07.02.05, 12:13
Witam,
Moj 10 tyg. syn ma uczelenie na policzkach i brodzie i probouje od pewnego
czsu wylapac co to moze byc, w zwiazku z tym postanowilam odstawic wszystkie
herbatki. Pytanie czym je zastapic.
Maly pije ich dziennie ok 300-350 ml.
Probowalam dawac mu sama wode, ale nie chce nic a nic.
Slodzenia czymkolwiek wolalbym uniknac bo oprocz alergii cierpi na zaparcia,
a glukoza itd. to tylko poglebia.
Czy moge robic tak ze np. do 150ml wody dosyywac pol miarki mleka? Wartosc
odzywcza tego znikoma, wiec raczej go nie przekarmie ale za to duzo plynu.
Sprawdzilam i taka kombinacje chetnie pije. Pytanie czy nie ma jkichs
przeciwskazan zdrowotnych?
Obserwuj wątek
    • melba76 Re: Dopajanie 07.02.05, 22:03
      Troszkę bym się bała o trawienie tego...nie wiem, może zadzwoń do producenta
      mieszanki? Tzn. czy to wtedy jest dopajanie, czy już nie? A może podawaj
      Plantex? pomaga na kolki a uczulać nie powinno
      • magia Re: Dopajanie 08.02.05, 12:06
        Tylko ze Plantex zawiera laktoze, a maly jest na Nutramigenie (m.in. ze wzgledu
        na podejrzenie alergii na laktoze), poza tym mozna go pic (Plantex) saszetke
        dziennie. A dla dziecka ktore pilo ok 300 ml herbatek to ciut malo.
    • ryza_malpa1 Re: Dopajanie 08.02.05, 08:10
      Moja Franka piła chętnie niesłodzony rumianek.
    • izia30 Re: Dopajanie 08.02.05, 10:03
      przecież autorka wyraźnie napisała ze jej dziecko ma uczulenie na ziołowe
      herbatki. moje dziecko ma to samo. wylazło w wieku mniej więcej 3 mcy, i tak
      zostało do dziś(20mcy). nie moze pić rumianku, ani koperku ani innych, żadnych
      kosmetyków z wyciągami ziołowymi itd. podobno problem wcale nierzadki. niestety
      pozostaje sama woda, niesłodzona, ale do niej musi się przyzwyczaić a to musi
      potrwać, za jakieś 8 tygodni, moze troszkę wcześniej będziesz mogła dać troszkę
      soczku jabłkowego. mleka bym na twoim miejscu nie dawała w ten sposób.
      • ania_25 Re: Dopajanie 08.02.05, 10:56
        Izia
        a jak sie objawilo uczulenie u Twojego dziecka?
        Moj syn ma teraz 4 m-ce i od dwoch dni ma wysypke i czerwone policzki, je
        bebilon pepti wiec nie jest to alergia na mleko a wlasnie pije duzo herbatek.
        pozdrawiam
        ania
        • magia Re: Dopajanie 08.02.05, 12:10
          Otoze pewnego dnia po Switach wyskoczylo i nie zeszlo. Raz jest lepiej raz
          gorzej, ale ciagle jest.
          W tamtym czasie maly pil tylko koperek i plantex, wiec z wiadomych przyczyn
          wolalabym tego ziolka unikac, uzywalismy tez kosmetykow z rumiankiem, dlatego
          tez tego ziela unikam teraz. Zmiana mleka pomogla na kilka dni, uczulenie
          wrocilo.
          Sprawdzam teraz wszystko po kolei. Jak znajde winowajce to dam znac.
    • izia30 Re: Dopajanie 08.02.05, 13:29
      wysypki, czerwone plamy, kupy ze śluzem, doszło do tego że zrezygnowałyśmy z
      kosmetyków dziecinnych, kąpiel w wodzie przegotowanej z krochmalem, zmiana
      smoczka na silikonowy, była już na nutramigenie, pranie w czystej wodzie lub
      płatkach mydlanych i 100 razy płukanie, wycinanie metek z ubrań, i wysypki się
      skończyły. teraz już do wszystkiego wróciłyśmy, z wyjątkiem większości
      kosmetyków bo wysypki wracają, no i cholerny rumianek i koperek. koperku nie
      toleruje nawet w zupce
      • magia Re: Dopajanie 08.02.05, 15:55
        izia30 napisała:

wycinanie metek z ubrań, i wysypki się
        > skończyły. teraz już do wszystkiego wróciłyśmy, z wyjątkiem większości
        > kosmetyków bo wysypki wracają, no i cholerny rumianek i koperek.

Z ciekawosci. Z jakiego powodu wycinasz metki, bo podrazniaja skore ostrymi
        krawedziami, czy z jakiegos innego powodu?
        btw, Zrezygnowalam dzis z prania w Jelpie i przerzucilam sie na platki mydlane
        Bebi. Czu faktycznie trzba je przed wlozeniem do pralki rozpuscic w wodzie, bo
        wsypalam jak lecialy wprost do pralki.
        Czy po praniu swoich ubran czyscisz, oplukujesz szuflade na proszek/plyn, zeby
        resztki nie dostawaly sie pozniej do pranie dziecka?
        • izia30 Re: Dopajanie 09.02.05, 09:52
          rzeczywiście rozpuszczałam płatki przed wsypaniem do pralki ale to w trosce o
          pralkę. mój system prania był prosty. prałam swoje rzeczy w jelpie, potem w
          czystej wodzie pieluchy tetrowe które słuzyły jako podkładka na przewijak, wtedy
          pralka się dobrze płucze a potem ubranka małej. nie wiem co ją drazniło w
          metkach czy krawędzie, czy też moze sam materiał z jakiego są zronbione (to
          zazwyczaj coś sztucznego), zauważyłam też że niektóre firmy do przyszywania
          metek uzywają jakiejś koszmarnej żyłki lub innego ostrego świństwa (np benneton)
          (sorry zapomniałam jak się pisze). a tak wogóle to bardzo szybko się okazało że
          przejście na jelp z rzeczami małej daje dobre efekty (pierwotnie uzywałam
          loveli), teraz wypatrzyłam już nawet płyn do płukania dla dzieci jelp. mała ma
          wreszcie mięciutkie ubranka, a nie jakąś zbroję. pamiętaj ze po płatkach trzeba
          wyprasować ubranka na lewą stronę bo to mydło pomimo klku płukań włazi w szwy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka