Gość: ola IP: 83.24.26.* 18 lat temu Możecie mi powiedzieć, ile pieniędzy daje się na prezent z okazji wesela w małych miejscowościach (120 km od Warszawy)? Właśnie wybieram się na wesele dalekiej kuzynki i nie wiem zupełnie, ile włozyć do koperty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ginger Re: wesele IP: *.chello.pl 18 lat temu A ile daje się w dużych?! Matko, co za kulturka. Wszędzie dajesz tyle, ile możesz i chcesz. innych kryteriów, zawłaszcza wielkość miejscowości, nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Ceny w restauracji w dużym mieście są znacznie wyższe niż na prowincji. Słyszałam, że zwyczajowo "prezent" powinien być proporcjonalny do ceny miejsca w restauracji, ale szczegółów nie znam, bo rzadko bywam na weselach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: wesele IP: *.infinity.net.pl 18 lat temu 500zł. , 1000zł. 1500zł.itd............................. Odpowiedz Link Zgłoś
ruta.dl Re: wesele 18 lat temu wydaje mi sie ze dawanie tyle zeby sie "zwrocilo" za wesele, to chyba nie o to chodzi. Powinno sie dac tyle na ile pozwalaja nasze mozliwosci oraz stosunki rodzinne. Inna kwote daje sie siostrze, chrzesnicy a inna piatej wodzie po kisielu czyli dalekiej kuzynce. zamiast kasy mozesz tez im np kupic komplet dwoch ladnych filizanek - na pewno nie bedzie to wiecej niz 100zl. Albo satynowa posciel - kolo 80zl. Cos co sie przyda a nie zaburzy estetyki domu (typu lampa czy wazon). Co moze byc jeszsze? 6 kieliszkow do wina z cienkiego szkla (pasuja do wszystkiego), komplet widelczykow do ciasta, waga lazienkowa (ja dostalam taka m.in i uwazam ze to super prezent byl). Jesli wolisz dac kase, to 100zl wydaje mi sie minumum. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: wesele 18 lat temu Też mi kryterium! Wesele w małej miejscowości może się odbyć w remizie strażackiej (jeśli jeszcze istnieją) albo w świeżo odrestaurowanej, dawnej rezydencji hrabiów Wielkopańskich. W zasadzie powinnam napisać, że każdy daje tyle, ile serce i kieszeń mu dyktuja, ale że wiem, iz nie na taka odpowiedz czekasz to napisze tak: Dasz 400-500zł od pary i będzie dobrze. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: wesele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18 lat temu Bardzo dziękuję. Pomogliście. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Do Matyldy 18 lat temu Dziękuję :) Usłyszałam to od mojego męża, ale on sam chyba nie wymyślił. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna182-0 Re: Do Matyldy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18 lat temu To zależy jaka sala weselna ja mam ślub w 2010 roku i za osobe płace 180 zł (cena jest już ostateczna) jak gość zostanie na poprawinach to dopłacam 20 zł. Z tym, ze sala jest bardzo ładna, wystrój ma rewelacyjny i świetne jedzenie.Niedaleko jest nowa wielka sala w tym roku para kosztuje tam 500 zł, a ile bedzie kosztowac za 2 lata wole nie myśleć (rok temu płaciło się w tej sali 400 zł od pary) Odpowiedz Link Zgłoś
homojomera Re: Do Matyldy 18 lat temu zwyczajowo 300-400zł od pary- jesli to znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
a_gnieszka0 Re: wesele 18 lat temu Jedyny prezent jaki pamiętam ze swojego wesela i mam go do dzisiaj(11 lat po ślubie) to komplet sztućców (chyba tak sie mówi )z zeptera.Ostatnio kiedy byłam na weselu u znajomych kupiłam właśnie taki komplet ale innej firmy na 6 osób.Z tego co mówili to bardzo im sie przydał, nie dostali drugiego takiego.(takie prezenty zawsze sie w domu przydadzą a samemu nie koniecznie chce sie wydawać kasę) Odpowiedz Link Zgłoś