Gość: Kaki IP: *.gl.digi.pl 16 lat temu Dlaczego mam zaparowane szyby w mieszkaniu? Mam plastikowe okna... co jest tego przyczyną. Co z tym robić? Będę wdzięczna za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iwa Re: Parujące szyby IP: *.acn.waw.pl 16 lat temu Wina jest wentylacja. Sprawdż czy kratki wentylacyjne są mocno zakurzone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: Parujące szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu ktoś wcześniej napisał, żeby ustawić na mikrowentylację, ale nie określił co to znaczy. Kiedyś miałam ten sam problem, włącznie z grzybem na ścianach.Teraz ustawiam klamkę okna w pozycji "po skosie w dół" lub "po skosie do góry", tak by wyczuć luz i po problemie.Ułożenie klamki w zależności od pogody:w dół jest mała wentylacja, w górę większa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaki Re: Parujące szyby IP: *.gl.digi.pl 16 lat temu Dzięki o tym skosie w dół nie widziałam, rzeczywiście jest trochę lepiej, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
1.41421356i Re: Parujące szyby 16 lat temu no ale nie wietrzysz na codzień? jakbyś wietrzyła to żadna para by się na szybach nie skraplała otwórz czasem okno na maxa i zobacz jak zaparuje od zewnątrz, to ta para z mieszkania, a raczej jej nadmiar jak pierzesz to też wietrz, wietrz mieszkanie codziennie, nie bedzie problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Parujące szyby IP: *.net.pulawy.pl 16 lat temu I ja dokładnie robię to co napisała Renata,tak działa mikrowentylacja w oknach.pozdrawiam E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Parujące szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16 lat temu teraz to za późno ale warto kupując nowe okna (plastikowe) kupić też mikrowentylator = nawietrznik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaki Re: Parujące szyby IP: *.gl.digi.pl 16 lat temu A co to ten mikrowentylator? To jest wbudowane w okno? Dla mnie to rzeczywiście za późno, ale to ciekawe.. nie wiedziałam że istnieje taka możliwość, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
termoplast Re: Parujące szyby 16 lat temu Aby rozwiązać problem parujących szyb należy poprawić wentylację w mieszkaniu. Zbyt szczelne okna uniemożliwiają wymianę powietrza. Jak ktoś już wspomniał można ustawić w oknie mikrowentylację. Przy okazji należy sprawdzić drożność przewodó kominowych. Wadą wietrzenia poprzez mikrowentylację jest przypadkowa wymiana powietrza a nie wtedy gdy jest największa ilość wilgoci. Na szczęście są nawiewniki higrosterowane. Działają one gdy wilgotność wzrasta powyżej pewnej granicy. Świeże powietrze dostaje się do pomieszczenia a wentylacja kominowa zaczyna wyciągać zużyte powietrze. Gdy wilgotność spadnie nawiewnik zamyka się zapobiegając wychłodzeniu pomieszczeń. Więcej można poczytać na stronie nawiewniki.pl Odpowiedz Link Zgłoś