Dodaj do ulubionych

za duza waga

20.11.11, 08:56
Witam, proszę o pomoc Synek skończył 7 tygodni, waga urodzeniowa 4 kg i wczoraj na wadze 6,100 ! pije bebiko. czasem zjada ok 150 na jedno karmienie czasem 80-90. jest roznie. generalnie to mały głodomór. pani doktor w przychodni powiedziala ze dobrze przybiera na wadze, natomiast wczoraj bylismy i innego pediatry i powiedzial ze przybrał o kilo za dużo i kazał oszukiwać go w nocy glukozą, bo ponoć ma 20 kalorii a mleko 70. i tak w dzień od 6.00 do 21.00 co 3 godz max 120 mleka a pomiędzy jak bedzie sie domagal to glukoza a w nocy tylko glukoza. i powinna sie ta waga unormowac. i komu wierzyć? ile powinien przybrać taki maluch na tydzień lub miesiac?
Obserwuj wątek
    • jamajka_g Re: za duza waga 20.11.11, 10:33
      Znawcą tematu nie jestem co prawda, ale rzeczywiście 300g tygodniowo (tak średnio wyszło) to sporo jest. A glukoza? No nie wiem, ja bym dawała zwykłą wodę po prostu.
    • karolla808 Re: za duza waga 20.11.11, 16:37
      A ile ma wzrostu? może jest wysoki/długi?

Moja Mała tez przybierała dużo na wadze tygodniowo, nawet i wiecej niz 300 g (rekord 360 g), ale zwykle w kolejnym tygodniu ledwie wyrabiała normę (120-140 g) i tak w kratkę. Z czasem zwolnilła. Od 2 miesiaca jest na 97 centylu i pediatra stwierdziła, że poki jeszcze się miesci w siatce centylowej nie bedziemy jej oszukiwac. Jest wysoka (tutaj się nie mieści w zadnych normach) i nie wyglada na upasionego bobasa, tylko na straszego niz jest.
      • karramba22 Re: za duza waga 20.11.11, 21:09
        mały też nie wyglada na upasionego. jest po prostu duży, tydzień temu miał 62 cm. tyle samo mniej wiecej mial starszy i ten sam lekarz zawsze mowil ze ma kilo za duzo ale nigdy nie dostawal zadnej diety. po prostu jest naszej budowy - tez jestesmy z malzonkiem raczej przy kosci. no zobaczymy jak o wyjdzie. tylko czasami mi tak go szkoda jak upomina sie o mleko - zwlaszcza w nocy i usnie z nerwow i upłakany...
        • karolla808 Re: za duza waga 20.11.11, 21:29
          Sprawdzilam w moich zapiskach, ile moja Mała ważyła w wieku Twojego synka i niewiele mniej -5700 g a wage startową miała niższą - 3500 g.

Co pediatra to opinia. Ja bym jeszcze poobserwowała te przyrosty, bo Twój synek jest wysoko na siatce centylowej wzrostu, więc i wage musi miec adekwatną. Grunt to nie dawać mieszanki częściej niż to konieczne. Jakby sie między posiłkami dopominał, to wtedy bym oszukiwała woda.
    • barbara.gierowska Re: za duza waga 20.11.11, 22:00
      Witam,
      W pierwszym kwartale życia minimalne przyrosty masy ciała to ok 150 g/tydzień ( no ale dopuszcza się oczywiście także większe wartości).
      Według siatki centylowej :
      www.siatkicentylowe.edziecko.pl/
      masa ciała malucha mieści się w górnych granicach normy. Tak więc nie widzę powodu do niepokoju i do "oszukiwania " dziecka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka