Dodaj do ulubionych

Panie doktorze!

14.02.06, 15:21
Witam!

Jestem mamą 5,5 miesięcznej Natalii, ur. w 34 tygodniu ciąży, 1610 przy
urodzeniu, obecnie 4300. Od ponad 2 tygodni dokarmiam małą 2 razy dziennie po
120 ml bebiko omneo 2 i od tego czasu mała pięknie przybiera - jak nigdy
dotąd, bo po ok. 200-300g na tydzień. Jest weselsza, zadowolona, bebiko
wyraźnie jej smakuje. 10 dni temu zaczęłam powolutku wprowadzać soczek
jabłkowy - tez jej smakował, najpierw dostała pare łyżeczek, potem 20 a
wkońcu 50ml i wtedy zaczęły sie zielone kupy, gęściejsze niż do tej pory i
okrutnie cuchnące... Nie wiem teraz czy to po bebiku czy po soczku i czy to
objaw nietolerancji którejs z tych rzeczy czy po prostu przy karmieniu
sztucznym i nowych pokarmach to normalne i nie ma sie czym przejmować?
Chciałabym wprowadzać nastepne nowości, ale nie wiem czy poczekać, eliminować
po kolei sok (już nie dostaje go 4 dzień, a do wczoraj kupy zielone były i
tak, dziś jeszcze nie wiem jakie będą) i bebiko?
Słyszałam, że nie powinno sie podawać zbyt długo bebiko omneo, bo ono zawiera
jakie kultury bakterii które mogą powodować te zielone kupki, czy to prawda?
Jesteśmy w połowie drugiego opakowania, więc chyba powoli przejdziemy na
bebiko 2 z kleikiem ryzowym, zamiast omneo.
Bardzo prosze o porade co robić, od czego ta zieleń?
Dodam, że na pewno nie jadłam nic nowego, mój jadłospis od dawna wygląda tak
samo.

Pozdrawiam
Angelika
Obserwuj wątek
    • angelika.ka Re: Panie doktorze! 15.02.06, 15:00
      Zauważyłam jeszcze, że mała pociera piąstką lewe oczko, poza tym miewa czerwoną
      skórę w okolicach brwi - może to jednak alergia na mleko? Jeśli tak, to na
      jakie zmienić z bebiko omneo? Przypomniało mi się, że miewała taką skórę pod
      brwiami i łuszczącą sie troszke skórę na głowie kiedy jeszcze karmiłam tylko
      piersią i zjadłam np jogurt albo sernik, ale potem jej to przeszło, ateraz
      chyba powraca, momi, że jogurtu nie jadłam. Co robić?
      • bea-ta Re: Panie doktorze! 15.02.06, 15:24
        Mleka nie ruszałabym jeszcze. Bebiko omneo jest mlekiem Ha wiec może dawac
        zielonkawe kupy z powdu hydrolizy białek krowich, ale nie zwiera bakterii, a
        węglowodany o działaniu prebiotycznym tzn. ułatwiającym wzrost korzystnej flory
        bakteryjnej w jelitach co zapobiegac ma zaparciom. Nie ma p/wskazań do jego
        długiego stosowania!!!Odstaw sok jablkowy i zobacz czy to nie on jewst
        winny?Kupy zielone moga byc z tych powodów:
        www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,222
        Nie zawsze jest to wiec nieprawidlowe, zaś brzydki zapach tez jest normalny
        kiedy rozszeramy diete, bo to nie te same kupy co przy karmieniu piersia i
        wygląd sie bedzie zmieniał i zapachy tez:-)
        Wazne aby kupy nie odparzały, nie były kwasne, cuchnące, rzadkie z duża ilością
        śluzu, krwią, strzelające itp.
        Czym buzie pielęgnujesz?Woda przegotowana i wszystko!Rzadnych oliwek i
        mazideł1Zatykają pory. Na kosmetyki tez maluchy moga źle reagować np. szampon,
        płyny do kapieli. Syn mial suchą łuszczaca skóre we wlosach po szamponie
        lawendowym J&J. Weż pod uwage wszystko- nie tylko mleko, je zawsze zdąrzysz
        zmienic. Szczególnie, że czasem mozna pogorszyc zamiast polepszyc. czasem moga
        się pojawiac zmiany lojotokowe- skóra dziecka w tym wieku nie jest idealana.
        Obserwuj malucha i spokojnie roszerzaj dietę. B.
        • angelika.ka Re: Panie doktorze! 15.02.06, 16:16
          Dziekuję Ci za pomoc, naprawdę się uspokoiłam. Myślałam, ze to jest objaw
          jakiegoś poważniejszego problemu, a okazuje się, że tak ma prawo być i tyle.
          Ufff.. A co do kosmetyków - buziaka myjemy przegotowaną wodą mineralną dla
          niemowląt (Żywiec Zdrój) - to chyba szczyt przewrażliwienia z naszej
          strony ;o), nie smarujemy żadnymi kremami. Główkę wciąż myjemy mydełkiem (Nivea
          baby, bobas - różnie), a do kąpieli wlewam czasem dla natłuszczenia skóry parę
          kropel oliwki dla dzieci Nivea baby, ale widzę, że daje chyba odwrotny efekt -
          skóra po niej jest jakby szorstka... Muszę wypróbować inną. W każdym razie nie
          przesadzamy z kosmetykami. A tak sobie myślę, że może źle spłukujemy główke -
          boimy się, że woda dostanie się do uszu i może mydełko zostaje gdzieniegdzie na
          skórze?!...

Pozdrawiam
          Angelika
          • bea-ta Re: Panie doktorze! 16.02.06, 08:02
            Zainwestujcie w zestaw Oilatum- emulsja do kapieli z parafina( może byc sama
            parafina - wejdź na forum o kosmetykach i wpisz haslo w wyszukiwarke), szampon(
            wystarczy na 2 miesiące przy codziennym stosowaniu!), kostka- mydło bez mydła i
            krem oilatum soft- nawilżający do buziaka- może byc, ale nie musi jak nic nie
            stosujecie i jest ok.!Zestaw nie wyjdzie tanio ale jest wydajny i
            hypoalergiczny- naprawde niezwykle rzadką są uczulenia.
            Mydła wysuszają i generalnie tylko sebamed i olilatum sa bez mydła, które
            wysusza i zmieniają ph skóry. Poza tym nikt nie powiedział, że codziennie terzba
            myc główke. Po oliwce u mojego syna tez jest taka reakcja:-(
            Płukania główki i o uszy nie nalezy sie bać, śmiało. Wazne aby w czasie kapieli
            i po niej było cieplo, a teraz przy c.o. to nie trzeba sie obawiac o zimno w
            mieszkaniach czy przeciągi:-)Beata
    • piotr-albrecht Re: Panie doktorze! 18.02.06, 13:56
      Nie zmieniac zbyt pochopnie diety, a zwłaszcza mleka. Nie ma żadnego powodu aby
      omneo nie stosowac tak długo jak potrzeba. Jesli ze stolcami jest coś "nie tak"
      to na pewno nie nalezy wprowadzać nowości. Bez soku mozna śmiało żyć, więc
      podawac się go nie musi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka