Gość: Anna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu W jaki sposób pierze się kołdrę? Czy upycha się do bębna? Jaki program się nastawia? Ile daje się i jakiego środka piorącego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shaolinka Re: pranie kołdry 18 lat temu Hej. Tutaj jest link odnośnie prania kołdry puchowej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=49213&w=77656021 Może coś znajdziesz dla siebie :) To zależy jaką masz kołdrę. Taką z pierzem naturalnym, czy taką z wypchaną tzw. watą :) Moim zdaniem ja bym nie ryzykowała. Jeżeli jest to kołdra, którą lubisz lub nowa, lepiej oddać to w fachowe ręce do profesjonalne pralni. Tam wypiorą, wysuszą, zdezynfekują. Do 50 zł powinno kosztować :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: pranie kołdry 18 lat temu ja swoja koldrę z pierza czy też półpierza, ktora na metce miała wyraźnie napisane że można prać w pralce, upchnęłam do tejże i uprałam zgodnie z dalszymi wskazówkami z metki, już nie pamiętam szczegółów, temp. chyba 40 stopni, program "delikaty", prałam w plynie. Wszystko udało sie bez problemów. Jeśli na metce nie jest podane, że można prać w pralce to nie radzę żebys ryzykowała. Ja uprałam tak poduszkę z puchu i jest do wyrzucenia. Puchu było duzo, kiepsko wysychał a w zasadzie nie wysechł, poduszka śmierdziała niebosko, myślę, że tam w środku wszystko się "zakisiło" a moze nawet zapleśniało. W każdym razie poduchę wywaliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: pranie kołdry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Przepraszam, nie napisałam, że chodzi o kołdrę poliestrową. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina321 Re: pranie kołdry 9 lat temu Zawsze warto zapoznać się z metką na kołdrze. W innym przypadku można popełnić nieodwracalny błąd. Proszę też zerknąć na tego bloga: Jak prać kołdry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariolka Re: pranie kołdry IP: *.150.175.186.skyware.pl 6 lat temu Ja mam kołdrę z experta snu syntetyczną i piorę na 40 stopni lub maks 60, w zależności od częstotliwości. Odpowiedz Link Zgłoś