jk3377 13.09.08, 17:02 nie wszystkim mogą odpowiadać takie czy inne ksiazki. jedni moga przeciez brac udzial w dyskusjach o tej, inni o drugiej ksiazce w innych klubach. podajcie propozycje-stworzymy watek,umiescimy odpowiednik na górze i czytamy)))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maadga Re: Propozycje na inne kluby. 15.09.08, 10:28 Właśnie miałam coś na ten temat napisać. CHodzi to, że przy trybie życia jaki prowadzimy trudno będzie się zgrać z jedną długą książką. Może jakieś opowiadania, krótsze na początek albo może jakiś e-book dostępny na sieci? Jak wpadniemy w rytm to łatwiej będzie z dłuższymi pozycjami. Odpowiedz Link
agawa79 Re: Propozycje na inne kluby. 15.09.08, 14:34 Przy jakim trybie? :p Jestem przeciwna ograniczeniom, niech to najwyżej będzie więcej książek do przeczytania, a nie tylko te krótkie - wtedy każdy sobie wybierze książkę, która mu będzie pasowała długością i innymi parametrami. :p Legalne e-booki dostępne w sieci to chyba raczej tylko klasyka? Nie mam nic przeciwko, ale ciekawsze dyskusje są chyba o tych, o których nie napisano jeszcze zbyt wiele - czyli raczej nowości. Moja propozycja to Jodi Picoult "Bez mojej zgody", datę niech ustali ktoś inny, bo ja już czytałam. Odpowiedz Link
jk3377 Re: Propozycje na inne kluby. 15.09.08, 15:49 krotsze opowiadanie/ksiazka juz bylo-klub nr 1. nr 2 juz sie czyta na kolejne czekam konkretnie:autor,tytuł,ew.data. jak tylko zakupie powyzej wymieniona to sie przylaczam Odpowiedz Link
nsc23 Re: Propozycje na inne kluby. 15.09.08, 18:44 A moze jeszcze kluby w roznych jezykach? Ja bardzo duzo czytam po angielsku (ostatnio praktycznie 100%) - dyskusje moglyby byc po polsku, ale ksiazki czytalibysmy po angielsku? Odpowiedz Link
agawa79 Re: Propozycje na inne kluby. 15.09.08, 19:38 Może być. Nawet z dyskusjami po angielsku. A co ciekawego czytasz po angielsku? Odpowiedz Link
nsc23 Re: Propozycje na inne kluby. 16.09.08, 16:12 Obecnie? z 5 ksiazek na raz Nadal mecze George'a Alagiaha A home from home from immigant boy to English man - dobra ksiazka, ale jakos stracilam rytm i sie troche mecze. Do tego mam z biblioteki Bones i Shadows Chenjerai Hove, Zaczelam African Marriage in Zimbabwe, ale to tak przesiaknieta marksizmem ksiazka, ze az zeby bola, wiec chyba odpuszcze. Wczoraj przyszlo w paczce Whn a crocodile eats the sun i Mukiwa: a white boy in Africa Petera Godwina. Mam nadzieje przeczytac to wszystko do niedzieli, bo mam wolne, a od poniedzialku znowu zajecia i sie skonczy rumakowanie z czytaniem. Odpowiedz Link
agawa79 Nsc :) 24.09.08, 11:01 Poszperałam sobie w sieci na temat wymienianych przez Ciebie lektur okołoafrykańskich - zwłaszcza Aglaiah i Godwin brzmią obiecująco. A lubisz beletrystykę związaną z Afryką? Jeśli tak, to polecam (gorąco!!!) "Kamienie przodków" - napisała to pani o pięknym imieniu - Aminatta Forna - i zrobiła to zachwycająco; to smutne poetyckie opowieści czterech córek jednego ojca i różnych matek. Na pewno nie czytam tej książki ostatni raz. Tytuł oryginału to Ancestor Stones. Niezła jest też "Comedia infantil" Mankella - ale przybiła mnie bardzo - drugi raz nie przeczytam, ale cieszę się, że po nią sięgnęłam. Z literatury faktu może zainteresuje Cię "Sahara" Michaela Palina - bardzo dobrze napisany reportaż ze świetnymi zdjęciami. Odpowiedz Link
nsc23 Re: Nsc :) 24.09.08, 11:16 Agawa, moje zainteresowania okoloafrykanskie skupiaja sie w Zimbabwe i RPA glownie. Nie mam niestety mozliwosci, zeby moj mozg wsiaknal informacje na temat wszystkich krajow, a ja lubie szczegolowo poznawac, wiec skupilam sie na dwoch (na razie ). Godwina czyta sie fajnie, Algahaia (nie pamietam nigdy jak sie jego nazwisko pisze, wiec strzelam ) juz skonczylam. Do polowy ksiazki sie z nim zgadzalam, potem mnie zaczal wnerwiac i to mocno ale milo porownac doswiadczenia emigranckie i poczytac troche na ten temat z bardziej naukowego punktu widzenia. Jak skoncze czytac moja poczekalnie (cala polka ksiazek ) to sie rozejrze za wymienionymi przez Ciebie. Odpowiedz Link
agawa79 Re: Nsc :) 24.09.08, 11:31 A jak się zaczął Twój bzik na temat Zimbbwe i RPA? Jeździsz tam, czy na razie jest to miłość na odległość? Odpowiedz Link
nsc23 Re: Nsc :) 24.09.08, 11:50 Milosc mam jak najbardziej przy sobie, ale jeszcze nie bylam w Zimbabwe Kliknij w sygnaturke, to sie dowiesz A tak na serio - Afryka interesowala mnie od zawsze, padlo na Zimbabwe, bo stamtad mam faceta. Chociaz musze powiedziec, ze gdybym go teraz stracila, to milosc do kraju pozostanie na zawsze A RPA to jakos tak przy okazji Odpowiedz Link
jk3377 moze ktos cos zaproponuje nowego???????????? 06.10.08, 17:02 klub nr 2 nie wypalil bo malo osob przeczytalo,ale moze wybierzemy cos bardziej znanego i dostepnego? Odpowiedz Link
maadga Re: moze ktos cos zaproponuje nowego???????????? 08.10.08, 09:20 Miałam napisać, że może zrobić listę 5 książek, które mamy ochote przeczytać niech się wszyscy wpisują, którą mają dostępną i chcą przeczytać i wybierzemy tą najbardziej obleganą jako pierwszą. Termin 3tyg na zdobycie książki i jej przeczytanie uważam za dobry. Moja lista książek: Ch.Moore "Ssij mała ssij" Stephen Clarke "Merde! Rok w Paryżu" Karolina Macios "Wszyscy mężczyźni mojego kota" Margaret Mitchell "Przeminęło z wiatrem" Odpowiedz Link