Dodaj do ulubionych

jak często i ile

19.05.13, 21:30
dziewczyny jak często i ile jedzą wasze dzieciaczki?moja córcia co 3 godz zjada 120ml mm. zjada wszystko. zazwyczaj. zastanawiam sie czy nie podawac jej mleka co 4 godz i wtedy robic 150ml. zeby zjadała więcej.w nocy je o 21 i śpi do 5 rano..moja mama twierdzi ze tak powinnam robic, zeby miała 5 posiłków bo łatwiej bedzie mi je zastępowac rozszerzając diete.. co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • baba-baba Re: jak często i ile 19.05.13, 22:22
      Córka ma 3m-ce,tak?Mój syn w tym wieku jadł co 3 godz.i nie mogło byc ani minuty spóznienia.Domagał się wściekle.Jeśli córka zaakceptuje co 4 godz.to bym tak zrobiła ale dla własnej wygody.Mamy bym nie słuchała,bo nic to nie da w rozszerzaniu diety.
    • chyba.ze Re: jak często i ile 19.05.13, 23:03
      Taki mały dzieciak i już mm?
      • aaaniula Re: jak często i ile 20.05.13, 08:16
        Taka duża i jeszcze nie potrafi przyjąć do wiadomości, że wbrew jej świętym przekonaniom nie każda karmi piersią?
        • chyba.ze Re: jak często i ile 20.05.13, 16:13
          Nie każda potrafi karmić piersią, a większości z tego powodu zazdrość tyłek ściska ;-)
          • aaaniula Re: jak często i ile 20.05.13, 20:32
            A niektórym matkom-karmicielkom mózg odebrało i w swej niesamowitej cudowności i zachwycie próbują przekonać świat o swojej i najswojszej racji.
    • aniluna Re: jak często i ile 19.05.13, 23:30
      Jeśli da rade wytrzymać 4 to możesz spróbować, mój syn na pewno by nie zaakceptować, był problem przetrzymać go te 3 godziny, czasem nawet się złamałam(tak, nie jestem dumna) i dałam mleko trochę wcześniej. Rozszerzanie diety poszło bezproblemowo, mój synek do tej pory bardzo ładnie je, nie wiem co częstotliwość posiłków ma do rzeczy. Mamy nie słuchaj, przekonałam się, że pokolenie naszych rodziców ma zupełnie inne pojęcie na wiele spraw związanych z żywieniem, pielęgnacją i wychowaniem dzieci, nie zawsze słuszne, kiedyś była inna "szkoła". Kieruj się instynktem i szczęściem swego dziecka, a ono tą miłość i uwagę odwzajemni, zapewniam :)
    • aaaniula Re: jak często i ile 20.05.13, 08:53
      Mój na 5 posiłków dziennie przeszedł w wieku 9 miesięcy... Mała mojej koleżanki ma ponad rok i nadal je 6 razy, bo nie bardzo chce zjadać więcej na jedną porcję.
    • gonia28b Wklejone przez moderatora 22.05.13, 18:31
      podbijam rozszerzanie diety
      karynka273 16.05.13, 13:24
      jak włączyć rozszerzanie diety do karmień butelką??? tzn jak to rozdzielić godzinowo??? jak wyglądaja Wasze dzienne schematy???chodzi mi o początki głównie.. bo na początku domyślam się że dzidzia sie nie naje do syta zupką czy deserkiem a jak się naje to napewno trzyma dłużej jak mleczko...

- Re: podbijam rozszerzanie diety
      1matka-polka 16.05.13, 13:39
      Zupka ma mniej kalorii niż mleczko. Chyba że bardzo tłusta i dużo kaszy w niej.

marittka76 16.05.13, 14:46
      a tu cię zaskoczę moja córeczka po zupie jest bardzo głodna juz po 1,5-2h (a zupy bardzo lubi i zjada sporo ok. 190g) po mleku wytrzymuje 3h do nastepnego posiłku

agncwy 16.05.13, 15:28
      Każde dziecko to inny schemat jedzenia na początku te pare łyzeczek nie starcza na długo i sama musisz zaobserwować kiedy maluch jest głodny.Początki to raczej poznanie tego nowego smaku i próba jedzenia łyżeczką niż najedzenie sie U nas, dzis po około miesiacu poszeżania jedzonka wyglada to tak,że rano około 7-8 mleko,potem mały zjada zupke 11-12 i to mu wystarcza juz na około 3 godziny a ma duzy apetyt bo zjada dużo około 15 mleko,po 2-3 godzinach jakiś owoc i kaszka na wieczór około 19-20. Czasem godziny sie przestawią jak mały pośpi inaczej no i podaje jeszcze herbate bo wody nie tknie i od czasu do czasu jakis sok. Także schemat sam sie Wam wypracuje,wszystko zależy od dzieciatka a Ty napewno wychwycisz kiedy trzeba dać jeść i co... małemu zasmakuje

karynka273 16.05.13, 17:04
      ale od razu nie wszystko naraz pewnie.. dopiero jak zacznie zjadać cały obiadek to zacząć włączać deserki czy równocześnie?w południe pare łyżek zupki... popołudniu parę łyżek deserku???

agncwy 16.05.13, 17:15
      nie od razu,wszystko po trochu i pomału. Ja np.przez kilka dni podawałam zupe a po tych kilku dniach spróbowałam jakis deserek najpierw z jednego składnika np. jabłko a potem pomału cos innego

karynka273 16.05.13, 18:52
      synuś ma 5 lat a ja kompletnie nie pamiętam jak to było... jakbym pierwsze dziecko miała...

syswia 21.05.13
      ja niczego nie rozbijam godzinowo - posilki mamy w tych samych porach co przed rozszerzaniem
      daje dwa razy dziennie kasze albo warzywo i popija to mlekiem (tyle ile chce)
      oprocz tego mleko jako pozostale karmienia
    • gonia28b Karynka 22.05.13, 18:34
      Bardzo proszę o zmniejszenie sygnaturki do regulaminowych 4 linijek tekstu.
      Możesz się ograniczyć do jednego suwaczka, albo postarać się je ułożyć obok siebie w jednej linii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka