Dodaj do ulubionych

Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
pomóżcie. Czy to jest naprawde możliwę? Poniewaz stale mam gory prasowania
zastanawiam sie nad pralkosuszarka. Znajoma twierdzi, ze uzywa suszarki i nie
prasuje , na suszarce w sklepie przeczytalam nazwy programow "do szafy" i "do
prasowania". Jesli używacie jakiegoś magicznego urzadzenia, ktore zastepuje
prasowanie pomozcie.

Obserwuj wątek
    • Gość: :)) Re: Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Mamo - do szafy - super suche. Do prasowania - mniej suche, na tyle mniej, że
      do szafy juz nie włożysz. Prasować trzeba. Pożera sporo prądu, na tyle duzo,
      że jej nie używam, bo w końcu kiedys wyschnie samo. Licznik rozgrzewa do
      czerwoności. Twoja znajoma może nie prasuje - bo nie. Ja tez prasuję tylko
      ciuchy, w których zamierzam wyjść w danej chwili. Reszta leży w szafie bez
      prasowania. Też bardzo nie lubię prasowac.
      • Gość: Opty Re: Czy to możliwe? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
        żeby suszarki używać zamiast żelazka? Chodzi chyba o to ,żeby wysuszyć ubrania.
        Słyszałam , że pralkosuszarki mają zastosowanie w krajach zachodnich, ponieważ
        ich ciuchy są z innych materiałów tzw. mniej mnących się.
        Pozdr.
        • aputnam Re: Czy to możliwe? 22 lata temu
          W USA uzywa sie suszarek bo malo kto ma gdzie rozwiesic pranie,prania na ogol w
          domach sie nie robi bo za wode placi wlasciciel budynku, wiec na pralke nie
          pozwala .Rzeczy sa pogniecione czasami nawet bardziej niz po suszeniu na
          sznurku,oczywisice nie ma sladow po "wieszaniu" .
          • Gość: Alisio Re: Czy to możliwe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
            Możliwe, ale nie wszystko da się tym sposobem "wyprasować". Podkoszulki,
            bluzy, dzinsy, ciuchy z bawełnianego weluru (takie rozciągliwe) wyciągam,
            roztrzepuję b. dokładnie, wsadzam do suszarki i wyciągam jeszcze ciuteczek
            wilgotne. Rozwieszam starannie. Z pościelą ten sposób nie sprawdza się. A, bym
            zapomniała - dodaję płyn zmiękczający do płukania. Poza tym pralko-suszarka
            znakomicie nadaje się do prania poduszek z pierza.
            Ja też nie znoszę prasować i łapię się na tym, że od lat kupuję tak by nie
            musieć prasować. Pozdrowienia
    • mikams75 Re: Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowa 22 lata temu
      Moim zdaniem suszarka niszczy ciuchy. Mieszkam za granica i mam oddzielnie
      pralke i suszarke - to jest norma w wiekszosci mieszkan.
      Wrzucam do niej posciele, reczniki (sa milutkie i mieciutkie) - bo nie mam
      gdzie duzych rzeczy suszyc, skarpety bo nie szkoda i czasem cos co chce
      natychmiast zalozyc.
      Jesli chodzi o koszule to sa pomiete i o wiele trudniejsze do doprasowania niz
      takie co schna normalnie. Bawelniane podkoszulki traca na jakosci (co widac po
      zebranym pyle na sitku).
      Suszenie do prasowania jest fajna opcja - sa wilgotne, takie w sam raz pod
      zelazko.
      Inna rzecza jest to ze ciuchy ze sztucznego tworzywa strasznie sie elektryzuja
      i nie pomaga uprzednie plukanie w plynie antyelektrostatycznym.
    • Gość: Mamax3 Dziekuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Sliczne dzieki za pomoc - jestescie kochane, ze chcialo sie Wam napisac - nie
      wydam nieswiadomie pieniedzy.

Hej
      • f.l.y Re: Dziekuje 22 lata temu
        mam pralko-suszarkę, ale suszarki uzywam do suszenia...
        prasowanie?
        rzeczy sa pogniecione, nie obejdziesz sie bez zelazka.....
    • Gość: kk susze i nie prasuje IP: *.jci.com 22 lata temu
      tu gdzie mieszkam sa przy mieszkaniach oddzielne pralki i suszarki. susze
      prawie wszystko (czasem oszczedze jakas delikatna bielizne) i jest to super
      wygoda. Suszarki maja odprowadzienie wilgotnego powietrza na zewnatrz, wiec nie
      wiem jak dzialalyby np. takie w Polsce w bloku.

rzeczy sa miekkie, nie elektryzuja sie (syntetykow dodale zmiekczacz), i nie
      wymagaja prasowania, z wyjatkiem nielicznych koszul. warunek: WYJAC ZARAZ PO
      SKONCZENIU SUSZENIA i skladac 'na cieplo', bo jak ostygna pogniecione w kupie
      to nic dziwnego ze potem trzeba prasowac!

w czasie wizyty w Polsce wrocila na krotko do zwyczaju suszenia na sznurze i
      nie moglam sie nadziwic jakie sztywne zrobily sie moje ubrania - jeansy i t-
      shirty jak papier scierny w porownaniu z suszarka. a mam kota na punkcie
      miekkosci tkanin - lubie delikatne, miekkie, przyjemne w dotyku rzeczy, puchate
      reczniki, itp. Suszarka jest nie do zastapienia. Polecam.

jednak co do pralkosuszarki, to chyba nie ma sobie co glowy zawracac. Mialam
      taka bodajze Bosh, suszylo toto bez konca (moze przez ten brak odprowadzenia
      pary?), gra niewarta swieczki i pradu, niestety.

• Gość: zielony_listek Re: susze i nie prasuje IP: 212.160.172.* 22 lata temu
        Suszarki maja odprowadzienie wilgotnego powietrza na zewnatrz, wiec nie
        >
        > wiem jak dzialalyby np. takie w Polsce w bloku.

Bardzo jestem ciekawa, jak to technicznie wyglada. Rura wystawiona przez okno?
        Czy w budynku sa specjalne otwory, no nie wiem co, do tego?
        Wszystkie pralko-suszarki jakie widzialam w Polsce dzialaja w ten sposob, ze
        para jest skraplana i wydostaje sie z urzadzenia normalnym odplywem. Do tego
        pralka zuzywa zimna wode. Czy w suszarkach jest inaczej?

pozdrawiam
        zielony_listek
    • lola211 Re: Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowa 22 lata temu
      Uzywam suszarki, jestem bardzo zadowolona, ubrania sa miekkie, niektore juz nie
      wymagaja prasowania, niektore tak, ale o wiele latwiej sie je prasuje niz
      suszone tradycyjnie.Podstawa to wyjecie jeszcze ciepłych rzeczy i rozwieszenie.
    • keepersmaid Re: Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowa 22 lata temu
      Kto lubi prasowac? Chyba nikt.
      Z suszarka czy bez najlepsze rezultaty daje "prasowanie rekami".
      Wyjasniam:
      przed wywieszeniem prania wszystko ladnie rozprostowac, naciagnac szwy, powiesic
      rowniutko, koszule najlepiej na wieszaku i z zapietym kolniezykiem
      po wyschnieciu (w suszarce czy za oknem) tez skladac rowno, rozprostowywac
      dlonmi itp.
      uzywac plynow zmiekczajacych i zbierac/wyciagac z suszarki szybko co suche i
      prostowac.

Mozna sobie sporo zelazkowania oszczedzic.
      • joko5 Re: Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowa 22 lata temu
        Tak się skałada, że ja lubię prasować.
    • Gość: aka Re: Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowa IP: *.we.client2.attbi.com 22 lata temu
      jasne!! wszystkie reczniki, pzrescieradla , spodnie , podkoszulki.. cala sprawa
      polega na tym aby nie "przesuszyc " i zaraz , gdzy jest jeszcze cieple wyjac z
      suszarki i zlozyc. W ten sposob spodnie "dostana kant " i wszystko inne jest
      tez ok. Zdazaja sie czeci wymagajace pozniej prasowania ale ja zakupu
      takowych unikam ..
      • Gość: yolka Re: Jesli używacie pralkosuszarki zamiast prasowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
        ja też mam takie cudo i używam i nie jest prawdą, że niszczy rzeczy. przede
        wszystkim należy pamiętać i wyjąć zaraz po wyłączeniu suszenia...ciuchy są
        wtedy bardzo ciepłe, wystarczy je odpowiednio rozłozyć, odczekać chwilę i
        gotowe...można wkładać do szafy...a pożeranie prądu...no cóż, to jest cena
        wygody...ale uważam że warto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka