Dodaj do ulubionych

Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ

04.03.14, 22:46
Mój 7-miesięczny synek ma ewidentną skazę białkową - sama pediatra potwierdziła to widząc jego skórę. Karmię go piersią będąc na diecie bezmlecznej, ale nie wiem jak długo mi się uda, a także wszelkie kaszki podaję bez mleka (swojego nie ściągam). Poprosiłam pediatrę o receptę refundowaną na mleko, a ona powiedziała, że muszę mieć koniecznie wyniki badań na krew utajoną w kale (na mój koszt), bo inaczej NFZ nie refunduje. Mam celowo zrobić prowokację i wypić mleko, aby małemu się pogorszyło i wtedy zrobić mu to badanie. Czy to nie jest chore??? Poza tym-nie dostałam żadnego skierowania do alergologa, jedynie wskazówki dietetyczne od pediatry. Czy tak powinno być? Poradźcie proszę.
Obserwuj wątek
    • tankky Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 04.03.14, 23:00
      Twoja pediatra to idiotka za przeproszeniem. Podstawą do refundacji jest historia choroby na karcie pacjenta. Mój synek ma refundowane mleko.
    • julka_sz Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 03:43
      Mój synek również ma refundowane. Moja pediatra mówi że na "lekka alergie"-czyli ma wysypke ministerstwo nie refunduje a na ciezka-czyli biegunka, śluz w kupie jest refundacją. Mojego małego uczulalo poprzez wysypki ale troszkę pomarudzilam, że mleko drogie, że nie starcza na tydzień i że robił przy innym mleku BARDZO BARDZO smierdzace kupy, i albo dziecko ma alergie albo nie- i wypisala mi receptę z refundacją.Pewnie dużo zależy od lekarza. U nas o żadnych badaniach nie mówiła.
    • az-82 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 07:03
      Idź do innego pediatry.
      Moja dostała bez problemu receptę, pediatra tylko spojrzał na jej skórę. Ostatecznie okazało się, że nie miała wcale alergii na mleko, a prawdopodobnie w ogóle nie była/nie jest to alergia. Od razu też dostałam skierowanie do alergologa.
      No i o żadnych badaniach kału nie było nawet mowy.
    • mamalenki5m Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 07:53
      Zmień pediatre. Nie rozumiem czemu każe badanie robić na własny kosz na co idą składki z nfz które płacimy.Moja mała ma 5m i strasznie ulewa nawet po 20 razy na dzień spore ilości.Pediatra podejrzewa że alergia na mleko.Karmie piersia i jestem na diecie bez mlecznej.Odkąd stosuje diete mam mniej pokarmu i w dzień daje pierś a na noc butle.Powiedziałam to pediatrze to bez gadania wypisała recepte na bebilon pepti i dała skierowanie do gastrologa (na te ulewania).Jesteśmy pod opieką gastrologa mamy mleko na recepte teraz nutramigen bo lepiej toleruje a jakby nam zabrakło to nie musze lecieć do gastrologj bo pediatra nam wypisze recepte.
    • agrypina6 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 10:36
      Ja jestem na diecie eliminacyjnej do teraz- dziecko ma prawie dwa lata. Odżywiam się bardzo dobrze, choć musiałam wykluczyć nabiał, gluten, białko jaja. Tak że jak się naprawdę chce, to można. Pokarm matki, przy alergii, jest najlepszy. Dziecko wypije tyle, ile potrzebuje. Za mało pokarmu, to jedna wielka bzdura. Nigdy nie dałam dziecku żadnego preparatu mlekozastępczego, które tak naprawdę jest przecież bardzo przetworzony! Takie śmieciowe jedzenie. Oczywiście, jeśli nie dasz rady trzymać diety, to podasz, bo dziecko potrzebuje na razie mleka. Co do alergologa, to poproś pediatrę o skierowanie, i tyle.
      [url=https://www.suwaczki.com/][img]https://www.suwaczki.com/tickers/2akg4003arn2sy1n.png[/img][/url]
      • pederastwa Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 12:51
        To fajnie, że jesteś taka doskonała.
        Ja bym nie dała rady być na diecie eliminacyjnej przez dwa lata.
        • agrypina6 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 17:27
          Nie jestem doskonała. Po prostu wybrałam to, co jest najlepsze dla mojego synka.
          • pederastwa Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 14:36
            Ale czuć było ten ton wyższości i samozadowolenia. Te inne mamy, to śmieciowe mleko dają. A pfe.

Miłego dnia.
            • agrypina6 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 21:21
              No cóż:). Czyżby zazdrość? Miłego wieczoru.
              • pederastwa Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 21:47
                Ależ czego mam zazdrościć? Bo nie mam pojęcia, serio. Może pomyliłaś wątki?
      • mamalenki5m Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 20:57
        Mało pokarmu to nie żadna bzdura.Karmie piersią i wiem coś o tym.Mi brakuje pokarmu wieczorem przystawiam małą i dziecko płacze bo głodne a mleko nie leci.Dlatego nie mam wyjścia i muszę na noc sztuczny pokarm dawać.Może ty nie masz problemu z pokarmem więc nie wypowiadaj się na temat o którym nie masz pojęcia.
        • agrypina6 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 21:25
          Dokształć się w tym temacie, a nie rozpowszechniasz nieprawdziwe teorie. Bo jakaś matka, która by mogła kp uwierzy i zacznie dokarmiać. A po co, skoro nie trzeba?
          • mamalenki5m Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 21:59
            Jakie nieprawdziwe teorie.Pisze z własnego doświadczenia.To co według ciebie mam zrobić jak dziecko płacze bo jest głodne nie dać mu mu jeść sztucznego bo to jest fe niech ryczy do rana?Były pite herbatki na laktacje itp ale niestety wieczorem prawie nic nie leci.
            • giba116 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 07.03.14, 09:50
              Poczytać o fizjologii laktacji. Mleko produkuje się w trakcie ssania, nie pomiędzy karmieniami. Dajesz mm i o tyle mniej mleka sama wyprodukujesz, bo piersi nie są pobudzane. Ot cały skomplikowany mechanizm.
              Dzieci płaczą wieczorem bardzo często, tzn, wieczorne odrykiwanie niemowląt. Zinterpretowalas to na początku jako głód, podalas mm i faktycznie o tyle mniej mleka masz sama.
              Gdyby faktycznie co druga kobieta (jak to się obecnie uważa) miała za mało pokarmu to już dawno ludzkość by wyginela:-) mleka jest tyle idzie dziecko ssie. POPYT=PODAŻ
        • murwa.kac Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 07.03.14, 14:11

mamalenki5m napisał(a):

[quote] Mało pokarmu to nie żadna bzdura.Karmie piersią i wiem coś o tym[/quote]

bzdury piszesz.

znajomosc fizjologii laktacji sie klania.

nie ma czegos takiego jak za malo mleka.
          mleko tworzy sie W TRAKCIE ssania.
          poki dziecko przystawiasz i ono stymuluje piersi - pokarm jest (ssanie brodawki uwalnia prolaktyne, ktora stymuluje gruczoly mlekowe do produkcji. i mleko jest.
          poki dziecko jest przy piersi ZAWSZE bedzie kolejna kropla.
          www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=8
          poczytaj o odruchu wytwarzania pokarmu :)

oczywiscie TERAZ masz mniej mleka, bo dziecko nie ssie piersi tylko butelke i butelke stymuluje - laktacja siada i mleka co raz mniej.
          jak nie chcesz konczyc karmienia piersia - wywal mm i przystawiaj dziecko czesciej do piersi.
          • mamalenki5m Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 10.03.14, 08:23
            Nie u każdego te mądrości książkowe się sprawdzają.Każdy organizm jest inny.Zanim podałam butelkę to oczywiście zaczęłam przystawiać dziecko częściej co 2 h i wcale to nie zwiększyło laktacji a było gorzej mała już nie tylko wieczorem płakała a także po południu bo za mało leciało i doszło do tego że jak jej pierś dawałam to nawet wziąć nie chciała.Przesypiała noce więc wstawałam co 2h i laktataorem ściągałam ale schodziło ok. 20-30 ml z obydwu piersi i tak przez 2 tyg i jakoś laktacja się nie zwiększyła.Teraz karmie od 4 do 18 piersią co 3 h (czasem częściej jak córka ma ochotę na więcej)o 20 butelka dziecko jest najedzone i zadowolone śpi spokojnie i laktacja nie zanika w dzień jest taka że małej wystarcza a wtedy nie wystarczało. Robie tak jak uważam za słuszne.Do 4 miesiąc jadła tylko pierś a teraz tylko jedno karmienie jest zastąpione sztucznym według mnie jest wszystko w porządku.Nie będę męczyć dziecka i siebie i nie odstawiam mm.Każdy niech karmi tak jak uważa że dla niego jest najlepiej.Pozdrawiam wszystkie mamy karmiące piersią i te karmiące mlekiem modyfikowanym. Wszystkie jesteśmy wspaniałe nie ważne jaką metodę karmienia wybierzemy.
            • murwa.kac Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 10.03.14, 10:55
              to zadne mądrości książkowe, tylko FIZJOLOGIA i BIOLOGIA.
              chcesz powiedzieć, ze biologia Twojego organizmu jest inna niz ta w ksążkach i milionow kobiet? :)

oczywiscie, ze kazdy karmi jak uwaza za sluszne. Ty znalazlas taki zloty srodek - bardzo dobrze!
              ale nie powielaj i nie powtarzaj bzdur i mitow o braku mleka etc.
              bo to bzdury sa, nie majace pokrycia z rzeczywistoscia.

wieczorne placze Twojej corki nie mialy nic wspolnego z za mało mleka w piersiach.
              to normalny etam w karmieniu piersia i nazywa sie kryzysem laktacyjnym. i on mija. od tygodnia do trzech.
              i wcale nie oznacza, ze dziecko sie nienajada.
              zreszta o nienajadaniu sie przez dziecko persia nie swiadczy placz tylko WAGA dziecka i przyrosty.
              to, ze piersi wziac nie chciala - j.w. plus skok rozwojowy. z tym tez mozna sobie poradzic bez butelki.

laktator - zaden wskaznik ilosci mleka w piersi.
              sa kobiety, ktore nie wycisna laktatorem, nawet elektrycznym, nawet kropli. a wykarmią 3 dzieci nawet.
              laktator NIGDY nie bedzie mial takiej sily i takiej techniki ssania jak dziecko. i to ono jest najlepszym laktatorem.
              ty laktatorem wyciagnelas 20 ml, dziecko napewno DUUUUUŻO wiecej.
      • pindaczka801280 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 25.11.14, 10:39
        witam agrypina6:) przecztalam Twojego posta i chcialabym abys mi pomogla. Napisalas ze jestes na diecie eliminacyjnej a ja mam podobny problem, bo moj synek ma skaze bialkowa. Nie wiem co mam jesc, aby sobie i malemu dostarczac tego co najlepsze. Najprosciej byloby przejsc na mleko modyfikowane, ale chcialabym jeszcze powalczyc aby synus jadl moje mleko. Prosze o jakies wskazowki:) Pozdrawiam.
    • pederastwa Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 12:55
      Mój syn jest na mleku HA i dobrze je toleruje, chociaż to nei jest preparat dla alergików.
      Zwykłego modyfikowanego nie mógł pić, po przetworach krowiego mleka (jogurty, serki) ma wysypki, a to jedno mleko pije. Kupuję normalnie w sklepie, o żadne recepty nie muszę się prosić, co dla mnie też jest ważne.
      • tankky Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 14:50
        Z proszeniem się o recepty to się nie zgodzę, bo nasz synek nie toleruje niczego co nawet koło krowy stało więc dostaje mleko neocate, które kosztuje bez refundacji prawie 200zł za puszkę, która starcza nam na 3dni.
        • aninka9 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 18:47
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie wiem czy dam radę karmić piersią 'do końca'. Planowałam karmienie max do roku. Zobaczymy. W razie czego będę dyskutować z pediatrą. Co do historii choroby - to w zasadzie od niedawna dopiero wyszła ewidentna skaza skórna, wcześniej tylko problemy brzuszkowe (ale z krwią w kupce) i nawet tego chyba nie notowała w karcie... A pediatra dobra...wygrała nawet w konkursie na pediatrę regionu...
          • natalia_cabaj Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 18:49
            Dlatego sama widzisz, że pediatrom nie można do końca wierzyć. Czasami lepiej posłużyć się własnym rozsądkiem.
        • pederastwa Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 18:53
          tankky napisała:

> Z proszeniem się o recepty to się nie zgodzę,

No ale z którym fragmentem mojej wypowiedzi się nie zgadzasz? Mój pije Ha, na szczęście toleruje, więc się nie musze prosić o recepty, bo jest nawet w marketach. Co tu jest nieprawdziwe?
    • malgosiek2 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 21:33
      Nutramigen 2, proszek do sporządzania roztworu, , 425 g (Dieta eliminacyjna mlekozastępcza) jest odpłatny na ryczałt…czyli pacjent musi wysupłać 3,20 PLN "

Jeśli wypiszesz pełnopłatny, pacjent rozstanie się z 38,37 PLN. Może są jakieś tańsze zamienniki?

Kiedy możesz ten lek wypisać (ryczałt)? Zespoły wrodzonych defektów metabolicznych, alergie pokarmowe i biegunki przewlekłe

Bartosz wręcza Ci również plik kartek z charakterystyką produktu leczniczego dla tego leku.

Po krótkiej chwili podsuwa Ci jeszcze niewielką, żółtą karteczkę, na której wynotował z charakterystyki produktu leczniczego (punkt 4.1) zalecenia:

Nutramigen 2 jest preparatem hipoalergicznym, niezawierającym laktozy i sacharozy przeznaczonym do dalszego żywienia niemowląt. Nutramigen 2 jest wskazany w diagnostyce i leczeniu niemowląt niekarmionych piersią powyżej czwartego miesiąca życia oraz dzieci w następujących przypadkach:
      - alergia na białko mleka krowiego;
      - inne alergie pokarmowe, np. alergia na białko sojowe;
      - objawy związane z alergią pokarmową, takie jak:
      - objawy skórne (atopowe zapalenie skóry, wyprysk, wysypka, pokrzywka);
      - zaburzenia żołądkowo-jelitowe (biegunki, kolka);
      - objawy ze strony układu oddechowego (nieżyt nosa, astma);
      - nietolerancja sacharozy i laktozy;
      - dodatni wywiad rodzinny w kierunku chorób alergicznych (wysokie ryzyko alergii).

Nutramigen 2 nie może zastępować mleka matki przez pierwsze cztery miesiące życia niemowlęcia.
      Bebilon pepti 2 DHA, proszek, - -, 450 g (Dieta eliminacyjna mlekozastępcza) jest odpłatny na 30%…czyli pacjent musi wysupłać 10,39 PLN "

Jeśli wypiszesz pełnopłatny, pacjent rozstanie się z 34,62 PLN. Może są jakieś tańsze zamienniki?

Kiedy możesz ten lek wypisać (30%)? Zespoły wrodzonych defektów metabolicznych, alergie pokarmowe i biegunki przewlekłe.

A czy to nie jest tak, że pediatra nie może przepisać na ryczałt bądź 30% dopóki nie ma od specjalisty alergologa podkładki, że dziecko ma alergię ?
      • aninka9 Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 22:20
        No właśnie chodzi o tą podkładkę Pani pediatry - ale ma nią być właśnie wynik badania kału. Nic nie wspomniała o alergologu.
        Dla mnie to chore żebym musiała celowo jeszcze bardziej pogarszać stan dziecka po to, aby udowodnić chorobę NFZ. Rozumiem, że mogą być przypadki, w których podawanie tego mleka (i refundowanie go zarazem) nie jest konieczne, ale czy nie wystarczy, że pediatra na podstawie wyglądu skóry-jako jednak specjalista- to stwierdzi w dokumentach??? Poproszę ją o skierowanie do alergologa. Wtedy zdejmę z niej tą 'odpowiedzialność'. Choć obawiam się, że z tym skierowaniem może być problem, bo to też 'musi być uzasadnione'.

--
      • hermenegilda_zenia Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 05.03.14, 22:56
        Trochę tańszy jest bezlaktozowy Enfamil 0-Lac, zresztą tej samej firmy, która produkuje Nutramigen. Najtaniej płaciłam ok. 30-32 PLN, choć w różnych aptekach ceny mogą się znacznie różnić.
        • olewka100procent Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 09:31
          od 1 marca nutramigen ze zniżką kosztuje około 17 zł . w lutym kupowałam jeszcze za 9 zł ...
    • pederastwa Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 09:47
      Zaraz, ale przecież ten Bebilon Pepti ok. osiemnastu złotych kosztuje jak sie dobrze poszuka w aptekach internetowych czy na allegro. Tańszy jest niż niejedno "zwykłe" mleko modyfikowane, kupić można bez recepty, to w czym rzecz?
    • mam_ochote_na_cos_dobrego bebilon pepti dha 06.03.14, 13:20
      Bebilon pepti zostal zamieniony na bebilon pepti dha od 1.01.2014

Ten pierwszy nawet jak dostępny gdzieś w aptece nie podlega refundacji.
      Bebilon pepti DHA kosztuje 33zł bez recepty, 17zł z refundacją.

Córa ma 3 miesiące, receptę na mleko dostałam bez żadnych badań- pediatra sama wpisała receptę bez żadnych próśb.
      • pederastwa Re: bebilon pepti dha 06.03.14, 13:59
        Czyli można kupić puszę mleka poniżej 20 zł: www.ceneo.pl/24719465
        Nawet w tej wersji DHA kosztuje porównywalnie ze standardowymi mlekami modyfikowanymi - ok. 30 zł/puszka. Niestety, karmienie mm jest dość drogie.
        Ja bym dała sobie spokój z celowym nasilaniem u dziecka objawów alergii, żeby mieć "podkładkę", tylko kupowała mleko bez recepty. Ewentualnie kontynuowała karmienie piersią, jeśli finanse są tu problemem.
    • baba_niejaga Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 06.03.14, 23:22
      U nas najpierw alergolog i papierek od niego. I teraz spokojnie dostajemy recepty od pediatry. Pediatra zawsze sprawdza,czy ten papier jest i od kiedy do kiedy. Bez tego ani rusz.
    • murwa.kac Re: Skaza białkowa a refundacja mleka przez NFZ 07.03.14, 14:03
      bezedura.

co prawda nie wiem jak teraz, ale jeszcze niecale 2 lata temu podstawa do refundacji byl świstek od alergologa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka