Dodaj do ulubionych

Kiedy zmniejszac ilość butli?

09.08.05, 13:32
Szanowny Panie doktorze
Marysia ma rok i uwielbia mleko bebilon.
nie chce jesc praktycznie nic innego,czasem na siłe jej dam ,ale nie przepada
szczególnie za obiadkami.
Czy powinnam dawac jej butle tylko 2 razy dziennie?(rano i wieczorem)i
wyeliminowac trzecie mleko?(południowe)
dodam że czasem gdy go nie dostanie to strasznie sie awanturuje.
Na dzien dostaje ok.400-500 ml
dziękuję
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: Kiedy zmniejszac ilość butli? 09.08.05, 13:57
      Ja podaje smykowi 2 x butle juz od 11mż. Ogólnie jest 3 główne posiłki i 2
      mniejsze:
      sniadanie 5-6 butla bebilon 3 -270 ml
      II sniadanie kanapka z pastą, serem zółtym , jajecznica, parówka( od świeta ze
      wzgledu na wszechobecny glutamin czy benzoesan sodu)
      obiad - najlepiej wchodzi II danie łapkami lub dorosłym widelcem, bo łatwiej
      nabić jakąs zdobycz na talerzu
      podwieczorek - owoce, biszkopt albo inny deser
      kolacja butla bebilon 270 ml
      Widze, że na wieczór zje chetnie i kanapke czyli nie koniecznie mleczko, wiec
      jeszcze troszke zrezygnujemy z butli wieczornej tak na spokojnie do 1,5 roku
      dałam nam czas, bo poza tym dostaje sporo nabiału wiec o niedobór wapnia się
      nie martwie.
      Najdłużej zostane z porannym mlekiem zwłaszcza, że dopoki nie zmieni sie pora
      posiłku to trudno mi wyskakiwac z kanapka czy innym daniem o 5-6 rano:-)
      Teraz mamy 14 m. Syn jest butelkowym mlekołakiem i mam wrazenie, że chodzi
      także o samo ssanie smoka( szczegolnie, że uspokajacza nie uzywaliśmy). Uważaj,
      bo podając wiecej mleka zmniejszasz apetyt na inne posiłki zwłaszcza, że butle
      najłatwiej pochłonąc. Szczerze mówiąc w miare zmniejszania sie apetytu do
      skończenia roku butelki same się wykruszały, najpierw przedpoludniowa, potem
      popołudniowa zwłaszcza, że po 10 mz. sa fajne deserki z serkiem i jogurtem z
      hippa i to serwowałam na podwieczorek, teraz jak pisałam tylko owoce.
      Poza tym maluch je jak wracam o 15 z pracy( 1 danie, bo przepisowych 2 nie da
      rady) to zasiadam na przeciwko niego i tez pałaszuje cos nawet kanapke, żeby
      bylo mu raźniej. Może to zachęci Twoja pocieche. Zawsze mam 2-3 łyżeczki, bo
      jak karmie to zaraz chce i od tego zaczelismy nauke jedzenia. Poza tym
      zdecydowanie lepiej idzie jedzenie jak smyk siada do obiadu glodny - zero
      przekąsek typu chrupki, biszkopty, soki zwłaszcza przecierowe, bo slodkie i
      zmniejszaja apetyt. Nawet jak cos nie jest ulubiona potrawa to robi się nagle
      zjadliwe:-) Rozpisałam się, ale mam nadzieje, że coś podpowiedziałam.Beata
      • grzybcia do mam antysmoczkowych 11.08.05, 16:52
        Dziękuje ze chciało Ci się aż tak rozpisać.

Chciałabym zapytać o coś związanego z Twoim postem.Jak było u was z
        uspokajaczem?
        My przeciwstawiając się całej rodzinie i kłócąc się ze znajomymi stwierdziliśmy
        że nie będziemy kneblować dziecka smokiem.
        Jest teraz dużym ssakiem palców.spędza mi to sen z powiek...
        Ostatnio chciałam ją oduczyć trzymając jej rękę przed snem (dodam że zasypia
        TYLKO z palcami w buzi)i efekt jest taki że ssie więcej w dzień.Jestem
        załamana.Czy już ją oduczać?I jak????Gorzki preparat czy plaster na palce?
        • agagaby Re: do mam antysmoczkowych 11.08.05, 23:10

• piotr-albrecht Re: Kiedy zmniejszac ilość butli? 09.08.05, 19:03
      Prawdę mówiąc to dziecko ponad roczne nie powinno wcale jeść z butli lub
      najwyżej raz. A to że się awanturuje to normalne, co nie znaczy, że Pani ma się
      na to godzić, gdyż to Pani decyduje i Pani konsekwencja szybko te awantury
      ukróci. Dziecko, w wiekszości wypadków, jak zgłodnieje to sie z jedzeniem, nawet
      nie z butli przeprosi - wymaga to niestety niekiedy kilku dni cierpliwości i
      konsekwencji i pozbycia sie lęku, że dziecko zaraz umrze lub coś mu się stanie
      jak dwa, trzy dni mniej zje (bo przecież nie wcale).
      • grzybcia Re: Kiedy zmniejszac ilość butli? 11.08.05, 16:45
        Dziękuję bardzo za odpowiedz,jednego nie rozumiem...nie powinno jesc wcale z
        butli?
        tzn ma to byc kubek niekapek?niestety z tym są problemy.Kilkakrotnie
        próbowaliśmy bez efektu.Czyli mleko powinna w tym wieku jeść tylko raz?
        Muszę się pochwalić że ostatnio strasznie zasmakowała jej zupka z kaszką manną
        na skrzydełkach i jestem zachwycona.od paru dni nie je środkowego mleka.
        Dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka