Dodaj do ulubionych

dwoje dzieci - dwa problemy

22.07.05, 20:18
Witam Panie Doktorze, witam "siostry" butelkowe,
jestem mamą bliźniąt (6 tyg.). Od 3 tygodni jesteśmy tylko na butli, wcześniej karmiłam je odciągniętym mlekiem i pewnie robiłabym to dalej gdyby nie zaczęły się problemy z brzuszkami a dzieci słabo przybierały na wadze pomimo, że mleka jadły do woli. Podejrzewałam, że problemem jest branie przezemnie antybiotyku przez cały okres karmienia moim mlekiem (zakażenie rany po cesarce). Zaczęłam początkowo mieszać moje z bebikiem, a po kilku dniach przeszliśmy już tylko na bebiko omneo. Bule brzuszków ustępiły, przyplątała się za to kolka (szybko problem pokonaliśmy Infacolem i Plantexem - stosujemy przez cały czas). Po kilku dniach u Zosi zaczęły się zaparcia, mała przez całe dnie próbowała zrobić kupkę, niestety bez rezultatu, aż po kilku dniach zaczęła robić twarde kulki, ostatnie zabarwione nawet krwią. Dawałam jej dużo pić (herbatka Hipp na trawienie), dostawała czopki glicerynowe ale to wszystko nie pomagało. Od ostatniego piątku pije laktulozę, doszłam już do dawki 7,5 mil (Zosia waży teraz 3500kg) kupki zaczęły się pokazywać rzadkie ale widać, że cały czas zrobienie ich powoduje ból. Do tego Zosia zaczęła mniej jeść (wcześniej 90-100 co 4h teraz 60-70 co 4h). Odbiło się to na przyroście wagi (wcześniej 400-450 na tydz. teraz 175g).
Z Olkiem sytuajcja wygląda zupełnie odwrotnie. Po przejściu na omneo brzuszek przestał dolegać do ostatniego tygodnia, wtedy zaczęły się bardzo rzadkie kupki, nieraz pieniące, przeokropnie śmierdzące (kwaśne), tak to wygląda średnio co drugą kupkę (robi ich ok 4 dziennie). Te rzadkie powodują ogromny ból przy ich robieniu, a nieraz to naprawdę długo trwa, dziecko robi się purpurowe, płacze. Co w tej sytuacji dla mnie dziwne Olek ma coraz większy apetyt, teraz zjada ok 130ml co 3-4h, przybiera na wadze wzorowo ( w tym tygodniu 430g.)
Dodam jeszcze żo od 3 tyg. dzieci dostają po 1 kapsulce lacidofilu.
Panie doktorze serce mi pęka jak patrzę na to ich małe cierpienie. Może jest jakiś sposób na to, żeby im jakoś ulżyć. Ja jestem alergikiem (AZS), może te problemy spowodowane są alergią, co Pan o tym myśli.
Pozdrawiam i czekam na Pana i Wasze opinie.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka