Dodaj do ulubionych

Archaiczny język kontra reformatorzy niebinarni

15.07.21, 19:40
Od wczoraj jedno z bardziej popularnych haseł wyszukiwanych w Google brzmi: „Cnoty niewieście, co to znaczy”. Kto wie, ten wie, kto nie wie, temu krótko wyjaśnię, że to pokłosie wywiadu jakiego udzielił minister Czarnek i komentarza dotyczącego słów, dr Pawła Skrzydłowskiego, doradcy ministra edukacji. Sama wypowiedź Skrzydłowskiego była archaiczna, kompletnie nieprzystająca do języka, zwłaszcza współczesnego języka młodzieży, i to doskonała ilustracja tego, jak PiS „walczy o młody elektorat”. Mówienie o jakimś gruntowaniu, ukształtowaniu, czy urabianiu „cnót niewieścich”, pachnie klasztorem lub pensją dla dziewcząt i trudno się dziwić instynktownym reakcjom ludzi. Za to zawsze warto pamiętać, że pomiędzy normalnością, czyli odwiecznym biologicznym, fizycznym i duchowym podziałem płciowym, a ideologicznym przegięciem w jedną, czy w drugą stronę istnieje przepaść.

Słowa Skrzydłowskiego miały być przeciwwagą dla tego, co wyczyniają „wkur…e feministki”, ale recepta polegająca na postawieniu spraw po drugiej skrajnej stronie ideologicznej wojny,znów nie zostawia miejsca dla normalności. Krótko mówiąc w szkołach publicznych wychowywaniem dzieci, obojętnie jakiej płci, nie powinien się zajmować ani „Strajk kobiet”, ani „Radio Maryja. I nie chodzi o żadną świeckość albo „neutralność światopoglądową”, ale o realizm pozwalający zachować normy kulturowe, jakie znamy. Najgorszą możliwą odpowiedzią dla barbarzyństwa kulturowego spod znaku tęczy, jest fundamentalizm religijny i nie oszukujmy się, że środowisko „Radia Maryja” to jest centrum polskiego katolicyzmu. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, że na tej wojnie istnieje 1000 frontów i bitwy toczą się dosłownie o każdy przyczółek. Ponieważ jest to wojna ideologiczna, to nikt nawet nie próbuje zrozumieć znaczenia słów wypowiadanych przez wrogów, ale interpretuje je na potrzeby walki. Dokładnie tak się stało z nieszczęsnymi „cnotami niewieścimi”, z których miliony już się pośmiały, ale niekoniecznie wiedząc, z czego się śmieją.

Fakt, że niezbyt mądrzy politycy i doktrynerzy używają jakichś szlachetnych fraz do swoich bijatyk, nie oznacza, że mamy deprecjonować same słowa i ich znaczenie. Pojęcia bladego nie mam, jakież to zło i zbrodnia straszliwa kryje się za cnotą. Rozpaczliwie poszukiwanie w Google definicji słownikowej „cnót niewieścich”, która to definicja słownikowa, w obowiązujących słownikach zwyczajnie nie istnieje, pokazuje skalę problemu, którym niestety jest ignorancja. W encyklopedii PWN istnieje za to definicja cnoty i brzmi tak:

ZBIÓR ZALET CHARAKTERU, POSTAWA LUB SIŁA MORALNA WYRAŻAJĄCA SIĘ W DĄŻENIU DO DOSKONAŁOŚCI I W PRZESTRZEGANIU ZASAD BUDZĄCYCH SZACUNEK.

Co w tej definicji jest śmiesznego, bulwersującego, co tutaj jest nie tak i w jakim miejscu się znaleźliśmy, skoro szlachetność i dążenie do doskonałości stało się przedmiotem kpin. Podkreślę raz jeszcze, nie bronię wypowiedzi i oczywistego kontekstu wypowiedzi Skrzydłowskiego i nawet Czarnka, ale to Bogu ducha winne „cnoty niewieście” stały się głównym obiektem kpin. Jeśli darujemy sobie ideologiczne i religijne odniesienia, to „cnoty niewieście”, podobnie jak „cnoty męskie” i w konsekwencji „cnoty człowiecze”, pozostają jedyną drogą do zachowania odwiecznego naturalnego ładu, który rozmaici fanatycy usiłują postawić na głowie. Współczesny świat ma wiele cech charakterystycznych, jednak naczelną jest płytkość zmierzająca do wtórnego analfabetyzm. Ideologie wypierają słowa i całe frazy, nadają im zupełnie inne znaczenia i to się dzieje u podstaw języka. Mężczyzna i kobieta to w tej chwili słowa niemal zakazane, a budowanie idiotycznych „synonimów”, to nie tylko zbrodnia na języku, ale na człowieku. Zdecydowanie mniej się boję archaicznego języka, niż „postępowych” reformatorów „niebinarnych”.

Żródło:
www.kontrowersje.net/czarnek-niech-sie-zajmie-przywroceniem-normalnej-szkoly-ale-w-cnocie-nie-ma-nic-smiesznego/
Obserwuj wątek
    • martishia7 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 19:46
      Nie ma się z czego śmiać, owszem. Tyle że różnica między "cnotą" a "cnotą niewieścią" jest jak między krzesłem, a krzesłem elektrycznym.
      • araceli Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 19:51
        Autor tych wypocin nie ogarnął, że nie o archaiczne słowo 'cnota' chodziło...
      • hanusinamama Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:47
        Dodajmy jeszcze co oznaczało pierwotnie słowo niewiasta
        Prasłowiańskie *nevěsta oznaczało pierwotnie 'ta, o której nikt nie wie; ta, której nikt nie zna'
        Dla rtównowagi, wiedźma to ta co...wie.
        Ja wole być wiedźmą.
        • melisananosferatu Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:51
          Witaj w klubie!
          • hanusinamama Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:51
            Oj bo rzucę urok na ucztę_kinoama i tylko TVN24 bedzie mu w TV działać wink
        • borsuczyca.klusek Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:51
          Tu u nas na forum same wiedźmy, dlatego co jakiś czas zjawia się taki samozwańczy edukator. Tylko po to by zarobić w cymbał i oddalić się w podskokach.
          • melisananosferatu Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:57
            😀 niech w...la
      • taki-sobie-nick Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 22:31
        Bynajmniej.

Natomiast Czarnek nie powinien używać aż tak archaicznych słów, jeżeli chce trafić do kogokolwiek (i nie mam na myśli ematek).
        • jowita771 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 12:02
          Facet od czternastego roku życia wychowywał się na plebanii, to mówi jak ksiądz. Słyszałaś, jak mówią księża? Ja się dziwię, że oni się dziwią, że młodzież nie chodzi do kościoła.
    • 7katipo Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 19:50
      Że też ci się chce.
      Po tych pierdoletach, co tu wypisywałoś, nikt nie potraktuje cię poważnie.
    • palaczka_zwlok Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 19:53
      matka kurka? Są trzy powody linkowania tego szamba. Na poważnie(to jest najgorsze), dla heheszków(mnie to nie bawi), z powodu choroby psychicznej(psychiatra jest bez skierowania)
    • borsuczyca.klusek Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 19:58
      Ktoś jeszcze w 2021 bierze matkę kurkę na poważnie?
      • uczta_kinomana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:00
        Owszem. Prawdziwie niezależny w myśleniu komentator. Zawsze takich ceniłem.
        • borsuczyca.klusek Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:04
          Niezależny od rozumu 🙈
          • palaczka_zwlok Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:12
            i rozsądku.
            • hanusinamama Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:53
              Nie to zwykły przegryw. Pan znieśc nie moze ze masa kobiet ma lepszą pracę, lepiej zarabia i ma wiekszą wiedzę...wiedz przyszedł na forum e-matka podpbudowac sobie ego i poudawać macho...bo w domu jest pod pantoflem (co wyszło przy okazji świnki Peppy, pan ma traume związaną z tą bajką...ogląda i w tacie Peppy widzi siebie...)
              • uczta_kinomana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:08
                Raczej w matce Peppy widzi ciebie.
                Co do taty świnki wg mnie sam sobie po części winien. Kto normalny żeni się z feministką?
                • paskudek1 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:53
                  Normalny facet a nie troki of kaleson 🤣
                  • uczta_kinomana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 23:13
                    Tak, tak, oczywiście.
                • iwles Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 23:27
                  uczta_kinomana napisał(a):

> . Kto normalny żeni się z f
                  > eministką?

Ty nawet żony nie masz i mieć nie będziesz.
                  • uczta_kinomana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 20:54
                    Żony mojej w to nie mieszaj. Ja się twojego męża nie czepiam.
              • potworia116 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 09:29
                Nie, raczej przeczytał felieton Macieja Wojtyszki, w którym ten podnosi kwestię Taty Świnki jako męskiego antywzorca. Swoją drogą, gdzie ten Wojtyszko od Bromby i Pciucha, gdzie ten polot, dystans i wyobraźnia?

Daddy Pig ma swoje śmiesznostki, jak wszyscy dorośli w tej sympatycznej bajce, a największą z nich jest próżność. Poza tym jest sympatycznym, zaangażowanym tatą, a kiedy pozorował własne upadki na lodowisku, żeby Peppie nie było przykro, że sama się przewraca, pomyślałam, że znalazłam nowy ideal mężczyzny.
                Co czyni feministkę z Mummy Pig, pojęcia nie mam. Może to, że pracuje na komputerze? Choć odcinek o tym, jak wymiata na strzelnicy w wesołym miasteczku uważam za jeden z moich ulubionych.
            • memphis90 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 11:55
              I wiedzy...
          • kotletymielone5 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 04:57
            A czytałaś, co pisze matka kurka? Czy po prostu ciśnienie Ci skacze, jak słyszysz matka kurka?
            • iwles Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 09:11
              kotletymielone5 napisała:

> A czytałaś, co pisze matka kurka? Czy po prostu ciśnienie Ci skacze, jak słyszy
              > sz matka kurka?

To może ty wyjaśnisz, co on miał na myśli, pisząc "odwieczny naturalny ład", w kontekście tych cnót niewiescich ?
    • asia_i_p Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:22
      Naprawdę zakładasz, że ludzie kpiący sobie z frazy "cnoty niewieście", to z wyrazem "cnota" mają największy problem? Nota bene - Hans Castorp w "Czarodziejskiej górze" ze słowem "cnota" miał duże problemy. Tak że do czego by nie doszło, doszło do tego już w 1924.
    • mamamisi2005 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:32
      Długa wypowiedź, prawie na temat. Ad meritum jaka jest definicja cnót niewieścich? I może męskich cnót również, chętnie porównam.
      • paskudek1 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:42
        On myślał że my nie wiemy co oznacza pijecie "cnota" 🤣🤣
      • paskudek1 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:42
        On myślał że my nie wiemy co oznacza pijecie "cnota" 🤣🤣
      • tt-tka Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:07
        mamamisi2005 napisała:

> Długa wypowiedź, prawie na temat. Ad meritum jaka jest definicja cnót niewieści
        > ch? I może męskich cnót również, chętnie porównam.

odsylam do Bene nati pani Orzeszkowej smile
        znany nam skadinad Kazimierz Jasmont pelni tam role swata i kojarzac mlodych zachwala wlasnie jej cnoty niewiescie i jego walory (prawie rownowaznik cnot) meskie, szczegolowo je wyliczajac.
        Aczkolwiek to zdaje sie lokalny katalog byl, bo na Podhalu te cnoty byly ciut inne
        • mamamisi2005 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 22:04
          to ciekawe jaki katalog ma MEN wink
      • taki-sobie-nick Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 23:09
        Chodzi ci o definicję cnót czy o listę cnót?
        • mamamisi2005 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 12:10
          Frapuje mnie, co konkretnie panowie związani z MEN rozumieją pod pojęciem "cnót niewieścich"
          • taki-sobie-nick Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 22:56
            Pomyśl, a sama dojdziesz, jeżeli nie do wszystkich cnót, to przynajmniej do części.
            • iwles Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 23:07
              taki-sobie-nick napisała:

> Pomyśl, a sama dojdziesz, jeżeli nie do wszystkich cnót, to przynajmniej do czę
              > ści.

Podpowiedź.
            • mamamisi2005 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 06:40
              A więc to na domysłach i interpretacji własnej ma polegać wychowanie w szkole. Doskonałe pole do nadużyć. Dlaczego nie jestem zdziwiona?
    • melisananosferatu Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:38
      Bla, bla, bla. A teraz: chyzo i w podskokach.
    • hanusinamama Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:45
      Troll nas będzie nauczać....czekaj lece bo notesik.
    • bib24 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:51
      menszczyzna przemówił, czyli mamy sluchać.
      • hanusinamama Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:53
        Ja ni wiem stac na baczność, można usiąść...może klęczeć? Zachować ciszę czy można klaskać?
        • bib24 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 20:54
          klęknąć i klaskać, to chyba dobre combo
          • hanusinamama Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 22:56
            Klęczę i klaszczę...klask, klask, klas.
    • ruscello Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:05
      Od kilku dni gra mi w głowie definicja: kochać się w skaaargach jest cnotą nieeewieeeścią...
    • cegehana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:15
      W tej definicji którą zacytowalas to nie ma nic śmiesznego, może archaiczny język. Mnie osobiście śmieszy wiązanie cech osobniczych z plciowymi.
    • katriel Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:43
      Ale to nie o cnotę poszło (to znaczy niektórym o cnotę, i do nich się powyższa elukubracja stosuje, ale oni jej i tak nie pojmą), tylko o niewieściość. Jakaż to konkretnie sprawność moralna stosowna jest jedynie dla kobiet, a dla mężczyzn nie? Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z greckich filozofów, chrześcijańskich teologów moralnych czy współczesnych etyków wyróżniał odrębne kategorie cnót z uwagi na płeć ich posiadacza.
      • bene_gesserit Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 22:15
        katriel napisała:

> Ale to nie o cnotę poszło (to znaczy niektórym o cnotę, i do nich się powyższa
        > elukubracja stosuje, ale oni jej i tak nie pojmą), tylko o niewieściość.

Słownik języka polskiego PWN
        cnota
        1. «zespół dodatnich cech moralnych»
        2. «przestrzeganie zasad etyki»
        3. «czyjeś dodatnie cechy charakteru»
        4. «dziewictwo»

I można się teraz zastanawiać, co miał na myśli Czarnek, co autor cytowanych wypocin, a co cytujący go apologeta.

Jakaż
        > to konkretnie sprawność moralna stosowna jest jedynie dla kobiet, a dla mężczyz
        > n nie? Nie przypominam sobie, żeby którykolwiek z greckich filozofów, chrześcij
        > ańskich teologów moralnych czy współczesnych etyków wyróżniał odrębne kategorie
        > cnót z uwagi na płeć ich posiadacza.

O ile mnie pamięć nie myli, to w kwestii współcześnie postrzeganego seksizmu i starożytni myśliciele i ojcowie xiaństwa mają wiele za uszami.
    • triss_merigold6 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:43
      Mansplaining.
      Wypad.
    • melisananosferatu Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:49
      Ekhem:
      • paskudek1 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:52
        PIĘKNE 😍😃
        • melisananosferatu Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:55
          Autor watku ma spore braki w cnocie powsciagliwosci😀
          • paskudek1 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 21:57
            Podejrzewam że we wszystkich 🤣
            • melisananosferatu Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 22:01
              Bardzo prawdopodobne.
    • melisananosferatu Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 22:51
      Dziewczyny, powiedzcie mo czemu tu, na ematke zawsze musi przyjsc jakis dziaderski dzban zeby nas 'uswiadamiac'? Czy oni naprawde mysla, ze ktorakolwiek z nas da sie nabrac na ich p...nie?
      • hanusinamama Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 22:58
        Bo on tajnie lubi samo-maso...przecież tu kazda ma go za debila i tłumoka.
      • bib24 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 23:02
        jemu się wydaje że jego mundorść na nas spłynie. a to po prostu cham i kretyn.
        • effka454 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 15:07
          ależ dobrze mu się wydaje - po mnie spływa... jak woda po kaczce ;D
          • uczta_kinomana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 20:59
            Ale ty naprawdę masz nadzieję, że mnie to jakoś dotyka? wink

Kiedy ja na grupach dyskutowałem (pani kochana, wtedy to były trolle, nie takie cieniasy jak teraz, taki arnold buzdygan z wrocka na przykład), to ty jeszcze na wrotkach pod szafę wjeżdżałaś. Dajemy sobie po razie i każdy idzie do własnego życia, nie przeżywaj tak.
            • bib24 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 21:17
              masz 150 lat? tu forum ebabcia się kłania. pewnie jesteś najmłodszy w gronie.
              • uczta_kinomana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 01:13
                > masz 150 lat?

Ojej, jak to tak szybko obliczyłaś? Jesteś taka błyskotliwa!
                • morekac Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 01:24
                  Więcej. Tęskni do XVIII wieku. Albo i do XVI. Najmarniej. Coś to wąpierzem zalatuje...
                  BTW: gdybyśmy wrócili do tamtych czasów, musiałbyś się obejść bez kina.
    • taki-sobie-nick Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 23:11
      ZBIÓR ZALET CHARAKTERU, POSTAWA LUB SIŁA MORALNA WYRAŻAJĄCA SIĘ W DĄŻENIU DO DOSKONAŁOŚCI I W PRZESTRZEGANIU ZASAD BUDZĄCYCH SZACUNEK.

Według lewaków tu jest całe mnóstwo śmieszności. Lewak obśmieje wszystko i wszystkich... ach nie, poza LBGT et caetera!
      • bib24 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 15.07.21, 23:16
        ale wlasciwie to o co chodzi.
      • iwles Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 10:58

A możesz, prawaku, podać konkretny przykład, o jakie cechy i postawy moralne, charakterystyczne tylko dla NIEWIAST chodzi?
        • memphis90 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 12:03
          Czystość - żeby nie mogła porównywać partnera z poprzednimi
          Posłuszeństwo - żeby oddawała się temu, komu nakazano jej się oddać
          Uleglosc - żeby nie kwestionowała swojego miejsca w świecie
          Pokora - żeby bezrefleksyjnie dźwigała swój krzyż i nie kopnela odpada nuklearnego w d...
    • memphis90 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 11:52
      >Co w tej definicji jest śmiesznego, >bulwersującego, co tutaj jest nie tak i w jakim >miejscu się znaleźliśmy
      To, że prawicowy katolski odchył dla samej zasady NIE szanuje kobiet, nieważne, jakich to "cnót niewieścich" kobieta by nie miała. Dwa, że kosciolkowe "cnoty niewiescie" to najczęściej uleglosc i posłuszeństwo mężczyźnie oraz dziwacznie pojmowana "czystość" (służąca wyłącznie dalszemu sprawowaniu kontroli) - czyli cechy, których nowoczesna kobieta absolutnie NIE powinna rozwijać ani pielęgnować, bo są dla niej zwyczajnie szkodliwe.

>cnoty niewieście” pozostają jedyną drogą do >zachowania odwiecznego naturalnego ładu, >który rozmaici fanatycy usiłują postawić na >głowie. Współczesny świat ma wiele cech >charakterystycznych, jednak naczelną jest >płytkość zmierzająca do wtórnego >analfabetyzm. Ideologie wypierają słowa i całe >frazy, nadają im zupełnie inne znaczenia
      W tym momencie przestaję czytać dalej. Prawckie odchyły jako szablon dla "naturalnego ladu" i kosciolkowa bozia jako strażnik tego "ładu" ? Nie, dziękuję.
    • morekac Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 12:10
      Kiciuś, wiemy mniej więcej, jakie cnoty niewieście ma zazwyczaj na myśli przeróżne prawactwo. Można to streścić:zapierdzielać jak sobie pan i władca życzy i nie bulgotać.
      • triss_merigold6 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 12:16
        Dokładnie.
        Żaden element tej oferty nie jest atrakcyjny.
    • gulcia77 Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 12:23
      Cnoty niewieście są jak demokracja ludowa. Ani ludowa, ani demokracja. Wiesz jakie są moje cnoty? Mądrość, rozsądek, pracowitość, akceptacja odmienności i empatia. I dokładnie te cnoty wpajamy młodemu. Gdyby młody był młodą, cnoty byłyby dokładnie te same. W przypadku tranzycji również. Ponieważ są to cnoty (zalety, walory, jak zwał, tak zwał) przynależne człowiekowi.
    • arthwen Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 16.07.21, 13:16
      O bogowie.
      To prawie (z dużym naciskiem na prawie) urocze, jak przychodzi taki prawak i usiłuje tłumaczyć, coś z czym nikt nie ma problemu, całkowicie pomijając właśnie tę problemową kwestię.

Ale żeby prawak zrozumiał, to na wszelki wypadek napiszę wprost: To nie z powodu użycia słowa "cnota" ta afera.
    • uczta_kinomana Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 13:44
      Dyskusja trwa, ale nikt chyba o istocie felietonu:
      - Zdecydowanie mniej się boję archaicznego języka, niż „postępowych” reformatorów „niebinarnych”.

Sedno sprawy. Mniej się boję archaicznego języka, niż „postępowych” reformatorów „niebinarnych”. To, co „postępowi” reformatorzy „niebinarni”, obecni w dużej masie również i na tym forum, proponują w miejsce tradycyjnej polskiej kultury oraz - a niech tam - nawet tych "cnót niewieścich", to jest krok w przepaść. Wszyscy zginiemy. Jeśli pójdziemy za tym "postępem" - nas już nie ma.
      • morekac Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 18:36
        Jak zdefiniujesz tradycyjną kulturę polską?
      • bene_gesserit Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 19:49
        uczta_kinomana napisał(a):

> oraz - a niech tam - nawet tych "cnót niewieścich", to jest krok w przepaść. Ws
        > zyscy zginiemy. Jeśli pójdziemy za tym "postępem" - nas już nie ma.

Trochę tak, jakbyś ze zgrozą opowiadał o sytuacji, w której z towarzystwa znika jedyny pierdzący.
      • zona_glusia Re: Archaiczny język kontra reformatorzy niebinar 17.07.21, 21:04
        > To, co „postępowi” reformatorzy „niebinarni”, obecni w dużej masie również i na tym forum, proponują w miejsce tradycyjnej polskiej kultury (...), to jest krok w przepaść. Wszyscy zginiemy. Jeśli pójdziemy za tym "postępem" - nas już nie ma.

I w jakim sensie nas już nie będzie? Co to jest tradycyjna kultura polska? Kultura jest czymś zmiennym. Tradycyjna kultury polska zniknęła, bo ludzie przeszli na chrześcijaństwo? Bo posłali dzieci do szkoły zamiast do fabryk czy na pole pana obrabiać pańszczyznę? Bo zaczęli na Boże Narodzenie niemiecką choinkę w domach stawiać? Bo mówią: "Dzień dobry" na powitanie zamiast "Pochwalony"? Itd, itp...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka