constancja1 14.03.06, 12:50 Czy dziecko może być uczulone na mleko sojowe? Zaczęłam jej podawać sojowe ponieważ myślałam że nie toleruje bebilonu2, ale wydaje mi się ,że po sojowym jest gorzej, czy wrócić do bebilonu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bea-ta Re: mleko sojowe 14.03.06, 13:02 Może uczulić, a dlaczego Pani zmieniła bebilon na soje?B. Odpowiedz Link Zgłoś
constancja1 Re: mleko sojowe 14.03.06, 16:23 Myślałam, że jest uczulona na zwykłe i chciałam sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona_rudzinska Re: mleko sojowe 14.03.06, 18:33 Stosowanie sojowych mieszanek mlekozastępczych u dzieci z rodzin ze skazą atopową budzi wiele kontrowersji. Wykazano, że u pacjentów stosujących preparaty sojowe alergia ujawnia się równie często jak u dzieci karmionych popularnymi mieszankami mlecznymi. Białko soi jest potencjalnym alergenem, może więc wywoływać objawy alergii pokarmowej. Obok mleka, jaj, orzeszków ziemnych i mąki pszennej, soja uważana jest obecnie za jeden z najsilniejszych alergenów pokarmowych. Alergia na soję często współistnieje z alergią na mleko krowie, dlatego u dzieci z alergią na mleko krowie nie powinny być stosowane preparaty sojowe. Objawy alergii na soję podobne są do objawów występujących w przebiegu nadwrażliwości na mleko krowie. Najczęściej występują klasyczne objawy ze strony przewodu pokarmowego: brak apetytu, wymioty, bóle brzucha, biegunki czasami z domieszką krwi, niepokój podczas karmienia. Jeżeli Bebilon 2 nie powodował objawów skazy, to lepiej wrócić, natomiast nie radzę samej eksperymentować z mieszankami Odpowiedz Link Zgłoś