Dodaj do ulubionych

Co mozecie polecic?

22.07.14, 10:28
Kochane mole i molki smile
Mieszkam na stale za granica i wlasnie przebywam w Polsce na urlopie. Kiedy wchodze do ksiegarni, dostaje zawrotu glowy i nie wiem w ktora strone sie zwrocic - ksiazek pelno i nie wiem co wybrac. Co mozecie polecic do czytania? Lubie babskie powiesci z historia w tle, kryjace w sobie tajemnice, zagadki, takie, ktore czyta sie z dreszczykiem emocji. Podobaja mi sie powiesci M. Gutowskiej - Adamczyk. Chociaz momentami jej styl jest nierowny to z przyjemnoscia przeczytalam "Roze z Wolskich" (obie czesci), a wczesniej "Cukiernie pod Amorem". Podobaja mi sie rowniez powiesci Nicky Pellegrino czy Kate Morton. Nie lubie makabresek - jak chce posluchac/poczytac o tragediach ludzkich to wlaczam wiadomosci.
Obserwuj wątek
    • jk3377 Re: Co mozecie polecic? 22.07.14, 10:53
      Hej, polece nazwiskami, a Ty sobie sprawdz w necie ew i odszukasz tytułysmile
      -Ulatowska
      -szwaja
      -sokołowska
      -skiera
      -giffin
      -rogińska
      -ostrowska( szczególnie "Ja, pani woźna")
      -lokko
      -landau
      -czarkowska
      -łukowska
      -nathan
      -plebanek
      -fraczyk
      -jeromin-gałuszka
      -joanna miszczuk

wyszlo wiecej polskich nazwisk,ale tak na szybko moze cos wybierzesz. tylko to nie sa jakies nowosci, nie wiem co w ksiegarniach maja, bo ja teraz tylko ebooki czytam.
      miłego czytaniasmile
      • bettina40 Re: Co mozecie polecic? 24.07.14, 00:12
        Dzieki za liste i bardzo dobrze, ze polskich autorow jest wiecej, bo np. anglojezycznych zdarza mi sie czytac w oryginale.
        A tak przy okazji to sama sie zastanawiam na przejscie na e-booki tylko musze ogarnac jak to dziala, i czy np. na kindle zakupionego za granica mozna sciagac polskie ksiazki/ksiazki po polsku itd.
        • jk3377 Re: Co mozecie polecic? 24.07.14, 10:07
          prosze bardzosmile

mysle ze mozna, bo na moim np jest wgrane od producenta kilkadziesiat ksiazek w roznych jezykach, gl lektury i klasyka.
    • wios-na14 Re: Co mozecie polecic? 09.10.15, 09:29
      Z przyjemnością polecę wam Dziennik o-błędnik Książka na złą pogodę i do poduszki. Spokojnie, żaden ckliwy romans. Głowna bohaterka czeka na szczęśliwe jutro, a przy okazji przeżywa masę rozterek. Napisana z humorem, wywołująca uśmiech, zmusza do refleksji.
      • bettina40 Re: Co mozecie polecic? 12.10.15, 22:42
        Zdziwilam sie, kiedy dostalam powiadomienie na poczte gazetowa, ze ktos dodal nowy wpis do mojego watku sprzed ponad roku, ale dzieki smile Dodalam "Dziennik...." do listy.

Mimo, ze lubie bardziej ambitne lektury (ale nie za ambitne) to swietnie sie bawie czytajac p. Krystyne Mirek
        Polecam na chandre i dlugie jesienne wieczory.
    • witekjs Re: Co mozecie polecic? 18.10.15, 21:09
      Witam Cię Bettina, wśród polskich moli książkowych smile
      Myślę, że czujesz się tutaj bardzo dobrze i wielokrotnie tęskniłaś za możliwością buszowania w polskich księgarniach.
      Obecnie można znaleźć i kupić wspaniałe książki w księgarniach oraz szukając w internecie.
      Zdarzyło mi się to ostatnio dwukrotnie.
      Kopiłem "500 zdań polskich" Jerzego Bralczyka i jestem zachwycony tą książką, której jednak nie sposób przestudiować przy jednym, nawet dłuższym posiedzeniu.

www.dobreksiazkimag.pl/?p=24533
      Wkrótce po tym znalazłem w księgarni bardzo ciekawą książkę, również tego autora wraz z kilkoma innymi, wybitnymi znawcami polskiego języka.
      To książka, od której nie mogłem się oderwać

Wszystko zależy od przyimka
      Jerzy Bralczyk, Jan Miodek, Andrzej Markowski, Jerzy Sosnowski

Wydawnictwo: Agora SA

"Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o współczesnym języku polskim, a nie macie kogo zapytać.

Trzej wybitni językoznawcy w rozmowie z Jerzym Sosnowskim mierzą się z problemami, które stają przed nami, gdy chcemy w epoce internetu, sms-ów, agresywnych reklam i krzykliwych mediów mówić naprawdę po polsku. "

lubimyczytac.pl/ksiazka/220979/wszystko-zalezy-od-przyimka/opinia/18534570#opinia18534570
      www.matras.pl/wszystko-zalezy-od-przyimka,p,197587
      Mam nadzieję, że obie te książki, zrobią na Tobie podobne, jak na mnie wrażenie.

Pozdrawiam serdecznie. Witek
      • bettina40 Re: Co mozecie polecic? 20.10.15, 01:11
        Dziekuje za mile powitanie Witku. "Mole ksiazkowe" dodalam dawno do ulubionych i zagladam od czasu do czasu, zwlaszcza odkad mieszkam za granica. Obie ksiazki, ktore poleciles traktuja poniekad o poprawnej polszczyznie, na pewno do nich zajrze jak bede miala okazje, ale mam nadzieje, ze nie wybrales tych pozycji dla mnie z uwagi na jakies moje bledy jezykowe, bo to by mnie zaniepokoilo.
        PS. Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow,ale taka mam klawiature smile
        • witekjs Re: Co mozecie polecic? 21.10.15, 23:40
          Dobry Wieczór Bettino
          Żeby Cię przekonać do tego, że nie "ze względu na Twoje błędy" smile nawiązałem z Tobą kontakt, przesyłam Ci namiary na dwie książki, które uważam za jedne z najlepszych.

Pozdrawiam serdecznie. Witek

1. Alchemia słowa - Jan Parandowski

www.proszynski.pl/Alchemia_slowa-p-842-.html
          "W jakich okolicznościach i pod wpływem czego przeciętny śmiertelnik staje się pisarzem? Gdzie biją źródła twórczego natchnienia? Czy rozwojowi geniuszu bardziej sprzyja bieda czy bogactwo, cisza samotności czy gwar salonów, życie osiadłe czy nieustanne podróże? Jakie sposoby i wybiegi stosowali ludzie pióra, by zmusić się do wytężonej pracy? Szukając odpowiedzi na takie pytania, Jan Parandowski zebrał przebogaty materiał erudycyjno - anegdotyczny dotyczący zagadek i osobliwości w pracy pisarzy różnych narodów i epok - od starożytności po wiek dwudziesty - a także tajników ich warsztatu. Alchemia słowa, fascynująca opowieść o tajemnicach twórczości, to jedna z najpiękniejszych książek poświęconych tej tematyce w całej literaturze światowej."

Karol Oczycha Alchemia słowa - Jan Parandowski

pisarze.pl/publicystyka/2058-karol-oczycha-alchemia-slowa-jan-parandowski.html
          2. Książka: Alfabet wspomnień - Antoni Słonimski

www.biblionetka.pl/book.aspx?id=8691
          Prawie przeczytane: Antoni Słonimski "Alfabet wspomnień"

rudafarbowana.blox.pl/2011/03/Prawie-przeczytane-Antoni-Slonimski-Alfabet.html
          • witekjs Re: Co mozecie polecic? 23.10.15, 09:11
            Książka "Słonimski. Heretyk na ambonie" ukazała się nakładem wydawnictwa W.A.B.
            Bardzo interesująca i doskonale się czyta.

www.wprost.pl/ar/324352/Bog-mi-powierzyl-humor-Polakow-Biografia-Antoniego-Slonimskiego/
            Chyba warto poznać i tę pogodną, doskonałą książkę również:

W oparach absurdu
            Autor:
            Słonimski Antoni, Tuwim Julian

www.empik.com/w-oparach-absurdu-slonimski-antoni-tuwim-julian,prod1020111,ksiazka-p
            "Istota rzeczy polegała na prostym fakcie, że nas pisanie absurdów bawiło i dawało radość nie mniejszą od pisania wierszy, artykułów czy sztuk teatralnych” - tak tłumaczy Słonimski, dlaczego przez piętnaście lat wspólnie z Tuwimem z lubością udawali się do "krainy bzdury”. Jak sam jednak przyznaje, ta działalność miała również pewien aspekt wychowawczy: "Uczyliśmy czytelnika, że te same czcionki jego codziennej gazety, odbite na tym samym papierze, czernione tą samą farbą drukarską, mogą pewnego dnia oszaleć i głosić oczywiste brednie”.

W rezultacie "W oparach absurdu" jest jednym z najwspanialszych dzieł humorystycznych, jakie powstały w naszym kraju. Wykorzystując znane prasowe formy (ogłoszenia, zagadki, porady, przepisy kulinarne) i dodając do nich szczyptę smakowitego purnonsensu, autorzy wywoływali w czytelnikach niepohamowane ataki śmiechu, ale także uczyli dostrzegania absurdu w codziennym życiu."
    • meryjuki Re: Co mozecie polecic? 24.10.15, 21:14
      Ja polecam książkę pt. " Cztery siostry. Utracony świat ostatnich księżniczek z rodu Romanowów" - Helen Rappaport. Najlepsza książkę jaką dane było mi czytać.
      • witekjs Re: Co mozecie polecic? 24.10.15, 22:48
        Książka chyba rzeczywiście bardzo ciekawa smile
        Witek

Cztery siostry. Utracony świat ostatnich księżniczek z rodu Romanowów

Rappaport Helen
        Wydawnictwo:
        Społeczny Instytut Wydawniczy
        www.empik.com/cztery-siostry-utracony-swiat-ostatnich-ksiezniczek-z-rodu-romanowow-rappaport-helen,p1113075064,ksiazka-p
        Paweł Szaniawski
        Ostatnie księżniczki z rodu Romanowów [WYWIAD]
        historia.newsweek.pl/-cztery-siostry-utracony-swiat-ostatnich-ksiezniczek-z-rodu-romanowow-,artykuly,372463,1.html
    • witekjs Książki o Stalinie i innych przywódcach 30.10.15, 16:26
      Z dużym zainteresowaniem czytałem
      Witek

Prywatne życie Stalina
      Jurij Boriew

Wydawnictwo: Oficyna Literatów Rój 1989

Jurij Boriew - pisarz, filozof. Przez prawie 50 lat zbierał opowieści ludzi, którzy mieli bezpośredni kontakt z krwawym dyktatorem Józefem Stalinem. Z tych relacji powstała właśnie ta książka.
      Z jej lektury dowiecie się kim był w istocie Stalin, kim byli jego rodzice, ile miał żon, kogo kochał, kogo nienawidził, co jadł i jak mieszkał, w jaki sposób skazywał ludzi i jak ich ułaskawiał... Poprzez Stalina poznacie także wiele niedyskrecji z życia wielkich tamtej epoki: Lenina, Krupskiej, Bucharina, Zinowiewa, Ordżonikidze, Kirowa, Mołotowa, Berii, Ribbentropa, Churchilla, Hitlera, Tołstoja, Gorkiego, Babla, Bułhakowa, Pasternaka, Szołochowa, Fadiejewa i wielu innych.
      W sumie, poznacie prywatność generalissimusa, który i na naszej historii odcisnął swoje krwawe piętno.

lubimyczytac.pl/ksiazka/57221/prywatne-zycie-stalina
      www.google.pl/search?q=prywatne+%C5%BCycie+stalina+jurij+boriew&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=r8MwVs3MOYGXsgGgtbxY#q=prywatne+%C5%BCycie+stalina+jurij+boriew&start=0
      Stalin! Wszechpotężny twórca?
      Autorzy Jan Kochańczyk

books.google.pl/books?id=9ku-AQAAQBAJ&pg=PA6&lpg=PA6&dq=prywatne+%C5%BCycie+stalina+jurij+boriew&source=bl&ots=eaYHNZJ-Am&sig=pBUZExNo8cfbBTdC-WTXxWcrk1U&hl=pl&sa=X&ved=0CEoQ6AEwCDgKahUKEwjR9-KK-OXIAhXDjiwKHelKDg8#v=onepage&q=prywatne%20%C5%BCycie%20stalina%20jurij%20boriew&f=false
    • witekjs Heraldyka i genealogia 08.11.15, 16:46
      Myślę, że wielu z Was zainteresują te tematy, również.

Meandry heraldyki i genealogii

www.instytut-genealogii.com.pl/index.php?mod=artykuly&id=2&itemid=92
      Historia herbów i heraldyki

abc-heraldyki.net/page1.php
    • witekjs Aleksander Bocheński "Dzieje głupoty w Polsce" 15.11.15, 15:30
      Znalazłem, w czasie porządkowania biblioteki książkę, którą przed laty kupiłem i nie skończyłem czytać.
      Nie jest ona łatwa, deprymująca przy wczytywaniu się, w tak opisującą nasze dzieje pracę.
      Tym razem przeczytam ją dokładnie i Wam tego życzę. smile

Pozdrawiam. Witek

Dzieje głupoty w Polsce
      Aleksander Bocheński

Wydawnictwo: Świat Książki

lubimyczytac.pl/ksiazka/72033/dzieje-glupoty-w-polsce

Pakopedia

" Aleksander Bocheński "Dzieje głupoty w Polsce"

" Aleksander Bocheński napisał dla mnie jedną z najważniejszych książek o Polsce i polskiej historii. Wielki sprzeciw wobec tradycji romantycznych powstań od konfederacji barskiej po Powstanie Warszawskie (choć to ostatnie niejako w tle — rozpoczęło się ono, gdy Bocheński pracował nad swoją książką).

Wychowanie "małego Polaka" odbywa się zawsze w cieniu husarskich skrzydeł, wśród pamięci powstańców listopadowych, styczniowych, z przypomnianą 'panią barską', ze wzorem małego powstańca — dziecka w przydużym hełmie. Szokiem były dla mnie pierwsze kontakty z tymi, którzy z powstańców się śmiali — jak moja szkolna historyczka, zaśmiewająca się z niekompetencji Piotra Wysockiego i innych spiskowców.

Czym więcej jednak wczytywałem sie w historię, tym bardziej przekonywałem się, że o ile po stronie tradycji powstańczej stoją piękne zdania, wspaniała proza, wielka poezja; to rozum stoi bez wyjątku po stronie ich krytyków. Bocheński (np.) potrafi się znęcać nad historykami, którzy wciąż gdybają i popisują się stylem, zamiast argumentować. Znęcać zwykłą, konsekwentną logiką.

Ale kto czytał Bocheńskiego?

Fragmenty:

“Nie będąc więc apologetą, jest jednak król obiektywnym i krytycznym obrońcą swojej polityki zagranicznej i wewnętrznej.”

“Od tej chwili nieprzerwanie bowiem aż po Sejm Czteroletni, a potem po rok 1863, cechy istotne i niezmiennie się powtarzające tych pseudopatriotów są następujące:
      1) Niezdolność do przewidywania, brak przewidywania skutków swoich pociągnięć – i niechęć do pracy etapami.
      2) Skrajna naiwność i brak przewidywania reakcji poszczególnych mocarstw.
      3) Nieliczenie się ze stosunkiem sił własnych do sił przeciwnika.
      4) Charakterystyczna wiara w “wierność” Francji.
      ) Stąd idące zaniedbanie gotowania sił własnych.
      6) Fatalnie wybrany moment rozprawy.
      7) Na końcu apoteoza bohaterstwa wyczynów swego obozu w przeszłości i negowanie jakichkolwiek nawet najbardziej oczywistych doświadczeń, płynących ze stałego powtarzania tych samych błędów.”

“Niech młodzież myśli, jak chce – ale niech myśli. Dodaję: nie tylko młodzież.”

pakopedia.wikidot.com/dzieje-glupoty-w-polsce
    • martina20015 Re: Co mozecie polecic? 18.11.15, 13:42
      może nową ksiażkę kinga? ksiegarniagliwice.pl/pl/p/Bazar-zlych-snow/54955

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka