fiona_76 20 lat temu Prosze pomozcie jak sie ich pozbyc...juz mi sily brakuje;-((( Sa jakies domowe sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius spróbuj tego: 20 lat temu Składniki: Szklanka miodu, 6 płaskich łyżek cukru, szklanka mrówek, 2 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich. Jak przyrządzić? Miód zagotować z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać mrówki. Ciągle mieszając drewnianą łyżką podgrzewać masę na małym ogniu. Kiedy lekko się zrumieni dodać orzechy, wymieszać. Blachę dość obficie wysmarować oliwą i wyłożyć cienką warstwą mrówek. Wyrównać i pozostawić do zastygnięcia. Ostudzoną taflę kroić ostrym nożem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicola Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! IP: *.jmdi.pl 20 lat temu Bez żartów proszę, to naprawdę jest problem - ja to wiem bo walczyłam z tym ustrojstwem parę lat - włażą do wszystkiego, pieczywo trzeba trzymać w lodówce, nawet do cukru właziły, do dżemu przez zakręconą pokrywkę. Fiona, idź proszę do sklepu gospodarczego albo do jakiegokolwiek większego marketu, są tam takie zielone płytki firmy Globol na insekty. Postawisz sobie taką płytkę na szafce kuchennej i za parę dni zapomnisz o problemie. Płytkę trzeba wymieniać co jakieś 2 miesiące,bo koleżanki wracają - koszt ok. 10 zł Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! 20 lat temu Gość portalu: Nicola napisał(a): > Bez żartów proszę, to naprawdę jest problem - ja to wiem bo walczyłam z tym A czy to jest forum kuchnia czy dezynsekcja? Jeśli w kuchni będziesz hodować rybki to tutaj będziesz zadawać pytania na tematy akwarystyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: ba _nita IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Banita, to nie jest forum "dezynsekcja" ale też nie forum "kuchnia". Zabłądziłeś, mój złociutki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nicola Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! IP: *.jmdi.pl 20 lat temu A tak to wygląda www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=10564 Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_76 Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! 20 lat temu Nicola, czy to nie jestzkodliwe dla maluchow? Mam w domu 2,5 latka i troche sie boje o niego. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! 20 lat temu fiona_76 napisała: > Mam w domu 2,5 latka i troche sie > > boje o niego. Jeśli masz możliwość zdobyć boraks - zmieszaj go z ugotowanym żółtkiem . Wyłóż tę mieszankę na kawałkach papieru , w miejscach wędrówek faraonek . Masz małego synka , musisz mieć na uwadze Jego bezpieczeństwo . Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! 20 lat temu niestety te wredoty maja 2 letnia wize-bez smichow:)Po dwoch latach znikaja-czasem uda sie je tepic proszkiem do pieczenia lub curry-ale nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
asia261 Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! 20 lat temu ja niestety mam ten sam problem i wiem, ze to sa dorazne pomoce - płytke mam w przedpokoju a w kuchni porozsypany proszek. troche pomaga, ale ostatnio jak sprzatnelam proszek - bo wydawało mi się, ze sie mrówki wyniosły - od razy zobaczylam ich mnóstwo i to w innych miejscach. sama nie wiem jak ich sie pozbyc raz na zawsze - nie wiem czy dam rade w ogole, bo mieszkam w wiezowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu Problem mrówe faraonek dotyczy budownictwa wielkopłytowego. W moim bloku ten problem istniał z przerwami przez całe lata. Też stosowaliśmy te zielone płytki. Z nimi jest kłopot bo nawet na instrukcji jest napisane, że nie powinny być stosowane w pomieszczeniach gdzie przebywają ludzie i gdzie się przechowuje żywność a mrówki lubią jeść więc się garną do kuchni. Tak więc płytek nie polecam, są szkodliwe. My problem zgłosiliśmy do administracji i mrówki zlikwidowali. W tym celu musisz zebrać podpisy u wszystkich sąsiadów. Część będzie się wypierała, że ma mrówki bo ludzie sądzą, że to z brudu. Jeśli ktoś się nie zgodzi to trudno ale dobrze jak przekonasz wszystkich. Przyszedł facet i w kilku miejscach przyczepił takie pudełeczka mniejsze od pudełka zapałek z zatrutym jedzeniem. Mrówki po to przychodzą, nie wolno ich wtedy zabijać bo zanoszą tę truciznę do gniazda. Po tygodniu był spokój i trwa już ze trzy lata. Niestety, nie znam nazwy tego naprawdę świetnego środka ale fachowcy pewnie będą wiedzieli. Nie ma potrzeby dezynfekowania rzeczy po mrówkach. Raz przegonione nie wracają w to samo miejsce, nie zostawiają też śladów. Spróbuj spytać w administracji. Tylko z nimi trzeba ostro! powiodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eda Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! IP: 81.210.50.* 20 lat temu u moich rodzicow były i moja Mama kupiła w ADG takie plytki ( cena ok. 15zl. ) firmy GLOBAL, wyglada tak: plastikowa zielona kratka formatu dzienniczka ucznia a w środku jakis materiał i postawiła pod zlewem i jak ręką odjął. Na moje prusaki też zadziałalo !!! powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! IP: *.pekao.com.pl 20 lat temu Na Allegro kupilam karmniki o nazwie chyba Faraotex. Wędrówki mrówek trwaly okolo 3 dni (chyba bardzo im smakowalo. PO 3 dniach jak ręką uciąl. A próbowaliśmy już chyba wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszelina Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu przede wszystkim należy znależć gniazdo.Ale uwaga bo może byćich kilka( u nas było 5) najczęściej w różnego rodzaju pudełkach np. kasety wideo, książkach i miejscach do których siędosyć rzadko zagląda ( nawet w mojej torebce). Potem trzeba wypsikać roztworem proszku na mrówki (polecam EXPEL) wszystkie ich ścieżki i parapety. w naszym przypadku domowe sposoby typu proszek do pieczenia nie przyniosły żadnych rezultatów, a płytek nie kupowaliśmy bo są trujące( mamy małe dziecko). Odpowiedz Link Zgłoś
mamagai Re: Mrówki faraonki w kuchni...pomocy!!!! 20 lat temu Na faraonki jest tylko jeden 100% sposób,mianowicie preparat o nazwie Faratox B.Polecam,wypróbowany!Można go kupić m.in tu:sklepddd.ii.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś