21.10.06, 16:45
Witam
Czy ktoś potrafi uratować storczyka????
Cieszyłam się nim 2 tygodnie, wszyskie kwiaty szlag trafił, jednego dnia
oklapły, drugiego obleciały, zostały liście i łodyga, wygląda żałośnie,
będzie coś z tego, czy do kosza z nim,pomocy, będę wdzięczna
Obserwuj wątek
    • paenka Re: Storczyk 21.10.06, 17:28
      ja sie az tak na storczykach jeszcze nie znam.
      Mam swojego dopiero drugi rok. Gry przekwitl to odpadly wszystkie kwiatki
      rzeczywiscie, trzeba przyciac lodyge nad 3-4 wezlem od ziemi i czekac az
      zakwitnie znowu :) a jak zobaczysz ze z korzeniami cos nie teges np przegnily
      albo przeschly to wyjmij storczyka ostroznie z doniczki, obtrzasnij z ziemii i
      wszystkie odnogi korzenia ktore sa zgnile albo uschniete odetnij, wloz do nowej
      ziemii i badz cierpliwa. Ja takie zabiegi poczynilam ze swoim i po prostu
      korzonki wyrosly nowe i sa piekne, takie soczysto zielone i zdrowe, wyrosly mi
      nowe listki no i lodyga rowniez nowa juz jest :) ale trzeba uzbroic sie w
      cierpliwosc. Nie przelewaj go rowniez, wystarczy mu jedna niepelna szklanka
      wody raz na tydzien a jesli woda zostanie mu na spodku, to po okolo 30 minutach
      od podlania wylej te wode ze spodka:) No i korzenie oslon przed swiatlem :)
      To jest tyle co ja wiem :) Pozdrawiam:)
    • misia_44 Re: Storczyk 21.10.06, 18:26
      Pięknie dziękuje.Uzbrajam się w cierpliwość,korzonki są chyba w niezłym
      stanie,ale w kwiaciarni nie kazali mi kłaść w żadne osłonki bo korzonki muszą
      mieć światło???.Pozdrawiam
      • paenka Re: Storczyk 21.10.06, 23:19
        TO mi powiedzieli wrecz odwrotnie z tym swiatlem a kupowalam swojego u
        skrzydlewskiej w Łodzi i jakos żyje;) hrhhrhrh widocznie są różne szkoły :P
    • zodiak72 Re: Storczyk 22.10.06, 10:34
      Jaki to jest storczyk? Bo ile odmian storczykow - tyle rodzajów hodowli. W kwiaciarniach najcześciej sprzedawane są Phalenopsis www.blumen-buehlmann.ch/plants/plant1_d.htm. Mam w domu storczyki tej odmiany oraz Zygopetalum www.beautifulorchids.com/orchids/orchids_potted/zygopetalum/zygopetalum.html

Na podstawie paruletnich doświadczeń domowych mogę powiedzieć o hodowli Phalenopsis:

-wymagają specjalnego przepuszczalnego podłoża (zwykla ziemia - w żadnym razie)
      -podlewanie bryły korzeniowej - minimalne raz na 2 tyg.
      -zraszanie liści miękką wodą w aerozolu latem codziennie RANO, zimą - raz na kilka dni
      -nie stawiać w bezpośrednim slońcu ani nad kaloryferem
      -najlepiej doniczkę ze storczykiem postawić na plaskim pojemniku ze żwirem zalanym wodą. Tak, żeby korzenie nie stykaly się bezpośednio z wodą, ale by roślina miala zapewnioną dużą wilgotność powietrza.

Nasz Phalenopsis w takich warunkach kwitnie co roku, ostatnio miał 32 kwiaty i trzymaly się one przez pol roku;-)
    • misia_44 Re: Storczyk 22.10.06, 10:51
      Bardzo dziękuje za wszystkie porady,może zdołam go uratować,ja chyba mam
      "szczególny talent"do hodowli kwiatów,"gwiazda betlejemska" kupiona tydzień
      przed świętami ledwo dożywa świąt,a do nowego roku nie ma po niej już śladu :(
      • paenka Re: Storczyk 22.10.06, 16:46
        to polecam w takim razie Zamie ;) podlewasz ja jak rzadko sie tylko da ;) tzn
        tak raz na miesiąc byloby optimum i nic wiecej nie robisz z ta roslinka a ma
        bardzo ladne liscie:) w kwiaciarniach ostatnio widzialam w granicach 30-40zl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka