Dodaj do ulubionych

od 24 czerwca -inauguracja skretu polnoc-wschod

IP: *.toya.net.pl 22.06.07, 18:46
...na skrzyzowaniu kilinskiego/pomorska
------------------

Od dnia 24 czerwca 2007r ., w związku z zakończeniem remontu torowiska na
ul. Kilińskiego i skrzyżowaniu Kilińskiego – Pomorska

linia 15
Kurczaki – Rzgowska, Paderewskiego, rondo Lotników Lwowskich, Politechniki,
Żeromskiego, Kopernika, Gdańska, Legionów, Zachodnia, Ogrodowa, Północna,
Kilińskiego, Pomorska, działki – Telefoniczna

linia 43 i 43Bis
Lutomiersk (Konstantynów) – Konstantynowska, Legionów, Zachodnia, Ogrodowa,
Północna, Kilińskiego, Pomorska, działki, Telefoniczna – Stoki
Obserwuj wątek
    • Gość: magik 1 i 5 stare trasy, 4, 7, 15, 43/43bis inne objazdy IP: *.retsat1.com.pl 22.06.07, 21:44
      Krótko pisząc zamknięta pozostaje Pomorska od Kilińskiego do placu Wolności.
      7, 15 i 43/43bis pojadą okrężnie Kilińskiego, Północną, Ogrodową i Zachodnią,
      natomiast 4 Franciszkańską i Wojska Polskiego.
      • Gość: magik "0" na Kilińskiego (po wyremontowanym odcinku) IP: *.retsat1.com.pl 23.06.07, 22:37
        a, zapomniałem.
        Po Kilińskiego od niedzieli 24.06.2007 pojedziemy też linią turystyczną 0.
    • Gość: The_Urinator Re: od 24 czerwca -inauguracja skretu polnoc-wsch IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.06.07, 17:49
      Po raz kolejny okazuje się jak ważne jest torowisko na Północnej.
      • Gość: J.S. Re: od 24 czerwca -inauguracja skretu polnoc-wsch IP: 195.69.82.* 23.06.07, 18:01
        Wlasnie w zwiazku z tym ten skret zostal wybudowany, mosci urynatorze
        • Gość: The_Urinator Re: od 24 czerwca -inauguracja skretu polnoc-wsch IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.06.07, 01:04
          taaaak? a to Ci nowość :)
          • Gość: The_Urinator Re: od 24 czerwca -inauguracja skretu polnoc-wsch IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.06.07, 01:12
            Mam nadzieję, że kiedyś skomunikują Teofilów z ulicą Pomorską od Kilińskiego do
            akademików. wiem, ze to nierealne, ale przydałaby się linia tramwajowa o trasie
            wzorowanej po części na trasie dawnej '23'. Żabieniec-Limanowskiego, potem
            Zachodnią, Północną, Kilińskiego, Pomorska - Telefoniczna. Nie generowałaby
            potoków pasażerskich, więc solówki wystarczyłyby w zupełności.
            Z pewnością wielu studentów z Bałut skorzystałoby z takiego połączenia - z
            Pomorskiej blisko jest na fizykę, matematykę, biologię, zarządzanie, AZS i nowe
            prawo.
            • geograf Re: od 24 czerwca -inauguracja skretu polnoc-wsch 24.06.07, 12:28
              Gość portalu: The_Urinator napisał(a):

> Nie generowałaby potoków pasażerskich, więc solówki wystarczyłyby w
              > zupełności.

Sam sobie odpowiedziałeś. Skoro ilość chętnych na taką relację jest niezbyt duża, to mogą jechać z przesiadką. To nie boli.
    • Gość: xk skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.toya.net.pl 23.06.07, 23:38
      czy ktoś może potrafi wyjaśnić, dlaczego zainstalowano skręt z Kilińskiego od
      południa w stronę Stoków, a nie ma skętu w przeciwną stronę. Pisałem już kiedyś
      na forum o tym kuriozum.
      • Gość: magik Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.retsat1.com.pl 24.06.07, 00:06
        To jest "tor zjazdowy" z którego będą korzystały składy zjeżdżające do zajezdni
        Telefoniczna. Dlaczego tylko w jedną stronę? Widocznie nie przewiduja
        się "planowych" wyjazdów na relacji wschód-południe.
      • pawel-strzalka Re: skrzyzowanie - niedoróbka? 24.06.07, 00:07
        jak ktoś tu kiedyś napisał, ma to być skręt dla kursów zjazdowych na Telefoniczną
        dla mnie to duży błąg, bo gdy zacznie się remont Narutowicza, to 12 zamiast
        małego objazdu będzie miała duży :>
        • Gość: The_Urinator Żabieniec - Pomorska IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.06.07, 02:16
          Mam nadzieję, że kiedyś skomunikują Teofilów / Żabieniec z ulicą Pomorską od
          Kilińskiego do
          akademików. wiem, ze to nierealne, ale przydałaby się linia tramwajowa o trasie
          wzorowanej po części na trasie dawnej '23'. Żabieniec-Limanowskiego, potem
          Zachodnią, Północną, Kilińskiego, Pomorska - Telefoniczna. Nie generowałaby
          potoków pasażerskich, więc solówki wystarczyłyby w zupełności.
          Z pewnością wielu studentów z Bałut skorzystałoby z takiego połączenia - z
          Pomorskiej blisko jest na fizykę, matematykę, biologię, zarządzanie, AZS i nowe
          prawo.
          • geograf Re: Żabieniec - Pomorska 24.06.07, 12:29
            Ile razy jeszcze to napiszesz? Już wiemy, że sam byłbyś zainteresowany taką trasą :>
          • Gość: magik Re: Żabieniec - Pomorska IP: *.retsat1.com.pl 24.06.07, 16:55
            The_Urinator - Twój pomysł ma sie nijak do założeń którymi kierowano sie
            podczas ostatniej (2000/2001) "reformy" układu komunikacji tramwajowej.
            Osobiście tez bym chciał bezpośrednie tramwajowe połączenia relacji:
            Retkina-Teofilów, Kurczaki-Dąbrową, Widzew-Chocianowice itd. itp.
            W 2000 r. przyjęto system "z przesiadką w centrum" przy jednoczesny zwiększeniu
            częstotliwości odjazdów co 7-8min. Jak ktoś w miarę często i reguralnie
            korzysta z usług MPK zapewne "wypracował" sobie optymalna trasę przejazdu.

Moja propozycja: Teofilów-Lubumbowo
            * w ciągu dnia: 78/78A przesiadka na pl.Wolności 15 lub 43/43bis;
            * nocna trasa: N1 lub N3 - PP (Kościuszki/Zielona) - N4.
            pzdr
            • Gość: The_Urinator Re: Żabieniec - Pomorska IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.06.07, 18:05
              Masz rację.
              Przykro to napisać, ale każdy z moich znajomych narzeka na te przesiadki i
              psioczy na likwidację komunikacji bez przesiadek. Ze mną jest podobnie.
              Mam nadzieję, że kiedyś zmieni się polityka komunikacyjna w Łodzi, a opcja
              sprzed 2000 roku powróci na łódzkie torowiska.
              Zdaję sobie sprawę z tłumów przebiegających z Placu Wolności na przystanek
              Pomorska/Wschodnia kiedy wysiadając z 59 lub 78 dostrzegają jadącą 'piętnastkę'
              i własnie wtedy trafia mnie szlag. Równie dobrze mogliby jechać z Teofilowa bez
              przesiadki.
              Podobny problem: Teofilów - Polibuda.
              Kolejna bezsensowna przesiadka okraszona wspinaczką po schodach, schodzeniem ze
              schodów i kolejna wspinaczką. Dla studentów PŁ owszem,a le co ze starszymi
              ludźmi jadącymi z Teofilowa, Żabieńca, Żubardzia i Kozin do szpitala Kopernika?
              To powszechny widok - starszy pan o lasce oparty o poręcz po wejściu po 20-kilku
              stopniach.
              Taaak. Trzeba było wymusić przesiadki, biegi z tramwaju do tramwaju i problemy
              czy aby na pewno mój 30-minutowy bilet wystarczy na przejechanie dwóch
              przystanków po przesiadce.
              Nie uwierzę, że każdy tak kocha te przesiadki.
              • Gość: magik Re: Żabieniec - Pomorska IP: *.retsat1.com.pl 24.06.07, 19:49
                > Przykro to napisać, ale każdy z moich znajomych narzeka na te przesiadki i
                > psioczy na likwidację komunikacji bez przesiadek. Ze mną jest podobnie.
                Narzekać każdy potrafi, gorzej z zadowoleniem jednych przy braku protestów z
                drugiej strony.

> Mam nadzieję, że kiedyś zmieni się polityka komunikacyjna w Łodzi, a opcja
                > sprzed 2000 roku powróci na łódzkie torowiska.
                Mam dokładnie odwrotne zdanie. Do końca 2000r. mieliśmy sytuacje w której
                wiele linii się dublowało, a częstotliwość odjazdów 20 czy 30 min. to była
                norma. Wypadnięcie jednego kursu oznaczało 40min. lub dłuższe oczekiwanie na
                przystanku.

> Zdaję sobie sprawę z tłumów przebiegających z Placu Wolności na przystanek
                > Pomorska/Wschodnia kiedy wysiadając z 59 lub 78 dostrzegają
                > jadącą 'piętnastkę' i własnie wtedy trafia mnie szlag.
                Nie przesadzaj. Jeżeli tak faktycznie jest to wystarczy wystąpić z wnioskiem
                do ZDiT oraz MPK o zmiane lokalizacji przystanków na bardziej dogodną.
                Trzeba wykonac pierwszy krok. Głowosanie na forum nic nie da.
                Po drugie jeżeli ludzie Ci jeżdżą codziennie ta trasą mają zapewne migawki.
                "Piętnastka" jeżdzi co 5-6min. do tego dochodzą jeszcze kursy 43/43bis.
                Jeżeli ktoś dla sportu lubi biegać, niech biega. Ja od czasu ostatniej reformy
                linii tramwajowych jeszcze NIGDY nie goniłem tramwaju. Po prostu wyznaję
                zasadę "biegnący pasażer jest pasażerem następnego tramwaju".

> Równie dobrze mogliby jechać z Teofilowa bez przesiadki.
                Tez bym wolał jachac z punktu A do punktu B bez przesiadki. Problem polega na
                tym że w Łodzi mieszka ponad 700.000 osób. Jeżeli tylko połowa korzysta z
                komunikacji i każdy ma inny punkt początkowy podróży (A) i końcowy (pkt.B) to
                bysmy mieli niezły sajgon...

> Podobny problem: Teofilów - Polibuda.
                Nie tylko Teofilów nie ma bezpośredniego połączenia z Politechnikom.
                Zacznę od dużych, najbliżej położonych osiedli: Karolew, Retkinia, Smulsko, i
                przejdę do kolejnych: Zdrowie, Złotno, Koziny, Żubardź, Teofilów, Wielkopolska,
                Liściasta, Doły, Stoki/Sikawa, Nowosolna, Widzew (cz.północna)...

> Kolejna bezsensowna przesiadka okraszona wspinaczką po schodach, schodzeniem
                > ze schodów i kolejna wspinaczką. Dla studentów PŁ owszem, ale co ze starszymi
                > ludźmi jadącymi z Teofilowa, Żabieńca, Żubardzia i Kozin do szpitala
                Kopernika?
                W 2000r. ww. osiedla również nie miały bezpośredniego połączenia ze szpitalem
                Kopernika. "26" od kilku lat nie kursowało, a "20" już dojeżdżała do szpitala.
                Skrzyżowanie Żeromskiego/Mickiewicza (ze schodami) to nie jedyny punkt
                przesiadkowy w mieście. Do Kopernika można dojechać choćby 11/11A.
                Z Teofilowa 2, 8 z przesiadką na Kosciuszki.

> To powszechny widok - starszy pan o lasce oparty o poręcz po wejściu po
                > 20-kilku stopniach.
                Odp. jw. zawsze można znaleźdź inne rozwiązanie.
                Pragnę jednak zauważyć że przy skrzyżowaniu Mickiewicza/Żeromskiego znajduje
                sie szpital WAM i w tej sytuacji nic nie poradzisz. Jeżeli ten staruszek jest
                pacjentem tego szpitala - nie widzę innego rozwiązania. Wiadukt wybudowano
                pod koniec lat 70. XXw. i wówczas należało podnieść ten temat, podobnie jak
                przy innych przejściach podziemnych na Bandurskiego, Mickiewicza, Piłsudskiego,
                Rokicińskiej i ostatnio zbudowanych na Pabianickiej, Zgierskiej czy
                Aleksandrowskiej.

> Taaak. Trzeba było wymusić przesiadki, biegi z tramwaju do tramwaju i problemy
                > czy aby na pewno mój 30-minutowy bilet wystarczy na przejechanie dwóch
                > przystanków po przesiadce.
                Po pierwsze - nikt Ci nie karze biegać. "Biegnący pasażer jest pasażerem
                następnego tramwaju". Co do biletu 30min. Osobiście wolę skasować ten bilet
                i 1-2 razy się przesiadac aniżeli kasowac za każdym razem bilet za 2,40.
                Nawet jak zabraknie mi czasu, to dokasowuję za 1,20 i cała podróż kosztuje
                mnie 3,60 a nie 7,20 (patrz np. komunikacja w Warszawie).

> Nie uwierzę, że każdy tak kocha te przesiadki.
                Każdy napewno nie - sam jesteś tego przykładem. Ja sie odnalazłem w tym
                systemię, może dzieki temu że znam w miarę dobrze miasto i nawet awaria
                komunikacji tramwajowej nie jest mi w stanie przeszkodzic w podróży.
                Zachowuje poprostu spokoj i dystans do otoczenia, a przejście pieszo jednego
                czy 2-ch przystanków tylko po to aby skorzystać z innego wariantu przejazdu
                nie jest dla mnie problemem.
        • Gość: J.S. Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: 195.69.82.* 24.06.07, 09:49
          Najwyzej ze Stokow bedzie jechac do pl. Wolnosci i zawracac do Kilinskiego - do
          przezycia.
          • vemod Re: skrzyzowanie - niedoróbka? 25.06.07, 09:51
            Dlaczego tylko tor zjazdowy w relacji południe-wschód? - odpowiedź jest prosta -
            z oszczędności - jest to bowiem tor zewnętrzny dla którego dobudowania
            wystarczyło jedynie dodanie dwóch zwrotnic. Gdyby chcieć dołożyć jeszcze tor w
            przeciwnej relacji - kolejne dwie zwrotnice + 2 krzyżaki z torami biegnącymi na
            wprost + ewentualnie (w zależności od rozwiązania geometrii skrzyżowania czyt.
            ilości dostępnego miejsca) jeszcze 2 krzyżaki z łukami wewnętrznymi dla relacji
            południe-zachód i północ-wschód (porównaj Zachodnia-Legionów - o ile bardziej
            skomplikowany jest tam układ torowy przy tylko jednym łuku więcej). Z tego
            samego względu nie będzie łuków północ-zachód - dodatkowe 4 krzyżaki i 4
            zwrotnice więcej do serwisowania.

Dodatkowe refleksje nt. remontu:
            - od wczoraj jeżdżą już Kilińskiego tramwaje - dość niemrawo, bo co chwila muszą
            czekać aż panowie robotnicy skończą jakiś ruch jakimś narzędziem. Najczęściej
            używanym narzędziem jest szlifierka kątowa, którą frezuje się ok. 1cm szerokości
            rowek między szyną a asfaltem, w który to rowek następnie wpychana jest jakaś
            substancja elastyczna, wygląda to straszliwie niedbale i tak jakby wcześniej o
            czymś zapomniano i teraz jest robiona poprawka na szybko.
            - fajnie wyglądają krawężniki chodników dosunięte do torowiska na wysokości
            przystanków - ale to tylko na odcinku Pomorska-Północna, idiotycznym wydaje się
            natomiast fakt pozostawienia poszerzenia jezdni przy Kilińskiego-Jaracza mimo
            likwidacji wysepki przystankowej - czemu ma to służyć? - chyba tylko jako
            parking, bo wydzielony pas do prawoskrętu w jednokierunkową Jaracza nie ma sensu.
            • Gość: wk Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.lodz.mm.pl 25.06.07, 18:15
              > idiotycznym wydaje się
              > natomiast fakt pozostawienia poszerzenia jezdni przy Kilińskiego-Jaracza mimo
              > likwidacji wysepki przystankowej - czemu ma to służyć?

Zatoczka autobusowa dla komunikacji zastępczej na wypadek awarii ;)
              • Gość: szwajcar Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:52
                A może pas do lewo skrętu !!!
                • Gość: magik Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.retsat1.com.pl 25.06.07, 21:21
                  taaa, z prawej strony :)
                  • Gość: Tomasz.bu Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.06.07, 22:23
                    Gość portalu: magik napisał(a):

> taaa, z prawej strony :)

Zdarza sie i tak. Czy tu ma sens - nie wiem. Ale jeśli - to i tak jezdnia
                    powinna być wyniesiona, zeby nie trzeba było wspinaczki do tramwaju uprawiać.
                  • Gość: szwajcar Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 20:57
                    Odpowiadasz na :
                    Gość portalu: magik napisał(a):

> taaa, z prawej strony :)

taaa, z lewej strony a z prawej na wprost.
                    dla zapominalskich- budowa trwa nadal puszczono tylko tramwaje.
                    dla spostrzegawczych- w krótce będzie coś nowege czego nie było jeszcze w łodzi.
                    • mamadoo Re: skrzyzowanie - niedoróbka? 29.06.07, 07:05
                      > dla spostrzegawczych-wkrótce będzie coś nowego czego nie było jeszcze w
                      > Łodzi

Co to takiego? Raczej nie mam szansy tego zobaczyć...
                    • Gość: The_Urinator Re: skrzyzowanie - niedoróbka? IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.06.07, 12:23
                      pisuary na skrzyżowaniach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka