Dodaj do ulubionych

Zajezdnie tramwajowe

20.01.02, 16:45
To ci dopiero architektura!!!
Znam kilka starych: w Chocianowicach, na Dąbrowskiego, na Tramwajowej,
gdzie jeszcze?
Czy zbudowano jakąś po wojnie?
Opowiedzcie trochę o starych zajezdniach, albo dajcie jakieś linki?
(jako dziecko nazywałam zajezdnie "przedszkolem tramwajów". Zostało mi do dziś)
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 16:50
      Zaj. " Telefoniczna" powstała w 1986 r. Jest najnowcześniejszą zajezdnią
      tramwajową w Polsce. Nic dziwnego , że zamieszka tam Cityrunner.
      • Gość: Pietja Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 18:53
        Zajezdnia na Tramwajowej:
        pierwsza zajezdnia w Łodzi do 1941 z własną elektrownią

Zajezdnia na Chocianowicach i Helenówku:
        Zajezdnie wybudowane w 1901r. w związku z rozpoczęciem kursowania tramwajów do
        Zgierza i Pabianic

Zajezdnia na Brusie:
        zajezdnia wybudowana w 1910r. dzięki poprowadzeniu linii do Konstantynowa (od
        1929 także do Lutomierska)
        • Gość: geograf Re: Zajezdnie tramwajowe IP: 10.0.219.* 20.01.02, 19:55
          a co jeszcze chciałabyś wiedziec kropko.? może bardziej sprecyzuj myśli to cos więcej opowiemy tramwajoholiczko....:)
          • Gość: kropka. Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.02, 21:24
            jakbym wiedziala, o co pytac, tobym sama szukala gdzies w ksiazkach, albo
            gdzies. Przeciez napisalam, ze przez was te tramwaje polubilam i dopiero od
            teraz sie nimi interesuje. Wiec cokolwiek mi powiecie, i tak bedzie dla mnie
            nowoscia.
            Wczoraj przejezdzalam kolo Chocianowic i zobaczylam budynek zajezdni. I tak
            sobie pomyslalam, ze architekt projektujacy zajezdnie musi miec niezla wiedze o
            tramwajach. Bo to przeciez zupelnie inne prawa rzadza czyms takim.
            I pomyslalam o was, zwariowanych maniakow tramwajowych. Ze dobrze, ze
            jestescie, bo mi wszystko o tych zajezdniach powiecie.
            No to opowiadajcie, prosze
            pozdrawiam
            • Gość: geograf Re: Zajezdnie tramwajowe IP: 10.0.219.* 20.01.02, 21:36
              ech.., chyba przeczytam jeszcze raz 100 lat komunikacji podmiejskiej.... bede wiedzial troche wiecej i cos streszcze:)) chyba ze ktos mnie uprzedzi:)))
        • Gość: Ł.S. Re: Zajezdnie tramwajowe IP: 10.0.210.* 20.01.02, 22:14
          Gość portalu: Pietja napisał(a):

> Zajezdnia na Chocianowicach i Helenówku:
          > Zajezdnie wybudowane w 1901r. w związku z rozpoczęciem kursowania tramwajów do
          > Zgierza i Pabianic

Tu jednak warto zaznaczyć, że budynek zajezdni Helenówek z 1901 roku już nie
          istnieje. Obecny pochodzi z 1922 i został zbudowany w związku z uruchomieniem
          linii ozorkowskiej. Pierwsza zajezdnia Helenówek była po południowej stronie
          ulicy Okulickiego.

Pozdrawiam,
          Łukasz Stefańczyk
          -----------------------------------------------------
          e-mail: lukasz.stefanczyk@private.pl & stefan@toya.net.pl (20MB)
          "Łódzkie tramwaje - wczoraj i dziś" - tramwaje.private.pl
          Klub Miłośników Starych Tramwajów: kmst@mpk.lodz.pl
          • Gość: MarcinK Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 22.01.02, 10:45
            Witam

Czy na terenie tej pierwszej zajezdni na Helenowku potem byla zajezdnia autobusowa?

Pozdrawiam, MarcinK
            • Gość: geograf Re: Zajezdnie tramwajowe IP: 10.0.219.* 22.01.02, 17:28
              i co się stało, ze zlikwidowano ta zajezdnię autobusowa??!!
              • Gość: Pietja Re: Zajezdnie tramwajowe IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 21:31
                Właśnie to pytranie też mnie dręczyło ( o istnieniu zajezdniautobusowej na
                Helenówku). Oglądam serial "Daleko od szosy" i tam właśnie pracuje bohater
                serialu. Natomiast moja babcia upiera się, że jej nie było. I rzeczywiście
                nigdy nie bylo tam zajezdni. Jedyne co to do niedawna Zakład Remontu Autobusów.
                • geograf Re: Zajezdnie tramwajowe 22.01.02, 21:57
                  aaaahaaa... moja mama zawsze mi mówiła, że tam była zajezdnia.. ale widocznie mylono Zakład Remontów Autobusów z "baza" (jak mówia w innych miastach:))
    • yavorius Szanowna Kropko! 22.01.02, 10:24
      Zajezdnie - jak mawia moja Narzeczona - to ŚPIOSZNIA dla tramwajów.

Pozdrawiam,
    • Gość: michal.ch Re: Zajezdnie tramwajowe - Brus IP: *.pai.net.pl 23.01.02, 16:53
      Zajezdnia na Brusie należąca obecnie do spółkie Tramwaje Podmiejskie jest
      najmniejszą i zarazem najbardziej malowniczą tego typu budowlą w Łodzi i w
      Polsce. Wybudowano ją w 1910 roku jako bazę do obsługi linii do Konstantynowa
      (później do Lutomierska - notabene jedynej wsi w Polsce z tramwajem). Jako
      jedyna z zajezdni tramwajowych w naszym mieście nie została zdeawastowana przez
      głupie i zupełnie bezsensowne zmiany architektoniczne i pseudounowocześnienia.
      Oryginalna niewielka hala postojowo-rewizyjna o 5 torach zachowała swój dawny
      wygląd ze wszystkimi detalami i ceglaną elewacją. Od strony ulicy zachowane są
      budynki biurowo-techniczne, utrzymane w tym samym stylu, co hala. Budynek
      wschodni swoją architekturą przypomina mały dworzec kolejowy. Budynek po
      zachodniej stronie bramy pierwotnie był parterowy ze stromym dwuspadowym dachem
      i jako jedyny został przebudowany. Dobudowano na nim dodatkowe piętro z płaskim
      dachem. Szpeci to trochę zajezdnię, ale jak to mówią: nie ma róży bez kolców.
      Na szczęście ta "kostka" nie rzuca się aż tak bardzo w oczy, gdyż i tu mury są
      nieotynkowane i nie wyłamują się swoją kolorystyką od reszty zabytkowych
      budynków.

Ze względu na niewielkie rozmiary i zachowanie historycznego charakteru tej
      zajezdni pojawiły się pomysły, aby właśnie tam, a nie przy ul. Tramwajowej,
      stworzyć Muzeum Komunikacji Miejskiej i przenieść tam zbiory Izby Tradycji MPK
      Łódź Sp. z o.o. Pozostaje tylko kwestia pieniędzy i fakt, że jest to wciąż
      czynny kompleks, w dodatku należący do innej firmy (TP Sp. z o.o.). Wiadomo, że
      TP nie ma ani tyle pieniędzy, ani miejsca w tej zajezdni, aby stworzyć tam taką
      placówkę.

Jeżeli ta krótka charakterystyka zajezdni Brus zainteresowała Was, to zapraszam
      do odwiedzenia i zobaczenia na żywo tego wciąż czynnego skasenu tramwajowego. W
      przypadku chęci zwiedzania "od środka" trzeba skonsultować się z dyrekcją firmy.
      Telefon i inne dane adresowe znajdziecie na
      www.tramwajepodmiejskie.arg.pl

Pozdrawiam wszystkich tramwajoholików :-)

-------------------------------------------------------
      Michał Chylak (mch)
      e-mail: michal.ch@poczta.gazeta.pl , marel@pai.net.pl
      GG: 813664
      www: www.lodz-miasto.w.pl
      • Gość: geograf Re: Zajezdnie tramwajowe - Brus IP: 10.0.219.* 23.01.02, 17:09
        ja tylko chciałbym wspomniec o jednynym z kolców tej róży (która jest ta charakterystyka)- strona TP Sp. z o.o. nie była uaktualniania od baaardzo dawna... i nawet mój mail do nich w sprawie uaktualnienia tras ich tramwajów pozostał bez odpowiedzi...
        • michal.ch Re: Zajezdnie tramwajowe - Brus 24.01.02, 19:27
          Wyślij jeszcze raz. Może po prostu odebrali, ale nie potraktowali Cię poważnie.
          A co do strony, to tam nie ma co aktualizować - to zwykła, mała wizytówka
          internetowa firmy.
          • Gość: geograf Re: Zajezdnie tramwajowe - Brus IP: 10.0.219.* 24.01.02, 19:31
            myślę, że dostali maila, tylko albo go nie wzięli na poważnie, albo ktoś zapomniał o aktualizacji...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka