michelle2004 19 lat temu Czy wszystkie warzywa można gotować na parze. Czy ziemniaki można gotować na parze, przeciez trzeba je potem posolić? Pomóżcie. Dostałam na gwiazdkę garnek do gotowania na parze i nie zabardzo wiem co w nim można gotować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość ewka Re: Gotowanie na parze IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu Na parze mozna gotowac kazde warzywa (ziemniaki marchew pietruszka (pychotka) i oczywiscie inne ja gotuje ryz, ryby Odpowiedz Link Zgłoś
tirrani Re: Gotowanie na parze 19 lat temu parowar to fantastyczna rzecz.Ja wszystko doprawiam kilkanaście minut wcześniej,równiez solę.Polecam parowanego łososia.Ok.godziny wzceśniej dzwonka ryby solę,pieprzę+zioła prowansalskie,ciut majeranku, przesypuję cebulą i polewam połową szkl.wina z cytryną.Paruję 20 min.warzywa są super doprawione ziołami i podane z samym masłem.SMACZNEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wera Re: Gotowanie na parze IP: *.icpnet.pl 19 lat temu jeszcze nigdy nie gotowałam na parze a wiem że to zdrowe. więc mam takie pytanie, czy żeby warzywa miały jakiś smak trzeba solić wodę. Czy dzięki temu że są gotowane na parze nie znika ich własna sól? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Gotowanie na parze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu ja dostałam garnek do gotowania na parze pod choinkę i od razu na drugi dzień wyprubowałam go.Wody nie soliłam ponieważ napisane było w instrykcji żeby nie solić. Posoliłam po ugotowaniu.Wyszło bardzo dobre.Był to kutczaczek ziemniaki i warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Gotowanie na parze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu www.google.pl/search?hl=pl&q=gotowanie+na+parze&btnG=Szukaj&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Gotowanie na parze 19 lat temu Sol pozostawic do osobistych potrzeb jedzacych-we Francji tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Gotowanie na parze IP: *.pool.einsundeins.de 19 lat temu Ja sole te ziemniaki na sitku juz od 20 lat i wszyscy jestesmy zdrowi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Gotowanie na parze 19 lat temu ja sole wszystko na talerzu, bo kiedys jeden z domownikow nie mogl wogole uzywac soli, wiec sie gotowalo wszystko bez soli i pozniej ci co chcieli/mogli dosalali na wlasnych talerzach. Potrawom nic nie brakowalo. Podobno w ten sposob mniej soli sie spozywa, choc nie wiem jak to wyliczono. Odpowiedz Link Zgłoś
piscina Re: Gotowanie na parze 19 lat temu > Podobno w ten sposob mniej soli sie spozywa, choc nie wiem jak to wyliczono. Chyba powino być 'zużywa', i wtedy bym się zgodziła, bo soląc w garnku marnuje się trochę soli odlewając ją z wywarem. A po odcedzeniu albo na talerzu sypie się tylko tyle soli, ile się zje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Gotowanie na parze 19 lat temu wlasnie nie zuzycie tylko spozycie, sama zwrocilam na to uwage. Podobno slonosc zmniejsza sie podczas gotowania (bez przechodzenia do wody, np. smazac, albo w potrawach gdzie sie wody nie odlewa) podobnie jak ostrosc pieprzu. Ale jak pisalam - to wyczytane gdzies "rewelacje", nie wiem ile w tym prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
tirrani Re: Gotowanie na parze 19 lat temu Warzywa parowane są delikatnie słonawe,mają więcej smaku niż gotowane,więc jeśli chcesz je posolic to odrobinę.MARCHEW JEST DOSKONAłA BEZ PRZYPRAW. Odpowiedz Link Zgłoś