Dodaj do ulubionych

"Łudzki" analfabetyzm

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.08, 21:14
Może to nie błąd ortograficzny ale mnie razi fakt, że u zbiegu ulic
Palki i Pankiewicza w odleglości 50m od siebie na tablicach z
nazwą ....Palki raz jest to ulica a raz aleja.
Podobnie jest na ulicy Anstadta (na początku jest to ulica a na
końcu już aleja). Więc jak to jest?? POzdrawiam
Obserwuj wątek
    • kurzyk "Łudzki" analfabetyzm 28.07.08, 21:27
      O innych piszą, sami nie lepsi - "Wniesienia ..."
      • Gość: ally Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.tvsat364.lodz.pl 28.07.08, 21:35
        smarkacze pracujący w gw co i rusz robią gorsze błędy, co widać na gazecie,pl,
        gdzie, z tego co mi się wydaje, idą teksty przed korektą ;-)
        • Gość: dfsf Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.os1.kappa.pl 29.07.08, 04:09
          A byście widzieli tekst o traktacie lizbońskim: "Ppnad połowa Polaków za
          ratyfikacją traktatuprzez prezydenta". :D Ale zmienili, chyba po komentarzach,
          lol :D
          • Gość: hahahah w Ziemi Obiecanej sa Wzniesienia Ludzkie... tzn: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 08:25
            tzn jak kto chce: ludzkie, łudzkie a moze nawet judzkie ( jak sie dobrze chciec
            przyjrzec) - w kazdym razie wzgorza mirazy, zludzen i ciezkiego sciemniania i
            tak ciemnego luda? pasuje? no takie nasze Mojry czy Syjony... haha haha! - ale
            chyba Ojcom Dyrechtorom Miasta w Ziemi Obiecanej o Najkrotszej Nazwie o to nie
            chodzilo... tylko tak smiesznie wyszlo.. haha haha! - jak rezonowalo owo echo z
            filmu o dwoch takich
            • karmarys Re: w Ziemi Obiecanej sa Wzniesienia Ludzkie... t 29.07.08, 10:51
              ale to nawet nie chodzi o to, ze ktos tam zrobił błąd tylko o to, ze idioci w
              Urzedzie od Dróg dopuszczaja sytuacje, w ktorej wykonawca znaków sam kontroluje
              jakość własnej pracy. MOgliby wykonac tablce " durne urzedasy to zgraja $^%$#$%"
              i tez by sie o tym diowiedzieli jakby jakis rzechodzien im o tym powiedzial.
              Tylko, ze w tym przypadku nikt by nie powiedzial, bo w takiej tablicy akurat
              zadnego bledu doszukac sie nie można :PP.
              Okk, bylo smiesznie a teraz założe sie , ze za poprawione tablice nie zapłaci
              firma, która nie wie jak sie pisze nazwe własnego miasta i nie wykonała
              właściwie usługi tylko Urząd, bo w koncu publicznej kasy zawsze pod dostatkiem.
            • Gość: das_spiel_ist_aus inny kontekst tego bledu IP: *.adsl.alicedsl.de 29.07.08, 11:44
              ,ktory patrzac inaczej nie jest bledem co wiedza lodzianie z dziada pradziada,a geneza tego lezy w pod-lo(u)dzkich wioskach i swietych obrazach przywleczonych razem z osadnikami popkultury ciemnoty przedwojennych jozkow i mieszanki prl..
              ..o ludzkich i lodzkich losach potomkow"bogobojnych" emigrantow mozna pisac dlugo,ale przeciez to juz lodzianie z "lo(u)dzkimi" korzeniami.
      • Gość: gość Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: 62.29.165.* 29.07.08, 10:52
        Widzę, że ten łódzki analfabetyzm się bardzo rozprzestrzenia na dziennikarzy...
        "Chce być dumny z mojego miasta"
        "Wniesienia"
        Może ktoś jeszcze coś fajnego wyłapie?
      • Gość: plebejusz Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.pai.net.pl 30.07.08, 01:49
        Nie odrozniasz literowki od bledu ortograficznego - oklaski
    • Gość: Jak "Łudzki" analfabetyzm IP: *.lodz.mm.pl 28.07.08, 22:04
      Łudzki? a "Zabytkowej willa będzie jak nowa".. bo moża ja zmęczony jastam?
      Obce pod lasem widzicie, a swojego pod nosem nie?
      • Gość: ona Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.13.rev.vline.pl 28.07.08, 23:37
        Błędnie napisana jest nazwa ulicy 1Maja - nie pisze się 1-go Maja
        • Gość: Krzychu Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.toya.net.pl 29.07.08, 15:40
          I co jeszcze????
          1-go Maja pisało się przed wojną, obecnie jest to błąd!
          Polecam sjp.pwn.pl
          • Gość: plebejusz Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.pai.net.pl 30.07.08, 01:50
            Przeciez napisala, ze to bledna wersja, naucz sie czytac
    • Gość: aitner/Lodz "Łudzki" analfabetyzm IP: *.cable.mindspring.com 29.07.08, 03:54
      to efekt prywatnego szkolnictwa !!!
      • Gość: ort - opeda A może należy pisać - ŁUCKI IP: 83.238.194.* 29.07.08, 06:54
        Ortograficzne błędy rozpleniają się jak grzyby PO deszczu. I takie
        Gó..ane redaktory w tym celują dając przykład kiepskiego
        wykształcenia w prywatnych byle jakich szkółkach niby WYŻSZYCH. I to
        są efekty produkcji magistrów na pęczki.
        • gray Re: A może należy pisać - ŁUCKI 29.07.08, 07:05

To ciebie dopiero na studiach pisać nauczyli? Nieźle.
          • Gość: łodzianKa Re: A może należy pisać - ŁUCKI IP: 212.191.130.* 29.07.08, 07:57
            gray napisał:
            >
            > To ciebie dopiero na studiach pisać nauczyli? Nieźle.
            >
            >

heh.. :))))))))))))
        • Gość: Wiedźmin Re: A może należy pisać - ŁUCKI IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.08, 08:04
          To nie efekt szkół prywatnych, tylko podstawowych ( czy raczej teraz gimnazjów
          ), bo tam uczą ortografii. Dalej jest to tylko utrwalanie błędów i na studia
          przychodzą już ludzie, którzy mało, że mają blade pojęcie o ortografii, to
          jeszcze nie bardzo potrafią coś z sensem napisać.
        • Gość: glu Re: A może należy pisać - ŁUCKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 09:26
          Już nie na pęczki, ale na skrzynki.
    • jantar15 "Łudzki" analfabetyzm 29.07.08, 07:55
      Nikt nic nie widzi? Na tablicy pisze " Wzniesienie ", a nie "wniesienie". I
      tomu, co pisze, i tym co czytają jednakowa ocena....
      • Gość: wogo Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.ols.vectranet.pl 29.07.08, 08:12
        nie "pisze" - powinno być "jest napisane"...
        • Gość: mądrala Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.einet.lublin.pl 29.07.08, 08:47
          i nie "tomu", tylko "temu" :)
          • Gość: jnqbus Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: 213.17.214.* 29.07.08, 10:04
            No i na dodatek nie "Wzniesienie" a "Wzniesienia". Błąd na błędzie
            błąd pogania, niepoprawni wytykacze.
    • yokeimono "Łudzki" analfabetyzm 29.07.08, 08:38
      ROTFL, akurat nie kto inny jak ta sama łódzka GW zatrudnia(ła?) redaktorków smarujących o "fabryce kablów w Strykowie" i "awarii na ul. Ćwiklińskiego". O rozchełstanej interpunkcji i fatalnym stylu nie wspominając.
      Niestety, przykład idzie z góry.

Natomiast kilka dni temu zupełnie mnie zamurowało, kiedy jedna z prezenterek Superstacji w serwisie informacyjnym z pełną powagą raportowała wydarzenia (z wrażenia zapomniałem jakie) ze stanu "ohjo". Nie "ohajo", lecz "ohjo" właśnie. O tempora...
      • tkamins Re: "Łudzki" analfabetyzm 29.07.08, 09:17
        yokeimono napisał:

> Natomiast kilka dni temu zupełnie mnie zamurowało, kiedy jedna z prezenterek Su
        > perstacji w serwisie informacyjnym z pełną powagą raportowała wydarzenia (z wra
        > żenia zapomniałem jakie) ze stanu "ohjo". Nie "ohajo", lecz "ohjo" właśnie. O t
        > empora...

Ty jesteś człowiek światowy, to wiesz jak się mówi po zagranicznemu. Natomiast w
        Polsce mówi się po naszemu a ja nigdy nie widziałem aby nazwę tego stanu
        zapisywać inaczej niż Ohio, a więc tak jak mówiła Pani w stacji dla mniej
        wyrobionego widza. Jedyne co mnie dziwi, to że oglądasz tam programy, skoro to
        nie Twój poziom.
        • yokeimono Re: "Łudzki" analfabetyzm 29.07.08, 10:23
          Ja z kolei nie wiem co ma czyjakolwiek dyskusyjna światowość do prostego faktu,
          że w zamierzchłej szkole podstawowej uczono nas jak czytać poszczególne nazwy
          stanów USA, wraz z ich stolicami.
          Lecz skoro Polakom (a w szczególności dziennikarzom) przysługuje pełne prawo do
          czytania po swojemu, z rozkoszą czekam na polskofonetyczne wersje stanów
          Connecticut, Massachusetts, a zwłaszcza Wyoming.
          (ciekawe też jak na takie spolszczenie nazwy sieci zareagują w KFC)
          • Gość: Rafalek Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.07.08, 20:42
            A ja jak nie wiem jak sie cos wymawia to sie po prostu pytam innych. Ostatecznie
            jest tez www.dictionary.com, Wikipedia, Google, i ogolnie WWW.
      • Gość: plebejusz Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.pai.net.pl 30.07.08, 01:54

> Natomiast kilka dni temu zupełnie mnie zamurowało, kiedy jedna z
        prezenterek Su
        > perstacji w serwisie informacyjnym z pełną powagą raportowała
        wydarzenia (z wra
        > żenia zapomniałem jakie) ze stanu "ohjo". Nie "ohajo", lecz "ohjo"
        właśnie. O t
        > empora...

A dlaczego nie mozemy sobie czytac po naszemu? Skoro Amerykanie nie
        widza problemu zeby mowic "Szłorceneger" albo "Dżeroslaw Kezinski"
        to mamy byc gorsi?
    • Gość: Gość "Łudzki" analfabetyzm IP: *.magma-net.pl 29.07.08, 08:45
      W artykule też jest błąd.
      na tablicy jest - "Wzniesienia Łudzkie", a w artykule - "Wniesienia Łudzkie" :).
      Wzniesienie, a wniesienie to całkiem coś innego.
    • Gość: wiktord Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: 195.205.154.* 29.07.08, 08:48
      Może i Pan Patryk Mikołajczyk powiedział 'chce', ale zapis powinien być właściwy
      dla języka polskiego, nieprawdaż?

Ilość błędów ortograficznych, interpunkcyjnych, tzw. literówek na stronie GW
      jest ostatnio przerażająca i żenująca.
    • Gość: e w Łodzi przede wszystkim brakuje oznakowania! IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 08:51
      To jest karygodne, że jadąc od południa i szukając drogi na wjazd na
      autostradę w kierunku zachodnim, w Strykowie, w Łodzi napotykamy 2 słownie dwa
      znaki na ten kierunek! Po zmroku trafienie bez błądzenia jest prawie
      niemożliwe. Nie wiem, co myślą odpowiedzialni za to ludzie w Łodzi. Nie stać
      ich choćby na małą tabliczkę z numerem drogi tu i ówdzie? A może na to pytanie
      odpowiadają: kup se pan gps?
    • Gość: emel Ortografia znów zaskoczyła drogowców IP: 195.205.44.* 29.07.08, 09:01
      :)
    • tkamins "Łudzki" analfabetyzm 29.07.08, 09:22
      Ciekawe czy byliście kiedyś w Bydgoszczy i kosztowaliście tamtejszych kebapów?
      Gdzie nie spojrzeć to kebap. Zawsze się zastanawiam co to za regionalna odmiana
      kebaba :) Oczywiście szyldy są prywatne więc miastu nic do tego, że ktoś lubi
      się ośmieszać za własne pieniądze ale efekt jest komiczny :)
      • Gość: ucz-sie-Jasiu Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 09:47
        tkamins napisał:
        > Ciekawe czy byliście kiedyś w Bydgoszczy i kosztowaliście tamtejszych kebapów?
        > Gdzie nie spojrzeć to kebap. Zawsze się zastanawiam co to za regionalna odmiana
        > kebaba :)

drogi chłopcze ! kebap jest nazwą oryginalną i poprawną, zamiast wysmiewać -
        warto sie najpierw dowiedziec...Pozdrawiam
      • Gość: buka Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.toya.net.pl 29.07.08, 14:08
        Dokładnie na to samo trafiłam w Jastarni :)
        • Gość: aaa Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.gprs.plus.pl 29.07.08, 20:47
          A czemu nie miałabyś trafić? Kebap jest nazwą turecką, kebab pakistańską...
    • Gość: pajonk "Łudzki" analfabetyzm IP: *.internet.radom.pl 29.07.08, 09:28
      Przeciez tam jest Wzniesienia Łudzkie a nie Wniesienia Łudzkie i
      dobrze bo chodzi o Wzniesienia na których mozna się łudzić!
      • Gość: perry ooo, żywcem skopiowane z Warszawy :-) IP: *.aster.pl 29.07.08, 09:39
        Ja nie mogę, widocznie tak dawno nie byłem w rodzinnym mieście, że
        dopiero teraz zauważyłem, że tablice z nazwami ulic są identyczne
        jak w Warszawie :-) Kiedy w Łodzi to wprowadzono?

Nie to, że się czepiam, bo te tabliczki są ładne i wyraźne, ale,
        hmmm, czy nie było jakiegos konkursu, itp.? Super, że może wreszcie
        znikną te różowe paskudztwa, które pamiętam, ale nie było żadnego
        oryginalnego pomysłu?

Pozdrawiam - P :-)
        • mreck licencja poetica 29.07.08, 10:05
          jak wnoszę cos do polszczyzny to jest wniesienie.
          jak jestem z łudzi to jest łudzkie.
          i tyle.
        • and_nowak Dobre wzory należy kopiować 29.07.08, 11:39
          Bardzo dobrze się stało, że Łódź skorzystała z warszawskich wzorców. I dobrze,
          że Warszawa oddała je za darmo - to jest w duchu współpracy.

Wracając do tablic - są naprawdę trwałe i czytelne. Stare łódzkie emalie miały
          swój urok, ale były drogie w produkcji i dużo mniej czytelne. O przejściowych
          amarantowych potworach szkoda gadać: brzydkie, *nieczytelne* i nietrwałe.
          Podobno w produkcję była zaangażowana żona ówczesnego prez. Palki...
          • Gość: perry Re: Dobre wzory należy kopiować IP: *.aster.pl 29.07.08, 12:33
            OK, jasne, że należy, i naprawdę nie chcę się "rzucać", tylko jak
            kiedyś zawitam do Łodzi, to nie wiem, czy nie odniosę wrażenia, że
            jestem w jakiejś dzielnicy Warszawy a nie w innym, dużym mieście :-)

Spoko, niech sobie już będą, byle bez błędów, na marginesie - w
            Warszawie tez była akcja ich tropienia.

Ech, aż się chyba wybiorę zobaczyć, co się w Łodzi kochanej
            zmieniło, pozdrawiam :-)
    • Gość: lob1 "Łudzki" analfabetyzm IP: *.stk.vectranet.pl 29.07.08, 10:05
      takich błędów zauważa się coraz więcej ---poziom kształcenia spada!
    • Gość: KK Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.dwo.com.pl 29.07.08, 10:10
      Albo to:
      "Chce być dumny z mojego miasta" - GW nie potrafi sama napisać
      poprawnie. Żenada!
    • 33qq "Łudzki" analfabetyzm 29.07.08, 11:33
      Takie firmy robiące oznakowania są często mocno związane w sposób nieformalny z
      drogowcami, ciekawe czy w Łodzi jest podobnie
    • Gość: obserwer "Łudzki" analfabetyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:50
      To, że jakiś "fizyczny" pomylił się przy malowaniu można zrozumieć - nie takie
      wykształcenie, nie takie zarobki jak w redakcji GW. Mimo już wcześniejszych uwag
      nie poprawiliście swojego błędu.
    • Gość: Osz wy prostacy... "Łudzki" analfabetyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:59
      przecież w języku jidisz nie ma "ó" ;)
    • Gość: i można było... "Łudzki" analfabetyzm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 12:01
      O widzę, że już poprawiliście, ale można było wcześniej.
    • Gość: paranoid to możliwe tylko w łódzkich urzędach IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.08, 12:27
      Dla mnie to nierealne, ale może dlatego że nie pracuje w państwowej firmie ...

Jak to możliwe, że:
      1. Ktoś dopuszcza do produkcji projekt z babolem ?
      2. Ktoś akceptuje partie i puszcza do zamawiającego ?
      3. Zamawiający ją przyjmuje ?
      4. Zamawiający ją rozwiesza w Łodzi ?
      5. Finalnie widząc błędy tablice nadal wiszą ?

• Gość: paranoid Re: to możliwe tylko w łódzkich urzędach IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.08, 12:29
        Co lepsze - takich baboli z tablicami jest masa ... sam mieszkam na łódzkim
        Janowie (koło Obi), a tabliczki mówią że to ... Olechów. Mimo, że Olechów jest
        dobre 2-3 km dalej. Tyle samo jest na Widzew pod stadion, więc można było walnąć
        Widzew. Popitolone do kwadratu.
    • Gość: Ma-ryja Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.08, 12:47
      Slowo to pochodzi jednoznacznie od "ludzic sie/innych". Tak wiec w Lodzi ludzie
      sie ludza lub nie. Odwrotnie "Ludz sie lódzi" tez koli w oczy. Wiec moze tak
      zostawic i w mediach oglosic etymologie pojecia na tablicy. Tak wyjdzie taniej
      niz zmieniac tablice. Wiwat polska kreatywnosc.
      • Gość: łodzianKa Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: 212.191.130.* 29.07.08, 14:36
        Zmieńić Łódź na Łudź albo Uć!!! Przynajmniej będzie oryginalnie...
    • Gość: pindorator "Łudzki" analfabetyzm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 18:14
      w Krakowie już od paru lat wisi tabliczka z napisem "ul. Josepha Condrada"...
    • berger.m Błędów jest więcej! 29.07.08, 18:15
      Wciąż nie poprawiono wielu tablic z nazwami ulic, nawet tych, o których pisała
      już "Gazeta"! Dotyczy to m.in. ulicy Próchnika, która jest opisana w
      następujący sposób: "ulica dr Adama Próchnika", podczas gdy, zgodnie z
      zasadami interpunkcji, powinno być: "ulica dr. Adama Próchnika". Inny
      przykład: aleja Politechniki opisana jest jako "aleje Politechniki"! W Łodzi
      nie było i nie ma żadnych alei w liczbie mnogiej. Dodam, że ten błąd widnieje
      też na oficjalnej mapie Miejskiego Ośrodka Dokumentacji Geodezyjnej i
      Kartograficznej na stronie www.mapa.lodz.pl!
      • and_nowak Na pewno? 29.07.08, 19:35
        1. Skrót od słowa "doktor" to "dr". Nie wiem, jak to jest w dopełniaczu, dawniej
        się pisało "dra". Czyżby teraz stosowało się sugerowaną przez ciebie pisownię?
        Last, but not least: TO NIE JEST DUŻY BŁĄD!
        Ważne jest też, kto go popełnił - zamiawiający, czy wykonawca.

2. "Aleje" Politechniki są błędem, ale - p. powyżej.
        • Gość: plebejusz Re: Na pewno? IP: *.pai.net.pl 30.07.08, 01:58
          > 1. Skrót od słowa "doktor" to "dr". Nie wiem, jak to jest w
          dopełniaczu, dawnie
          > j
          > się pisało "dra".

"dra" jest chyba archaizmem. Z cala pewnoscia natomiast "doktor"
          skraca sie do "dr", a "doktora" do "dr.".
          • Gość: miki Re: Na pewno? IP: *.retsat1.com.pl 30.07.08, 07:00
            Gość portalu: plebejusz napisał(a):

> "dra" jest chyba archaizmem.

Bzdury. Jest może mało używane, ale to ze względu na ignorancję językową
            społeczeństwa.
            • Gość: plebejusz Re: Na pewno? IP: *.pai.net.pl 30.07.08, 07:57
              zamknij dupe, miki.
    • Gość: plebejusz Re: "Łudzki" analfabetyzm IP: *.pai.net.pl 30.07.08, 01:55
      > Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087
      > Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator
      > www.zetbux.com/register.php?r=fredator

spier­dalaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka