Dodaj do ulubionych

Białoruś

IP: 195.187.253.* 17.01.06, 13:16
Ok, wiec poprosze _doswiadczonych_ w wojazach na Bialorus o informacje:
a) czy turystyczna wiza na Bialorus jest wazna na rok i na WIELOKROTNE
wjazdy? cos takiego by mnie interesowalo. jesli nie dziala na caly rok, to
jakie papiery trzeba miec na wize BIZNESOWA (nie sluzbowa, na ktora trzeba
miec zaproszenie od firmy bialoruskiej). chodzi mi o to, zeby od razu wyrobic
sobie na caly rok i wielokrotna, a nie na jeden wjazd.

b) czy warto dojechac do Terespola i potem stamtad pociagiem na Bialorus?
chodzi mi o to, zeby dojechac do Minska? (ew. na poczatek do Brzescia, tam
moglbym przenocowac). jakie jest polaczenie do Minska, czyli czy da sie w
miare sprawnie wysiasc gdzies w przygranicznym miasteczku i uderzyc stamtad
do Minska i przy tym nie czekac calej doby na dworcu?

c) gdzie najtaniej przenocowac w Minsku? czy sa jacys prywaciarze oferujacy
kawalerke ew. samodzielny pokoj w samym centrum? jakie sa ceny? slyszalem, ze
mozna cos wynajac za 10-15$ za dobe za kawalerke? czy sa jakies TANIE hotele
w centrum?

d) czy w Minsku sa jakies fajne kluby, gdzie mozna sie pobawic, popic, nie
dojdzie od razu do bojki z miejscowymi i wszystko jest kulturalne? wink w
jakiej cenie jest piwo/dobry drink?

e) czy ktos lecial do Minska samolotem BelAvia? jest taniej niz lotem?

od razu mowie, ze nie jestem totalnym lamerem, bywalem wiele razy na
Ukrainie, w Moldawii, w Rosji, ale nigdy nie bylem w Minsku. ruski znam
raczej slabo (mowie kiepsko, czytam, ale powoliwink. mam kilku dalekich
znajomych w stolicy Bialorusi.

czekam na odpowiedzi doswiadczonych Kolezanek i Kolegow z grupy. dzieki.
Obserwuj wątek
    • buanitka Re: Białoruś 17.01.06, 14:14
      Witam,
      a) zerknij tu: (najbardziej wiarygodna informacja:
      belembassy.org/poland/pol/index.php?p=consul&f=visas
      b) to zależy skąd wyruszasz w trasę. Jak z Warszawy - to lepiej przez Kuźnicę
      Białostocką i Grodno.

c) -

d) jasne, ze są i to dużo. Co do kultury - też dużo zależy od Ciebie wink

Powodzenia
      • Gość: xavier Re: Białoruś IP: 195.187.253.* 17.01.06, 14:44
        c) a nazwy?

p.s. ja znalem na wylot strone ambaasady bialorusi, natomiast pytalem o rady
        poparte doswiadczeniem, etc. etc.
        • Gość: xavier tam nie ma odpowiedzi na pytanie czy wiza jest wie IP: 195.187.253.* 17.01.06, 14:47
          lokrtona i wazna przez rok, czy moze ma zupelnie inne wlasciwosci.

a o to pytalem.

uprzejmie prosilbym o odpowiedzi na pytania, a nie rutynowa linkomanie. na
          serio probowalem sprawdzac to wczesniej i nie znalazlem odpowiedzi, stad
          pytania.
          • buanitka Re: tam nie ma odpowiedzi na pytanie czy wiza jes 18.01.06, 15:55
            Nie rozumiem, w czym Ci przeszkadza "linkomania"?! Z tego co wiem - wiza
            turystyczna jest ważna chyba przez pół roku (albo 3 miesiące)- (nie dam głowy
            uciąć wink i także mam wątpliwości co do jej wielokrotności - największy - to
            chyba 3 krotny wyjazd. Tak było rok temu. Ale na wszystkie Twoje wątpliwości
            najlepszy będzie telefon do Konsulatu RB w Warszawie (proszę to nie mylić
            z "telefonomanią"). Z całym szacunkiem do forumowiczów, ale i tak najbardziej
            wiarygodną i dokłądną informację otrzymasz właśnie w ten sposób, a nie na
            forum.. wink
            Pozdrawiam!
            • buanitka i jeszcze... odnośnie biznesowej wizy 18.01.06, 15:58

3. wiza służbowa roczna wielokrotnego przekraczania granicy wydaję się na
              podstawie pisma przedsiębiorstwa białoruskiego z prośbą o wydanie takiej wizy
              oraz uzasadnieniem konieczności częstych wjazdów określonej osoby (lub osób) na
              Białoruś. Załączono musi być świadectwo rejestracji państwowej. Obywatel polski
              wraz z tymi dokumentami składa paszport i wniosek wizowy z przyklejonym
              zdjęciem oraz przedstawia oryginały kontraktów lub umów do wglądu. Czas
              rozpatrywania takich wniosków – do 10 dni roboczych, koszt – 30 USD. Nie ma
              możliwości przyśpieszenia lub wydania wizy w trybie ekspresowym.

LinkoManka wink

• Gość: xavier Re: i jeszcze... odnośnie biznesowej wizy IP: 195.187.253.* 19.01.06, 11:36
                to jest wiza "sluzbowa", ponoc wiza "biznesowa" to jeszcze co innego. skoro
                pisalem ze czytalem info z ich strony to na serio czytalem... wink
    • Gość: goroh Re: Białoruś IP: *.ikatel.pl 18.01.06, 13:31
      witam
      co do noclegow u prywaciarzy to moze byc ciezko.
      nie ma tam babuszek ani nic podobnego
      ( jakiekolwiek przejawy prywatnej dzialalnosci sa niemile widziane)
      ja zawsze nocuje u znajomych takze w tej kwestii duzo nie pomoge.
      wpisz w google 'apartemnts minsk' bedzies zmial kilka stron gdzie mozna wynajac
      mieszkanie, ale ceny sa z tego co pamietam od $30 w gore,
      drogo w porownaniu np. do Ukrainy (w sezonie sylwestrowym w Odessie mielismy
      mieszkanie w samym centrum przy glownej ulicy za $25/noc, oficjalnie bylo nas 4
      osoby, a w praktyce 6osob- 2 pokoje, warunki studenckie ale tanio wyszlo bardzo,
      5 noclegow bylo 80zl/osoba)
      zawsze jezdze do terespola, potem do Brzescia za 1euro, i dalej do Minska,
      plackarta kosztowala 14000rubli, kupiejny 28000 (ceny z wrzesnia).
      na dobre nie utkniesz, co kilka godz jest pociag do Minska
      (niektore maja tylko miejsca kupiejne)

co do knajpi lokali konkretnego nie podam ,ale nie ma co sie oboawiac pijanytch
      miejscowych (bylem tam 6 razy, od 1999). zawsze byli przyjazni i chetni do
      pogaduchy i wspolnej kolejki. oczywiscie zawsz emoze sie znalezc jakis oszolom.
      ale generalnie bezpieczniej niz u nas.

chyba to bedzie tyle ode mnie
      milego pobytu.
      Goroh

• Gość: xavier dzieki, a moze cos o wizach? IP: 195.187.253.* 18.01.06, 13:53
        dzieki stary. a napisz moze jeszcze cos o wizach na bialorus. czy to prawda ze
        trzeba wykupic ubezpieczenie w jedynym 'slusznym' biurze? a jesli nie to gdzie
        najtaniej wykupic to cale ubezpieczenie?

i czy turystyczna wiza moze byc wiekorotnego wjazdu np. na 3 miesiace, pol
        roku, rok?
        • Gość: goroh Re: dzieki, a moze cos o wizach? IP: *.ikatel.pl 18.01.06, 18:55
          ja jeszcze zalapalem sie na wjazd bez ubezpieczenia (koniec wrzesnia).
          slyszalem ze mozna wykupic w terespolu gdzies na dworcu czy kolo(ale nie recze)
          co do wiz to wejdz na strone ambasady, na stronie mzs.gov.pl sa adresy.
          ja zalatwialem turystyczna($6) ale z epodalem we wniosku adres prywatny
          zamienili mi na pobytowa(tez $6, i oprocz nazwy nic to dla mnie nie zmienialo)
          t yjak nie bedzies zmial wczesniej zapewnionego pobytu podaj ktorys z hoteli w
          Minsku i tyle.
          • Gość: xav ubezpieczenie IP: 195.187.253.* 19.01.06, 14:38
            otoz ubezpieczenie trzeba wykupic i podaje jego cene w korona travel:
            *roczne ubezpieczenie 85$ od osoby
            *półroczne ubezpieczenie: do 181 dni wynosi 67$
            *kwartalne ubezpieczenie: od 96 do 127 dni wynosi 47$

oprocz tego proponuja je tez jakies cwaniaki umiejscowione naprzeciwko
            konsulatu bialorusi. i to od nich wiekszosc ludzi kupuje. wie ktos, czy dziala
            polisa Warty albo PZU?
            • Gość: bat Re: ubezpieczenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 16:50
              Nie działa. To rozporządzenie władz białoruskich i z tego co mówią, działa tylko
              to wydane przez firmy wyznaczone przez jednostki konsularne. Nie chodzi przecież
              o troskę o zdrowie turystów, bo to Łukaszka ma głeboko, tylko o ściągnięcie
              dodatkowej kasy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka