do wszystkichsmile prosze tez o zadawanie pytan na rozne tematy.
          ciekawy jestem tez ile ryzu jedza polacy w polsce. japonczycy czesto zadaja mi
          tego typu pytania na ktore nie znam odpowiedzi. dzieki.
          • mefs Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 18:11
            Pytanie "ile ryzu dziennie jedza Polacy" jest niezle - mozesz sie zapytac, czy
            chodzi o sam ryz (jako dodatek do drugiego dania), czy tez o ryz jako dodatek do
            zup. smile Z okresleniem ilosci moze byc ciezko... ale mozesz odpowiedziec pieknym
            za nadobne i zapytac sie "ile Japonczycy dziennie jedza kaszy i ile znaja jej
            rodzajow" (niech sie troszke pomecza, o ile beda wiedziec, co to takiego jest
            kasza) wink
            Ale poniewaz pytanie bylo o ilosc ryzu, to powiem Ci, ze najwiecej ryzu u mnie w
            domu je pies - glowny skladnik jego posilkow (naturalnie jest tam jakas watrobka
            i inne takie tam plus warzywa, wszystko ladnie pokrojone, etc) - wychodzi tego
            osiem garsci na trzy dni. Nie pytaj sie tylko ile to wazy, bo nie mam zielonego
            pojecia, ale moge sprawdzic smile

Ale, ale... czy Japonczycy znaja cos takiego jak paczki (chodzi mi o ciastka, a
            nie paczki jak na poczcie) i pierniki (ostatnio przyswoilem sobie dosc duza
            liczbe - stad pytanie). Moge sie jeszcze zapytac o drozdzowki... smile
            • nekos Re: pytania do forumowiczow 17.07.05, 14:06
              mefs napisał:

> Ale, ale... czy Japonczycy znaja cos takiego jak paczki (chodzi mi o ciastka,
              a
              > nie paczki jak na poczcie) i pierniki (ostatnio przyswoilem sobie dosc duza
              > liczbe - stad pytanie). Moge sie jeszcze zapytac o drozdzowki... smile

paczki znaja. sa bardzo popularne. najtansze po 105 yenow (jezeli dobrze
              pamietam). ale polskie smakuja mi lepiej. mniam!!
              w japonii brakuje mi polskich jagodzianek. mniam, mniam!!
              pierniki, pierniki. jadlem jakies z importu. chyba byly z niemiec.
              drozdzowki?? nie odpowiem bo zapomnialem jak one wygladaja i smakujasad
          • tommys93 Re: pytania do forumowiczow 22.11.05, 23:45
            szczerze mowiac ryz jadam zadko ostatnio robilem polskie golabki wiec ryz
            jadlem:] a tak srednio ryz u mnie jest raz dwa razy w tygodniu.
            cena ryzu w CA to jakies $0.80 za torebke 1KG sa drozsze i tansze
            nekos moze bys podal jakis przepis japonski cos takiego typowego co w japonii
            sie je. mysle ze skaldniki tu dostane
      • seruppin Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 18:02
        nekos napisał:

> jak czesto jecie bialy ryz??
        Hmm, u mnie jest to gdzies 5 razy na tydzien 1-2 razy dziennie, aczkolwiek moj
        ulubiony sposob jedzenia bialego ryzu (z mlekiem i cukrem) jest nieakceptowany
        przez wiekszosc Japonczykow wink. Ale jako ze moja zona jest Japonka, to blizej
        mi do Japonii, niz do Polski (ja robie obiady tylko w weekend).
        > w wielu japonskich rodzinach ryz je sie 3 razy dziennie. ale przynajmniej na
        > sniadanie ryz zastepowany jest coraz czesciej pieczywem.
        Mam kilka znajomych studentek Japonek w Polsce i jakos nie zauwazylem by
        wiekszosc trzymala sie tradycyjnego japonskiego sniadania (tylko jedna jada
        japonskie sniadania, ryz, miso itp. ), a nawet jadanie ryzu na obiad przegrywa
        (wygrywa makaron - spagetti itp. i ramen - z kubeczka).
        > torba ryzu (10 kg) w japonii kosztuje us$30-50, sa i drozsze. a jak jest u
        > was??
        W Polsce mozesz ryz kupic i za 1 zl za kilogram, ale co to za ryz... ja nawet
        nie biore do ust tego swinstwa. Z tego co zauwazylem, w Polsce nie mozna kupic
        japonskiego (z Japonii) ryzu (no, czasami sie zdarza, ale ceny sa zaporowe) a
        mozna kupic ryz kalifornijski, za ktory za 9 kilogramow trzeba zaplacic kolo 70-
        90 zl. Na tyle sie polepszylo, ze jak bylem ostatnio w Paryzu, to w sklepie
        japonskim (Kyoko, przy operze) byly te same gatunki ryzu co w Polsce, wiec nie
        jest juz tak zle ( teraz tylko niech bedzie wiekszy wybor
        produktow "szybkopsujacych" wink ).
        --
        Z powazaniem
        Ser
        • mefs Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 18:20
          Oj, to masz zle dane nt. cen ryzu w Polce. W Lodzi najtanszy ryz jest w
          Carrefour'ze (czy jak sie toto pisze), jakosc najnizsza, cena - okolo 2zl (ale
          ponad) za 1kg. Jesli ktos znalazl tanszy (ale w Lodzi, a nie w Szczecinie, czy w
          Bialymstoku), to niech da znac smile Jak przed chwilka napisalem (vide powyzej) to
          glowny skladnik psiego jedzenia dla mojego psa smile zatem nie musi byc najlepszy,
          ale najtanszy smile

A co sie tyczy zjadliwego ryzu, to brazowy w 5kg paczkach byl w Makro po
          kilkanascie zl. Co ciekawe wlasnie ten ryz do neidawna kupowany przez
          wlascicieli wiekszosci restauracji (ale nie budek) z "chinskim" i "wietnamskim"
          zarciem (bo sie nie kleil). Za chwilke z pewnoscia uslysze, ze to nie jest ryz,
          ale jego jakosc juz jest o wiele wyzsza, niz to 'cos' co mozna kupic w
          wiekszosci lodzkich marketow pod nazwa 'ryz'. Jak chcecie kupic cos bardziej
          wyszukanego, to ceny sa juz niestety wyzsze (dziekujemy ci Unio Europejska za
          promowanie drogiego, acz francuskiego ryzu i zaporowe cla na dobry ale nieunijny
          ryz).
          • kapitankloss1 Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 19:01
            To nie jest ryz, to kasza smile

BTW Moj pies tez je wiecej ryzu niz ja "Lamb & Rice Formula" ale chyba pytanie
            jest bardziej skierowane do ryzu "Japonskiego".

Jak zona robi to pewnie i 2-3 razy w tygodniu. Do tego mozna dodac Indyjski
            Basmanti jesli chcemy bardziej Indyjskie curry...choc zona i tak robi curry z
            Japonskim smile

Juz kiedys o tym rozmawialismy, w Kanadzie ryz jest z Kaliforni i kosztuje
            chyba cos $20-30 za 10kg jesli dobrze pamietam. Oczywiscie mowa o
            ryzu "japonskim".
            • mefs Re: pytania do forumowiczow 21.07.05, 16:31
              Wlasnie chodzi o to, ze moja piesa (bo to ona) je ryz a nie kasze, co ciekawe,
              kaszy nie lubi i juz.

btw, ostatnio w TESCO ryz jest po 1.84 za 1kg, z tym, ze wszystko w tej sieci
              przypomina raczej zbior chemicznych dodatkow do produktow a nie same produkty.
              Juz w WallMart produkty sa mniej chemiczne...
            • mefs Re: pytania do forumowiczow 21.07.05, 16:37
              No dobra, bede uparty i dalej sie pytam, czy w Japonii wiedza co to jest kasza i
              czy cos takiego jedza. W Europie zachodniej haslo 'kasza' powoduje zaklopotanie,
              bo nie za bardzo wiadomo co to takiego jest i do czego sluzy (tj znaja glownie
              owsianke, ale to przeciez nie kasza), a jak w Kraju Kwitnacej Wisni?
              • nekos Re: pytania do forumowiczow 21.07.05, 17:20
                mefs napisał:

> No dobra, bede uparty i dalej sie pytam, czy w Japonii wiedza co to jest
                kasza
                > i
                > czy cos takiego jedza. W Europie zachodniej haslo 'kasza' powoduje
                zaklopotanie
                > ,
                > bo nie za bardzo wiadomo co to takiego jest i do czego sluzy (tj znaja glownie
                > owsianke, ale to przeciez nie kasza), a jak w Kraju Kwitnacej Wisni?

z tego co ja wiem to tutejsza kasza nazywa sie soba i je sie ja raczej w
                postaci makaronu. bardzo popularne danie. sa tez ludzie ktorzy dodaja soba do
                ryzu. jedzenia soba tak jak w polsce je sie kasze nalezy podobno do rzadkosci.
                link www.japan-guide.com/e/e2341.html
      • rubeus Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 19:49
        A co to takiego biały ryż ????
        jest jakiś inny, niż z torebki (błyskawiczny ???? ) smile))))))))))))))))))))

A tak na serio - ryż jako taki, spożywa się u mnie sporadycznie
        głównie w piątki w okresie Wielkiego Postu, pod postacią
        ryż z jabłkami prażonymi i śmietaną... ew. w kapuście faszerowanej...
        Czasem moja mam gotuje go na mleku (dochodzi pod przykryciem z kołdry ).
        Na stole władają Ziemniaki (pyry, kartofle jak kto woli ),
        makaron, czasem kluski kładzione, ew. kuskus albo kasza jęczmienna...
      • chiara76 Re: pytania do forumowiczow 15.07.05, 10:35
        my biały ryż jemy stanowczo za mało.Sypię głowę popiołem i postaram się
        poprawićwink
      • nekos Re: pytania do forumowiczow 21.07.05, 12:03
        japonczycy nie lubia importowanego ryzu. kiedys pokazal sie w sklepach ryz z
        tajlandii. byl o polowe tanszy ale nikt go nie kupowal.
        • nekos gazeta i forum 22.11.05, 17:09
          od kilku dni strony albo otwieraja sie bardzo powoli albo w ogole. czy macie
          ten sa problem??
          • chiara76 Re: gazeta i forum 22.11.05, 17:10
            ja nie narzekam...
            ale parę dni temu miałam problemy z serwerem.
            • nekos Re: gazeta i forum 22.11.05, 17:13
              no wlasnie. tamtego dnia nie mialem polaczenia z gazeta a dzisiaj bardzo powoli
              sie otwiera. no tak, odleglosc, hehehe!!!
          • arie Re: gazeta i forum 29.11.05, 00:39
            nekos napisał:

> od kilku dni strony albo otwieraja sie bardzo powoli albo w ogole. czy macie
            > ten sa problem??

Czasami pomaga ponowne przelogowanie się, niestety niekiedy zdarzają się takie
            problemy.

Pozdrawiam.
    • rubeus Re: pytania do forumowiczow 14.07.05, 19:43
      W domu mamy... do gotowania nie używamy raczej - czasem jak coś się
      smaży na patelni - głównie przy zmywaniu.
      W moim domu używa go moja bratowa i moja 2 letnia bratanica (raczej
      przy zmywaniu naczyń - ona uwielbia zmywać razem z mamą... )
      • nekos Re: pytania do forumowiczow 17.07.05, 14:10
        rubeus napisał:

> W domu mamy... do gotowania nie używamy raczej - czasem jak coś się
        > smaży na patelni - głównie przy zmywaniu.
        > W moim domu używa go moja bratowa i moja 2 letnia bratanica (raczej
        > przy zmywaniu naczyń - ona uwielbia zmywać razem z mamą... )
        >

(????) rubeus, czy tu mowa o ryzu?? przy zmywaniu?? czytam i nie wiem o co
        chodzi. powaznie.
        • makowiec3 Re: pytania do forumowiczow 18.07.05, 04:42
          Gotuje ryz co najmniej 4 razy w tygodniu. Uliubiony Basmati albo Brown Texmati.
          Naprawde nie pamietam kiedy ostatnio gotowalam ziemniaki. Kiedy poznalam meza
          nie wyobrazal sobie obiad bez ziemniakow i miesa. Ryz mozna jeszcz na wiele
          sposobow...
          pozdr.
        • kabuko Re: pytania do forumowiczow 19.07.05, 05:57
          > rubeus napisał:
          >
          > > W domu mamy... do gotowania nie używamy raczej - czasem jak coś się
          > > smaży na patelni - głównie przy zmywaniu.
          > > W moim domu używa go moja bratowa i moja 2 letnia bratanica (raczej
          > > przy zmywaniu naczyń - ona uwielbia zmywać razem z mamą... )
          > >
          >
          > (????) rubeus, czy tu mowa o ryzu?? przy zmywaniu?? czytam i nie wiem o co
          > chodzi. powaznie.

to chyba odpowiedz na pierwsze pytanie dotyczace fartuchow smile
          • nekos Re: pytania do forumowiczow 19.07.05, 15:26
            kabuko napisała:

> > rubeus napisał:
            > >
            > > > W domu mamy... do gotowania nie używamy raczej - czasem jak coś się
            >
            > > > smaży na patelni - głównie przy zmywaniu.
            > > > W moim domu używa go moja bratowa i moja 2 letnia bratanica (raczej
            > > > przy zmywaniu naczyń - ona uwielbia zmywać razem z mamą... )
            > > >
            > >
            > > (????) rubeus, czy tu mowa o ryzu?? przy zmywaniu?? czytam i nie wiem o c
            > o
            > > chodzi. powaznie.
            >
            > to chyba odpowiedz na pierwsze pytanie dotyczace fartuchow smile

hehe, no wlasnie. pozniej tak skojarzylemsmile)
        • rubeus Re: pytania do forumowiczow 21.07.05, 18:50
          chodziło o towje pierwsze pytanie - dotyczące fartuchów...
          • nekos Re: pytania do forumowiczow 22.07.05, 06:35
            rubeus napisał:

> chodziło o towje pierwsze pytanie - dotyczące fartuchów...
            >

dzieki rubeus. tak sie pozniej sam domyslilem ale bylo juz za poznosmile)
    • nekos Re: pytania do forumowiczow 21.07.05, 18:03
      wakacje, urlopy, dni wolne. japonczycy czesto pytaja o te sprawy. wezmy na
      przyklad japonskiego nauczyciela szkoly podstawowej czy gimnazjum. w glowie mu
      sie nie miesci i otwiera usta ze zdziwienia jak slyszy ze nauczyciele w europie
      czy ameryce maja w lecie ponad 2 miesiace platnego (!!) urlopu. tutaj
      nauczyciele ciesza sie jak dzieci jak dostana w lecie 2 tygodnie wolnego.
      wiekszosc musi zadowolic sie tylko kilkoma wolnymi dniami. to ze w szkole nie
      ma lekcji nie znaczy wcale ze nauczyciel jest na wakacjachsad
      • chiara76 to co robią nauczyciele w wakacje?? n/t 03.08.05, 11:07

• kapitankloss1 Re: pytania do forumowiczow 21.07.05, 20:18
      No a tym masz tyle wolnego czasu zeby siedziec na forum....predem do szkoly smile

Co oni tam robia, oprucz palenia, czytania gazet, i spania?
      • peter2715626 Re: pytania do forumowiczow 22.07.05, 02:23
        Kiedys czytalem gdzies, ze Japonia to jedyny kraj na swiecie gdzie nauczyciele
        dobrze zarabiaja w porownaniu z innymi zawodami. To prawda?
        • nekos Re: pytania do forumowiczow 22.07.05, 06:32
          peter2715626 napisał:

> Kiedys czytalem gdzies, ze Japonia to jedyny kraj na swiecie gdzie
          nauczyciele
          > dobrze zarabiaja w porownaniu z innymi zawodami. To prawda?
          >
          za zadne pieniadze nie chcialbym siedziec od rana do wieczora (czesto do
          poznych godzin w nocy) 6 a czasami 7 dni w tygodniu w szkole. do tego brak
          wakacji!!
      • nekos Re: pytania do forumowiczow 22.07.05, 06:27
        kapitankloss1 napisał:

> No a tym masz tyle wolnego czasu zeby siedziec na forum....predem do szkoly smile
        >
        > Co oni tam robia, oprucz palenia, czytania gazet, i spania?

hehe, ja od dzisiaj jestem na wakacjach!! i to cale 5 tygodni!! zaraz czeka
        mnie pakowanie walizki.
        japonscy nauczyciele moga mi tylko pozazdroscic.
        co robia?? no wlasnie chyba pala i czytaja gazety ale w szkole musza byc. do
        tego maja jeszcze zebrania, spotkania i inne tego typu zajecia.
        na szczescie mnie to asolutnie nie dotyczy. ja jestem independentsmile))))
    • nekos Re: pytania do forumowiczow 22.07.05, 17:23
      natto. pisalismy juz kiedys o natto w innym watku ale ciekawy jestem kto z was
      lubi. czy czesto jecie?? jestem chyba jednym z nielicznych gaijinow ktorzy
      lubia natto i jem przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. czesto spotykam sie z
      podziwem i niedowierzaniem u japonczykow.
      • kapitankloss1 Re: pytania do forumowiczow 03.08.05, 15:41
        No..moze i jestes....ja sie KATEGORYCZNIE do takich nie zaliczam tongue_out

Raz tylko sprobowalem, i lyzka doszla do moze 4cm od ust ale dalej nie
        przeszla...pan nos kategorycznie zabronil przejscia granicznego.
    • nekos Re: pytania do forumowiczow 02.09.05, 17:52
      co was najbardziej dziwi po przyjezdzie do japonii??
      mnie po powrocie nawet z miesiecznego urlopu szokuja toalety publiczne.
      umywalki zamocowane sa tak nisko ze czuje jak bym byl z wizyta w przedszkolu,
      hehe!! po wiekszej czesci brak jest tez cieplej wody, mydla, recznika lub
      suszarki do rak. nie ma tez dzwi wejsciowych wiec z daleka widac sikajacych
      facetow.
      dziwne ze po jakims czasie takich rzeczy sie juz nie zauwaza.
    • nekos Re: pytania do forumowiczow 05.09.05, 05:43
      znajomy mowil mi ze ostatnio w jednej z gazet w japonii byl dosyc obszerny
      artykul ze zdjeciami o warszawie. podobno bardzo ciekawy. niestety nie pamietal
      w jakiej gazecie to czytal. czy ktos to widzial??
      • speer Re: pytania do forumowiczow 29.11.05, 11:58
        Moze nie ma sie czym chwalic, ale nie mam ani jednego fartucha, bo wogle nie
        zajmuje sie gotowaniem, jadam u chinczykow na miescie, albo co najwyzej kanapki
        w domu. Nawet jajecznicy nie chce mi sie z regoly robic. Singapur pod tym
        wzgledem by mi bardzo pasowal smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka