jasmina29 20.07.05, 09:26 doszły mnie słuchy o preparacie, którym mozna zagęszczać mleko i inne posiłki. czy to jest równie skuteczne jak mleko AR??? dziękuję za wszystkie odpowiedzi:))pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blachara Re: mleko AR czy nutriton? 20.07.05, 09:38 dziecię ulewa? dużo? czy raczej nie dużo? w jakim jest wieku? bo moja ulewała po każdym karmieniu, zaczęłam jej dodawać do mleka kleiku kukurydzianego w ilości szczypty na czubeczku łyżeczki - pomogło, nie ulewa wogóle Odpowiedz Link Zgłoś
gosiawroc Re: mleko AR czy nutriton? 20.07.05, 12:16 jesli malenstwo nie ulewa to nie ma potrzeby podawac nutritonu. nutriton jest to preprat niezbyt pożywny i stosuje sie go dla zageszczenia potraw gdy ludzie chorzy mają problemy z połykaniem , albo przy refluksie. Natomiast mleko AR jest pożywniejsze no i taniej wychodzi (paczka nutritonu kosztuje ok. 20 zł). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina29 Re: mleko AR czy nutriton? 20.07.05, 13:40 moja córcia ma 9 miesięcy, ulewa niewiele i nie po każdym posiłku. głównie po soczkach, zupkach i mleczku niczym nie zagęszczanym. lekarz zalecił nam jednak podawanie mleka AR- podejrzewa refluks (treść żołądka czasem trafia tylko do przełyku, nie wydopstaje sie na zew. w postaci ulań). jednak mam wrażenie,że zagęszczanie nutritonem będzie tańsze i będę mogła zostać przy swoim mleku nan2. ale sama nie wiem co robić, czy to jest to samo, mleko AR i nutriton? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiawroc Re: mleko AR czy nutriton? 20.07.05, 14:36 Drogie Mamy!! posiadam ulotke informacyjną o nutritonie i bebilonie AR (porównianie), jak będę miała czas to porobię zdjęcia i tu umieszczę albo przepiszę zasadnicze różnice Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina29 Re: mleko AR czy nutriton? 20.07.05, 15:17 bardzo proszę:)) chociaz tak ogólnie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiawroc Re: mleko AR czy nutriton? 20.07.05, 20:14 wyczytałam w tej ulotce, że mleko AR a dokładnie Bebilon AR jest dla dzieci ulewających. Bebilon tej zawiera mączkę z ziaren chlebowca świętojańskiego, która zagęszcza mleko i utrudnia cofanie się treści pokarmowej do jamy ustnej. Bebilon ma obniżoną zawartość tłuszczu, dzięki temu jest łatwo trawiony i szybciej przechodzi przez żołądek, co również zapobiega ulewaniu. Mleko to jest pełnowartościowym mlekiem modyfikowanym, zawierającym wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Może stanowić wyłączną dietę niemowląt od drugiego miesiąca życia, które często ulewają po posiłkach ,lub być uzupełniany posiłkami w wieku późniejszym. Jest to mleko modyfikowane, zawierające białko. Jeśli Twoje dziecko jest karmione preparatem mlekozastępczym, ma alergię pokarmową,a często ulewa po karmieniu-jego pokarm można zagęszczać środkiem dietetycznym NUTRITON. Jest to preparat, którego głównym składnikiem jest mączka chleba świętojańskiego, uzupełniona w maltodekstryny. Nutriton nie zawiera białka mleka krowiego, laktozy i sacharozy, może on służyć do zagęszcania mleka modyfik. (innego niż Bebilon AR) i preparatów mlekozastępczych, a nawet może być dodawany bezpośrednio do innego napoju (wody, soku). UWAGA: stosowanie Nutritonu powinno być uzgodnione z lekarzem, a szczególnie w przypadku noworodków urodzonych z małą masą ciała. POZDRAWIAM (same wyciągnijcie wnioski co jest lepsze:mleko AR czy NUTRITON) Odpowiedz Link Zgłoś
piotr-albrecht Re: mleko AR czy nutriton? 21.07.05, 15:20 Jest równie skuteczne ale głównie przewidziane dla dzci karmionych naruralnie a nie sztucznie u których wygodniejsze są mleka AR. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: mleko AR czy nutriton? 22.07.05, 11:22 moge napisac, ze jestem weteranka w sprawach ulewania...9-miesieczna punia juz nie ulewa od 3 miesiecy wcale, ale poczatki zycia miala trudne... do rzeczy: nie mozna sie zastananawiac co jest pozywniejsze nutriton czy mleko AR, bo nutriton to glownie maczka chlebowca swietojanskiego, czyli ta sama substancja ktora zawiera mleko AR... tylko od waszej decyzji (np. wygody, zawartowsci portfela, stosowanego mleka czy prapratu mlekozastepczego) zalezy co wybierzecie... moim zdaniem duzo ekonomiczniejszy jest nutriton (dodaje sie go naprawde nieiwlekie ilosci do mieszanki albo odciagnietego mleka) i jedno opakowanie za 20 pln starcza na dlugo... natomiast np. bebilon AR jest smaczny i rewelacyjnie zapobiega ulewaniom, ale jest niestety drogi - jedna mala puszka na kilka dni za ca. 25 pln, pozdrawiam a Odpowiedz Link Zgłoś