Dodaj do ulubionych

leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów?

16 lat temu
Są takie u nas? W święta się naczytałam w mądrej prasie u teściów o szkodliwych substancjach, jakie zatruwają nasze organizmy na co dzień - szmpony, płyny do kąpieli...Faktycznie, po szybkim sprawdzeniu łazienki doszłam do wniosku, że wszystko jest z tymi parabenami, nawet ulubiony płyn do kąpieli :-( Wśród postanowień noworocznych umieściłam zatem pełną wymianę asortymentu, no i tu zonk, bo po porannej wizycie w Rossmanie okazuje się, że NIC nie ma z tych "ekologicznych" kosmetyków. No i co??? Czy ktoś w Polsce sprzedaje w ogóle takie kosmetyki?
Obserwuj wątek
    • sundry Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      A czy masz jakiekolwiek problemy z tytułu używania tych parabenów?
    • tully.makker Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      Chyba na wizaz.pl widzialam liste, najlepiej kupowac w sklepach ze zdrowa zywnoscia, podejrzewam, ze body shop i yves Rocher moga miec takie w ofercie.
    • naumma Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      No czasem mam jakieś wysypki, ale nie wiem, czy to akurat od parabenów. Ważniejsze jest to, że one są w dłuższym okresie czasu rakotwórcze, a w końcu to jest coś czego się używa na co dzień, więc postanowiłam dokonać eliminacji. Patelnie z teflonem już wywaliłam, vegetę też, teraz kolej na parabeny :-)
      • lacido Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
        w sensie ze po 300latach używania można zachorować? ;)
      • Gość: ania Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15 lat temu
        naumma napisała:
        > No czasem mam jakieś wysypki, ale nie wiem, czy to akurat od parabenów. Ważniej
        > sze jest to, że one są w dłuższym okresie czasu rakotwórcze, a w końcu to jest
        > coś czego się używa na co dzień

No właśnie. To, że coś nie szkodzi nam od razu, nie oznacza że jest dobre i zdrowe...
    • drinkit Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      Są. Nie całe linie, ale pojedyncze kosmetyki. O ile pamiętam to niektóre produkty Ziaja med, w ogóle kosmetyki apteczne (nie wszystkie), zwróć też uwagę na kosmetyki rossmana (isana), które mają certyfikat eko-test. Generalnie trzeba wyrobić w sobie nawyk czytania etykietek.
    • six_a Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      są, seria pat&rub w sephorze.
    • nstemi Pat&Rub 16 lat temu
      Są w na pewno w Sephorze. Ja od jakiegoś czasu używam i z czystym sumieniem mogę polecić (masła i "scruby", bo tego używałam).
      Fajne to jest, trochę wad mają (zapach nie każdemu może odpowiadać bo faktycznie to nieperfumowane, a scruby się średnio rozprowadzają i po użyciu brodzik/wanna jest do bardzo konkretnego mycia), ale efekt jest świetny.
      A co do różnych szkodliwych poczytaj "Morderczą, gumową kaczkę". Sporo się odechciewa :-)

naumma napisała:

> Są takie u nas? W święta się naczytałam w mądrej prasie u teściów o szkodliwych
      > substancjach, jakie zatruwają nasze organizmy na co dzień - szmpony, płyny do
      > kąpieli...Faktycznie, po szybkim sprawdzeniu łazienki doszłam do wniosku, że ws
      > zystko jest z tymi parabenami, nawet ulubiony płyn do kąpieli :-( Wśród postano
      > wień noworocznych umieściłam zatem pełną wymianę asortymentu, no i tu zonk, bo
      > po porannej wizycie w Rossmanie okazuje się, że NIC nie ma z tych "ekologicznyc
      > h" kosmetyków. No i co??? Czy ktoś w Polsce sprzedaje w ogóle takie kosmetyki?
    • mariareis Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      Są, w Naturze kupuję szampon bez parabenów, za ok. 17 zł (oczywiście nie pamiętam nazwy, ale wielkimi literami jest to wypisane z przodu), szampony i płyny do kąpieli dla dzieci - ale tu trzeba czytać składniki, kremy z Biochemii Urody (internet, do samodzielnego przygotowania - ale bardzo łatwo się je robi. Podobno dobrze jest jeszcze unikać SLS - w szamponach, też nie takie łatwe, bo wszędzie jest. Yve Rocher zawierają parabeny i SLS.
    • six_a Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      o, i jeszcze jakieś szampony garniera nie miały parabenów i silikonu - jakoś wyraźniej zaznaczone to było na opakowaniu.
      • Gość: Monika Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów IP: *.171.108.82.static.crowley.pl 15 lat temu
        I kosmetyki Vivetii nie mają parabenów: www.vivetia.com/sklep
    • pani.cogito Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      Kiss My Face, Jason, Alba Botanica, Desert Essence Organics, nie wiem, czy są dostępne w Polsce, ale możesz spróbować kupić w Stanach przez internet.
    • hotally Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 16 lat temu
      Ja uzywam tylko takich kometyków, więkzosc kupuje w sklepach z ekologiczną żywnością- wybór jest duży.
      Może ten link Ci sie przyda:

aluh.fotolog.pl/1999656,link.html
    • Gość: Joaśka Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów IP: *.ip.netia.com.pl 15 lat temu
      wszystkie kosmetyki z rossmanowej serii dziecięcej są bez parabenów
      • Gość: Joaśka Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów IP: *.ip.netia.com.pl 15 lat temu
        a z szamponów: polski Radical - cała seria
        • hakeldama Re: leniwie po świętach - kosmetyki bez parabenów 15 lat temu
          W żadnej Naturze ani Rossmanie nie kupisz prawdziwych kosmetyków ekologicznych - z naturalnych składników i w 100% biodegradowalnych. Ja używam kosmetyków firmy Lavera i ecocosmetics tutaj link do esklepu

www.ekodrogeria.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka