Dodaj do ulubionych

miska do ciasta Tupperware

19 lat temu
Hej,
mam do Was pytanie odnośnie miski do ciasta tupperware ( chodzi o tą, w
której wyrabia się ciasto drożdżowe, wkłada do ciepłej wody itd.)
Na stronie tupperware są 2 te miski:
1. Nieco starsza...chyba
www.allegro.pl/item207335683_duza_miska_do_ciasta_maximilian_tupperware_przep.html#photo

2. I ta nowsza, niejaka Finezja
www.allegro.pl/item209028742_miska_do_ciasta_3_5_litra_tupperware_przepisy.html

Czy jedyna różnica między nimi to ta nakładka w Finezji, dzięki której nie
chlapie się przy miksowaniu? Obie się nadają do wyrabiania ciasta drożdżowego?

Będę wdzięczna za kilka słów wyjaśnienia, bo nie wiem którą kupić.

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • Gość: Matylda Re: miska do ciasta Tupperware IP: 85.112.196.* 19 lat temu
      Tak, jedyna różnica to ta nakładka. Ja mam jeszcze inną miskę, podobną do tej
      pierwszej ale bez uchwytu i szerszą u dołu. Ciasto w misce ładnie wyrasta ale
      to nie prawda co mówią na prezentacjach, że w2ystarczy tylko włożyć składniki i
      po robocie. Żeby ciasto było smaczne trzeba dokładnie połączyć składniki, czyli
      po prostu wygnieść ciasto. Inaczej wyjdzie gniot. Potem już wyrasta samo.
      Kiedyś spróbowałam zamiast tej "cudownej" miski użyć taką zwykłą, tyle że z
      pokrywką. Efekt był identyczny.
    • Gość: BeKa Re: miska do ciasta Tupperware IP: *.adsl.inetia.pl 19 lat temu
      z tego, co mówiła pani u mnie na prezentacjach, to ta pierwsza miska służy do
      wyrabiania różnych ciast i nie prawdą jest, że wychodzą gnioty i że trzeba
      dodatkowo wyrabiać ciasta, np. drożdżowe z przepisu Tupperware ma rzadką
      konsystencję, dobrze się w tej misce wymiesza i jest smaczne-nawet takie
      antytalencie jak ja :-) w dziedzinie pieczenia nie ma żadnych problemów z
      ciastem czy nawet nadziewanymi bułeczkami; natomiast co do drugiej miski to
      jest ona raczej do ubijania mikserem oraz tradycyjnie przechowywania, anie do
      wyrabiania ciasta.
      • izawawa Re: miska do ciasta Tupperware 19 lat temu
        Chyba macie za dużo kasy;)
        W "Chłopach" Jagna ciasto w dzieży wyrabiała aż jej się biust zza koszuliny
        wylewał i piękne drożdżowe baby jej powychodziły:) Ciasto można zrobić przecież
        w KAŻdej misce, nasze mamy nie miały jakiś super naczyń specjalnie do ciast a
        jakoś wszystko wychodziło :)
          Masz świętą rację. Tyle tylko że zanim tę prawdę odkryłam to już miałam całą
          szafkę rupieci Tupperware a to za sprawą mojej handlującej tym sąsiadki,
          kobiety upierdliwej i nie cierpiącej sprzeciwu. Mam tego całe mnóstwo a tak
          naprawdę zadowolona jestem z dekoratora do tortów (naprawdę doskonały),
          pojemnika do cukru-pudru (bardzo wygodny), stolnicy (bo już wałek jest do
          bani). Wolę nie zastanawiać się ile to wszystko mnie kosztowało bo i tak się
          nie wróci ale od jakiegoś czasu stałam się bardziej asertywna więc nie znam
          wszystkich nowości. Najbardziej mnie denerwują te przecudne mieseczki z
          serii "perła" na uroczystych stołach w towarzystwie rodowej porcelany ale to
          juz kwestia dobrego smaku. Dla mnie nadają się ostatecznie z okazji grilla w
          ogrodzie.
          • unamujer1 Re: miska do ciasta Tupperware 19 lat temu
            Drogie Panie,

ale właśnie w moim poście chodzi o to, by kupić jedną rzecz, a nie kilka misek,
            które w późniejszym użytkowaniu okażą się identyczne w przydatności. Miska do
            ciasta ma dobre opinie wśród Forumowiczów, moje koleżanki też są z niej
            zadowolone. Dobrze byłoby, aby miska z nakładką do robienia np.ciasta
            naleśnikowego, spełniała swoją rolę również jako miska do wyrobu ciasta
            drożdżowego, dlatego zapytałam, czy wystarczy kupienie jednej z nich. Wiem, że
            w dzisiejszych czasach zagracenie kuchni tysiącem nieprzydatnych dupereli nie
            stanowi większego problemu, tym bardziej, że Tupperware nie próżnuje i co krok
            przedstawia swoje nowości. Co do wyglądu produktów, zgadzam się z Matyldą. W
            kuchni do przygotowania ciasta, do przechowywania owoców, koperku, serów- tak.
            Do postawienia na stole, gdzie np. u mnie króluje babcina porcelana-
            zdecydowane nie. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za opinie.
            • bala123 Re: miska do ciasta Tupperware 19 lat temu
              Witam,
              własnie kupiłam miskę Tupperware podobno do ciasta drożdzowego;czy może ktoś mi
              podać przepis na ciasto drożdzowe wykonywane w takiej misce ?
      Podam Ci mój, wypróbowany.

Do miski wsypać około 3/4 kg mąki (szymanowskiej), dodać około 3/4 kostki
      drożdzy, wyrośniętych w 1 i 1/3 szklanki mleka ciepłego ale nie gorącego z małą
      łyżeczką cukru i szczyptą mąki. Cztery całe jajka ubite z niepełną szklanką
      cukru kryształu, oraz 1/2 kostki "Kasi", rozpuszczonej i wystudzonej. Ja dodaję
      jeszcze cały olejek waniliowy i sporą garść rodzynek. Wszystko to trzeba
      wyrobić w misce (ręką) na jednolitą masę. Miskę zamknąć i wstawić do większej z
      ciepłą (ale nie gorącą) wodą. Jak miska się otworzy zamknąć ponownie. Gdy
      ciasto rosnąc wypełni całą misę trzeba go przełożyć do wysmarowanej i posypanej
      bułką formy. Mnie z tej ilości wychodzą dwie blachy takie "makowcowe" albo
      jedna normalna. Blach z ciastem przykryć ściereczką i gdy ciasto wyrośnie
      wstawić do piekarnika. Można jeszcze posypać kruszonką albo posmarować
      sklarowanym masłem. Wychodzi bardzo smaczne i nie wysycha szybko.
      • jagoda85 Re: miska do ciasta Tupperware 19 lat temu
        Dokładnie tak samo robię w zwłykłym garnku, lub zwykłej misce, i wychodzi
        super, po co wydawać tyle kasy. A swoją drogą to po co dawać tyle drożdży. Na
        taką ilość mąki spokojnie wystarczy połowa z tych drożdży, zapewniam cię, że
        ciasto wychodzi wyśmienite.
          >Dokładnie tak samo robię w zwłykłym garnku, lub zwykłej misce, i wychodzi
          super,<

I ja też tak robiłam, jak nie miałam miski ale wyrabiałam długo i dokładnie.
          Skoro jednak mam miskę to chcę ją do czegoś wykorzystac. Co do drożdzy to jest
          zasada 1kg mąki + 10dkg drożdzy. Tak się nauczyłam i tak robię, wychodzi bez
          zarzutu czyli tak też można. Drożdze są zdrowe.
          • jagoda85 Re: miska do ciasta Tupperware 19 lat temu
            Rozumiem, że chcesz wykorzystać miskę. Ja nie wyrabiam ciasta długo, wystarczy
            10 minut. A co do zasady stosunku mąki do drożdży, może taka jest, raczej była
            kiedyś. Spokojnie wystarczy ci połowa drożdży i ciasto też pięknie wyrośnie,
            spróbuj, a drożdże wcale nie są takie zdrowe, jak myślisz. Poczytaj sobie na
            forum kuchnia o drozdżach.
              Pamiętam jak ciasto drożdzowe robiła moja babcia. Jak babcia już "padała" nad
              miską to dalej wyrabiał ciasto dziadek. Trwało to całe wieki ale za to jak to
              ciasto smakowało!!! jakie wychodziły rogaliki, jakie makowce, paszteciki...
              Teraz wszystko robi się już inaczej, "na skróty" i jakość jest już zupełnie
              inna. Nikt nie ma czasu na wygniatanie ciasta, dlatego ta miska... Oczywiście
              spróbuję zrobić tak jak Ty bo wszystko co prowadzi do oszczędzania czasu jest
              pożyteczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka