Gość: ja Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: 195.90.102.* 17 lat temu Dlaczego większość osób pod pojęciem "pij minimum 2l dziennie" rozumieją tylko wodę? Przecież w każdym posiłku są jakieś ilości wody. Każdego dnia pijemy wodę, soki, kawę, herbatę. Jemy zupy itd itp. Jakby tak bardzo dokładnie policzyć dostarczaną wodę do organizmu to na pewno spokojnie ok 2l wyjdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srogi koks normalnie 4- 5l IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu w upalne dni bywa 7+ dodac do tego trzeba ok. 1,5l zielonej herbaty. filtracja organizmu przy diecie wysokobialkowej to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mańka Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu latem na pewno wypijam ponad 3 litry, codziennie silownia i tam okolo litra i przez reszte dnia na pewno 2 litry, z tym, że ja nie pije nic poza woda, zero kawy, herbat, sokow, napojow gazowanych. zauwazylam, ze odkad pije wode, mam rewelacyjna cere i skore, zamiast co miesiac do kosmetyczki chodze co 3-4 miesiace, powiedziala, ze czesciej nie ma potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eia Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu Gość portalu: mańka napisał(a): > latem na pewno wypijam ponad 3 litry, codziennie silownia i tam > okolo litra i przez reszte dnia na pewno 2 litry, z tym, że ja nie > pije nic poza woda, zero kawy, herbat, sokow, napojow gazowanych. > zauwazylam, ze odkad pije wode, mam rewelacyjna cere i skore, > zamiast co miesiac do kosmetyczki chodze co 3-4 miesiace, > powiedziala, ze czesciej nie ma potrzeby. mam podobnie - też poza wodą i zieloną herbatą nie sięgam po soki, kawę i inne napoje. a cerę rzeczywiście mam jak niemowlak - zdrowa dieta i dużo wody, a muszę w wieli miejscach okazywać dowód osobisty, żeby udowodnić swoje 26 lat (co ma sporo zalet - ostatnio tydzień w Paryżu i większość wejściówek ulgowych <18...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.skierniewice.vectranet.pl 17 lat temu Po przeczytaniu tego wątku jestem przerażona. Większość z wypowiadających się w ogóle nie ma pojęcia o funkcjonowaniu swojego organizmu! Trzeba pić dużo płynów, bo: - odwodnienia nie czuje się natychmiast, kiedy odczuwamy ból głowy to znaczy, że jesteśmy już odwodnieni; - częste odwodnienia skutkują zmęczeniem organizmu, bólami głowy, pogorszeniem stanu skóry, włosów, paznokci, śluzówki (co może powodować podatność na różnego rodzaju choroby skóry, grzybice itp); - picie małej ilości wody przez dłuższy czas wpływa negatywnie na cały organizm - nie tylko na nerki. Jak? Przede wszystkim w organizmie zatrzymują się toksyny: czujemy się ociężali, mamy wypryski, jesteśmy podatni na infekcje, mamy zaparcia itd Po drugie nerki, które nie sa odpowiednio filtrowane, są obciążone i również podatniejsze na infekcje. - Picie małej ilości wody powoduje różne schorzenia układu moczowego: infekcje pęcherza (baaardzo bolesne!) - na skutek zatrzymywania się bakterii w drogach moczowych, jeśli rzadko się załatwiamy bakterie mają czas się namnożyć! Poza tym nie wypłukujemy z nerek kryształków (np kwasu szczawiowego), które dostają się do organizmu z różnymi pokaramami - to skutkuje powstawaniem kamieni nerkowych. Kamienie może mieć nawet młoda osoba. Zgadzam się, że nadmiar wody też może szkodzić (głównie poprzez nadmierne wypłukiwanie minerałów z organizmu). Faktycznie zapotrzebowanie na wodę zależy od organizmu ale i od wielu innych czynników - w końcu drobna kobieta, która ma siedzącą pracę w chłodne dni wypije mniej niż rosły facet pracujący na słońcu! Pragnienie nie jest jednak dobrym wyznacznikiem tego, czy organizm potrzebuje wody czy nie! Takim wyznacznikiem jest mocz. Najlepiej oddawać mocz co około 4h. Jeśli chce nam się częściej to znaczy, że na razie można ograniczyć picie, jeśli rzadziej - trzeba się napić. Poza tym należy obserwować kolor moczu. Prawidłowy jest kolor słomkowy. Mocz przezroczysty - za dużo pijemy, mocz pomarańczowy - zdecydowanie za mało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~basia Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: 193.108.194.* 17 lat temu Naprawdę daje się. Gdybyś miała problemy z trzustką, musiałabyś wypić dziennie 3 litry. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eye-witness Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r 17 lat temu latem? oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ema Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.chello.pl 17 lat temu ja nie daje, pomimo ze mam sklonne do kamicy nerki i powinnam po kilku szklankach czuje sie jak balon, nie moge jesc i czuje sie zle nigdy nie pije 2 litrow mimo wysilkow a czasem szklanka dziennie by mi wystarczyla- ale staram sie pic z rozsadku skoro organizim sie nei domaga dodam, ze moja mama z piciem ma identyczny problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 17 lat temu 10 piw dziennie = 5 litrów, i zdrówko i humor są OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws 2 l dziennie to mit IP: *.centertel.pl 17 lat temu Informacja o tym, że trzeba pić 2 l dziennie to jeden z "medycznych mitów" - szerzej opisany jako mit nawet w tak popularno-naukowej książce "czy pingwinom marzną stopy" (jeśli ktoś szuka szczegółów). W pewnych sytuacjach taka ilość wody moze być nawet niezdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: 2 l dziennie to mit 17 lat temu Kiedy się uczułam w poprzednie wakacje potrafiłam wypić ponad 3 litry wody dziennie. Zawsze bardzo chce mi się pić kiedy się uczę i picie takich ilości płynów jest wtedy normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baalsaack Woda w jedzeniu IP: *.btsnet.pl 17 lat temu Sporą część dziennego zapotrzebowania na wodę zaspokajamy poprzez spożywanie pokarmów, które przecież wyschnięte na wiór zwykle nie są. Dlatego nie musimy dosłownie wypijać tych 2 litrów, wystarczy mniej. Chociaż ja i tak zwykle dużo piję, w letnie dni na pewno są to ponad 2 litry. Odpowiedz Link Zgłoś
veni23 Re: Woda w jedzeniu 17 lat temu A ja marzę o tym, żeby "zejść" z piciem do max 2 litrów. Piję jak smok, głównie wodę i herbatki ziołowe różnego autoramentu. Zawsze muszę mieć koło siebie pełen kubek, bo inaczej umieram. Jakbym się ograniczyła do 2 litrów dziennie, życie stałoby się piękniejsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spatenbrau Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.cable.smsnet.pl 17 lat temu Cztery herbaty zielonej, litr mineralnej, czasem kawa. Piwko lub dwa wieczorem. Nic na siłę, i nerki zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deresz Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.toya.net.pl 17 lat temu Mi sama woda w ogóle nie wchodzi i cały szał z wodą mineralną jest dla mnie niepojęty. Jedyne co przyswajam to napoje, które mają jakiś SMAK - herbata, kawa, soki. Do samej wody muszę się zmuszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duuuude Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: 94.254.159.* 17 lat temu "... ble ble ble dietetycy zalecają picie 2 l wody dziennie..ble ble ble..." gada jakaś pani pod koniec reklamy wody ŹRÓDLANEJ. Wszystkie szeroko reklamowane wody butelkowane składem wiele nie odsatją od kranówy. Już nawet nie mówię o tym że w smaku są zupełnie nijakie. Jak już masz pić wodę to piją faktycznie MINERALNĄ - napisane jest na butelce jak wół, ale głupi konsument kupi co mu w telewizji pokazują. Żywiec, arctic albo kropla nadają się do gotowania makaronu. Ja je kupuje psu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: 89.229.62.* 17 lat temu Poniewaz nie odczuwam ani glodu, ani pragnienia musze sie pilnowac: pije duzo zielonej herbaty, jakies 5-9 razy, plus 4 kawy, zup nie jadam, w lecie pije wode gazowana, ok pol litra dziennie. Plus duzo owocow, naprawde duzo, ok 2 kg dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r 17 lat temu Ja pije min. 1,5l niegazowanej wody dziennie, do tego dojdzie zawsze jakas herbata czy kawa, do jedzenia soki albo napoj gazowany. Mysle, ze lacznie na dzien wypijam ok. 2,5l roznych plynow. Uwazam na to od czasu, kiedy mialam problemy z nerkami, a potem z pecherzem (czeste zapalenia). Na poczatku nie bylo latwo i musialam sie zmuszac do picia, obecnie nie mam z tym problemow. Jedynie zawsze gdy mam pragnienie probuje wypic kilka lykow wiecej niz w danym momencie mam ochote. Obecnie dziwie sie ludziom, ktorzy moga funkcjonowac z <1l napojow dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ORany! Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.acn.waw.pl 17 lat temu caysee napisała: > Ja pije min. 1,5l niegazowanej wody dziennie, do tego dojdzie zawsze jakas > herbata czy kawa, do jedzenia soki albo napoj gazowany. Mysle, ze lacznie na > dzien wypijam ok. 2,5l roznych plynow. > > Uwazam na to od czasu, kiedy mialam problemy z nerkami, a potem z pecherzem > (czeste zapalenia). Na poczatku nie bylo latwo i musialam sie zmuszac do picia, > obecnie nie mam z tym problemow. Jedynie zawsze gdy mam pragnienie probuje wypi > c > kilka lykow wiecej niz w danym momencie mam ochote. > > Obecnie dziwie sie ludziom, ktorzy moga funkcjonowac z <1l napojow dziennie > . Ludzie! Przecież to jest bzdura z tym, że człowiek musi wypić 2 litry wody dziennie!. Aż dziw bierze, że w prasie "poradnikowej" jeszcze tą plotkę powtarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
joankb Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r 17 lat temu Nie - i nie jest to potrzebne. wyborcza.pl/1,76842,4820102.html Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Chyba pomylilas forum z Humorum.. ;) Ja pije 5 l 17 lat temu > ja max. 2 szklanki Chyba pomylilas forum z Humorum.. ;) Po 2 szklankach to bys umarla.. Sikaj do nocnika z miarka i sama zobaczysz ile naprawde wody wypilas i ktora zostala wydalona, a co dopiera ta co zostala uzyta.. Ja dziennie pije: 2 litry coca-coli 1 litr mineralnej 2 herbaty, czyli jakies 0.5 litra 4-6 piw, to daje od 2-3 litrow Czyli jakies 5 litrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doctor Re: Chyba pomylilas forum z Humorum.. ;) Ja pije IP: *.dhcp.bluecom.no 17 lat temu > Ja dziennie pije: > 2 litry coca-coli za jakis czas bedziesz swiecil w ciemnosciach ( coca to chemia ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Chyba pomylilas forum z Humorum.. ;) Ja pije IP: 62.233.179.* 17 lat temu "coca cola - paradoksalny napój, który nie gasi pragnienia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ralph ja wypijam kilka litrów... IP: *.icpnet.pl 17 lat temu Pić mi się chce praktycznie cały czas - wiecznie mam przy sobie butelkę wody. Wypijam od 3 do 6 litrów wody mineralnej dziennie. Nie, nie mam cukrzycy ani innych chorób - widać taki organizm :( Dodam, że oprócz wody piję też codziennie sporo kawy i wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: ja wypijam kilka litrów... IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 17 lat temu Bzdura z tymi dwoma litrami WODY. 2 litry ale z zupy, herbaty, owoców itd..Tez kiedys myślałam, że trzeba pic tyle wody i raz sprobowalam- piłam na siłę, czułam się strasznie obciążona, nie mówiąc już o tym, że co chwile musiałam sikać:| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja_2 Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.cdmpekao.com.pl 17 lat temu dziennie min 2-3 litry pije. czasami wiecej ale nie na sile - po prostu tyle potrzebuje. kiedys czytalem jakies opracowanie ze to "picie wody" to mit wynikly z jakiegos zalecenia pojedynczego lekarza na przelomie XIX i XXw. ktore to na zasadzie plotki/gluchego telefonu uroslo do rangi akcjomatu... takze spokojnie - skoro starcza 2 szlkanki to moim zdaniem starcza (pomijajac syt jak choroby nerek itp) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olszewko Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.adsl.inetia.pl 17 lat temu Oto moj bilans: Ja co piatek wieczor wypijam minimalnie 5 litrów piwa czasami i 7 litrów Natomiast w sobote jak pije od rana to dzien zamykam kratką czyli 20 piw nie wliczajac wieczorku Wieczorem jakas 0,5l. wodki + zapojka czyli 3 litry piwa. Wiec przeliczajac srednio na dzień w tygodniu wychodzi ponad 2 litry!! Odpowiedz Link Zgłoś
ybra bez problemu - a nawet mało... 17 lat temu ... zwłaszcza gdy dużo głową pracuję. Mózg potrzebuje wody :) mniej przysłowiowego oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
amad3us Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r 17 lat temu no to chyba zasmucę tych co piszą. jak się pójdzie do dietytka to wtedy można się dowiedzieć, że należy pić 4.5 litra wody (same bez niczego i nie gazowanej). a jak się sport uprawia to więcej. żeby było smutniej to herbaty się nie wliczają do tego bilansu, a kawa wręcz zabiera tyle wody ile jej było. mi się bez problemu udaje wypić 3 butelki wody. a czemu to wszystko? ano żeby odtruć organizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WODNIK SZUWAREK Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17 lat temu Te 2 litry wody, to jest cała woda "BRUTTO" do wypicia w ciągu dnia. W tym też woda w zupie, w owocach i warzywach i innych produktach spożywczych. I tyle. Dodatkowe 2 litry tak, ale !!! jeśli konieczne wymuszenie wzmożonej diurezy, na przykład w hypercalcemii. (Jest tez wiele innych wskazań, ale są to wszystko wskazania lekarskie) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jayamez Chcialbym moc! 17 lat temu Niestety z powodow zdrowotnych musze przyjmowac JAK NAJMNIEJ plynow. Staram sie nie dobijac do 1,5 litra dziennie - i mam tu na mysli brutto plynow, czyli liczac tez zupy, jedzenie, herbate do popicia kolacji itp. Zazdroszcze wam, ze sobie tak pijecie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
brommapoikarna Re: Chcialbym moc! 17 lat temu Są różne profile fizjologiczne jeżeli chodzi o gospodarkę wodną organizmu. Są tacy ludzie, których organizm jest bardzo rozrzutny. Pocą się często i obficie niezależnie od rodzaju wykonywanej pracy. Te osoby powinny uzupełniać wodę pijąc dużo wody (najlepiej mineralnej). Są to często niskociśnieniowcy, gdyz głównym składnikiem krwi jest woda, im jej mniej w krwi tym ciśnienie maleje. Cierpią też często na zawroty głowy, zaćmienia itp. Natomiast inni ludzie mają oszczędne organizmy. Nie pocą się tak bardzo, zatrzymując wodę. Przeważnie nie odczuwają potrzeby picia dużych ilości płynów. W przeciwieństwie do tych pierwszych w stanach patologicznych może objawić sie nadciśnienie i puchnięcie, które często jest odbierane jak otyłość. Dlatego jak ktoś napisał wcześniej przed wprowadzeniem jakiejs zmiany w żywieniu, diecie itp. najlepiej jest wsłuchac się w swój organizm. Oczywiście jak ktoś długo powtarzał błędne nawyki żywieniowe to może mu się wydawać na początku, że to co jemu będzie służyć jest np. niesmaczne lub szkodliwe. Na to również trzeba wziąć poprawkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
aasb Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r 17 lat temu Około 3-4 litrów dziennie to standard :) jak jest bardzo gorąco to nawet i 5l :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opój Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Kiedyś w upalny dzień w nieklimatyzowanym biurze wypiłem 3 litry mineralnej w 8 godzin. Następnego dnia obudziły mnie skurcze w obu nogach. Nic fajnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x15 Żebyście się tylko nie struli tą wodą na śmierć IP: *.acn.waw.pl 17 lat temu Bo takie przypadki też się zdażają: en.wikipedia.org/wiki/Water_intoxication Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iiii Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu To ty chyba z WC nie wychodzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poziomka Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17 lat temu Ja nie daję rady mniej. Szczególnie że nie ugaszę pragnienia np. sokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lesialesia Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r 17 lat temu ja piję sporo czerwonej/zielonej herbaty- czasami nawet i 4 litry dziennie. zaleca się picie min 2 litrów, nie dlatego, że to jest niezbędne do przeżycia, tylko picie dużej ilości płynów pomaga usuwać toksyny. jak pijesz 2 szklanki to raczej niewielka pomoc dla organizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man 2 litry to minimum. Woda musi mieć znaną markę. IP: *.gdynia.mm.pl 17 lat temu Nawet jak mieszkamy przy górskim strumyku, to i tak obowiązkowo trzeba kupować tę w butelce. Inaczej na pewno będziemy żyć krócej, nękani choróbskami. Tak, tak... taka sama "ściema", jak z Calgonem do każdej pralki. Wystarczy policzyć, ile nowych pralek można kupić za te tony drogiego proszku. No, ale i z matematyką, i logiką w naszym społeczeństwie nietęgo... Odpowiedz Link Zgłoś
beznawigacji Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r 17 lat temu za dużo pijesz innych płynów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.aster.pl 17 lat temu Nie ma mowy. Minimum 4 litry, a w lato około 5-6 litrów. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Purystka językowa Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.4web.pl 17 lat temu Nie "w lato" art, tylko "w lecie" lub "latem"! Co za koszmarny błąd językowy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art Re: wypić min.2l wody dziennie naprawde dajecie r IP: *.aster.pl 17 lat temu Tfu! Dzięki. Całkowita racja. Aż wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś