Gość: CCh IP: *.chelmno.mm.pl 02.06.10, 14:21 Jesli jakaś soba znalazła portfel z dokumętami firmy REEBOK granatowo szary niech odniesie dokumęty na policje lub wyśle pod adres dowodu os. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Utrata portfelu IP: *.centertel.pl 02.06.10, 20:54 wypadałoby dodać słowo PROSZĘ, ton rozkazujący w tej sytuacji nie jest wskazany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: regulaaas Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 02.06.10, 21:28 dokumĘty?? poziom podstawówki :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
tomek76111 Re: Utrata portfelu 02.06.10, 22:14 nie krytykować tylko oddawać - a Dziękuję będzie po zwrocie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudu Re: Utrata portfelu IP: 109.243.71.* 02.06.10, 23:32 reebok buaaa,ha,ha,ha chyba redback z biedronki za 1,99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 03.06.10, 01:41 no tu wypada poprosic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 555 Re: Utrata portfelu IP: *.eltronik.net.pl 03.06.10, 09:13 co za burak niech wyrabia sobie nowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 03.06.10, 10:28 ciekawe czy jak ty osle bys stracił wszystko tez bys myslał o proszeniu i bys był miły to forum na psy spada piszcie o lumpkach to sa tematy debile z Chełmna:p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hj Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 03.06.10, 14:11 Tak pomyslal bym o tym, kultura to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do bbb Re: Utrata portfelu IP: *.centertel.pl 03.06.10, 17:05 skoro nie odpowiada Ci to forum to dlaczego sie na nim udzielasz? poza tym kulturalny człowiek potrafi poprosić o odniesienie portfela/dokumentów na policję a także np z góry za to podziękować...jednak nie od każdego można wymagać takiego zachowania. i jeszcze jedno, gdybyś stracił wszystko (wszytsko to pojęcie względne, w tym przypadku to tylko portfel)to prosiłbyś o pomoc czy jej żądał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 03.06.10, 18:04 kurcze, jacy tu wszyscy mądrzy... koles pisze, ze stracił portfel a wy mu tu piszecie jak powinien kulture zachowac.... wy to chyba nigdy nic nie zgubiliscie.... ja tam pamietam ze dawniej to nawet zlodzieje byli na tyle kulturalni, ze przy kradziezy dokumenty zwracali albo do skrzynki albo jakos a teraz to nawet od normalnego znalazcy nie mozna za duzo wymagac, bo wy uwazacie ze jeszcze trzeba prosic o swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bgb Re: Utrata portfelu IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.10, 09:13 A dlaczego ma prosić o swój portfel? Normalny i uczciwy człowiek odesłałby ten portfel( albo chociaż dokumenty ) albo odniósł na policję dobrowolnie, a nie po usilnych prośbach. Rozumiem Jego złość, bo tez miiałam taką sytuację. Zostawiłam torebkę w banku, a kiedy wróciłam po nią po chwili już jej nie było. "Uczciwy" znalazca odesłał mi klucz od domu, prawo jazdy i dowód osobisty, a całą zawartość (m. in. tel. komórkowy) sobie zatrzymał. Niby dobrze, że odzyskałam chociaż dokumenty i klucze, ale mam być temu komuś za to wdzięczna, że sam sobie przyznał znaleźne w wysokości około 500 zł?! To zwykłe złodziejstwo i tryb rozkazujący jak najbardziej zrozumiały. To, że znajdujemy czyjąś rzecz nie znaczy, że może się ona stać naszą własnością. W świetle prawa i dobrych obyczjów takie rzeczy należy oddawać i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dbbdfbdfb Re: Utrata portfelu IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.10, 23:36 bdfbfbdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cch Re: Utrata portfelu IP: *.xdsl.centertel.pl 04.06.10, 18:25 ale głupek jakiś ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 05.06.10, 13:35 Ciekawe w jakiej sytuacji szybciej odzyska portfel: 1. Bedzie mily, uprzejmy podziekuje za odnalezienie. 2. Rozkaze na forum oddajcie mi moj portfel. Dla mnie jest wszystko jasne i nie ma tlumaczenia ze jest nerwowy, dlaczego jego zly humor ma sie wszystkim udzielac ? Trzeba panowac na emocjami i umiec sie dostosowac do panujacej sytuacji. Ta sytuacja wymaga kulury i takie zachwanie bylo by lepiej odebrane, przez co ludzie by mu na pewno chetniej pomogli. Oczywiscie skutkowalo by to zadowoleniem znalazcy(mogl pomoc, kiedy zostal o to POPROSZONY), no i nieszczesnego ktory portfel zgubil bo by go odzyskal. To takie proste temat do zamkniecia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 05.06.10, 19:50 jaja sobie robicie - przywłaszczenie cudzego mienia, czy się zrobiło to celowo czy znalazło coś na ulicy, jest kradzieżą i tyle, a Wy tu o kulturze piszecie... Ciekawe kto powinien się nauczyć kultury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Utrata portfelu IP: *.centertel.pl 05.06.10, 21:51 jesli znajdziesz na ulicy 10 zł to nie zapomnij znaleźć osobę która je zgubiła, bo inaczej zostaniesz nazwany złodziejem...zgodnie z Twoją teorią. p.s. przeczytaj jeszcze raz cały wątek a może wtedy zrozumiesz dlaczego piszemy o kulturze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 05.06.10, 21:58 tak, tylko jakbys tak pomyslal to na 10 zł własciciela nie masz napisanego a na dokumentach to juz raczej nie... chyba ze jednak sie myle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 05.06.10, 22:02 a swoja drogą, wg prawa, jezeli znajdziesz jakąkolwiek rzecz - czy to pieniądze czy cokolwiek to powienienes najpierw "dolozyc wszelkiech staran" w odnalezienie własciciela, dopiero potem mozemy mowic o zachowaniu danej rzeczy, gdyz wlasciciel nie jest mozliwy do ustalenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 06.06.10, 12:35 No to niepoproszony znalazca "dolozy wszelkich staran" i wlasciciela nie znajdzie. Poproszony znalazca "dokladajac wszelkich staran" pewnie by wlasciciela odnalazl. I o to w tym wszystkim chodzi fiufiufiu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 06.06.10, 13:52 ja nie moge - normalnie zaraz wymyslicie nowe przepisy prawa... zanim zaczniecie sie wypowiadac na tym forum to moze zastanowcie sie czy cos sensownego macie do powiedzenia a nie odpowiadacie na temat w ktorym koles po prostu pisze o tym zeby oddac chociaz dokumenty a wy mu tu jakies głupoty piszecie! oczywiscie temat byl kierowany do osoby ktora znalazla ten portfel i wypowiedzi innych nie maj ą najmniejszego sensu bo co maja do powiedzenia niby, ale wy oczywiscie wszyscy najmądrzejsi znacie sie zarowno na mechanice, elektronice, wywabianiu plam z wina i wszystkim innym i wiecie najwiecej na temat tego tematu z portfelem... a tak na prawde to caly dzien siedzicie nastolatki przed kompem i wiecie tyle co nic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 07.06.10, 15:15 Pisze ci tylko jak jest, prawo sobie a w tym konkretnym przypadku i tak jest martwe. Twoja gadka umoralniajaca nic nie zmieni. Prosba by odniosla wiekszy skutek i tyle. I nie glupoty tylko uczymy go kultury. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 07.06.10, 18:47 naucz sie sam kultury - wtedy bedziesz wiedzial, zeby nie wypowiadac sie na temat na ktory nie masz zielonego pojecia i nie mieszac sie w nie swoje sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 07.06.10, 18:57 Kulture mam wyzsza niz ty. W nieswoje sprawy sie nie mieszam bardziej niz ty. Pojecie mam bo ze strony prawnej jak to wyglada wiem. Za to ty zycia nie znasz chyba jeszcze i nie wiesz ze zyczliwoscia sie dalej zajdzie niz odnoszeniem sie do kogos z rozkazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Utrata portfelu IP: *.centertel.pl 07.06.10, 20:12 kolega fiufiu chyba nadal nic nie rozumie, no ale ok nikogo nie można zmusić do czytania ze zrozumieniem. a dokumenty NIECH same się odniosą na policję, rozkaz to rozkaz ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 08.06.10, 09:40 to moze teraz jeszcze mi napiszcie jak wyciągnąc kleszcza z psa, bo pewnie na tym tez sie najlepiej znacie... a wy tak własciwie już po szkole???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 08.06.10, 15:55 Nie no pewnie jesli chodzi o wyciaganie kleszcza z psa ty jestes lepszy. Ale mozesz to opisac jak wspaniale to robisz chetnie posluchamy :D tak po szkole juz kilk lat. Za to ty musisz pewnie lekcje odrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiufiu Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 08.06.10, 18:49 faktycznie - musze jeszcze sie nauczyc cierpliwosci do dzieci, bo coraz gorsze sie robią z czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCh Re: Utrata portfelu IP: *.chelmno.mm.pl 08.06.10, 18:54 Podałem temat o utracie portfela a sami kretyni tu sie udzielaja a prosic o nic nie musze :P wystarczy ze ktos skasował kase i zniszczył dokumetu ale widac wszyscy znaja sie na wszystkim i sami debile sie wypowiadaja nie w temacie a ci którzy mowią o kulturze niech sie zatrudnią w jakiejś szkole po cholere tu wchodza osoby ktore nie wiedza tak na prawde czemu to forum ma służyc....Żal mi wszystkich tych osób i z miłą checia ja będe sie wypowiadac jak któraś osoba z was cos straci i bedzie chciała dzieki temu forum to odzyskac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jh Re: Utrata portfelu IP: *.tvgawex.pl 09.06.10, 15:24 No jesli sie z dziecmi nadpobudliwymi zadajesz to tak :D no opisz jak wyciagnac kleszcza prosze, prosze.... hahaha Odpowiedz Link Zgłoś