Dodaj do ulubionych

Parujące szyby

IP: *.gl.digi.pl 16 lat temu
Dlaczego mam zaparowane szyby w mieszkaniu? Mam plastikowe okna... co jest
tego przyczyną. Co z tym robić? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Parujące szyby 16 lat temu
      Za duża szczelność.Ustaw na mikro.
      • Gość: iwa Re: Parujące szyby IP: *.acn.waw.pl 16 lat temu
        Wina jest wentylacja. Sprawdż czy kratki wentylacyjne są mocno
        zakurzone
    • Gość: renata Re: Parujące szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
      ktoś wcześniej napisał, żeby ustawić na mikrowentylację, ale nie określił co to
      znaczy. Kiedyś miałam ten sam problem, włącznie z grzybem na ścianach.Teraz
      ustawiam klamkę okna w pozycji "po skosie w dół" lub "po skosie do góry", tak by
      wyczuć luz i po problemie.Ułożenie klamki w zależności od pogody:w dół jest mała
      wentylacja, w górę większa.
      • Gość: Kaki Re: Parujące szyby IP: *.gl.digi.pl 16 lat temu
        Dzięki o tym skosie w dół nie widziałam, rzeczywiście jest trochę lepiej, dzięki
        • 1.41421356i Re: Parujące szyby 16 lat temu
          no ale nie wietrzysz na codzień?
          jakbyś wietrzyła to żadna para by się na szybach nie skraplała
          otwórz czasem okno na maxa i zobacz jak zaparuje od zewnątrz, to ta para z mieszkania, a raczej jej nadmiar
          jak pierzesz to też wietrz, wietrz mieszkanie codziennie, nie bedzie problemu
    • Gość: Ewa Re: Parujące szyby IP: *.net.pulawy.pl 16 lat temu
      I ja dokładnie robię to co napisała Renata,tak działa mikrowentylacja w oknach.pozdrawiam E
    • Gość: gość Re: Parujące szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu
      teraz to za późno
      ale warto kupując nowe okna (plastikowe) kupić też mikrowentylator =
      nawietrznik
      • Gość: Kaki Re: Parujące szyby IP: *.gl.digi.pl 16 lat temu
        A co to ten mikrowentylator? To jest wbudowane w okno? Dla mnie to rzeczywiście
        za późno, ale to ciekawe.. nie wiedziałam że istnieje taka możliwość, dziękuję.
        • termoplast Re: Parujące szyby 16 lat temu
          Aby rozwiązać problem parujących szyb należy poprawić wentylację w mieszkaniu. Zbyt szczelne okna uniemożliwiają wymianę powietrza. Jak ktoś już wspomniał można ustawić w oknie mikrowentylację. Przy okazji należy sprawdzić drożność przewodó kominowych.
          Wadą wietrzenia poprzez mikrowentylację jest przypadkowa wymiana powietrza a nie wtedy gdy jest największa ilość wilgoci.
          Na szczęście są nawiewniki higrosterowane. Działają one gdy wilgotność wzrasta powyżej pewnej granicy. Świeże powietrze dostaje się do pomieszczenia a wentylacja kominowa zaczyna wyciągać zużyte powietrze. Gdy wilgotność spadnie nawiewnik zamyka się zapobiegając wychłodzeniu pomieszczeń. Więcej można poczytać na stronie nawiewniki.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka