Dodaj do ulubionych

czy karmić w nocy

16.05.06, 11:12
Moja córeczka ma 6,5 m-ca. W zasadzie nie mamy żadnego prolemu z jedzeniem.
Maja ma apetyt, je bardzo ładnie, rozwija się prawidłowo.
Oto jej plan żywieniowy w ciągu doby:
8.00 - 150ml Bebilonu Pepti i 3 łyżeczki kaszki ryżowej z malinami
9.30 - ok. 70g deserku ze słoiczka
12.00- ok 160-180 zupki jarzynowej ze złoiczka z 1/2 żółtka lub obiadek z
mięskiem
koło 14.00-starte jabłuszko (ok 1/2)
16.00-150/180 ml mleka i 3 łyżeczki kleiku kukurydzianego
20.00 - 180 ml mleka i 3 łyżeczki kleiku kukurydzianego
02.00 - 150 ml mleka z kleikiem

Chciałabym się dowiedzieć czy taki jadłospis w ciągu dnia wystarczy i czy
można zrezygnować z karmienia nocnego, ponieważ mała je na śpiąco.
Bardzo proszę o radę.
Dziękuje i pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • zuzieczka33 Re: czy karmić w nocy 16.05.06, 17:01
      też jestem bardzo ciekawa odpowiedzi,

ponieważ moja Malutka od 1 m-ca życia nie jest karmiona w nocy, skoro sama się
      nie budzi z głodu... Uważam to za swego rodzaju "sukces" ze przesypia nockę.
      Sen dziecku jest równie potrzebny jak jedzenie, no i ja się lepiej wysypiam.
      Wszystko byłoby super, tylko w sumie jada trochę mało, teraz ma 3 mce i zjada
      ok 600 ml dziennie, więc można byłoby w nocy ją karmić, z tym że ją ciężko
      dobudzić na karmienie, poza tym gdy jej się nie odbija , to martwię się że może
      jej się ulać...
      Od 2 mcy dostaje 4 krople D3, wiem że przedawkowanie objawia się utratą
      apetytu, więc może dlatego niewiele zjada...
      • tweety_bird Re: czy karmić w nocy 16.05.06, 17:39
        Dziecko samo wie, ile jeść i jeśli prawidłowo przybiera na wadze, to nie trzeba
        go na siłę dokarmiać. A dziecko 6 miesięczne nawet nie powinno jeść w nocy, bo
        to sprzyja próchnicy. Tego dowiedziałam się od lekarza pediatry, którego pytałam
        o mojego synka. Nie ma jeszcze skończonych 5 miesięcy, a już zrezygnował z
        nocnego jedzenia.

Pozdrawiam!
    • steffan Re: czy karmić w nocy 17.05.06, 11:00
      jeżeli specjalnie budzisz dziecko na karmienie albo podajesz na śpiąco - to
      jest kompletny bezsens. natomiast jezeli samo sie budzi, to być moze potrzebuje
      jedzonka, ale nawet w takiej sytuacji ja bym dążyła do odejścia od karmienia w
      nocy. w tym wieku to juz zaczyna być bardziej przywyczajenie niz rzeczywisty
      głód, a takiego przyzwyczajenia trudno potem sie pozbyć. moje dziecko od 3
      mies. zycia śpi od godz. 20-21 do 8 rano bez żadnych nocnych karmień ani
      pobudek.
    • aniab_24 Re: czy karmić w nocy 17.05.06, 16:13
      Napiszę tylko (cytując naszą lekarkę): Noc jest od spania, a nie od jedzenia! :D
      • iza1011 Re: czy karmić w nocy 17.05.06, 20:40
        dzieki za odzew.
        Rozumiem, że w nocy nie powinno sie karmić, ale moja mała śpi bardzo
        niespokojnie, budzi sie prawie co godzinę.Podaje jej herbatkę, ale to nic nie
        daje.Dopiero jak zje mleko trochę dłużej pośpi. Karmię ja na śpiocą, ponieważ
        ona marudzi przez sen.Nie wiem czy to przez zęby, czy jest głodna.
    • iwona_rudzinska Re: czy karmić w nocy 19.05.06, 21:04
      aby zapewnić dobową podaż wapnia [600 mg] córka powinna zjeść około 700 ml
      mleka [liczyłam na BP2] dziennie; jeżeli jest możliwość podania jej takiej
      ilości w ciągu dnia to można próbować odstawić karmienie nocne, niestety czasem
      to trwa dość długo, może należy zmienić [wydłużyć] przerwy między posiłkami i
      ostatnie karmienie podać później, musi Pani poeksperymentować. Pozdrawiam IR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka