Dodaj do ulubionych

kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy !

07.06.05, 09:41
Witam,

Moja mała - prawie 4 mce , chodzi spac o 20 i budzi się o 3 w nocy.
Chiałabym, aby pospała troche dłuzej i zaczełam dodawać kleik do wieczornego
mleka ( o 20 g.). Pierwsze dni-rewelacja, budziła się o 5 , papu i znowu sen
do 7-8.
Niestety, po kilku dniach znowu się budzi o 3 głodna jak wilk. Trochę
przesunęłam godziny posiłków- ostatni teraz dostaje o 22.30 juz na śpiąco, też
z kleikiem- 2 płaskie łyzeczki na 150 ml.
I nic! Punkt 3 w nocy budzi się wyraźnie głodna. Pory snu nie da się
przestawić, "pada" o 20 i już.
Macie jakiś patent , aby pospała dłużej? Dlaczego kleik juz "nie działa", za
mało daję?
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • edytafg1 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 07.06.05, 10:07
      a moze daj je 150 po kapieli i 150+kleik kolo 24.00? ja tak robie i maly od
      tygodnia spi do 6,00. ze 2 tyg temu dawalam kleik i budzil sie o 3, teraz daje
      wiecej mleka bez kleiku i facet spi do 6. Ma 3 mies. Za to mam inny problem od
      3 rzuca sie na lozku az do 6...:-(
      • azja.david Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 07.06.05, 12:23
        Dziewczyny,mój syn ma 15 miesiecy i bez wzgledu na to ile zje w ciagu dnia i co
        zje przed snem, o 2 w nocy butla 220 obowiązkowo!!!Wczesniej tez rzucał sie i
        wiercił, ale chyba dlatego, ze wychodziły mu zęby.Lekarka mi powiedziała, ze
        dziecko od ok 6 miesiaca nie powinno byc głodne w nocy, a to, ze sie budzi to
        takie przyzwyczajenie i nalezy go tego oduczac ,bo pruchnicy butelkowej sie
        nabawi.Ale niestety, jak nie dam mleka to strasznie płacze!!Moze sam z tego w
        końcu wyrosnie....?
        Pozdrawiam
        • bea-ta Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 07.06.05, 12:29
          Moje dziecko także bez względu na sytośc ostatniego posiłku i jego czasu podania
          spi do 4- 5 i to jest pora jego sniadania:-)I niczym go nie oszukam, a ma 11,5 m.
          Z tą próchnica butelkowa spokojnie - dziecko musiałoby zasypiac z butla i non
          stop byc jej uczepione np. w ciagu dnia ciągłe picie słodkich płynów. Zabki
          pielegnujemy w ciagu dnia szczoteczką i woda z rumiankiem i bedzie ok. Od 1
          posilku w nocy nie ma sie zaraz próchnicy. predyspozycje genetyczne tez maja
          znaczenie.Beata
    • mmala6 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 07.06.05, 12:27
      A wiecie, ze moj synek, co prawda w nocy nie je juz od dawna, ale sie
      przebudza/steka/kreci co noc ok godz.3ej??:)))o tej porzej wczesniej
      jadl.Skubaniec, jak dlugo pamieta!:)
      Co prawda nie budzi sie i nic nie chce ale czesto musimy wstac zeby mu wlozyc
      smoczka do buzi:))
      • kajmanka2 Re: do mmala6 07.06.05, 17:28
        a czy Twoj synek juz w ogole nie jada w nocy?? moze nie tak, o ktorej dostaje
        ostatni posilek, a o ktorej pierwszy? bo ja caly czas sie zastanawiam czy
        odstawic butelke o 24... narazie z 200ml zmniejszylam do 90ml.. boje sie, ze
        zacznie sie budzic.. bo tak to sobie smacznie spi od 21 do 7 - 8 ... i na butle
        o 24 sie nie budzi, karmie go przez sen...
        • mmala6 Re: do mmala6 07.06.05, 18:02
          Ja karmilam podobnie (jeszcze ze dwa tygodnie temu)jak Ty, ok 19-20stej, potem
          przez sen ok 23-24,potem juz rano ok 7mej.Zrobilam dwie rzeczy
          jednoczesnie;podalam mleko z kleikiem ryzowym i nie dalam jesc o 23ej. Jakie
          bylo moje zdziwienie jak maly przespal 12godzin!! I tak spi do tej pory. Ostatni
          posilek ok 20-21 to 180ml mleka z kleikiem.Nastepny posilek po 12godzinach,
          zazwyczaj ok 8mej rano.
          Oczywiscie pytaniami dreczylam pana dr, gdzies tu jeszcze jest moj watek czy
          zrezygnowac z ostatniego karmienia;)pan dr odpisal ze skoro maly sie nie budzi
          na to karmienie, to mozna sobie darowac.

Nie budzi sie w nocy,"pieknie przybiera" (bylismy dzis na szczepieniu i sa to
          slowa lekarki), obecnie wazy 6900, przy masie urodzeniowej 3100g.
          • kajmanka2 Re: do mmala6 07.06.05, 18:47
            super:)) biore dzisiaj przyklad z Ciebie i nie karmie o 24!!!! moj Mateuszek
            jest miesiac starszy od Twojego, wiec mysle ze skoro u Was ok, to my tez smialo
            mozemy:) szczegolnie, ze nasza lekarka powiedziala dokladnie to samo, jesli sie
            nie budzi, to mozna odstawic! jeszcze mam pytanko, ile sypiesz kleiku?? ja daje
            rano na 120ml mleka poltorej lyzeczki, bo tak zalecaja.. a chce dac wiecej tez
            180 to ile mam wsypac??
            Gorąco pozdrawiam:)
            • mmala6 Re: do mmala6 07.06.05, 20:01
              Pewnie, ze tak! zreszta jak bedzie glodny to pewnie i tak da Ci znac;)A jak m-c
              starszy to nie je wiecej?Moze lepiej juz kaszke, bo kleik jest taki wlasnie dla
              poczatkujacych jak my:))) w kazdym razie na kleiku (my mamy Nestle) jest
              napisane 1,5lyz na 100 ml mleka, czyli jak wiecej mleka to proporcjonalnie
              wiecej kleiku.My na 180ml dajemy dwie czubate lyzeczki, albo dwie plaskie i
              jeszcze pol- zalezy kto sypie;))
              Rano daje tak zazwyczaj 150ml, bo nie zjada wszystkiego i wtedy 2lyz kleiku.

Ja stopniowo zwiekszalam ilosc kleiku, zaczynajac od 1lyz.Szybko jednak
              zwikszylismy, bo byl glodny jak poz samym mleku.

Powodzenia i daj znac jutro jak poszlo w nocy:)))
    • iwka901 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 08.06.05, 08:28
      Dziewczyny poradźcie coś !!!
      dałam więcej kleiku - ponad 2 łyzeczki na 150 ml.
      I NIC!Słyszę w nocy pokrzykiwanie i oczywiście jest 3 godzina. Ten kleik jest w
      naszym przypadku bez sensu, więc już nie bedę dawała. Jaki w takim razie jest
      sposób , aby dziecko przespało nic, skoro "tankowanie" do pełna nie działa?
      • mmala6 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 08.06.05, 09:48
        Niesamowite jest to Twoje dziecko!!Wiesz, skoro kleik nic nie daje, to poczekaj
        az skonczy 4m-ce i dasz kaszki.One sa ponoc bardziej sycace....chociaz nie wiem
        jak to wyjdzie przy twoim glodomorze:)Niestety sa dzieci ktore mimo kaszek i
        kleikow budza siew nocy i koniec...:(
        Nie bede pisac o ktorej sie moje dziecko obudzilo (na kleiku), bo nie chce Cie
        denerwowac z rana;)
    • piotr-albrecht Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 09.06.05, 17:21
      Nie ma sprawdzonych patentów, trzeba pobróbować różnych sposobów. Moja córka
      niezależnie od nich przez 4 lata budziła sie co 2 godziny i też dało się
      przeżyć, więc Pani i tak ma komfortowo. Pozdarwiam i zazdroszczę.
    • migotka24 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 26.06.05, 10:59
      jaki smoczek proponujecie używać do mleka z kleikiem dla 3 miesięczniaka? Moja
      Mała używa Aventowych- ale ze smoczka nr 2 nie daje rady, a ten trójprzeplywowy
      jest z kolei za szybki i się krztusi. Jest cos pomiędzy? (Niekoniecznie avent)
      • iwka901 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 26.06.05, 11:21
        Hej, na 2 nie leci fakt, ja właśnie podaję na trójprzepływowym , na początku tez
        mała się krztusiła i ciekło po brodzie, ale szybciutko załapała nowe tempo i
        jest przynajmniej mniej zmęczona jedzeniem, bo wcześniej widac było , że to była
        cięzka praca- sapanie i przerwy. Teraz karmienie trwa 5-10 minutek.
        Aha już śpi od 20 do 5-6 rano hurrrraaaaaaa!!!!!
        • mmala6 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 26.06.05, 12:58
          No to gratuluje!!:)))
          moj "aniol" postanowil ze jednak nie bedzie sie budzil o 9-10, tylko 7-8.Ha! na
          szczescie budzi sie i z pol godziny dyskutuje ze swoimi lapkami, pewnie opowiada
          im co mu sie snilo:)moge sobie wiec dospac a potem bez pospiechu dac
          sniadanko.....wiesz ze ten kleik tak mocno trzyma ze Matek rano calej butli nie
          zjada?Od kilku dni juz mu nie robie w ogole 180ml tylko 150ml i nawet to nie
          zawsze doje...hm..
          • iwka901 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 26.06.05, 13:27
            No to Julia podobnie, o tej 5-6 zjada 150 ml., z pół godzinki "gada " i zasypia
            dalej do 8-9 g.
            Odżyłam!!!!!!
      • monia305 Re: migotka24 30.06.05, 21:38
        Canpol robi specjalne smoczki do kaszki tzw. krzyzyk, ale ja mojemu synkowi (4
        miesiące) i tak go troszke jeszcze nacięłam, bo kaszka nie chciała lecieć a
        wcale taka gęsta nie była.
    • migotka24 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 26.06.05, 11:35
      anioł nie dziecko :)
      moja Małgosia strasznie opluwa sie na trójprzepływowym i wypluwa po chwili
      ssania smoczek i cale mleko na mamunie, ubranko i okolice :/
      Moze Avent z trzema dziurkami?
      sama nie wiem, skomplikowana ta hodowla :)))
      • nis77 Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 26.06.05, 11:45
        polecam Avent trzy dziurki! -moj tez sie zalewal z trojprzeplywowego, krztusil
        i protestowal,a z 3dziurki rewelacja; dla nas trojprzeplywowy nadaje sie tylko
        do gestcyh posilkow typu kaszka :)
        pzdr
        n
        • berenia Re: kleik na noc - i dalej budzi sie o 3 w nocy 29.06.05, 11:07
          Jest taki sposob na tzw. budzenie nawykowe: nastawiasz budzik na pol godziny
          przed spodziewana pobudka, wstajesz i delikatnie wybudzasz dziecko - tylko tak
          zeby nie obudzilo sie do konca, a troche powiercilo sie i dalej poszlo spac. To
          metoda zaklinaczki z jej ostatniej ksiazki - wyprobowalam i dziala. Aha, nalezy
          to powtorzyc przez 2-3 dni z rzedu. Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka