Dodaj do ulubionych

KALANCHOE - nie kwitnie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
Od około 2 lat nie kwitnie mi kalanchoe. Fakt, dopiero w sierpniu zaczęłam
podlewać je nawozem, wcześniej stosowałam pałeczki. Bardzo rośnie w liście i
wygląda zdrowo. CO ROBIĆ???
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 22 lata temu
      kalanchoe należy po kwitnieniu ściąć.Pózniej odrastają liście i zaczyna
      kwitnąć.Spróbuj ją obciąć - tak do 5 cm od ziemi i napewno zakwitnie
      • Gość: róża Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
        A ja to zrobić? Ja ściełam wierzchołki i wsadziłam jako nowe. A stare te w
        ziemi wyrzuciłam, bo mu liście tak od dołu żółkły i opadały - zostaje
        taki "kikut". Na tych nowych sadzonkach nie zapowiada się, żeby kwitło,
        wszystko idzie w liście. :(((
        • Gość: :))) Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
          Za często chyba podlewasz, ten kwaitek podlewa się raz na dwa tygodnie, wtedy
          zakwita,
          mówię,bo ja nie podlewam kwiatków u siebie i wszyscy się dziwili,ze to tak
          pięknie u mnie zakwitło i sprawdziłam w książce"żeby zakwitł -podlewać raz na
          dwa tygodnie":)
          • Gość: róża Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
            DZIĘKI za info! Ograniczę podlewanie.
            Latem podlewałam nawet kilka razy w tygodniu i za każdym razem wodą z nawozem!
            A w jakim okresie kwitnie ten kwiat? Bo planuję go podciąć, ale jeszcze liczę
            po cichu, że może zakwitnie.
            Zauważyłam też "pajęczynkę" tak podejrzewam, że może być jakiś SZKODNIK. Jak z
            tym walczyć???
            • Gość: :) Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
              Kwitnie przez całą zimę,od listopada do marca,zleży też od terminu siewu lub
              sadzonkowania.
              W zimie podlewa się co 10-14 dni - gdy ziemia wyraźnie przeschnie(po podlaniu
              należy po 15 min. wylać wodę z podstawki, podlewa się "od góry")
              Latem co 6-7 dni -ale też kierować się przeschniętą ziemią.

Odżywka tylko raz na miesiąc,do wody
              W zimie zdala od grzejników, ale tam gdzie jasno.

To jest info książkowe- przestań podlewać,na pewno zakwitnie.

Codo szkodnika to nie znam się:)
                Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!!!
                POZDRAWIAM :)))
    • pini1 Re: KALANCHOE - nie kwitnie 22 lata temu
      Słyszałam, że ta roślina nie zakwita, jeżeli jest rozmnażana z odnóżek. Ale mam nadzieję, że to nie jest prawdą, bo mam właśnie z odnóżki, a nie z sadzonki. No ale też mi nie kwitnie.
    • Gość: libra Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22 lata temu
      a ja w sprawie tego ścięcia.
      jak ściąć? całkiem, razem z liśćmi? czy tylko ptzekwitnięte łodyżki z kwiatkami?
      • Gość: EWA Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 22 lata temu
        Zwtnij wszystko- zostaw ok. 5- cm.Sprawdzone,też to robię raz w roku
    • klubiale1 Re: KALANCHOE - nie kwitnie 22 lata temu
      A ja słyszałam,że aby zakwitło trzeba je zimą schować w ciemnym miejscu, bo to
      roślina krótkiego dnia. czy ktoś tak robił?
    • Gość: koralik Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      moje kwitna jak glupie, mimo ze ani nie z odnozki ani nie scinane na lyso, a na
      dodatek nawozone jak wszystko inne
      i po tym, jak zajrzalam na forum ogrod, wiem dlaczego ;-)
      bo wlasnie to roslina "krotkiego dnia"
      moje stoja w sypialni, gdzie z natury rzeczy rzadko pali sie pelne swiatlo, a
      na dodatek okna wychodza na polnocny wschod
      zaczynaja kwitnac w styczniu-lutym, w tym roku skonczyly w lipcu
      przepiekne!
      zmien ich lokalizacje, sprobuj w sypialni :-)

pzdr,
      Koralik
        U mnie stoi na parapecie, a okna mam od zachodu. Już myślałam, że coś zaczyna
        się dziać, ale to kolejny przyrost liści! Jeszcze zaczekam i zetnę, czy wtedy
        zakwitnie na wiosnę - jeśli przestawię i przestanę podlewać?
        • Gość: ula Re: KALANCHOE - nie kwitnie IP: *.tomaszow.mm.pl 22 lata temu
          Moje kalanchoe kwitnie co roku.
          Po przekwitnięciu scinam wierzchołki tzn.
          przekwitnięty kwiat tuż nad pierwszymi lisciami.
          Ale najważniejsze to ok pażdziernika zacieniać.
          Osobiscie zakładam szczelną "czapeczkę" z gazety
          ok. 16 i zdejmuję rano. Po ok. miesiącu puszcza pąki.
    • Gość: różą Re: KALANCHOE - zakwitnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22 lata temu
      Jeszcze raz za wszystkie porady WIELKIE DZIĘKI, na pewno będę stosować.
      Muszę się jednak pochwalić, to nie kolejny przyrost liści (o którym wcześniej
      pisałam), po latach będzie KWITŁO - są już zawiązki!!!
      Nie wiem tylko, po kwitnięciu należy ściąć wierzchołki, a kiedy najlepiej robić
      nowe sadzonki? - ściąć górę i wsadzić do ziemi - na jednym jest "kikut" 10cm i
      dopiero zaczynają się liście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka